EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R2129

A Tanács (EU) 2020/2129 végrehajtási rendelete (2020. december 17.) a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendelet 8a. cikke (1) bekezdésének végrehajtásáról

OJ L 426I , 17.12.2020, p. 1–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/2129/oj

2020.12.17.   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

LI 426/1


A TANÁCS (EU) 2020/2129 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

(2020. december 17.)

a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendelet 8a. cikke (1) bekezdésének végrehajtásáról

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló, 2006. május 18-i 765/2006/EK tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 8a. cikke (1) bekezdésére,

tekintettel az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének javaslatára,

mivel:

(1)

A Tanács 2006. május 18-án elfogadta a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendeletet.

(2)

A Fehéroroszországban 2020. augusztus 9-én tartott elnökválasztás nem felelt meg a nemzetközi normáknak, és azt a független jelöltek elleni elnyomás, valamint a választásokat követően tartott békés tüntetések résztvevőivel szembeni brutális fellépés jellemezte. Az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Unió nevében kiadott 2020. augusztus 11-i nyilatkozatában kijelentette, hogy a választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek. Azt is leszögezte, hogy akár intézkedések meghozatalára is sor kerülhet az erőszakért, az indokolatlan letartóztatásokért és a választási eredmények meghamisításáért felelős személyekkel szemben.

(3)

A Tanács 2020. október 2-án elfogadta az (EU) 2020/1387 végrehajtási rendeletet (2), amelyben 40 olyan személyt vett jegyzékbe, akiket felelősség terhel a 2020-as fehéroroszországi elnökválasztást követően békés tüntetőkkel, az ellenzék tagjaival és újságírókkal szemben alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, valamint azért, hogy a központi választási bizottság nem megfelelően folytatta le az említett választási eljárást.

(4)

A fehéroroszországi helyzet súlyosságára tekintettel a Tanács 2020. november 6-án elfogadta az (EU) 2020/1648 végrehajtási rendeletet (3), amellyel jegyzékbe vette Alekszandr Lukasenkót és 14 másik személyt, köztük Alekszandr Lukasenkóval szoros kapcsolatban álló személyeket is.

(5)

A Tanács 2020. november 19-én megállapodott arról, hogy a fehérorosz hatóságok brutalitására reagálva és a fehéroroszországi nép demokratikus jogainak támogatása céljából folytatja a szankciók következő körének előkészítését.

(6)

A fehéroroszországi civil társadalommal szembeni folytatódó elnyomásra tekintettel 29 természetes és jogi személyt, valamin 7 szervezetet és szervet fel kell venni a 765/2006/EK rendelet I. mellékletében foglalt, korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó személyek és szervezetek jegyzékébe.

(7)

A 765/2006/EK rendelet I. mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell,

ELFOGADTA EZT A RENDELETET:

1. cikk

A 765/2006/EK rendelet I. mellékletének helyébe e rendelet mellékletének szövege lép.

2. cikk

Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésének napján lép hatályba.

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Kelt Brüsszelben, 2020. december 17-én.

a Tanács részéről

az elnök

S. SCHULZE


(1)  HL L 134., 2006.5.20., 1. o.

(2)  A Tanács (EU) 2020/1387 végrehajtási rendelete (2020. október 2.) a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendelet 8a. cikke (1) bekezdésének végrehajtásáról (HL L 319. I., 2020.10.2., 1. o.).

(3)  A Tanács (EU) 2020/1648 végrehajtási rendelete (2020. november 6.) a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendelet 8a. cikke (1) bekezdésének végrehajtásáról (HL L 370. I., 2020.11.6., 1. o.).


MELLÉKLET

A 765/2006/EK rendelet I. melléklete a következőképpen módosul:

1.

A szöveg a következő címmel egészül ki:

„A 2. cikk (1) bekezdésében említett természetes és jogi személyek, valamint szervezetek és szervek jegyzéke”;

2.

A táblázat fejléce helyébe a következő szöveg kerül:

„A.

A 2. cikk (1) bekezdésében említett természetes személyek”;

3.

A következő természetes személyek kerültek felvételre a jegyzékbe:

 

Név

A fehérorosz változat angol átírása

Az orosz változat angol átírása

Név

(fehéroroszul)

Név

(oroszul)

Azonosító adat

A jegyzékbe vétel indokai

„60.

Anatol Aliaksandravich SIVAK

Anatoli Aleksandrovich SIVAK

Анатоль Аляксандравiч СIВАК

Анатолий Александрович СИВАК

Miniszterelnök-helyettes, Minszk város végrehajtó bizottságának (Minsk City Executive Committee) korábbi elnöke

Születési idő: 1962.7.19.

Születési hely: Zavoit, Narovlya District, Gomel/Homyel Oblast, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

Minszk város végrehajtó bizottságának (Minsk City Executive Committee) korábbi elnökeként betöltött vezető beosztásánál fogva felelősség terheli az államapparátus által Minszkben a felügyelete alatt a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, a kínzást is beleértve, valamint újságírók megfélemlítéséért és a velük szemben alkalmazott erőszakért. Több nyilvános nyilatkozatban kritizálta a Fehéroroszországban zajló békés tüntetéseket.

Miniszterelnök-helyettesként jelenleg betöltött vezetői pozíciójában továbbra is támogatja a Lukasenko-rezsimet.

61.

Ivan Mikhailavich EISMANT

Ivan Mikhailavich EISMONT

Iван Мiхайлавiч ЭЙСМАНТ

Иван Михайлович ЭЙСМОНТ

A nemzeti állami televízió és rádió (National State Television and Radio Company) elnöke, a Belteleradio cég (Beltelradio Company) vezetője

Születési idő: 1977.1.20.

Születési hely: Grodno/Hrodna, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

A fehérorosz állami televízió és rádió (Belarusian State Television and Radio Company) jelenlegi vezetőjeként felelősség terheli az állami propaganda terjesztéséért az állami médiában, és továbbra is támogatja a Lukasenko-rezsimet. Ennek keretében a médiacsatornákat felhasználva támogatja az elnök hivatali idejének folytatását, a 2020. augusztus 9-én tartott elnökválasztás során elkövetett csalások, valamint a békés és legitim tüntetések többszöri erőszakos leverése ellenére.

Eismont nyilvános nyilatkozatban kritizálta a békés tüntetőket, és megtagadta a tüntetésekről való beszámolást. Az általa irányított Beltelradio cégtől (Belteleradio Company) sztrájkoló munkavállalókat bocsátott el, miáltal felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért.

62.

Uladzimir Stsiapanavich KARANIK

Vladimir Stepanovich KARANIK

Уладзiмiр Сцяпанавiч КАРАНIК

Владимир Степанович КАРАНИК

A Grodno/Hrodna Oblast kormányzója, korábbi egészségügyi miniszter

Születési idő: 1973.11.30.

Születési hely: Grodno/Hrodna, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

Egészségügyi miniszterként betöltött korábbi vezető beosztásánál fogva felelősség terheli azért, hogy az egészségügyi szolgálatokat a békés tüntetők elnyomására használták például úgy, hogy az orvosi segítségre szoruló tüntetőket kórház helyett elkülönítő helyiségekbe szállították. Számos nyilvános nyilatkozatban kritizálta a fehéroroszországi békés tüntetéseket, egy alkalommal egy tüntetőt azzal vádolt, hogy bódult állapotban van.

Grodno/Hrodna Oblast kormányzójaként jelenleg betöltött vezetői pozíciójában továbbra is támogatja a Lukasenko-rezsimet.

63.

Natallia Ivanauna KACHANAVA

Natalia Ivanovna KOCHANOVA

Наталля Iванаўна КАЧАНАВА

Наталья Ивановна КОЧАНОВА

A fehéroroszországi Nemzetgyűlés Köztársasági Tanácsának (Council of the Republic of the National Assembly of Belarus) elnöke

Születési idő: 1960.9.25.

Születési hely: Polotsk, Vitebsk/Viciebsk Oblast, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: nő

A fehéroroszországi Nemzetgyűlés Köztársasági Tanácsának (Council of the Republic of the National Assembly of Belarus) elnökeként betöltött jelenlegi vezetői pozíciójánál fogva felelősség terheli az elnök belügyi döntéseinek támogatásáért. Felelősség terheli a 2020. augusztus 9-i, elcsalt választások megszervezéséért. Nyilvános nyilatkozataiban védelmezte a biztonsági apparátus által a békés tüntetőkkel szembeni brutális fellépést.

64.

Pavel Mikalaevich LIOHKI

Pavel Nikolaevich LIOHKI

Павел Мiкалаевiч ЛЁГКI

Павел Николаевич ЛЁГКИЙ

Az információügyi miniszter első helyettese

Születési idő: 1972.5.30.

Születési hely: Baranavichy, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

Az információügyi miniszter első helyetteseként betöltött vezetői pozíciójánál fogva felelősség terheli a civil társadalommal szemben alkalmazott elnyomásért és különösen az információügyi minisztérium azon döntéséért, amellyel a 2020-as elnökválasztást követően a civil társadalommal, a békés tüntetőkkel és az újságírókkal szembeni elnyomás eszközeként blokkolta a független weboldalakhoz való hozzáférést és korlátozta az internethez való hozzáférést Fehéroroszországban.

65.

Ihar Uladzimiravich LUTSKY

Igor Vladimirovich LUTSKY

Iгар Уладзiмiравiч ЛУЦКI

Игорь Владимирович ЛУЦКИЙ

Információügyi miniszter

Születési idő: 1972.10.31.

Születési hely: Stolin, Brest Oblast, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem. férfi

Információügyi miniszterként betöltött vezetői pozíciójánál fogva felelősség terheli a civil társadalommal szemben alkalmazott elnyomásért és különösen az információügyi minisztérium azon döntéséért, amellyel a 2020-as elnökválasztást követően a civil társadalommal, a békés tüntetőkkel és az újságírókkal szembeni elnyomás eszközeként blokkolta a független weboldalakhoz való hozzáférést és korlátozta az internethez való hozzáférést Fehéroroszországban.

66.

Andrei Ivanavich SHVED

Andrei Ivanovich SHVED

Андрэй Iванавiч ШВЕД

Андрей Иванович ШВЕД

Fehéroroszország legfőbb ügyésze

Születési idő: 1973.4.21.

Születési hely: Glushkovichi, Gomel/Homyel Oblast, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

Fehéroroszország legfőbb ügyészeként felelősség terheli a civil társadalom és a demokratikus ellenzék folytatódó elnyomásáért és különösen a békés tüntetőkkel, ellenzéki vezetőkkel és újságírokkal szemben a 2020-as elnökválasztást követően indított számos büntetőperért. Nyilvános nyilatkozatokat is tett, amelyekben büntetéssel fenyegette az „engedély nélküli gyűlések” résztvevőit.

67.

Genadz Andreevich BOGDAN

Gennady Andreievich BOGDAN

Генадзь Андрэевiч БОГДАН

Геннадий Андреевич БОГДАН

A Fehérorosz Elnökségi Ingatlankezelő Igazgatóság (Belarus President Property Management Directorate) vezetőhelyettese

Születési idő: 1977.1.8.

Nem: férfi

A Fehérorosz Elnökségi Ingatlankezelő Igazgatóság (Belarus President Property Management Directorate) vezetőhelyetteseként több vállalat működését felügyeli. A vezetése alatt álló szerv pénzügyi, anyagi, technikai, szociális, háztartási és egészségügyi támogatást nyújt a köztársasági hatóságok államapparátusának. Szoros kapcsolatban áll az elnökkel, és továbbra is támogatja a Lukasenko-rezsimet.

68.

Ihar Paulavich BURMISTRAU

Igor Pavlovich BURMISTROV

Iгар Паўлавiч БУРМIСТРАЎ

Игорь Павлович БУРМИСТРОВ

A belügyminisztérium (Ministry of Internal Affairs) belügyi erőinek (Internal Troops) vezérkari főnöke és első parancsnokhelyettese

Születési idő: 1968.9.30.

Nem: férfi

A belügyminisztérium (Ministry of Internal Affairs) belügyi erőinek (Internal Troops) első parancsnokhelyetteseként betöltött vezetői pozíciójánál fogva felelősség terheli az irányítása alatt álló belügyi erők által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, a kínzást is beleértve, valamint újságírók megfélemlítéséért és velük szemben alkalmazott erőszakért.

69.

Arciom Kanstantinavich DUNKA

Artem Konstantinovich DUNKO

Арцём Канстанцiнавiч ДУНЬКА

Артем Константинович ДУНЬКО

A Számvevőszék (State Control Committee) pénzügyi nyomozási osztályának (Department of Financial Investigations) különleges ügyekért felelős főellenőre

Születési idő: 1990.6.8.

Nem: férfi

A Számvevőszék (State Control Committee) pénzügyi nyomozási osztályának (Department of Financial Investigations) különleges ügyekért felelős főellenőreként betöltött vezetői pozíciójánál fogva felelősség terheli az államapparátus által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen az ellenzéki vezetőkkel és aktivistákkal szemben indított vizsgálatokért.

70.

Aleh Heorhievich KARAZIEI

Oleg Georgevich KARAZEI

Алег Георгiевiч КАРАЗЕЙ

Олег Георгиевич КАРАЗЕЙ

A belügyminisztérium (Ministry of Internal Affairs) közbiztonsági rendőrsége bűnüldözési és bűnmegelőzési főosztálya (Main Department of Law Enforcement and Prevention of the Public Security Police) bűnmegelőzési osztályának (Prevention Department) vezetője

Születési idő: 1979.1.1.

Születési hely: Minsk Oblast, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

A belügyminisztérium (Ministry of Internal Affairs) közbiztonsági rendőrsége bűnüldözési és bűnmegelőzési főosztálya (Main Department of Law Enforcement and Prevention of the Public Security Police) bűnmegelőzési osztályának (Prevention Department) vezetőjeként betöltött vezetői pozíciójánál fogva felelősség terheli a rendőri erők által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, a kínzást is beleértve, valamint újságírók megfélemlítéséért és velük szemben alkalmazott erőszakért.

71.

Dzmitry Aliaksandravich KURYAN

Dmitry Aleksandrovich KURYAN

Дзмiтрый Аляксандравiч КУРЯН

Дмитрий Александрович КУРЯН

Rendőrezredes, a belügyminisztérium (Ministry of Internal Affairs) bűnüldözési főosztályának (Main Department of Law Enforcement) helyettes vezetője és bűnüldözési osztályának (Department of Law Enforcement) vezetője

Születési hely: 1974.10.3.

Nem: férfi

Rendőrezredesként, valamint a belügyminisztérium (Ministry of Internal Affairs) bűnüldözési főosztályának (Main Department of Law Enforcement) helyettes vezetője és bűnüldözési osztályának (Department of Law Enforcement) vezetőjeként betöltött vezetői pozíciójánál fogva felelősség terheli a rendőri erők által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, a kínzást is beleértve, valamint újságírók megfélemlítéséért és velük szemben alkalmazott erőszakért.

72.

Aliaksandr Henrykavich TURCHIN

Aleksandr Henrihovich TURCHIN

Аляксандр Генрыхавiч ТУРЧЫН

Александр Генрихович ТУРЧИН

A minszki regionális végrehajtó bizottság (Minsk Regional Executive Committee) elnöke

Születési idő: 1975.7.2.

Születési hely: Novogrudok, Grodno/Hrodna Oblast, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

A minszki regionális végrehajtó bizottság (Minsk Regional Executive Committee) elnökeként feladata a helyi önkormányzat, így többek között számos bizottság felügyelete. Ezért tehát támogatja a Lukasenko-rezsimet.

73.

Dzmitry Mikalaevich SHUMILIN

Dmitry Nikolayevich SHUMILIN

Дзмiтрый Мiкалаевiч ШУМIЛIН

Дмитрий Николаевич ШУМИЛИН

Minszk város végrehajtó bizottsága (Minsk City Executive Committee) belügyi főigazgatósága (Main Department of Internal Affairs) (GUVD) tömegrendezvényekkel foglalkozó osztályának helyettes vezetője

Születési idő: 1977.7.26.

Nem: férfi

Minszk város végrehajtó bizottsága (Minsk City Executive Committee) belügyi főigazgatósága (GUVD) tömegrendezvényekkel foglalkozó osztályának helyettes vezetőjeként felelősség terheli a helyi közigazgatási apparátus által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, valamint újságírók megfélemlítéséért és velük szemben alkalmazott erőszakért.

Dokumentálták békés tüntetők jogellenes őrizetbe vételében való személyes részvételét.

74.

Vital Ivanavich STASIUKEVICH

Vitalyi Ivanovich STASIUKEVICH

Вiталь Iванавiч СТАСЮКЕВIЧ

Виталий Иванович СТАСЮКЕВИЧ

A grodnói/hrodnai közbiztonsági rendőrség (Public Security Police) helyettes vezetője

Születési idő: 1976.3.5.

Születési hely: Grodno/Hrodna, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

A grodnói/hrodnai közbiztonsági rendőrség (Public Security Police) helyettes vezetőjeként felelősség terheli az irányítása alatt álló helyi rendőri erők által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, a kínzást is beleértve, valamint újságírók megfélemlítéséért és velük szemben alkalmazott erőszakért.

Szemtanúk beszámolói alapján személyesen felügyelte békés tüntetők jogellenes őrizetbe vételét.

75.

Siarhei Leanidavich KALINNIK

Sergei Leonidovich KALINNIK

Сяргей Леанiдавiч КАЛИННИК

Сергей Леонидович КАЛИННИК

Rendőrezredes, a minszki Sovetsky District rendőrségének (Police Department) vezetője

Születési idő: 1979.7.23.

Nem: férfi

A minszki Sovetsky District rendőrségének (Police Department) vezetőjeként felelősség terheli az irányítása alatt álló helyi rendőri erők által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, a kínzást is beleértve, valamint újságírók megfélemlítéséért és velük szemben alkalmazott erőszakért.

Szemtanúk beszámolói alapján személyesen felügyelte a jogellenesen őrizetbe vett tüntetők kínzását, és részt is vett abban.

76.

Vadzim Siarhaevich PRYGARA

Vadim Sergeevich PRIGARA

Вадзiм Сяргеевiч ПРЫГАРА

Вадим Сергеевич ПРИГАРА

Rendőr alezredes, a molodechnói körzeti rendőrség (Police Department) vezetője

Születési idő: 1980.10.31.

Nem: férfi

A molodechnói körzeti rendőrség (Police Department) vezetőjeként felelősség terheli az irányítása alatt álló helyi rendőri erők által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, a kínzást is beleértve, valamint újságírók megfélemlítéséért és velük szemben alkalmazott erőszakért.

Szemtanúk beszámolói alapján személyesen felügyelte a jogellenesen őrizetbe vett tüntetők ütlegelését. Emellett számos alkalommal becsmérlően nyilatkozott a tüntetőkről a médiának.

77.

Viktar Ivanavich STANISLAUCHYK

Viktor Ivanovich STANISLAVCHIK

Вiктар Iванавiч СТАНIСЛАЎЧЫК

Виктор Иванович СТАНИСЛАВЧИК

A minszki Soviet District rendőrségének (Police Department) helyettes vezetője, a közbiztonsági rendőrség (Public Security Police) vezetője

Születési idő: 1971.1.27.

Nem: férfi

A minszki Soviet District rendőrségének (Police Department) helyettes vezetőjeként és a közbiztonsági rendőrség (Public Security Police) vezetőjeként felelősség terheli az irányítása alatt álló helyi rendőri erők által a 2020-as elnökválasztást követően sorozatosan alkalmazott elnyomásért és megfélemlítésért, különösen békés tüntetők önkényes letartóztatásáért és bántalmazásáért, a kínzást is beleértve, valamint újságírók megfélemlítéséért és velük szemben alkalmazott erőszakért.

Szemtanúk beszámolói alapján személyesen felügyelte békés tüntetők őrizetbe vételét és e jogellenesen őrizetbe vett személyek ütlegelését.

78.

Aliaksandr Aliaksandravich PETRASH

Aleksandr Aleksandrovich PIETRASH

Аляксандр Аляксандравiч ПЕТРАШ

Александр Александрович ПЕТРАШ

A minszki Moskovski kerületi bíróság elnöke

Születési idő: 1988.5.16.

Nem: férfi

A minszki Moskovski kerületi bíróság elnökeként felelősség terheli számos, újságírókkal, ellenzéki vezetőkkel, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát és hamis tanúk vallomásainak figyelembevételét jelentették.

A 2020-as elnökválasztást követően közreműködött tüntetők, újságírók és ellenzéki vezetők megbírságolásában és őrizetbe vételében.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

79.

Andrei Aliaksandravich LAHUNOVICH

Andrei Aleksandrovich LAHUNOVICH

Андрэй Аляксандравiч ЛАГУНОВIЧ

Андрей Александрович ЛАГУНОВИЧ

A gomeli/homyeli Sovetsky kerületi bíróság bírája

Nem: férfi

A gomeli/homyeli Sovetsky kerületi bíróság bírájaként felelősség terheli számos, újságírókkal, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

80.

Alena Vasileuna LITVINA

Elena Vasilevna LITVINA

Алена Васiльеўна ЛIТВIНА

Елена Васильевна ЛИТВИНА

A mogilevi Leninsky kerületi bíróság bírája

Nem: nő

A mogilevi Leninsky kerületi bíróság bírájaként felelősség terheli számos, újságírókkal, ellenzéki vezetőkkel, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért, különösen Siarhei Tsikhanousky ellenzéki aktivistának és Svetlana Tiskhanouska ellenzéki elnökjelölt férjének az elítéléséért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

81.

Victoria Valeryeuna SHABUNYA

Victoria Valerevna SHABUNYA

Вiкторыя Валер’еўна ШАБУНЯ

Виктория Валерьевна ШАБУНЯ

A minszki központi kerületi bíróság bírája

Születési idő: 1974.2.27.

Nem: nő

A minszki központi kerületi bíróság bírájaként felelősség terheli számos, újságírókkal, ellenzéki vezetőkkel, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért, különösen Sergei Dylevsky (a koordinációs tanács [Coordination Council] tagja és az egyik sztrájkbizottság vezetője) elítéléséért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

82.

Alena Aliaksandravna ZHYVITSA

Elena Aleksandrovna ZHYVITSA

Алена Аляксандравна ЖЫВIЦА

Елена Александровна ЖИВИЦА

A minszki központi kerületi bíróság bírája

Születési idő: 1990.4.9.

Nem: nő

A minszki központi kerületi bíróság bírájaként felelősség terheli számos, újságírókkal, ellenzéki vezetőkkel, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

83.

Natallia Anatolievna DZIADKOVA

Natalia Anatolievna DEDKOVA

Наталля Анатольеўна ДЗЯДКОВА

Наталья Анатольевна ДЕДКОВА

A minszki Partizanski kerületi bíróság bírája

Születési idő: 1979.12.2.

Nem: nő

A minszki Partizanszkij (Partizanski) kerületi bíróság bírájaként felelősség terheli számos, újságírókkal, ellenzéki vezetőkkel, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért, különösen Mariya Kalesnikavának, a koordinációs tanács (Coordination Council) vezetőjének az elítéléséért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

84.

Maryna Arkadzeuna FIODARAVA

Marina Arkadievna FEDOROVA

Марына Аркадзьеўна ФЁДАРАВА

Марина Аркадьевна ФЕДОРОВА

A minszki Sovetsky kerületi bíróság bírája

Születési idő: 1965.9.11.

Nem: nő

A minszki Szovetszkij (Sovetsky) kerületi bíróság bírájaként felelősség terheli számos, újságírókkal, ellenzéki vezetőkkel, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

85.

Yulia Chaslavauna HUSTYR

Yulia Cheslavovna HUSTYR

Юлiя Чаславаўна ГУСТЫР

Юлия Чеславовна ГУСТЫР

A minszki központi kerületi bíróság bírája

Születési idő: 1984.1.14.

Nem: nő

A minszki központi kerületi bíróság bírájaként felelősség terheli számos, újságírókkal, ellenzéki vezetőkkel, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért, különösen Viktar Babarika ellenzéki elnökjelölt elítéléséért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

86.

Alena Tsimafeeuna NYAKRASAVA

Elena Timofeevna NEKRASOVA

Алена Цiмафееўна НЯКРАСАВА

Елена Тимофеевна НЕКРАСОВА

A minszki Zavodsky kerületi bíróság bírája

Születési idő: 1974.11.26.

Nem: nő

A minszki Zavodszkoj (Zavodsky) kerületi bíróság bírájaként felelősség terheli számos, újságírókkal, ellenzéki vezetőkkel, aktivistákkal és tüntetőkkel szemben hozott, politikai indíttatású ítéletért. A felügyelete alatt lefolytatott tárgyalások során többször megsértették a vádlottnak a védelemhez való jogát.

Így felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért és a jogállamiság aláásásáért, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához való hozzájárulásért.

87.

Aliaksandr Vasilevich SHAKUTSIN

Aleksandr Vasilevich SHAKUTIN

Аляксандр Васiльевiч ШАКУЦIН

Александр Васильевич ШАКУТИН

Üzletember, az Amhodor holding tulajdonosa

Születési idő: 1959.1.12.

Születési hely: Bolshoe Babino, Orsha Rayon, Vitebsk/Viciebsk Oblast, korábban USSR (jelenleg Belarus)

Nem: férfi

A Fehéroroszországban tevékenységet folytató legjelentősebb üzletemberek egyike; üzleti érdekeltségei vannak az építőiparban, a gépiparban, a mezőgazdaságban és más ágazatokban.

A beszámolók szerint egyike azoknak, akik a legtöbb hasznot húzták a Lukasenko elnöksége alatti privatizációkból. Tagja emellett a „Belaya Rus” Lukasenko-párti szövetség elnökségének, valamint a Fehérorosz Köztársaság Vállalkozásfejlesztési Tanácsának (Council for the Development of Entrepreneurship of the Republic of Belarus),

Ebbéli minőségében hasznot húz a Lukasenko-rezsimből és támogatja azt.

2020 júliusában a Fehéroroszországban zajló ellenzéki tüntetéseket elítélő nyilvános nyilatkozatokat tett, hozzájárulva ezzel a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásához.

88.

Mikalai Mikalaevich VARABEI/VERABEI

Nikolay Nikolaevich VOROBEY

Мiкалай Мiкалаевiч ВАРАБЕЙ/ВЕРАБЕЙ

Николай Николаевич ВОРОБЕЙ

Üzletember, a Bremino Group társtulajdonosa

Születési idő: 1963.5.4.

Születési hely: Ukrainian SSR (jelenleg Ukraine)

Nem: férfi

A Fehéroroszországban tevékenységet folytató legjelentősebb üzletemberek egyike; üzleti érdekeltségei vannak a kőolajágazatban, a szénszállítási ágazatban, a bankszektorban és más ágazatokban.

Olyan vállalat – a Bremino Group – társtulajdonosa, amely a fehérorosz kormányzat részéről adókedvezményekben és a támogatás más formáiban részesült.

Ebbéli minőségében hasznot húz a Lukasenko-rezsimből és támogatja azt.”;

4.

A szöveg a következő táblázattal és fejléccel egészül ki:

„B.

A 2. cikk (1) bekezdésében említett jogi személyek, szervezetek és szervek

 

Név

A fehérorosz változat angol átírása

Az orosz változat angol átírása

Név

(fehéroroszul)

(oroszul)

Azonosító adat

A jegyzékbe vétel indokai

A jegyzékbe vétel időpontja

1.

CJSC Beltechexport

ЗАО „Белтехэкспорт”

Cím: Nezavisimosti ave. 86-B, Minsk 220012, Belarus

Tel.: +375 17 358 83 83; +375 17 373 80 12

Honlap: https://bte.by/

E-mail: mail@bte.by

A CJSC Beltechexport magánjogi szervezet, amely állami tulajdonban lévő fehérorosz vállalatok által gyártott fegyvereket és katonai felszereléseket exportál afrikai, dél-amerikai, ázsiai és közel-keleti országokba. Szoros kapcsolatban áll Fehéroroszország belügyminisztériumával.

A CJSC Beltechexport ebbéli minőségében hasznot húz a Lukasenko-rezsimből és támogatja azt, előnyöket biztosítva az elnöki hivatal számára.

2020.12.17.

2.

Dana Holdings/Dana Astra

Дана Холдингз/Дана Астра

Cím: P. Mstislavtsa 9 (1st floor), Minsk 220114, Belarus

Cégjegyzékszám: Dana Astra: 191295361

Honlap: https://dana-holdings.com/

E-mail: PR@bir.by

Tel.: +375 17 269 32 90; +375 17 393 94 65

A Dana Holdings/Dana Astra Fehéroroszország egyik legfontosabb ingatlanfejlesztő és építővállalata. Földterületeket kapott annak céljából, hogy nagy lakókomplexumokat és üzleti központokat hozzon létre rajtuk.

A Dana Holdings/Dana Astra tulajdonosai szoros kapcsolatban állnak Alekszandr Lukasenkóval. Liliya Lukashenka, az elnök menye, magas rangú pozíciót tölt be a vállalatnál.

A Dana Holdings/Dana Astra ebbéli minőségében hasznot húz a Lukasenko-rezsimből és támogatja azt.

2020.12.17.

3.

GHU – A fehérorosz köztársaság elnök közigazgatási hivatalának gazdasági főosztálya (Main Economic Office of the Administrative Affairs Office of the President of the Republic of Belarus)

ГХУ – Государственное учреждение „Главное хозяйственное управление” Управления делами Президента Республики Беларусь

Cím: Miasnikova str. 37, Minsk 220010, Belarus

Tel.: +375 17 222 33 13

Honlap: http://ghu.by

E-mail: ghu@ghu.by

A GHU a nem lakáscélú ingatlanok piacának legnagyobb szereplője Fehéroroszországban, emellett számos vállalatot felügyel.

Alekszandr Lukasenko Victor Sheimant, a GHU vezetőjét kérte fel arra, hogy felügyelje a 2020-as elnökválasztás biztonságát.

A GHU ebbéli minőségében hasznot húz a Lukasenko-rezsimből és támogatja azt.

2020.12.17.

4.

LLC Synesis

ООО „Синезис”

Cím: Platonova 20B, Minsk 220005, Belarus; Mantulinskaya 24, Moscow 123100, Russia.

Cégjegyzékszám (УНН/ИНН): 190950894 (Fehéroroszország); 7704734000/770301001 (Oroszország).

Honlap: https://synesis.partners; https://synesis-group.com/

Tel.: +375 (17) 240-36-50

Az LLC Synesis egy olyan felügyeleti platformot biztosít a fehérorosz hatóságok számára, amely képes videofelvételek között keresni és elemezni azokat, valamint arcfelismerő szoftvert futtani azokon, ezért a vállalatot felelősség terheli a civil társadalomnak és a demokratikus ellenzéknek az államapparátus általi elnyomásáért Fehéroroszországban.

A Synesis alkalmazottai számára tilos a fehérorosz nyelven folytatott kommunikáció, ezért a vállalatot felelősség terheli a munkavállalói jogok megsértéséért.

A fehérorosz állambiztonsági bizottság (State Security Committee – KGB) és a belügyminisztérium is szerepel egy, a Synesis által létrehozott rendszer felhasználói között. A vállalat következésképpen hasznot húz a Lukasenko-rezsimből és támogatja azt.

A Synesis vezérigazgatója, Alexander Shatrov nyilvánosan kritizálta a Lukasenko-rezsim ellen tüntető személyeket és relativizálta a demokrácia hiányát Fehéroroszországban.

2020.12.17.

5.

AGAT Electromechanical Plant OJSC

OAO „АГАТ-электромеханический завод”

Cím: Nezavisimosti ave. 115, Minsk 220114, Belarus

Tel.:+375 17 272 01 32; +375 17 570 41 45

E-mail: marketing@agat-emz.by

Honlap: https://agat-emz.by/

Az AGAT Electromechanical Plant OJSC a Fehérorosz Köztársaság katonai iparáért felelős fehérorosz állami hatóság (más néven: SAMI vagy Állami katonai ipari bizottság [State Military Industrial Committee]) részét képezi, amely az állam katonai-technikai politikájának végrehajtásáért felel, és a Miniszterek Tanácsának és Fehéroroszország elnökének van alárendelve. Az AGAT Electromechanical Plant OJSC ebbéli minőségében hasznot húz a Lukasenko-rezsimből és támogatja azt.

A vállalat gyártja a „Rubezh” elnevezésű, tömegoszlatásra tervezett kordonrendszert, amelyet a 2020. augusztus 9-én rendezett elnökválasztást követően tartott békés tüntetésen részt vevő személyekkel szemben alkalmaztak, ezért a vállalatot felelősség terheli a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásáért.

2020.12.17.

6.

OJSC140 Repair Plant

OAO „140 ремонтный завод”

Cím: L. Chalovsky str. 19, Borisov, Belarus

Tel.: +375 17 776 20 32; +375 17 776 54 79

E-mail: info@140zavod.org

Honlap: https://140zavod.org

Az OJSC 140 Repair Plant a Fehérorosz Köztársaság katonai iparáért felelős fehérorosz állami hatóság (más néven: SAMI vagy Állami katonai ipari bizottság [State Military Industrial Committee]) részét képezi, amely az állam katonai-technikai politikájának végrehajtásáért felel, és a Miniszterek Tanácsának és Fehéroroszország elnökének van alárendelve. At OJSC 140 Repair Plant ebbéli minőségében hasznot húz a Lukasenko-rezsimmel való kapcsolatából és támogatja azt.

A vállalat szállítójárműveket és páncélos járműveket gyárt, amelyeket bevetettek a 2020. augusztus 9-én rendezett elnökválasztást követően tartott békés tüntetésen részt vevő személyekkel szemben, ezért a vállalatot felelősség terheli a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásáért.

2020.12.17.

7.

OJSC MZKT/MWPT (más néven: VOLAT) - Minsk Wheel Tractor Plant

OAO „МЗКТ” - Минский завод колёсных тягачей

Cím: Partizanski ave 150, Minsk 220021, Belarus

Tel.: +375 17 330 17 09

Fax +375 17 291 31 92

E-mail: link@mzkt.by

Honlap: www.mzkt.by

Az OJSC MZKT (más néven: VOLAT) a Fehérorosz Köztársaság katonai iparáért felelős fehérorosz állami hatóság (más néven: SAMI vagy Állami katonai ipari bizottság [State Military Industrial Committee]) részét képezi, amely az állam katonai-technikai politikájának végrehajtásáért felel, és a Miniszterek Tanácsának és Fehéroroszország elnökének van alárendelve. Az OJSC MZKT (más néven: VOLAT) ebbéli minőségében hasznot húz a Lukasenko-rezsimből és támogatja azt.

Az OJSC MZKT elbocsátotta azokat az alkalmazottait, akik tüntettek Alekszandr Lukasenkónak a gyárban tett látogatásakor vagy sztrájkba léptek a 2020-as fehéroroszországi elnökválasztást követően, ezért a vállalatot felelősség terheli az emberi jogok megsértéséért.

2020.12.17.”


Top