EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Az EU és Kína közti partnerség megerősítése

This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Az EU és Kína közti partnerség megerősítése

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

EU – Kína: Közelebbi partnerség, növekvő felelősség – COM(2006) 631 végleges

ÖSSZEFOGLALÓ

MI ENNEK A KÖZLEMÉNYNEK A CÉLJA?

Megállapítja azon európai szakpolitikára vonatkozó iránymutatásokat, amelyek célja az együttműködés megerősítése az EU és Kína között.

Ezen iránymutatások az alábbiakra összpontosítanak:

Kína demokratizálódása;

a fenntartható fejlődés;

a kereskedelmi aspektusok; valamint

a nemzetközi együttműködés az elmélyültebb partneri viszony érdekében.

FŐBB PONTOK

A politikai átalakulás támogatása: az EU és Kína rendszeres politikai párbeszédet folytat az emberi jogok, a kisebbségek védelme, valamint a jogállamiság megerősítése kérdéseiről.

Az energiahatékonyság és a környezetvédelem előmozdítása: a globális energiapiac két kulcsszereplőjeként az EU és Kína együttműködnek az alábbiak érdekében:

az energiaágazat átláthatóságának és a szabályozási környezetének javítása;

technikák és információk megosztása az erőforrás-hatékonyságra és a megújuló energiákra vonatkozóan;

kedvező beruházási feltételek és a közbeszerzések megnyitása; valamint

a nemzetközi szabványok alkalmazásának ösztönzése.

Az ezen a téren való együttműködésre példa a 2012. évi EU–Kína együttes nyilatkozat az energiabiztonságról.

A gazdasági és társadalmi fejlődés egyensúlyba hozása: az EU és Kína együttműködnek a kiegyensúlyozott monetáris és költségvetési politikák meghatározása és megvalósítása érdekében az olyan problémák megoldására, mint a nem kielégítő munkakörülmények, az egészség és az öregedő népességek.

A kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítása: mivel az EU Kína legnagyobb, Kína pedig az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere, mindkét fél törekszik a következőkre:

a kínai piac befektetések és export felé való megnyitásának ösztönzése;

a tisztességes kereskedelem szabályainak meghatározása (különös tekintettel a szellemi tulajdonjogokra és a megfelelő munkakörülményekre); valamint

a kereskedelmi viták megoldása párbeszéd vagy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési rendszere révén.

Az ágazati együttműködés megerősítése: az EU és Kína meg kívánják erősíteni a kétoldalú együttműködést:

a tudomány és technológia;

a bevándorlás;

a kulturális cserék, valamint

az oktatás terén.

A biztonság és a nemzetközi együttműködés ösztönzése: párbeszéd az EU és Kína között a békéről és a biztonságról a világ régióiban (különös tekintettel Kelet-Ázsiára). Az EU támogatja a Kína és a régió más országai közötti párbeszédet is a stabilitás előmozdítása érdekében. A partnerek közötti együttműködés a katonai kiadások átláthatóságára, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására és az európai fegyverembargó progresszív megszüntetésére is kiterjed.

Az európai uniós és a kínai delegációk évente találkoznak az EU–Kína csúcstalálkozón, amelyet felváltva tartanak Brüsszelben és Pekingben. A 2013. évi csúcstalálkozón megállapodás született az EU–Kína 2020 stratégiai együttműködési tervről. Jelenleg ez a dokumentum szolgál útmutatással a két ország kapcsolatára vonatkozóan.

HÁTTÉR

Az EU és Kína között a diplomáciai kapcsolatok létrehozására 1975-ben került sor először, az első jogi formát is öltő kapcsolat pedig az 1985. évi kereskedelmi és együttműködési megállapodás volt. Az azóta eltelt időben a kapcsolat tovább szélesedett, és ma már kiterjed a külpolitikára, a biztonsági kérdésekre és olyan egyéb kihívásokra is, mint az éghajlatváltozás és a globális gazdasági kormányzás.

Az EU kapcsolatai Kínával

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek – EU – Kína Közelebbi partnerség, növekvő felelősség (COM(2006) 631 végleges, 2006.10.24.)

utolsó frissítés 20.10.2015

Top