Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Summaries of EU Legislation

Elhízás, táplálkozás és testmozgás

Go to the summaries’ table of contents

This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation

Elhízás, táplálkozás és testmozgás

Az Európai Unióban (EU) különösen a gyermeknél növekvő mértékben előforduló elhízás aggodalomra okot adó jelenségével szembeni küzdelem jegyében a Tanács felkéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás előmozdítása érdekében.

JOGI AKTUS

A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztásügyi Tanács következtetései az elhízásról, a táplálkozásról és a testmozgásról (2005. június 3.) [A Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az elhízás elleni küzdelem részei

Az elhízás olyan betegség, amelynek számos oka lehet. A betegség elleni hatékony küzdelem átfogó megközelítést igényel a megelőzés terén, amely magába foglal minden érintett szereplőt helyi, regionális, nemzeti, uniós és világszinten.

Az egészséges étrend és a fizikai tevékenység támogatása segíti az elhízás, továbbá a magas vérnyomással, az érrendszeri megbetegedésekkel, a cukorbetegséggel és a rák egyes formáival kapcsolatos veszélyek csökkentését. Általánosságban véve az egészséges táplálkozás és a testmozgás jelentősen javítják az életminőséget.

A fizikai aktivitás az egészséges életmód szerves részét képezi. Ezért alapvetően szükséges, hogy a gyermekek és a serdülők megtanulják a sporttevékenységeket és a testmozgást értékelni mind az oktatási intézményekben, mind szabadidős tevékenységük során. Magát az egészséges életmódra való nevelést is már fiatalkorban el kell kezdeni.

Ajánlott intézkedések

A Tanács felkéri a tagállamokat és szükség esetén az Európai Bizottságot, hogy olyan kezdeményezéseket alakítsanak ki és hajtsanak végre, amelyek előmozdítják az egészséges táplálkozást és a fizikai aktivitást. Ez többek között a következő fellépéseket foglalja magában:

Az egészséges étrend célja:

 • lehetővé tenni a polgárok számára az egészséges ételek választását, ügyelve arra, hogy az egészséges étrend elérhető, megfizethető és hozzáférhető legyen;
 • ösztönözni a polgárokat arra, hogy felismerjék a táplálkozás és az egészség közötti összefüggéseket, az energiabevitel és energiahatékonyság közötti kapcsolatot, megismerjék a krónikus betegségek veszélyét csökkentő étrendeket és az egészséges táplálkozási lehetőségeket;
 • gondoskodni arról, hogy a fogyasztókat ne vezessék félre reklám-, forgalomba hozatali és promóciós akciókkal. Különösen ügyelni kell arra, hogy ne használják ki a gyermekek hiszékenységét és a média területén való korlátozott tapasztalatukat.

Valamennyi érintett szereplő részvétele a következők érdekében:

 • lehetővé tenni az egészségügyi szakemberek számára, hogy rendszeres tanácsadást tartsanak a betegeknek és a családjaiknak az optimális étrend és a testmozgás növelésének előnyeiről;
 • arra ösztönözni az érintett szereplőket, hogy akinek módjában áll, járuljon hozzá az egészséges étrend támogatásához (például az élelmiszergyártók és -feldolgozók, a kiskereskedők és az éttermek) és ilyen irányú kezdeményezéseket tegyen.

Az egyéb politikákban történő érvényesítése

A helyi, regionális, nemzeti és európai szinten valamennyi érintett politikában érvényesíteni kell a táplálkozást és a fizikai aktivitást például: a túlzott mértékű alkoholfogyasztás káros hatásainak csökkentését célzó politikákban.

Oktatás

Az oktatás nélkülözhetetlen szerepet játszik az elhízás elleni küzdelemre irányuló intézkedések terén. A tagállamoknak ezért a következőket kell tenniük:

 • ösztönözni az iskolákban a élelmiszerek megválasztására vonatkozó oktatást, támogatni az iskolákat az egészséges táplálkozás javasolásában, és arra biztatni a gyermekeket és a serdülőket, hogy mindennap tornázzanak;
 • oktatási tevékenységet kifejleszteni a táplálkozás és a fizikai aktivitás területén, amelyek amúgy is szerves részét kellene képezzék az általános egészségre való nevelésnek. Az egészségre való nevelésnek ezen kívül az olyan témákra kellene hangsúlyt fektetnie, mint a dohányzás elleni küzdelem, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás vagy a kábítószer-fogyasztás, valamint az egészség előmozdítása a szexualitás és a mentális egészség területén;

További intézkedések

A tanács intézkedései ezért a következőkre hívják fel a tagállamokat:

 • vegyék kézbe a lakosság egészséges táplálkozásának és sportolásának alakulását, indítsanak kutatásokat és hozzanak létre tudományos alapokat az e területen kezdeményezett tevékenységekhez;
 • ösztönözzék a munkaadókat arra, hogy egészséges ételválasztékot javasoljanak az munkahelyi étkezdékben, és testmozgásra serkentő létesítményeket bocsássanak a munkavállalók rendelkezésre;
 • támogassák a fizikai tevékenységek gyakorlására alkalmas városi környezet fejlesztését.

Háttér

Az elhízás előfordulási arányának növekedése az EU területén igen aggasztó jelenséggé vált. Manapság egyre több gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Ha a számadatok ijesztőek, a következmények még inkább azok. Az elhízás ugyanis együtt jár a szív és érrendszeri kockázatok és a cukorbetegség veszélyének növekedésével.

A veszély elleni harc jegyében a Bizottság 2005 márciusában létrehozta a táplálkozásra, a fizikai tevékenységre és az egészségre vonatkozó európai cselekvési platformot. A táplálkozás és testedzés szakembereit egybegyűjtő kezdeményezés célkitűzése, hogy fellépjen az Európában egyre növekvő mértékű elhízás jelensége ellen, és megakadályozza annak további terjedését.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Tanács és a tagállami kormányok képviselőinek a 2012. november 27-i tanácsi ülésén levont következtetései az egészséges életmódot előmozdító tevékenységekről [Hivatalos Lap C 393., 2012.12.19.].

Ezek az eredmények különösen azt az ágazatokon átívelő megközelítést támogatja, amely az egészségjavító fizikai tevékenységek támogatására vonatkozó témákat öleli fel.

A Tanács 2013. november 26-i ajánlása az egészségjavító fizikai tevékenységek ágazatokon átívelő támogatásáról [Hivatalos Lap C 354., 2013.12.4.].

A Tanács ebben az ajánlásban a következőkre hívja fel a tagállamokat és a Bizottságot:

 • a HEPA - nemzeti jogszabályokkal és gyakorlattal összhangban történő - támogatását célzó nemzeti stratégiák és ágazatközi politikák fokozatos kidolgozása és végrehajtása;
 • a tagállamok támogatása a nemzeti stratégiák elfogadása terén, valamint segítség nyújtása a HEPA nyomonkövetési keretének létrehozásában és működésében.

Utolsó frissítés: 06.05.2014

Top