EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006XC1229(05)

Módosítás iránti kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi rendelet 6. cikkének (2) bekezdése alapján

OJ C 321, 29.12.2006, p. 23–27 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

29.12.2006   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 321/23


Módosítás iránti kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi rendelet 6. cikkének (2) bekezdése alapján

(2006/C 321/08)

Ezzel a közzététellel az 510/2006/EK tanácsi rendelet 7. cikke szerint létrejön a módosítás iránti kérelem elleni kifogás joga. A kifogást tartalmazó nyilatkozatnak e kérelem közzétételétől számítva hat hónapon belül kell beérkeznie a Bizottsághoz.

MÓDOSÍTÁS IRÁNTI KÉRELEM

A TANÁCS 510/2006/EK RENDELETE

Módosítás iránti kérelem a 9. cikk és a 17. cikk (2) bekezdése alapján

„ASIAGO”

EK-szám: IT/PDO/117/0001

OEM ( X ) OFJ ( )

Kért módosítás(ok)

A termékleírás érintett szakaszcíme(i):

Image

A termék elnevezése

Image

A termék leírása

Image

Földrajzi terület

Image

A származás igazolása

Image

Az előállítás módja

Image

Kapcsolat

Image

Címkézés

Image

Nemzeti előírások

Módosítás(ok):

Leírás

Az „Asiago” elnevezésű termék pressato és d'allevo típusainak jellemzői, így kémiai tulajdonságai (nedvesség-, fehérje-, zsír- és szárazanyagtartalom) és mikrobiológiai jellemzői (patogének, S. aureus, E. coli, coliform baktériumok 30 °C-on) kerülnek pontosításra.

A leírásba belekerül, hogy a sajtot a minimális érlelési idő után felületileg kezelhetik a hatályos nemzeti szabályozás szerint engedélyezett anyagokkal, kivéve a „Prodotto della montagna” elnevezés alatt forgalomba kerülő változatot.

Földrajzi terület

Pontosítják a hegyvidék meghatározását: hegyvidék alatt a 600 méternél magasabban fekvő területeket kell érteni.

Az előállítás módja

Ez a szakasz kiegészül azzal, hogy az állatok etetésében bizonyos takarmányok nem használhatók. A „Prodotto della montagna” elnevezésű változat esetében egyáltalán nem adható az állatoknak szilázstakarmány.

Az „Asiago” sajt pressato és d'allevo változatai esetében is megadják a sajt készítéséhez használt tej hőmérsékleti adatait, maximális tárolási idejét és kémiai összetételét.

Mindkét sajttípusnál szerepelnek az előállítási módszert meghatározó fizikai és időbeli szabályok. Az „Asiago d'allevo” termék esetében a felhasznált tejhez az előállítás során lizozimot (E 1105) adnak, de ez tilos a „Prodotto della montagna” elnevezés alatt forgalomba kerülő változat esetében.

Szintén megadják a sajt érlelésének és tárolásának pontos adatait (hőmérséklet, páratartalom). Az „Asiago d'allevo” fajta érlelési ideje legalább 60 nap, de a „Prodotto della montagna” elnevezés alatt forgalomba kerülő változaté 90 nap.

A termék jobb azonosíthatósága érdekében a sajton sorszámot viselő kazeinlapot helyeznek el, és a gyártási hónapot jelző betűt nyomnak a termék oldalába.

Az „Asiago” oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező sajtot darabokban is lehet értékesíteni, de látszania kell a sajt kérgének. Amennyiben a daraboláskor a sajt kérge sérül (levágják és/vagy lereszelik), a csomagolást az előállítási helyen kell végezni a termék eredetiségének biztosítása érdekében.

Címkézés

Pontosítják azokat a meghatározásokat, amelyeket az „Asiago” sajtok címkéjén fel lehet tüntetni: a típust (friss vagy érlelt sajt), az „Asiago d'allevo” esetében az érettségi fokot (közepes, öreg, extra öreg), hogy használtak-e lizozimot (E 1105), valamint pontosítják a „Prodotto della montagna” elnevezés használatát: az csak a hegyvidéki tejből a hegyvidéken előállított sajtokon tüntethető fel.

MÓDOSÍTOTT TERMÉKLEÍRÁS

A TANÁCS 510/2006/EK RENDELETE

„ASIAGO”

EK-szám: IT/PDO/117/0001

OEM ( X ) OFJ ( )

Ez az összefoglaló kizárólag tájékoztatás céljára készült. Részletesebb tájékoztatásért az érdeklődők az 1. pontban megjelölt nemzeti hatóságnál vagy az Európai Bizottságnál (1) beszerezhető teljes termékleírást tanulmányozhatják.

1.   A tagállam felelős szerve:

Név:

Ministero politiche agricole e forestali

Cím:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Tel.:

(39-06) 481 99 68

Fax:

(39-06) 42 01 31 26

E-mail:

QTC3@politicheagricole.it

2.   A kérelmező csoportosulás:

Név:

Consorzio Tutela formaggio Asiago

Cím:

Corso Fogazzaro, 18

I-36100 Vicenza

Tel.:

(39-0444) 32 17 58

Fax:

(39-0444) 32 62 12

E-mail:

asiago@asiagocheese.it

Összetétel:

termelők/feldolgozók ( X ) egyéb ( )

3.   A termék típusa:

1.3. osztály: Sajtok

4.   Termékleírás (a 4. cikk (2) bekezdésében előírt követelmények összefoglalása)

4.1.   Elnevezés: „Asiago”

4.2.   Termékleírás: Az oltalom alatt álló „Asiago” eredetmegjelölést kizárólag a termékleírásban szereplő módon előállított, tehéntejből készült közepes keménységű sajtra lehet alkalmazni. Két típust különböztetünk meg, ezek: a pressato és a d'allevo.

 

 

toleranciahatár

nedvességtartalom

39,5 %

+/- 4,5

fehérjetartalom

24,0 %

+/- 3,5

zsírtartalom

30,0 %

+/- 4,0

nátrium-klorid

1,7 %

+/- 1,0

zsír a szárazanyagtartalomban

legalább 44 %

nem alkalmazandó

Oldala (palástja)

egyenes vagy enyhén domború

Felső és alsó körlapja

sima vagy csaknem sima

Tömege

11–15 kg

Magassága

11–15 cm

Átmérője

30–40 cm

Patogénektől

mentes

S. aureus

 (2) M < 1 000 per g

E. coli

 (2) M < 1 000 per g

Koliform baktériumok 30 °C-on

 (2) M < 100 000 per g

 

 

toleranciahatár

nedvességtartalom

34,50 %

+/- 4,00

fehérjetartalom

28,00 %

+/- 4,00

zsírtartalom

31,00 %

+/- 4,50

nátrium-klorid

2,40 %

+/- 1,00

zsír a szárazanyagtartalomban

legalább 34 %

nem alkalmazandó

Oldala (palástja)

egyenes vagy csaknem egyenes

Felső és alsó körlapja

sima vagy csaknem sima

Tömege

8–12 kg

Magassága

9–12 cm

Átmérője

30–36 cm

Patogénektől

mentes

S. aureus

M < 10 000 per g

E. coli

M < 100 000 per g

Az „Asiago” sajtot a minimális érlelési idő letelte után felületileg kezelhetik a hatályos szabályozásban jóváhagyott anyagokkal. A sajt kérge nem ehető.

A felületkezeléskor ügyelni kell arra, hogy a sajt felületén található sorszámmal ellátott kazeinlap és a megnevezés logója jól olvasható maradjon. A „Prodotto della montagna” megjelöléssel is rendelkező sajtot tilos színezőanyagokkal vagy penészölő szerrel kezelni.

Az oltalom alatt álló „Asiago” sajtot darabokban is lehet értékesíteni, de látszania kell a sajt kérgének.

4.3.   Földrajzi terület: Az „Asiago” eredetmegjelölés oltalma alatt álló sajtot a termékleírásban szereplő feltételeknek megfelelően az előállítási területen tartott tehenek tejéből készítik, a területen belül található létesítményekben. Az előállítási terület Vicenza, Trento, Padova és Treviso tartományok településeit foglalja magában. A fent említett területek legalább 600 méterrel a tengerszint felett helyezkednek el, ezért hegyvidéki területeknek számítanak.

4.4.   A származás igazolása: Az előállítás valamennyi szakaszát ellenőrzik. A szabályozó tanács kezeli a tejtermelők és a beszállítók, a feldolgozó-, érlelő, és a csomagolólétesítmények jegyzékét, ahol a sajtot kéreg nélkül csomagolják. A termék nyomon követhetőségének biztosítása érdekében a termékleírásban szereplő ellenőrzéseket végzik el. Amennyiben a terméket nem a leírásban szereplő módon készítik, nem hozható forgalomba „Asiago” megnevezéssel.

4.5.   Az előállítás módja: A termékleírásban szerepel, hogy az „Asiago” oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező sajt előállításához használt tejet olyan tehenektől kell nyerni, amelyek nem ettek bizonyos tiltott takarmányokat. A „Prodotto della montagna” változathoz használt tejnek olyan tehenektől kell származnia, amelyek egyáltalán nem kaptak szilázstakarmányt.

Az „Asiago pressato” sajt előállításához használt tejnek meg kell felelnie a hatályos higiéniai előírásoknak, 1 vagy 2 fejésből származhat, lehet nyers vagy pasztőrözött, ez utóbbi esetben 72 °C-on 15 másodpercig kezelik a hatályos szabályozásnak megfelelően. Az „Asiago d'allevo” sajt előállításához használt tejnek meg kell felelnie a hatályos higiéniai előírásoknak, származhat 2 fejésből, melyből mindkettő vagy az egyik részlegesen fölözött, vagy 1 fejésből, amely részlegesen fölözött. Lehet nyers vagy 57/68 °C-on 15 másodpercig hőkezelt. Az „Asiago” OEM-mel ellátott „Prodotto della montagna” sajt előállításához lehet 2 vagy 4 fejésből származó tejet használni, de a tejet 2 fejés esetén a beérkezéstől számított 18, 4 fejés esetén a beérkezéstől számított 24 órán belül fel kell dolgozni.

Az „Asiago d'allevo” sajt készítése során a tejhez lizozimot (E 1105) lehet adni a törvényben meghatározott keretek között. A „Prodotto della montagna” megnevezésű sajt előállításához nem használható lizozim.

Az „Asiago pressato” minimális érlelési ideje az elkészítéstől számított 20 nap. Az „Asiago d'allevo” minimális érlelési ideje az elkészítés hónapjának utolsó napjától számított 60 nap. A „Prodotto della montagna” jelzésű „Asiago d'allevo” típusú sajtot a gyártás hónapjának utolsó napjától 90 napig, a pressato típusút az elkészítéstől számított 30 napig kell érlelni.

Az érlelést is az előállítási területen kell végezni.

A „Prodotto della montagna” megjelölésű „Asiago” sajtot a hegyvidéken található olyan helyiségekben kell érlelni, amelyek az előállítási területre jellemző hőmérsékleti viszonyokat és természetes páratartalmat nyújtják. Amennyiben a daraboláskor legyalulják és/vagy eltávolítják a sajt kérgét, és ezáltal olvashatatlanná válik az eredetmegjelölés, a csomagolást az előállítási területen kell végezni a termék nyomon követhetőségének biztosítása érdekében. Az olyan „Asiago” sajt, amelyet a hegyvidéki területeken lévő gazdaságokból származó tejből a hegyvidéken található sajtkészítő üzemekben készítenek és a hegyvidéken is érlelnek, viselheti a „Prodotto della montagna” megjelölést is.

4.6.   Kapcsolat: A származási terület természetes viszonyait tekintve meg kell említeni, hogy éghajlati és növénytani szempontból igen egységes, ami kihat a tejelő állatok diétájára is. Az emberi tényező tekintetében tudvalévő, hogy az „Asiago” sajt az azonos nevű fennsíkon alakult ki, de az első világháború miatti belső népvándorlás révén elkészítésének ismerete a környező területeken is elterjedt.

4.7.   Felügyeleti szerv:

Név:

CSQA S.r.l. Certificazioni

Cím:

Via S. Gaetano, 74

I-36016 Thiene (VI)

Tel.:

(39-0445) 36 60 94

Fax:

(39-0445) 38 26 72

E-mail:

csqa@csqa.it

4.8.   Címkézés: Az „Asiago” OEM-mel ellátott sajtokon szerepel egy sorszámozott kazeinlapocska és az ellenőrző szerv által kibocsátott pecsét, amelyet a jóváhagyott gyártók is megkapnak. A pecséten a megnevezés logója – ami a termékleírásban is szerepel –, a sajtkészítő üzem alfanumerikus kódja és az „Asiago” megnevezés szerepel. Ez utóbbi többször is olvasható, és a pressato változatokon 25 mm magasságú betűkkel, a d'allevo változatokon 20 mm magasságú betűkkel kell feltüntetni.

Ezen felül az „Asiago d'allevo” sajthenger palástján a kéregbe nyomott betű jelzi a gyártás hónapját a termékleírásban meghatározottaknak megfelelően. Az „Asiago” sajt „Prodotto della montagna” változatát arról lehet felismerni, hogy a pecséten egyszer szerepel a „prodotto della montagna” felirat. Az érlelési idő végeztével a „Prodotto della montagna”„Asiago” sajtba újabb pecsétet égetnek. Ehhez olyan eszközöket használnak, amelyek a szabályozó tanács tulajdonát képezik, de a jóváhagyott gyártók számára rendelkezésre bocsátják. A pecséten a termékleírásban szereplő logó látható.

Az „Asiago pressato” viselheti címkéjén a „friss” megjelölést.

Az „Asiago d'allevo” viselheti címkéjén az „érlelt” megjelölést.

Az olyan „Asiago d'allevo” sajt, amelyet 4–6 hónapig érleltek, viselheti címkéjén a „közepes” megjelölést.

Az olyan „Asiago d'allevo” sajt, amelyet legalább 10 hónapig érleltek, viselheti címkéjén az „öreg” megjelölést.

Az olyan „Asiago d'allevo” sajt, amelyet legalább 15 hónapig érleltek, viselheti címkéjén az „extraöreg” megjelölést.

A címkén fel lehet tüntetni, ha a sajt készítéséhez nem használtak lizozimot (E1105).

Bármilyen címkét, pecsétet, bélyegzőt úgy kell elhelyezni a terméken, hogy az ne akadályozza az oltalom alatt álló „Asiago” eredetmegjelölés (sajtba nyomott pecsét) vagy a sajtot azonosító kazeinlap olvashatóságát.

4.9.   Nemzeti előírások: –


(1)  Európai Bizottság, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság, Mezőgazdasági termékek minőségpolitikája, B-1049 Brüsszel.

(2)  Ezek az adatok a hőkezelt tejből előállított sajtra vonatkoznak.


Top