EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0511(02)

Módosítás iránti kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi rendelet 6. cikkének (2) bekezdése alapján

OJ C 136, 11.5.2012, p. 16–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.5.2012   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 136/16


Módosítás iránti kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi rendelet 6. cikkének (2) bekezdése alapján

2012/C 136/11

Ezzel a közzététellel az 510/2006/EK tanácsi rendelet (1) 7. cikke alapján létrejön a kérelem elleni kifogás joga. A kifogást tartalmazó nyilatkozatnak e közzététel napjától számítva hat hónapon belül kell beérkeznie a Bizottsághoz.

MÓDOSÍTÁS IRÁNTI KÉRELEM

A TANÁCS 510/2006/EK RENDELETE

MÓDOSÍTÁS IRÁNTI KÉRELEM A 9. CIKK ALAPJÁN

„CIPOLLA ROSSA DI TROPEA CALABRIA”

EK-szám: IT-PGI-0105-0369-28.09.2011

OFJ ( X ) OEM ( )

1.   A termékleírás módosítással érintett szakaszcíme(i):

A termék elnevezése

A termék leírása

Földrajzi terület

A származás igazolása

Az előállítás módja

Kapcsolat a földrajzi területtel

Címkézés

Nemzeti előírások

Egyéb (Jogszabályi módosítások)

2.   A módosítás(ok) típusa:

Az egységes dokumentum vagy az összefoglaló lap módosítása

Azon bejegyzett OEM vagy OFJ termékleírásának módosítása, amely esetében sem az egységes dokumentumot, sem az összefoglalót nem tették közzé

A termékleírás oly módon történő módosítása, amely nem teszi szükségessé a közzétett egységes dokumentum módosítását (510/2006 EK rendelet 9. cikkének (3) bekezdése)

A termékleírás hatóságilag elrendelt, kötelező egészségügyi, vagy növény-egészségügyi intézkedések miatti átmeneti módosítása (az 510/2006 EK rendelet 9. cikkének (4) bekezdése)

3.   Módosítás(ok):

3.1.   Az előállítás módja:

5. cikk 6. és 7. bekezdésben az alábbi szöveg:

„A betakarítást követően a hagymákról eltávolítják a külső, földdel szennyezett buroklevelet, majd szárukat visszavágják 40 cm-re, és kötegelve dobozokba rakják.

A külső buroklevelek eltávolítása után, a frissfogyasztású hagymák szárát szükség esetén – amennyiben hosszúsága meghaladja a 60 cm-t – visszavágják, majd 5–8 kg-os kötegekben ládákba vagy dobozokba rakják.”

így módosult:

„A betakarítást követően a hagymákról eltávolítják a külső, földdel szennyezett buroklevelet, majd szárukat visszavágják 30–60 cm-re, és kötegelve dobozokba rakják.

A külső buroklevelek eltávolítása után, a frissfogyasztású hagymák szárát szükség esetén 35–60 cm-re visszavágják, majd 1,5–6 kg-os kötegekben ládákba vagy dobozokba rakják.”

A 9. cikk 2. bekezdésben az alábbi szöveg:

„A »Cipolla Rossa di Tropea Calabria« oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott hagymát a forgalomba hozatal előtt az alábbi módon csomagolják:

a hagymákat kötegelik, majd karton, műanyag vagy fa ládákba teszik, eladásra készen;

a frissfogyasztású hagymát 5–8 kg-os kötegekben takarítják be, és ládákba, dobozokba helyezik.”

így módosult:

„A »Cipolla Rossa di Tropea Calabria« oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott hagymát a forgalomba hozatal előtt az alábbi módon csomagolják:

a hagymát kötegelik, majd karton, műanyag vagy fa ládákba teszik, eladásra készen,

a frissfogyasztású hagymát 1,5–6 kg-os kötegekben takarítják be, és ládákba, dobozokba helyezik.”

A csomagok rugalmasabb méretválasztása, valamint a piac új csomagolástechnikai igényeinek kielégítése érdekében módosításra kerültek a termék csomagolásra történő előkészítésére vonatkozó előírások.

A 9. cikk 4. bekezdésben az alábbi szöveg:

„A fonat készítéséhez – mérettől függetlenül – legalább 6 fej hagyma szükséges, és egy csomagon belül a számuknak és súlyuknak azonosnak kell lenniük.”

így módosult:

„A fonat készítéséhez – mérettől függetlenül – legalább 6 fej hagyma szükséges.”

A hagyományos „fonat” készítésekor a helyi termelők egyedivé tehetik a fonatokat azáltal, hogy szabadon választható számú és méretű hagymát használnak a fonatok elkészítéséhez.

A 9. cikk 7. bekezdésben az alábbi szöveg:

„A kötegelt frissfogyasztású újhagymát és hagymát, valamint a fonatba kötött tartósításra szánt hagymát a forgalomba hozatalkor matricával jelölik, amelyen a logó és a védjegy biztosítja a termék egyértelmű felismerhetőségét.”

így módosult:

„A fonatba gyűjtött, tartósításra szánt újhagymákon és hagymákon forgalomba hozatalkor az uniós logó, és a termék védjegye szerepel egy matricán, vagy egyéb anyagon, míg a ládákba vagy dobozokba helyezett frissfogyasztású hagyma valamennyi kötegén teljes címkét kell elhelyezni, amelyen – a termék nyomon követhetősége és tökéletes beazonosíthatósága céljából – feltüntetik a cégnevet, az uniós logót, valamint a termék védjegyét és típusát.”

A „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” kötegelt, frissfogyasztású típusára vonatkozó előírás szerint minden egyes kötegen címkét helyeznek el, amelyen feltüntetik a cégnevet, az uniós logó ábráját, a termék védjegyét, és a termék típusát. Ily módon minden egyes kötegen megtalálható a címke, amely valamennyi olyan információt tartalmaz, amelyekre a fogyasztónak szüksége van a termék helyes azonosításához.

3.2.   Jogszabályi módosítások:

Módosításra kerültek a termékleírásban a 2081/92/EGK rendeletre történő hivatkozások.

EGYSÉGES DOKUMENTUM

A TANÁCS 510/2006/EK RENDELETE

„CIPOLLA ROSSA DI TROPEA CALABRIA”

EK-szám: IT-PGI-0105-0369-28.09.2011

OFJ ( X ) OEM ( )

1.   Elnevezés:

„Cipolla Rossa di Tropea Calabria”

2.   Tagállam vagy harmadik ország:

Olaszország

3.   A mezőgazdasági termék vagy élelmiszer leírása:

3.1.   A termék típusa:

1.6. osztály:

Gyümölcs-, zöldség- és gabonafélék, nyersen vagy feldolgozva

3.2.   A termék leírása, amelyre az 1. pontban található elnevezés vonatkozik:

A „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) az Allium Cepa fajtát jelöli, a következő őshonos ökotípusokra korlátozva, amelyek formájuk és a fényperiódus hatására kialakuló csírázásuk koraisága alapján térnek el egymástól:

„Tondo Piatta” vagy primőr,

„Mezza Campana” vagy közepesen korán érő,

„Allungata” vagy késői érésű.

A termékeknek három típusát különböztetjük meg:

 

Újhagyma:

szín: fehér-rózsaszínes-lilás,

íz: édes, zsenge,

méret: a közösségi szabályok előírásai szerinti.

 

Frissfogyasztású hagyma:

szín: vöröses-fehértől a lilásig,

íz: édes, zsenge,

méret: a közösségi szabályok előírásai szerinti.

 

Tartósításra szánt hagyma:

szín: vöröseslila,

íz: édes, ropogós,

méret: a közösségi szabályok előírásai szerinti.

3.3.   Nyersanyagok (kizárólag feldolgozott termékek esetén):

3.4.   Takarmány (kizárólag állati eredetű termékek esetén):

3.5.   Az előállítás azon műveletei, amelyeket a meghatározott földrajzi területen kell végrehajtani:

A „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” előállításának valamennyi műveletét, a vetéstől a betakarításig, az előállítási területen kell végezni.

3.6.   A szeletelésre, aprításra, csomagolásra, stb. vonatkozó egyedi szabályok:

A „Cipolla Rossa di TropeA Calabria” hagymát a betakarítást követően az alábbiak szerint dolgozzák fel:

a hagymákról eltávolítják a külső, földdel szennyezett buroklevelet, majd szárukat visszavágják 30–60 cm-re, és kötegelve dobozokba rakják,

a külső buroklevelek eltávolítása után a frissfogyasztású hagymák szárát szükség esetén 35–60 cm-re visszavágják, majd 1,5–6 kg-os kötegekben ládákba vagy dobozokba rakják,

a tartósításra szánt hagymákat egymás mellé fektetik a földre, ahol saját leveleikkel betakarva 8–15 napon át száradnak, tömörödnek, nő az ellenálló képességük és színük élénkvörös lesz. A már szárított hagymákról eltávolítható a szár, vagy a szárakat meghagyva, fonat készíthető belőlük. A fonat készítéséhez – mérettől függetlenül – legalább 6 fej hagyma szükséges. A termék csomagolása zacskóba vagy ládába történik, ennek töltőtömege változó, legfeljebb 25 kg.

A termék nyomon követhetőségének és ellenőrizhetőségének, illetve minősége megőrzésének érdekében, az előkészítés műveleteinek az előállítási területen, a helyi népszokásokban gyökerező hagyományos módszerekkel kell történniük.

3.7.   A címkézésre vonatkozó egyedi szabályok:

A csomagoláson, a többi felirathoz képest kétszeres méretű betűkkel feltüntetésre kerül a „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” OFJ jelzés, mellette az „újhagyma”, „frissfogyasztású hagyma” vagy „tartósításra szánt hagyma” típus-meghatározás, és a védjegy.

A fonatba gyűjtött, tartósításra szánt újhagymákon és hagymákon forgalomba hozatalkor az uniós logó és a védjegy szerepel egy matricán, vagy egyéb anyagon, míg a ládákba vagy dobozokba helyezett frissfogyasztású hagyma valamennyi kötegén teljes címkét kell elhelyezni, amelyen – a termék nyomon követhetősége és tökéletes beazonosíthatósága céljából – feltüntetik a cégnevet, az uniós logót, valamint a termék védjegyét és típusát.

4.   A földrajzi terület tömör meghatározása:

A „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” OFJ előállítási területe az alábbi calabriai községek közigazgatási területének egészén, vagy azok egy részén található, termesztésre alkalmas területeket foglalja magában:

a)   Cosenza megye: Fiumefreddo, Longobardi, Serra d'Aiello, Belmonte, Amantea települések egyes részei;

b)   Catanzaro megye: Nocera Terinese, Falerna, Gizzeria, Lamezia Terme, Curinga települések egyes részei;

c)   Vibo Valentia megye: Pizzo, Vibo Valentia, Briatico, Parghelia, Zambrone, Zaccanopoli, Zungri, Drapia, Tropea, Ricadi, Spilinga, Joppolo, Nicotera települések egyes részei.

5.   Kapcsolat a földrajzi területtel:

5.1.   A földrajzi terület sajátosságai:

A „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” hagymát a folyókat és patakokat szegélyező, partmenti árterületek homokos vagy jellemzően homokos, közepesen kötött, homokos-agyagos vagy iszapos talaján termesztik, amely – bár kavicsos – nem gátolja a hagymák fejlődését és növekedését. A partmenti területek talaja a korán erő frissfogyasztású, a belterületek agyagos és homokos-agyagos talaja a késői érésű, tartósításra szánt hagyma termesztésére alkalmas. Napjainkban, mint régen, a lilahagyma megtalálható a családi kiskertekben éppúgy, mint a nagy kiterjedésű földeken, a vidéki tájon, a táplálkozásban, a helyi jellegzetes ételek és a hagyományos receptek hozzávalói között egyaránt.

A tárgyalt területek talaj- és éghajlati viszonyai igen jó minőségű, a maga nemében egyedülálló, és világszerte ismert termék előállítását teszik lehetővé.

5.2.   A termék sajátosságai:

A „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” olyan minőségbeli és organoleptikus (érzékszervi) tulajdonságai miatt közismert, mint a zsenge, édes, rendkívül könnyen emészthető hagymája. A felsorolt tulajdonságok miatt a „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” hagymából akár nyersen is biztonsággal fogyasztható több, mint a más fajtához tartozó hagymákból.

5.3.   A földrajzi terület és (OEM esetében) a termék minősége vagy jellemzői vagy (OFJ esetében) a termék különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője közötti okozati kapcsolat:

A „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” OFJ elismerésre irányuló kérelmet igazolja hírneve és közismertsége, amelyekre – a történelmi és bibliográfiai források tanúsága szerint – egyebek között a különféle promóciós kezdeményezéseknek köszönhetően tett szert. A hagymának a Földközi-tenger medencéjében és Calabriában való meghonosítását több történelmi és bibliográfiai forrásmű a föníciaiaknak, később a görögöknek tulajdonítja. A középkorban és a reneszánsz idején nagyra értékelik, a helyi étkezés és gazdaság fő termékének tekintik – helyben bartereznek vele, de árusítják és exportálják a tengeren Tunéziába, Algériába és Görögországba is. Számos, 1700 és 1800 között Calabriába érkező, a Tirrén-tenger partját Pizzo és Tropea között bejárt utazó említi feljegyzéseiben a területen elterjedt lilahagymát. A helyi termesztők, mezőgazdasági munkások táplálékának mindig is része volt a hagyma; Dr. Albert calabriai utazó Tropeában tett látogatását követően, 1905-ben megdöbbenéssel ír a földművesek nyomorúságáról, akik csak hagymán élnek. Az 1900-as évek elején Tropeában a családi- és kiskerti hagymatermesztésről áttérnek a nagyobb területen folytatott hagymatermesztésre; 1929-ben, a Valle Ruffa vízvezeték révén lehetővé válik az öntözés, illetve a termés hozamának és minőségének fokozása. A Bourbonok korában a hagyma még nagyobb lendülettel terjed az észak-európai piacokon, és hamarosan keresetté és nagyra becsültté válik, tudjuk meg a Studi sulla Calabria (Tanulmányok Calabriáról) című 1901-es keltezésű műből, amely már a hagyma formáját, és a hosszúkás calabriai lilahagymát is említi. A calabriai hagymatermesztésről szóló első, rendszerezett statisztikai kimutatásokról az Enciclopedia agraria Reda (Reda agrárenciklopédia, 1936–1939) számol be. A terméknek országos ismertséget hozó, egyedülálló kereskedelmi tulajdonságai – továbbá főként történelmi és kulturális értéke, amely a szóban forgó területen mindmáig jelen van a földművelésben, a konyhaművészetben, a mindennapi nyelvi idiómákban és a folklórrendezvényeken – miatt nem egy próbálkozás történt a termék utánzására, a termékleírás meghamisítására.

Hivatkozás a termékleírás közzétételére:

Ez a közigazgatási szerv a „Cipolla rossa di Tropea Calabria” OFJ elismerésére irányuló javaslatnak az Olasz Köztársaság2011. augusztus 10-i, 185. számú Hivatalos Közlönyében történő közzétételével a fenti kérelem vonatkozásában elindította a nemzeti kifogásolási eljárást.

A termékleírás egységes szerkezetbe foglalt szövege az alábbi internetes oldalon tekinthető meg:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

vagy

közvetlenül a Minisztérium honlapján (http://www.politicheagricole.it), (a képernyő jobb felső sarkában) a „Qualità e sicurezza” (Minőség és biztonság) címszóra, majd a „Disciplinari di produzione all'esame dell’UE” („Az uniós vizsgálatnak alávetett termékleírások”) menüpontra kattintva.


(1)  HL L 93., 2006.3.31., 12. o.


Top