EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22005D0460

2005/460/: Az AKCS–EK Miniszterek Tanácsának 4/2005 határozata (2005. április 13.) a kilencedik Európai Fejlesztési Alapnak a hosszú távú fejlesztésre szánt kerete felhasználásáról

OJ L 164, 24.6.2005, p. 46–47 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 164M , 16.6.2006, p. 206–207 (MT)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/460/oj

24.6.2005   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 164/46


AZ AKCS–EK MINISZTEREK TANÁCSÁNAK 4/2005 HATÁROZATA

(2005. április 13.)

a kilencedik Európai Fejlesztési Alapnak a hosszú távú fejlesztésre szánt kerete felhasználásáról

(2005/460/EK)

AZ AKCS–EK MINISZTEREK TANÁCSA,

tekintettel a 2000. június 23-án Cotonou-ban aláírt AKCS–EK partnerségi megállapodásra, és különösen annak I. melléklete (8) bekezdésére,

mivel:

(1)

A 9. Európai Fejlesztési Alapnak (EFA) a hosszú távú fejlesztésre szánt keretén belül a közös parlamenti közgyűlés, valamint a regionális együttműködés és integráció számára rendelkezésére álló hitelek kimerültek.

(2)

Az AKCS–EK partnerségi megállapodás 17. cikkében (a közös parlamenti közgyűlés) említett célok folyamatos végrehajtásának biztosítása érdekében további források elkülönítése indokolt.

(3)

A környezeti kezelés kapacitáskiépítésének és a többoldalú környezeti megállapodások végrehajtásának terén, az erdőgazdálkodás szabályozására, irányítására és az erdészeti termékek kereskedelmére vonatkozó AKCS–EK cselekvési terv (FLEGT) kidolgozása terén, valamint az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) országok halászati gazdálkodásának erősítése terén tett erőfeszítésekhez való hozzájárulás biztosítása érdekében indokolt további források elkülönítése.

(4)

A leginkább alapanyagfüggő AKCS országok termelői részére nyújtott támogatás biztosítása, a versenyképesség javítása és a kiszolgáltatottság csökkentése, valamint az információs és kommunikációs technológiáknak az AKCS országokban való előmozdítása érdekében további források elkülönítése indokolt.

(5)

A migráció és a regionális együttműködés terén a módszertani támogatás és a kapacitások kiépítésének biztosítása érdekében – a dél-dél irányú migrációs áramlásra összpontosítva – további források elkülönítése indokolt.

(6)

Az Egyesült Nemzetek azon szervezeteivel való szorosabb együttműködés biztosítása érdekében, amelyek feladata és képességei leginkább összhangban állnak az AKCS–EK fejlesztési politikájának prioritásaival, különösen a kormányzás és a konfliktust követő helyzetek kezelése területén, továbbá az AKCS-n belüli tevékenységek hatásának javítása érdekében további források elkülönítése indokolt,

A KÖVETKEZŐKÉPPEN HATÁROZOTT:

1. cikk

A közös parlamenti közgyűlés

A 9. EFÁ-nak a hosszú távú fejlesztésre szánt tartalékából 2 millió EUR-t a közös parlamenti közgyűlés általi, a hosszú távú fejlesztés keretében történő felhasználásra kell átcsoportosítani, az AKCS–EK partnerségi megállapodás 17. cikkében, valamint 1. jegyzőkönyvében meghatározott célokkal összhangban.

2. cikk

Az AKCS-n belüli együttműködés a regionális együttműködésre szánt támogatás keretében

A 9. EFÁ-nak a hosszú távú fejlesztésre szánt tartalékából 170 millió EUR-t kell átcsoportosítani az AKCS-n belüli együttműködésre szánt hitelekhez, a regionális együttműködésre és integrációra szánt eszközök keretében, az AKCS–EK partnerségi megállapodás 28., 29. és 30. cikkében meghatározott célokkal összhangban. Ezt az összeget a következő célokra lehet felhasználni:

a)

természeti erőforrások (60 millió EUR): a környezet és a természeti erőforrások területén végzett tevékenységek (beleértve a halászat tudományos és technikai értékelését, felügyeletét és ellenőrzését);

b)

a magánszektor, valamint az információs és kommunikációs technológiák támogatása (65 millió EUR): a leginkább alapanyagfüggő AKCS országok termelőinek támogatására, valamint az AKCS országok információs és kommunikációs technológiáinak előmozdítására irányuló tevékenységekre;

c)

módszertani támogatás és a kapacitások kiépítése (25 millió EUR): többek között az AKCS-n belüli migrációs kapacitás kiépítését szolgáló program létrehozására;

d)

stratégiai partnerség az ENSZ-szel, valamint az AKCS-n belüli programok végrehajtásának támogatása (20 millió EUR): az ENSZ azon szervezeteivel való együttműködés erősítésére, amelyek feladata a leginkább összhangban áll az AKCS–EK fejlesztési politikájának prioritásaival, különösen a kormányzás és a konfliktust követő helyzetek kezelése területén, továbbá az AKCS-n belüli tevékenységek hatásának javítására vonatkozó új igények.

3. cikk

Hatálybalépés

Az EFA engedélyezésre jogosult főtisztviselője felkérést kap az ezen határozat hatálybalépéséhez szükséges intézkedések megtételére; ez a határozat az elfogadása napján lép hatályba.

Kelt Brüsszelben, 2005. április 13-án.

az AKCS–EK Nagykövetek Bizottságának elnöke

az AKCS–EK Miniszterek Tanácsa részéről, felhatalmazás által

F. J. WAHNON FERREIRA


Top