Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62009CA0452

C-452/09. sz. ügy: A Bíróság (első tanács) 2011. május 19-i ítélete (a Corte di Appello di Firenze — Olaszország előzetes döntéshozatal iránti kérelme) — Tonina Enza Iaia, Andrea A. Moggio, Ugo Vassalle kontra a Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca, a Ministero dell’Economia e delle Finanze, az Università degli studi di Pisa (82/76/EGK irányelv — A letelepedés szabadsága és a szolgáltatásnyújtás szabadsága — Orvosok — Szakorvosi szakmai képesítés megszerzése — Díjazás a képzési időszak során — A rendszeres díjazás kifizetéséhez való jog ötéves elévülési ideje)

OJ C 204, 9.7.2011, p. 8–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.7.2011   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 204/8


A Bíróság (első tanács) 2011. május 19-i ítélete (a Corte di Appello di Firenze — Olaszország előzetes döntéshozatal iránti kérelme) — Tonina Enza Iaia, Andrea A. Moggio, Ugo Vassalle kontra a Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca, a Ministero dell’Economia e delle Finanze, az Università degli studi di Pisa

(C-452/09. sz. ügy) (1)

(82/76/EGK irányelv - A letelepedés szabadsága és a szolgáltatásnyújtás szabadsága - Orvosok - Szakorvosi szakmai képesítés megszerzése - Díjazás a képzési időszak során - A rendszeres díjazás kifizetéséhez való jog ötéves elévülési ideje)

2011/C 204/15

Az eljárás nyelve: olasz

A kérdést előterjesztő bíróság

Corte di Appello di Firenze — Olaszország

Az alapeljárás felei

Felperesek: Tonina Enza Iaia, Andrea A. Moggio, Ugo Vassalle

Alperesek: Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca, Ministero dell’Economia e delle Finanze, Università degli studi di Pisa

Tárgy

Előzetes döntéshozatal iránti kérelem — Corte di Appello di Firenze — Az orvosi oklevelek, bizonyítványok és a képesítés megszerzéséről szóló egyéb tanúsítványok kölcsönös elismeréséről, valamint a letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadsága eredményes gyakorlásának elősegítésére vonatkozó intézkedésekről szóló 75/362/EGK tanácsi irányelv, valamint az orvosok tevékenységével kapcsolatos törvényi, rendeleti vagy közigazgatási rendelkezések összehangolásáról szóló 75/363/EGK tanácsi irányelv módosításáról szóló 82/76/EGK irányelv (HL L 43., 21. o.) értelmezése — Szakorvos-képzés — Megfelelő díjazáshoz való jog a képzési időszakban — Közvetlen hatály az irányelv átültetésének hiányában — A tagállamok azon lehetősége, hogy az első átültető jogszabályt megelőző időszakra vonatkozóan az említett irányelvből eredő valamely jog tekintetében öt- vagy tízéves elévülési kifogásra hivatkozhatnak.

Rendelkező rész

Az uniós jogot akként kell értelmezni, hogy azzal nem ellentétes az, hogy valamely tagállam a magánszemélyek által valamely irányelvben rájuk ruházott jogok védelme céljából benyújtott kereset tekintetében ésszerű elévülési idő elteltére hivatkozzon kifogásként, még akkor is, ha a tagállam nem ültette át helyesen az irányelvet, feltéve hogy a kereset elkésettségét — magatartása okán — nem a tagállam okozta. Az uniós jog megsértésének a Bíróság általi megállapítása nem érinti az elévülési idő kezdetének időpontját abban az esetben, ha az említett jogsértéshez nem fér kétség.


(1)  HL C 24., 2010.1.30.


Top