EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ifjúsági garancia

This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Ifjúsági garancia

A tagállamok kötelezettséget vállalnak arra, hogy biztosítják: minden 25 év alatti fiatal a munkahelye elvesztését vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapjon, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesüljön.

JOGI AKTUS

A Tanács ajánlása (2013. április 22.) ifjúsági garancia létrehozására (HL C 120., 2013.04.26.).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Unióban 7,5 millió azoknak a fiataloknak a száma, akiknek nincsen munkájuk, de az oktatás és a képzés szempontjából is inaktívak. Ez a 15 és 24 év közötti összes európai fiatal 12,9%-át jelenti. Az ifjúsági garancia gondoskodik arról, hogy a fiatalok kapcsolatban maradjanak a munkaerőpiaccal, és hozzájárul a hosszú távú foglalkoztatásuk biztonságához. Az Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak ifjúsági garanciák létrehozására, hogy biztosítsák: a fiatalok a munkahelyük elvesztését vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapnak, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesülnek.

Nemzeti ifjúsági garanciarendszerek

Az EU-országok az ifjúsági garancia biztosítására nemzeti rendszereket hoznak létre.

Az ifjúsági garanciarendszer kidolgozása és biztosítása szoros együttműködést tesz szükségessé az összes fontos érdekelt fél, többek között a hatóságok, a foglalkoztatási szolgálatok, a pályaválasztási tanácsadók, az oktatási és képzési intézmények, az ifjúsági szervezetek, az üzleti élet, a munkáltatók, a szakszervezetek között.

A korai beavatkozás és az aktivizálás kulcsfontosságú tényezők, illetve sok esetben reformokra, mint például a szakoktatási és -képzési rendszerek fejlesztésére van szükség.

Az Európai Bizottság minden egyes országot segít abban, hogy a lehető leghamarabb felállítsa az ifjúsági garanciarendszert. A Bizottság ugyancsak elősegíti a bevált módszerek megosztását a kormányok között.

„Színvonalas ajánlat”

A színvonalas ajánlat lehetővé teszi, hogy az abból profitáló személy fenntartható munkaerő-piaci kötődést alakítson ki, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben nem válik újra munkanélkülivé vagy inaktívvá.

A „színvonalas ajánlat” konkrétan a következőket jelenti: olyan személyre szabott iránymutatás nyújtása és egyéni cselekvési terv kidolgozása, amely egy, az egyén számára megfelelő ajánlathoz (foglalkoztatás, továbbképzés, tanulószerződéses gyakorlati képzés vagy gyakornoki képzés) vezet.

Kiindulópont

Az ifjúsági garancia az összes fiatalnak szól, függetlenül attól, hogy regisztráltak-e az állami foglalkoztatási szolgálatnál.

A fiatalok attól kezdődően részesülnek az ifjúsági garanciában, amikor nyilvántartásba veszik őket egy foglalkoztatási szolgálatnál, illetve azon NEET (foglalkoztatásban, oktatásban vagy képzésben részt nem vevő) fiatalok esetében, akik nincsenek nyilvántartásba véve egy foglalkoztatási szolgálatnál, a tagállamoknak kell meghatározniuk a megfelelő kiindulópontot az ifjúsági garancia ugyanazon négy hónapos időkereten belül történő biztosításához.

Sikertörténet

Finnországnak átfogó ifjúsági garanciarendszere van. Egy Eurofound-értékelés azt találta, hogy 2011-ben a fiatal álláskeresők 83,5%-a a munkanélküliként történt nyilvántartásba vételt követő 3 hónapon belül sikeres ajánlatot kapott. A finn rendszerben gyorsabban készítenek személyre szabott terveket a fiatalok számára, ami végső soron a munkanélküliség csökkenéséhez vezetett.

A hasonló nemzeti kezdeményezések áttekintéséért látogasson el ide: http://ec.europa.eu/social/youthguarantee

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés ideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A Tanács ajánlása

-

-

HL C 120., 2013.04.26.

utolsó frissítés 13.01.2014

Top