EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Az állati eredetű élelmiszerek hatósági ellenőrzése

This summary has been archived and will not be updated. See 'Az agrár-élelmiszerláncra vonatkozó uniós szabályok végrehajtása' for an updated information about the subject.

Az állati eredetű élelmiszerek hatósági ellenőrzése

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

854/2004/EK rendelet az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek hatósági ellenőrzésének megszervezéséről

ÖSSZEFOGLALÓ

MI A RENDELET CÉLJA?

A rendelet különleges szabályokat állapít meg az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek hatósági ellenőrzésének megszervezésére vonatkozólag.

FŐBB PONTOK

A jogszabály értelmében valamennyi uniós országnak meg kell felelnie az alábbi előírásoknak:

  • A nemzeti hatóságok azokat a létesítményeket engedélyezik, amelyek az élelmiszer-higiénia tekintetében betartják az uniós előírásokat, és valamennyi létesítményt az előállított termék típusát jelző kóddal látják el.
  • Az élelmiszer-ipari vállalkozóknak minden segítséget meg kell adniuk a vizsgálatot lefolytató ellenőröknek. Egyebek mellett biztosítaniuk kell a hozzáférést minden épülethez, valamint rendelkezésre kell bocsátaniuk a kért dokumentumokat és nyilvántartásokat.
  • A helyes higiéniai gyakorlatok felülvizsgálatának ki kell terjednie többek között a létesítmények és berendezések tervezésére és karbantartására, a kártevők elleni küzdelemre, a hőmérséklet-szabályozásra és a higiéniai képzésre.
  • A hatáskörrel rendelkező hatóság „veszélyelemzésen és kritikus szabályozási pontokon alapuló” különleges eljárások szerint meggyőződik arról, hogy az élelmiszer-ipari vállalkozók alkalmazzák-e a mikrobiológiai kritériumokra, a szermaradványokra, a szennyező anyagokra és a tiltott anyagokra vonatkozó uniós jogszabályokat.
  • Az ellenőrök megvizsgálják, hogy a személyzet a termelési folyamat minden szakaszában alkalmazza-e a vonatkozó szabályokat. Ezen túlmenően átvizsgálhatják a vállalat nyilvántartásait, mintát vehetnek laboratóriumi vizsgálat céljából, és felmérhetik az esetleges kockázatokat.

A jogszabály hatálya különböző élelmiszer-típusokra terjed ki:

  • Friss hús: a hatósági állatorvos meghatározott ellenőrzéseket végez a vágóhidakon az állatok levágását megelőzően és azt követően, továbbá a vadfeldolgozó-létesítményekben, illetve a darabolóüzemekben, ahol az eladásra kínált húst darabolják és előkészítik.
  • Élő kagylók: a nemzeti hatóságok a mészhéjú állatok, például az osztrigák és kagylók betakarítására használt területeket a víz tisztasága alapján osztályba sorolják. A besorolás alapján dől el, hogy a szóban forgó mészhéjú állatok közvetlenül vagy csak tisztító központban való kezelésüket követően hozhatók emberi fogyasztás céljára forgalomba.
  • Halászati termékek: rendszeresen sor kerül a halászhajókon és a piacokon (halárveréseken és nagybani piacokon) uralkodó higiéniai körülmények, a tárolási és szállítási körülmények, valamint a halaknak a kirakodáskor és első értékesítéskor történő ellenőrzésére.
  • Kezeletlen (vagyis nyers) tej és tejtermékek: az ellenőrzések vizsgálják a nyers tejre vonatkozó előírások teljesítését, illetve az állatok egészségi állapotára és az állatgyógyászati készítmények használatára vonatkozó szabályok betartását.
  • Az Unió területére kizárólag olyan országokból és létesítményekből lehet élelmiszert behozni, amelyek bizonyítottan teljesítik az uniós előírásokat.

MIKORTÓL HATÁLYOS E RENDELET?

A rendelet 2004. május 20 -án lépett hatályba.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 854/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek hatósági ellenőrzésének megszervezésére vonatkozó különleges szabályok megállapításáról (HL L 139., 2004.4.30., 206–320. o.).

A 854/2004/EK rendelet későbbi módosításait belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

utolsó frissítés 04.02.2016

Top