EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gyümölcslevek és hasonló termékek

Gyümölcslevek és hasonló termékek

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

A gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről szóló 2001/112/EK irányelv

MI AZ IRÁNYELV CÉLJA?

Különös szabályokat állapít meg a gyümölcslevek összetételére, fenntartott megnevezésére, gyártási jellemzőire és címkézésére vonatkozóan.

FŐBB PONTOK.

Gyümölcslevek

Ezen irányelv hatálya a következő termékekre terjed ki:

 • gyümölcslé,
 • sűrítményből származó gyümölcslé,
 • sűrített gyümölcslé,
 • dehidratált gyümölcslé/gyümölcslépor,
 • kivont víz pótlásával nyert gyümölcslé, és
 • gyümölcsnektár.

A kifejezések megfelelő – és nem a fogyasztókat megtévesztő módon történő – kereskedelmi használata érdekében a termékek meghatározása összetételük alapján történik. Az irányelv ezenkívül meghatározza az egyes országokban és nyelveken használt különleges (hagyományos) megjelöléseket.

Címkézés

 • A gyümölcslevek címkézése az 1169/2011/EU rendeletben meghatározott általános szabályoknak megfelelően történik (lásd: összefoglaló). Ezen irányelvben azonban további, különös szabályokat fogadtak el a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében. Ezek előírják, hogy a terméknévben tegyék világossá a következőket:
  • ha egy termék különböző gyümölcsök keveréke;
  • ha egy termék részben vagy egészben sűrítményből készült.
 • Amióta elfogadták a 2012/12/EU módosító irányelvet, cukor hozzáadása nem engedélyezett a gyümölcslevekben. Más termékek esetében a hozzáadott cukrot továbbra is fel kell tüntetni az 1169/2011/EU rendeletnek megfelelően. Mivel cukrok hozzáadása korábban megengedett volt, bevett gyakorlat volt, hogy egyes élelmiszeripari vállalkozók kereskedelmi okokból a „hozzáadott cukrok nélkül ” tápanyag-összetételre vonatkozó állítással jelezték, hogy a gyümölcslé nem tartalmaz hozzáadott cukrokat. Ennek az állításnak a használatát egy 18 hónapos átmeneti időszak vége után megtiltották.
 • Annak lehetővé tétele érdekében, hogy az iparág mind az átmeneti időszak alatt, mind pedig annak végétől számított további 18 hónapos időszak alatt megfelelően tájékoztassa a fogyasztókat, az élelmiszeripari vállalkozók a címkéken elhelyezhettek egy nyilatkozatot, amelyben tájékoztatják a fogyasztókat, hogy egy bizonyos időponttól kezdve egyetlen gyümölcslé sem tartalmaz hozzáadott cukrot.
 • A két vagy több gyümölcsből készült termékek esetében, kivéve a citrom- és/vagy zöldcitromlé felhasználását, a termékek nevének tartalmazni kell a felhasznált gyümölcsfélék felsorolását, a felhasznált gyümölcslé vagy gyümölcspüré mennyiségének csökkenő sorrendjében.
 • A három vagy több gyümölcsből előállított termékek esetében a felhasznált gyümölcsök feltüntetése a „többféle gyümölcs” vagy hasonló megfogalmazással, illetve a felhasznált gyümölcsök számával helyettesíthető.
 • A sűrített gyümölcslevek esetében, ha a terméket nem a végfelhasználónak történő szállításra szánják, a címkének jelölnie kell a hozzáadott citromlé, zöldcitromlé, illetve a savasítóanyag jelenlétét és mennyiségét a csomagoláson, a csomagoláshoz csatolt címkén, illetve a kísérő dokumentumokon.
 • Az irányelv felsorolja azokat a nyersanyagokat, amelyek felhasználhatók a gyümölcslevek és -nektárok előállításához, valamint az 1169/2011/EU rendelet alapján engedélyezett adalékanyagokat.
 • A gyümölcslé és/vagy a gyümölcspüré minimális tartalmának meg kell felelnie az irányelvben meghatározott szinteknek, és azt fel kell tüntetni a termék címkéjén.

MIKORTÓL HATÁLYOS AZ IRÁNYELV?

Az irányelv 2002. január 12. óta hatályos, az uniós országok nemzeti jogába pedig 2003. július 11-ig kellett átültetni.

HÁTTÉR

További információk:

FŐ DOKUMENTUM

A Tanács 2001/112/EK irányelve (2001. december 20.) a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről (HL L 10., 2002.1.12., 58–66. o.)

A 2001/112/EK irányelv későbbi módosításait belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

A Bizottság 1040/2014/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2014. július 25.) a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről szóló 2001/112/EK tanácsi irányelvnek az I. melléklet műszaki haladáshoz való hozzáigazítása érdekében történő módosításáról (HL L 288., 2014.10.2., 1–2.)

utolsó frissítés 29.05.2020

Top