Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Summaries of EU Legislation

Az euróövezethez való csatlakozás feltételei (konvergenciakritériumok)

Go to the summaries’ table of contents

SURVEY: Tell us what you think about the summaries!

This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation

Az euróövezethez való csatlakozás feltételei (konvergenciakritériumok)

 

ÖSSZEFOGLALÓ

MI A KONVERGENCIAKRITÉRIUMOKRÓL SZÓLÓ (13.) JEGYZŐKÖNYV CÉLJA?

A jegyzőkönyv azt a négy gazdasági és pénzügyi feltételt – közismert nevükön a konvergenciakritériumokat – határozza meg, amelyeknek a nem eurót használó uniós országoknak meg kell felelniük az egységes valutanem bevezetésének lehetősége előtt. Meghatározza továbbá a tagsággal kapcsolatos egyeztetési eljárást is.

FŐBB PONTOK

Az euróövezeti tagsághoz a következő négy feltételt kell teljesíteni:

Árstabilitás: az inflációs ráta az elmúlt egy évben legfeljebb 1,5%-kal haladhatta meg a három legalacsonyabb euróövezeti nemzeti rátát. Ezzel azt kell bizonyítani, hogy az inflációt az adott ország ellenőrzés alatt tudja tartani.

Államháztartás: a hitelek és az államadósság korlátozása, valamint a túlzott hiány kialakulásának elkerülése révén kell a stabil és fenntartható államháztartást biztosítani. Az államháztartási hiány nem lehet a nemzeti GDP 3%-nál, az államadósság pedig annak 60%-ánál magasabb.

Árfolyam-stabilitás: legalább két évig nem lehet túlzott valutaingadozás, amit egy olyan (árfolyam-mechanizmus néven ismert) rendszerben való részvétellel kell elérni, amely lefedi az euróövezeti és nem euróövezeti országok közötti átváltási árfolyamokat. Különösen fontos, hogy ne legyen leértékelődés az adott időszakban.

A kamatlábak konvergenciája: olyan hosszú távú kamatlábbal kell rendelkezni, amely legfeljebb 2 százalékponttal haladja meg a három legjobban teljesítő euróövezeti ország kamatlábát.

További lényeges pontok

Kétéves rendszerességgel vagy valamely nem euróövezeti ország kérelmére az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank értékelést készít arról, hogy a tagjelölt euróövezeti országok hogyan haladtak a konvergenciakritériumok teljesítése felé. Ezeket az értékeléseket konvergenciajelentésekben teszik közzé.

Az uniós kormányok – bizottsági javaslat alapján – eldöntik, hogy valamely ország készen áll-e az euró bevezetésére. Az ezzel kapcsolatos határozatot az Európai Parlamenttel folytatott egyeztetéseket követően és a már az egységes valutanemet használó országok minősített többségi ajánlása alapján hozzák meg.

HÁTTÉR

A konvergenciakritériumok jogalapját az Európai Unió (EU) működéséről szóló szerződés 140. cikke adja, továbbá e kritériumok az EU alapító szerződéseihez mellékelt (13.) Jegyzőkönyv hatálya alá tartoznak.

utolsó frissítés 02.12.2015

Top