EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Az Európai Unió elsődleges joga

Az Európai Unió elsődleges joga

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

Az uniós elsődleges jog

MI AZ ELSŐDLEGES JOG?

FŐBB PONTOK

Az elsődleges jog, más néven az elsődleges források, az EU-ban a következők:

 • 1.

  alapító szerződések

 • 2.

  módosító szerződések

 • 3.

  csatlakozási szerződések

 • 4.

  az említett szerződésekhez csatolt jegyzőkönyvek

 • 5.

  kiegészítő szerződések, az alapító szerződések bizonyos szakaszainak módosításáról

 • 6.
 • 7.

  az Európai Unió Bírósága (EUB) által kialakított általános elvek. A Bíróság értelmezheti a szerződéseket, de nem határozhat azok érvényességéről.

Az elsődleges jog hatálya:

 • földrajzi: az uniós országok, egyes szigetek és tengerentúli területek, mint a francia tengerentúli megyék, valamint olyan területek, amelyek külkapcsolatait valamelyik tagország intézi, mint például Gibraltár és az Egyesült Királyság (1);
 • időbeli: a szerződés hatálybalépésétől kezdve.

HÁTTÉR

Az elsődleges jog mellett az uniós jog másodlagos és kiegészítő forrásokon alapul:

A nem uniós országokkal vagy nemzetközi szervezetekkel megkötött nemzetközi megállapodások szintén az uniós jog szerves részét képezik. Ezek a megállapodások elkülönülnek az elsődleges és másodlagos jogtól, és egy önálló, ún. sui generis kategóriát képeznek. Az EUB néhány ítélete szerint a megállapodásoknak közvetlen hatálya lehet, a hierarchiában pedig magasabban helyezkednek el a másodlagos jogi aktusoknál, amelyeknek ezért összhangban kell lenniük e megállapodásokkal.

FŐ DOKUMENTUM

Az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés egységes szerkezetbe foglalt változata – Az Európai Unióról szóló szerződés egységes szerkezetbe foglalt változata – Az Európai Unió működéséről szóló szerződés egységes szerkezetbe foglalt változata – Jegyzőkönyvek, Az Európai Unió működéséről szóló szerződés mellékletei – A 2007. december 13-án aláírt Lisszaboni Szerződést elfogadó kormányközi konferencia zárónyilatkozatához csatolt nyilatkozatok – Megfelelési táblázatok (HL C 202., 2016.6.7.,1–388. o.)

utolsó frissítés 13.03.2020(1) Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból, és harmadik országgá (nem uniós országgá) vált.

Top