EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Európai Igazságügyi Hálózat – polgári és kereskedelmi ügyek

Európai Igazságügyi Hálózat – polgári és kereskedelmi ügyek

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

2001/470/EK határozat az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról polgári és kereskedelmi ügyekben (a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes EIH)

MI A HATÁROZAT CÉLJA?

A határozat létrehozza az Európai Igazságügyi Hálózatot azzal a céllal, hogy javítsa az uniós országok közötti jogi együttműködést a polgári és kereskedelmi ügyek* terén.

FŐBB PONTOK

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes EIH egy informális, rugalmas szerkezetű hálózat, amelynek célja az uniós országok közötti igazságügyi együttműködés egyszerűsítése és megerősítése. Elősegíti a különböző nemzeti bíróságok közötti kapcsolattartást egy, a nemzeti kapcsolattartókat összefogó hálózat révén.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes EIH fő feladatai a következők:

  • az igazságügyi együttműködés elősegítése a határokon átnyúló ügyekben, például az iratok kézbesítésével vagy a bizonyításfelvétellel kapcsolatos segítségnyújtás révén;
  • az uniós polgárok tájékoztatása az igazságszolgáltatáshoz való határokon átnyúló hozzáférésről, elsősorban az EU e-igazságügyi portálján közzétett uniós jogszabályokról szóló tájékoztatók és útmutatók révén;
  • az uniós jog alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok értékelése és megosztása a hiányosságok azonosítása és az uniós jog megerősítési lehetőségeinek feltárása céljából.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes EIH-t az uniós országok kapcsolattartói és az uniós polgári és kereskedelmi jogra specializálódott releváns szervek alkotják, például:

  • az uniós országokban az igazságügyi együttműködésért felelős igazságszolgáltatási vagy közigazgatási szervek;
  • az uniós polgári és kereskedelmi jog alkalmazásában közvetlenül részt vevő ügyvédek szakmai szervezetei.

Dánia nem vesz részt a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes EIH-ben.

A szerveződését tekintve a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes EIH tevékenységeit a kapcsolattartók rendszeres üléseinek keretében végzi, többnyire Brüsszelben. A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes EIH titkárságát az Európai Bizottság irányítja, amely a hálózat tevékenységeivel és prioritásaival kapcsolatban tart kapcsolatot a kapcsolattartókkal.

MIKORTÓL HATÁLYOS E HATÁROZAT?

A határozat 2002. december 1 -jén lépett hatályba.

HÁTTÉR

* KULCSFOGALMAK

Polgári és kereskedelmi jog: a polgárokra és vállalkozásokra vonatkozó jog, nem tartozik ide a büntetőjog, a családi jog, a csődjog és az öröklési jog.

FŐ DOKUMENTUM

A Tanács 2001/470/EK határozata (2001. május 28.) az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról polgári és kereskedelmi ügyekben (HL L 174., 2001.6.27., 25–31. o.)

A 2001/470/EK irányelv későbbi módosításait belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

utolsó frissítés 02.08.2016

Top