EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2015/411/06

Összefonódás előzetes bejelentése (Ügyszám: M.7802 – Amadeus/Navitaire) (EGT-vonatkozású szöveg)

OJ C 411, 11.12.2015, p. 9–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.12.2015   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 411/9


Összefonódás előzetes bejelentése

(Ügyszám: M.7802 – Amadeus/Navitaire)

(EGT-vonatkozású szöveg)

(2015/C 411/06)

1.

2015. december 4-én a Bizottság a 139/2004/EK tanácsi rendelet (1) 4. cikke szerint bejelentést kapott az Amadeus IT Group S.A. (a továbbiakban: Amadeus, Spanyolország) által tervezett összefonódásról, amely szerint e vállalkozás részesedés- és eszközvásárlás útján teljes irányítást szerez az összefonódás-ellenőrzési rendelet 3. cikke (1) bekezdésének b) pontja értelmében a Navitaire LLC (a továbbiakban: Navitaire, Egyesült Államok) felett. Az ügyet az Egyesült Királyság terjesztette a Bizottság elé az összefonódás-ellenőrzési rendelet 22. cikkének (3) bekezdése szerint. A kérelemhez ezt követően Ausztria, Németország és Spanyolország is csatlakozott.

2.

Az érintett vállalkozások üzleti tevékenysége a következő:

—   az Amadeus esetében: informatikai megoldások nyújtása világszerte utazási szolgáltatóknak, például légitársaságoknak és utazásközvetítőknek. Az Amadeus fő tevékenységei i. a globális értékesítési rendszerhez (Global Distribution System – GDS) kapcsolódó szolgáltatások nyújtását, valamint ii. a légitársaságok és repülőterek belső folyamataihoz tartozó informatikai megoldások biztosítását ölelik fel. Az Amadeus légitársaságok részére kínált informatikai megoldásai foglalással és férőhelykezeléssel, indulás-ellenőrzéssel és egyéb operatív folyamatokkal kapcsolatos megoldásokat tartalmaznak. Az Amadeus kínálata konkrétan – „Altéa” elnevezéssel – egy utaskiszolgálási rendszert (Passenger Service System – PSS) is magában foglal,

—   a Navitaire esetében: informatikai megoldások biztosítása elsősorban légitársaságok számára, valamint nagy sebességű vasúti szolgáltatásokat, illetve távolsági autóbuszjárat-szolgáltatásokat nyújtó társaságok számára. A Navitaire tevékenysége mindenekelőtt a foglalással és férőhelykezeléssel kapcsolatos szolgáltatásokra, valamint kiegészítő termékekre összpontosul, amelyhez kapcsolódóan kínálata – „New Skies” néven – egy utaskiszolgálási rendszert is tartalmaz. A Navitaire jelenleg az Accenture plc (Írország) 100 %-ban tulajdonolt leányvállalata.

3.

A Bizottság előzetes vizsgálatára alapozva megállapítja, hogy a bejelentett összefonódás az összefonódás-ellenőrzési rendelet hatálya alá tartozhat, a végleges döntés jogát azonban fenntartja.

4.

A Bizottság felhívja az érdekelt harmadik feleket, hogy az összefonódás kapcsán esetlegesen felmerülő észrevételeiket nyújtsák be a Bizottságnak.

Az észrevételeknek a közzétételt követő tíz napon belül kell a Bizottsághoz beérkezniük. Az észrevételeket az M.7802 – Amadeus/Navitaire hivatkozási szám feltüntetése mellett lehet eljuttatni a Bizottsághoz faxon (+32 22964301), e-mailben a COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu címre vagy postai úton a következő címre:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  HL L 24., 2004.1.29., 1. o. (az összefonódás-ellenőrzési rendelet).


Top