EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktum

This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktum

A Paktum célja, hogy a tagállamok közötti kölcsönös felelősségvállalás és szolidaritás szellemében az európai uniós bevándorlási és menekültügyi szakpolitikáknak és az EU-n kívüli országokkal való megújult partnerségnek az alapjaként szolgáljon.

JOGI AKTUS

Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktum (2008. szeptember 24.) [A Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az EU tagállamai évek óta dolgoznak azon, hogy harmonizálják bevándorlási és menekültügyi politikáikat. Számos területen jelentős fejlődést sikerült elérni, különösen a tamperei, a hágai és legfőképpen a stockholmi program révén.

A Paktum célja általánosságban a következő:

  • annak megszervezése, hogy a legális bevándorlás vegye figyelembe a tagállamok által meghatározott prioritásokat, szükségleteket és befogadási képességet, valamint a bevándorlók integrációjának ösztönzése;
  • az illegális bevándorlás felügyelete és a bevándorlók származási országukba vagy tranzitországokba való visszatérésének az ösztönzése;
  • a határellenőrzés hatékonyabbá tétele;
  • európai menekültügyi keret létrehozása;
  • a migráció és a fejlesztés közötti szinergiák elősegítése érdekében átfogó partnerség kialakítása az EU-n kívüli országokkal.

FŐ EREDMÉNYEK

Menekültügy

2008 óta a bevándorlás, a menekültügy és a határigazgatás terén jelentős előrelépések történtek. Kulcsfontosságú eredménynek számított e tekintetben az elkészült közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) elfogadása, amely közös normákat és szorosabb együttműködést ír elő annak biztosítása érdekében, hogy a menedékkérők egy nyitott és igazságos rendszer keretében az Európai Unió (EU) egészében egyenlő bánásmódban részesüljenek.

A határigazgatás terén is jelentős előrelépések valósultak meg, különösen a schengeni rendszer kormányzásának megerősítése, a határokon átnyúló bűnözés megelőzésére létrehozott európai határőrizeti rendszer (EUROSUR), valamint a Frontex Ügynökség számára biztosított új feladatok és erőforrások tekintetében.

Történtek előrelépések a visszatérési politika terén is, mégpedig a tagállamok bevált gyakorlatainak felhasználása és az uniós szintű operatív együttműködés révén, de a bevándorlók kihasználása elleni küzdelem terén is.

A harmadik országokkal való partnerséget illetően pedig elindult a párbeszéd, különösen a migrációval kapcsolatos általános megközelítés, illetve a dél-mediterrán országokkal és a keleti partnerség országaival létrejött kétoldalú megállapodások következtetései vonatkozásában, az illegális és kényszerű migráció alapvető okainak kezelése céljából.

Legális migráció

Számos jelentős jogi aktust fogadtak el a legális migráció területén, így többek között az összevont engedélyről szóló irányelvet, amely az EU-n kívüli állampolgárok számára lehetővé teszi, hogy egyetlen engedéllyel tartózkodjanak és dolgozzanak az EU-ban bárhol, illetve az uniós kékkártyáról szóló irányelvet, amely ezen állampolgárok mobilitását biztosítja. További jogszabályokat fogadtak el nem pusztán az EU-n kívüli diákok és kutatók, hanem az idénymunkások, vállalaton belüli áthelyezések esetén EU-n kívüli vezetők vagy szakértők, valamint - a szolgáltatási irányelv rendelkezéseinek keretében - az EU-n kívüli kihelyezett munkások EU-ba történő belépésének a megkönnyítésére.

Az illegális munkaerőt alkalmazó munkáltatókkal szembeni szankciókat előíró jogszabályt immár valamennyi uniós ország végrehajtja.

KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK

Határozott fellépésre van szükség annak elkerülése érdekében, hogy a migránsok az európai partok elérésének megkísérlése közepette életüket veszítsék. A szervezett bűnözéssel szembeni küzdelemre és az integráció előmozdítására irányuló erőfeszítéseket is meg kell erősíteni.

A 2014-2020 közötti időszak során az e területen tett intézkedések finanszírozására a következő két új alap révén kerül sor:

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak - A bevándorlásról és a menekültügyről szóló ötödik éves jelentés (2013) [COM(2014) 288 final - a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak - A bevándorlásról és a menekültügyről szóló negyedik éves jelentés (2012) [COM(2013) 422 final - a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak - A bevándorlásról és a menekültügyről szóló harmadik éves jelentés (2011) [COM(2012) 250 final - a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak - A bevándorlásról és a menekültügyről szóló második éves jelentés (2010) [COM(2011) 0291 végleges - a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak - A bevándorlásról és a menekültügyről szóló első éves jelentés (2009) [COM(2010) 214 végleges - a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek: Az Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktum végrehajtásának ellenőrzésére irányuló nyomonkövetési módszerről [COM(2009) 266 végleges - a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

Utolsó frissítés: 11.09.2014

Top