EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0511(01)

Kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi rendelet 6. cikkének (2) bekezdése alapján

OJ C 136, 11.5.2012, p. 13–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.5.2012   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 136/13


Kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi rendelet 6. cikkének (2) bekezdése alapján

2012/C 136/10

Ezzel a közzététellel az 510/2006/EK tanácsi rendelet (1) 7. cikke alapján létrejön a kérelem elleni kifogás joga. A kifogást tartalmazó nyilatkozatnak e közzététel napjától számítva hat hónapon belül kell beérkeznie a Bizottsághoz.

EGYSÉGES DOKUMENTUM

A TANÁCS 510/2006/EK RENDELETE

„KITKAN VIISAS”

EK-sz: FI-PDO-0005-0872-01.04.2011

OFJ ( ) OEM ( X )

1.   Elnevezés:

„Kitkan viisas”

2.   Tagállam vagy harmadik ország:

Finnország

3.   A mezőgazdasági termék vagy élelmiszer leírása:

3.1.   A termék típusa:

1.7. osztály:

Friss hal, puhatestűek és rákfélék, valamint ezekből készült termékek

3.2.   Az 1. pontban megnevezett termék leírása:

A „kitkan viisas” elnevezést a Koillismaa felföld tavaiból fogott törpemaréna (Coregonus albula) megjelölésére használják. A kitkan viisas legfontosabb jellemzői a következők:

Méretét tekintve a kitkan viisas kisebb a legtöbb máshol élő törpemaréna-fajtánál. A növekedést befolyásoló körülmények évről évre változnak, ezek függvényében közepes mérete egy nyár után átlagosan 7–9 cm. Kis mérete miatt szálkája nem szilárdul meg, hanem puha marad. A kitkan viisas a vizek táplálékban való szegénysége és a nyár rövidsége miatt nem nő nagyobbra.

A kitkan viisas 15 hónapos kora körül válik ivaréretté. Ekkor hosszúsága mintegy 8 cm, súlya 4–5 gramm. Színe sötét, háta majdnem fekete, két oldala ezüstösen csillogó, uszonyai világos színűek. Alsó állkapcsa jelentősen hosszabb a felsőnél, ezáltal jól megkülönböztethető a nagymaréna, a szélhajtó küsz és más hasonló méretű halfajok ivadékaitól. Ikrája apró szemcséjű, egy liter ikra mintegy 500 000 petét tartalmaz. Az ívás ideje őszre esik. Ezután az ikra a telet nyugalmi állapotban tölti, majd tavasszal néhány hét alatt ivadékká fejlődik.

Tél idején a kitkan viisas tápcsatornája a hosszú tél okozta kényszerű böjt miatt teljesen kiürül, ezért eltávolítására nincs szükség.

A kitkan viisas friss vagy fagyasztott állapotban kerül forgalomba.

3.3.   Nyersanyagok (kizárólag feldolgozott termékek esetében):

Nem alkalmazható.

3.4.   Takarmány (kizárólag állati eredetű termékek esetében):

A törpemaréna planktonnal és rovarlárvákkal táplálkozik. Minden szükséges táplálékot megtalál a jól körülhatárolt földrajzi terület természetes édesvizeiben.

3.5.   Az előállítás azon műveletei, amelyeket a meghatározott földrajzi területen kell végezni:

A halat a meghatározott földrajzi területen kell kifogni, és a minőség biztosítása érdekében a feldolgozás első műveleteit is ugyanezen a földrajzi területen kell elvégezni. A feldolgozás első műveletei közé tartozik a hal tisztítása és fagyasztása. Ezen a következők értendők:

A tisztítás során eltávolítjuk legalább a beleket és a kopoltyúkat. Tetszés szerint eltávolítható a hal feje és a farka is, illetve egyéb részei is, de csak oly módon, hogy a törpemaréna eredeti formája felismerhető maradjon.

A fagyasztás során a hal hőmérsékletét legalább – 18 °C fokra csökkentjük.

3.6.   A szeletelésre, aprításra, csomagolásra stb. vonatkozó egyedi szabályok:

Nem alkalmazható.

3.7.   A címkézésre vonatkozó egyedi szabályok:

Nem alkalmazható.

4.   A földrajzi terület pontos meghatározása:

A földrajzi területet a Fehér-tenger felé tartó Koutajoki és Kemjoki folyók vízgyűjtő területei alkotják, amelyek a Kuusamo és Posio települések körüli felföldön terülnek el. A földrajzi területbe nem tartoznak bele a finn–orosz határterületeken fekvő tavak.

5.   Kapcsolat a földrajzi területtel:

5.1.   A földrajzi terület sajátosságai:

A kitkan viisas elnevezésű törpemaréna a Koillismaa felföld vizeiben él. A terület az északi sarkkör közelében fekszik, ahol a tavakat októbertől májusig jég borítja. A Koillismaa felföld tengerszint feletti magassága átlagosan 240 méter. A terület vizei táplálékban szegények és kristálytiszták, kémhatásuk csaknem semleges.

A vízállás és a vízhozam alig változik, így a tavak medrében az év egyik időszakában sem keletkeznek áramlatok. Az oxigéntartalom is megfelelő még a téli hónapokban is. Ezeknek a környezeti tényezőknek köszönhetően a törpemaréna jól érzi magát azokban a vizekben, amelyekben világra jött, így nem vándorol el alsóbb vizekre.

A kitkan viisas kis mérete miatt sajátos halászati technikát igényel. A helyi halászok hagyományos módszere – amely a törpemaréna halászatának egyben legáltalánosabb módszere is – a kerítőháló alkalmazása. Ívás idején hálót, nyáron varsát is használnak. Vonóhálóval azonban sohasem fogják a kitkan viisast.

5.2.   A termék sajátosságai:

A sarkköri viszonyok és a vizek táplálékban való szegénysége következtében a kitkan viisas jelentősen kisebb a legtöbb más édesvízi törpemaréna-fajtánál. Kis mérete miatt szálkája nem szilárdul meg, hanem puha marad. A hosszú tél okozta kényszerű böjt miatt tápcsatornája teljesen kiürül, ezért télen tisztítás nélkül is fogyasztható.

5.3.   A földrajzi terület és (OEM esetében) a termék minősége vagy jellemzői közötti, vagy (OFJ esetében) a termék különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője közötti ok-okozati kapcsolat:

A kitkan viisasnak olyan külső megkülönböztető jegyei vannak, amelyek a Koillismaa felföld sarkköri viszonyai és a vizek táplálékban való szegénysége következtében alakultak ki. A vidék hagyományos halászati technikái kimondottan a földrajzi terület sajátosságaira vezethetők vissza, miként az is, hogy a törpemarénát télen tisztítatlanul fogyasztják. A földrajzi terület vízrendszerére jellemző környezeti viszonyok következménye továbbá az is, hogy a kitkan viisas nem vándorol alsóbb vizekre.

Hivatkozás a termékleírás közzétételére:

(Az 510/2006/EK rendelet 5. cikkének (7) bekezdése)

http://www.mmm.fi/attachments/elintarvikkeet/laatujaturvallisuus/eunnimisuojajarjestelma/newfolder/5uhGhUymv/Kitkan_viisas_hakemus_lopullinen28102011.doc


(1)  HL L 93., 2006.3.31., 12. o.


Top