Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62011CN0152

C-152/11. sz. ügy: Az Arbeitsgericht München (Németország) által 2011. március 28-án benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelem — Johann Odar kontra Baxter Deutschland GmbH

OJ C 204, 9.7.2011, p. 13–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.7.2011   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 204/13


Az Arbeitsgericht München (Németország) által 2011. március 28-án benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelem — Johann Odar kontra Baxter Deutschland GmbH

(C-152/11. sz. ügy)

2011/C 204/24

Az eljárás nyelve: német

A kérdést előterjesztő bíróság

Arbeitsgericht München (Németország)

Az alapeljárás felei

Felperes: Johann Odar

Alperes: Baxter Deutschland GmbH

Az előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérdések

1.

Ellentétes-e az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetésnek az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma általános jogelvének, illetve a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról szóló, 2000. november 27-i 2000/78/EK tanácsi irányelv (1) 1. cikke és 16. cikke szerinti tilalmával az olyan nemzeti szabályozás, amely úgy rendelkezik, hogy megengedett lehet az életkoron alapuló eltérő bánásmód, ha a felek egy foglalkoztatási szociális biztonsági rendszer keretében kizárták a szociális terv ellátásaiból azokat a foglalkoztatottakat, akiknek gazdasági tekintetben biztosított a helyzetük tekintettel arra, hogy — adott esetben a munkanélküli járadék megállapítását követően — nyugdíjra jogosultak, vagy a 2000/78/EK irányelv 6. cikke (1) bekezdése második mondatának a) pontja alapján igazolható az ilyen eltérő bánásmód?

2.

Ellentétes-e a fogyatékosságon alapuló hátrányos megkülönböztetésnek a 2000/78/EK irányelv 1. cikke és 16. cikke szerinti tilalmával az olyan nemzeti szabályozás, amely úgy rendelkezik, hogy megengedett lehet az életkoron alapuló eltérő bánásmód, ha a felek egy foglalkoztatási szociális biztonsági rendszer keretében kizárták a szociális terv ellátásaiból azokat a foglalkoztatottakat, akiknek gazdasági tekintetben biztosított a helyzetük tekintettel arra, hogy — adott esetben a munkanélküli járadék megállapítását követően — nyugdíjra jogosultak?

3.

Ellentétes-e az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetésnek a 2000/78/EK irányelv 1. cikke és 16. cikke szerinti tilalmával a foglalkoztatási szociális biztonsági rendszer olyan szabályozása, amely úgy rendelkezik, hogy az 54 évnél idősebb és a munkáltató működésével összefüggő okokból elbocsátott munkavállalók esetében a végkielégítés kiszámítására a legkorábban lehetséges nyugdíjba vonulás alapján alternatív módon kerül sor, és a rendes számítási módszerhez képest, amely különösen a szolgálati időhöz kapcsolódik, az alacsonyabb összegű végkielégítés, de legalább a végkielégítés rendes összegének fele fizetendő, vagy a 2000/78 irányelv 6. cikke (1) bekezdése második mondatának a) pontja alapján igazolható az ilyen eltérő bánásmód?

4.

Ellentétes-e a fogyatékosságon alapuló hátrányos megkülönböztetésnek a 2000/78/EK irányelv 1. cikke és 16. cikke szerinti tilalmával a foglalkoztatási szociális biztonsági rendszer olyan szabályozása, amely úgy rendelkezik, hogy az 54 évnél idősebb és a munkáltató működésével összefüggő okokból elbocsátott munkavállalók esetében a végkielégítés kiszámítására a legkorábban lehetséges nyugdíjba vonulás alapján alternatív módon kerül sor, és a rendes számítási módszerhez képest, amely különösen a szolgálati időhöz kapcsolódik, az alacsonyabb összegű végkielégítés, de legalább a végkielégítés rendes összegének fele fizetendő, és az alternatív számítási módszer a fogyatékosságon alapuló nyugdíjra való jogosultságot veszi alapul?


(1)  HL L 303., 16. o.; magyar nyelvű különkiadás 5. fejezet, 4. kötet, 79. o.


Top