EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

A 2050-ig megvalósítandó alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

Közlemény (COM(2011) 112 végleges) — Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, versenyképes gazdaság 2050-ig történő megvalósításának ütemterve

MI ENNEK A KÖZLEMÉNYNEK A CÉLJA?

 • A közlemény 2050-ig szóló ütemtervet határoz meg olyan különböző módszerekkel, amelyek segítségével az EU-n belüli üvegházhatásúgáz(ÜHG)-kibocsátások csökkentésére irányuló célkitűzések elérhetők.
 • Olyan mérföldköveket tartalmaz, amelyek megmutatják, az EU mennyiben halad jó úton az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megvalósítása felé.
 • A közlemény azonosítja a politikai kihívásokat, a beruházási igényeket és az egyes ágazatok által betöltendő szerepet.

FŐBB PONTOK

A bizottsági elemzés azt sugallja, hogy az általános cél elérésének leginkább költséghatékony módja a hazai kibocsátásoknak az 1990-es szintekhez viszonyítva 40%-kal történő csökkentése 2030-ra, illetve 60%-kal történő csökkentése 2040-re.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megvalósításában minden ágazatnak részt kell vennie, a 2050-ig szóló ütemterv pedig a következőképpen határozza meg a különböző ágazatok közreműködését:

 • az energiaágazatban 2050-re szinte teljes egészében kiküszöbölhető a CO2-kibocsátás, különösen azáltal, hogy megújuló energiaforrásokból, a meglévő és korszerűbb technológiák segítségével termelnek energiát;
 • a közlekedésben a kibocsátások több mint 60%-kal csökkenthetők azáltal, hogy az ágazat fenntarthatóbbá válik a járművek nagyobb hatékonysága, az elektromos járművek és a környezetbarátabb energiák révén;
 • az épületek kibocsátása körülbelül 90%-kal fogható vissza az energiahatékonyság javításával;
 • az ipar ÜHG-kibocsátása több mint 80%-kal csökkenthető hatékonyabb eljárások, energiahatékonyság, újrahasznosítás és új technológiák útján;
 • jóllehet az előrejelzések szerint 2050-re az EU összes kibocsátásának harmadát adja majd, a mezőgazdaság 42–49%-kal csökkentheti a kibocsátásait egy sor új módszer, többek között a kevesebb húst tartalmazó egészségesebb étrend segítségével.

E célok eléréséhez nagy léptékű köz- és magánberuházások lesznek szükségesek az elkövetkezendő négy évtizedben. A közlemény becslései szerint az egész EU-ra vetítve ez évi 270 milliárd EUR értékű, az EU GDP-jének 1,5%-át kitevő további beruházást jelentene.

Az éghajlatváltozás kezelése és az erőforrások hatékonyabb felhasználása mellett megjelenő potenciális előnyök ugyanakkor mérhetetlenek. Az intézkedéscsomag révén:

 • az EU éves átlagos energiaköltségei 175–320 milliárd EUR-val mérsékelhetők;
 • csökkenthető Európa import fosszilis tüzelőanyagtól való függősége;
 • strukturális változások idézhetők elő Európa gazdaságában, ezáltal munkahelyek ezrei jönnek létre;
 • javulhat a levegő minősége, ami jótékony hatást gyakorol az európai polgárok egészségére.

HÁTTÉR

Annak érdekében, hogy bolygónkon a hőmérséklet-növekedés 2 oC alatt maradjon – ami a nemzetközi szinten elfogadott célérték a globális felmelegedés katasztrofális következményeit megelőzendő –, az EU célja, hogy az üvegházhatásúgáz(ÜHG)-kibocsátásokat az 1990-es szintekhez képest 80–95%-kal csökkentse.

További információk az alábbi oldalon állnak rendelkezésre:

FŐ DOKUMENTUM

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának – Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, versenyképes gazdaság 2050-ig történő megvalósításának ütemterve (COM(2011) 112 végleges, 2011.3.8.)

utolsó frissítés 03.08.2016

Top