EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme – uniós cselekvési terv

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

Az Európai Bizottság közleménye (COM(2016) 87 final) – A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési terv

ÖSSZEFOGLALÓ

MI A KÖZLEMÉNY CÉLJA?

 • A közlemény tervet határoz meg a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme (azaz az állatok és az azokból származó termékek jogellenes megszerzése, szállítása és forgalmazása) elleni küzdelem céljából uniós és globális szinten egyaránt.
 • Célja, hogy mobilizálja az EU valamennyi diplomáciai, kereskedelmi és fejlesztési együttműködési csatornáit annak érdekében, hogy megállítsa a szervezett bűnözésnek ezt a világon jelenleg az egyik legjövedelmezőbb tevékenységévé vált formáját.

FŐBB PONTOK

A cselekvési terv 32 intézkedést foglal magában, amelyeket 2016 és 2020 között az EU-nak, majd minden egyes uniós országnak végre kell hajtani. A terv három kulcselemre összpontosít:

 • 1.

  A jogellenes kereskedelem megakadályozása és a vadon élő állatokból és növényekből készült illegális termékek keresletének és kínálatának csökkentése. Például:

  • az Európai Bizottság iránymutatást bocsát ki az antik elefántcsont tárgyak EU-ból történő kivitelének felfüggesztése céljából. Az uniós országok cserébe az iránymutatásokban meghatározott kritériumok alapján kizárólag Unión belül érvényes kereskedelmi bizonyítványokat adnak ki az antik elefántcsont tárgyakra;
  • a Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője biztosítja, hogy a vadon élő állatok és növények kereskedelmére vonatkozó hivatkozások részét képezzék a korrupcióellenes uniós szakpolitikáknak és eszközöknek (különösen a költségvetési támogatásban részesülő legfontosabb EU-n kívüli országokkal folytatott párbeszéd során).
 • 2.

  A meglévő szabályok eredményesebb végrehajtása és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb küzdelem. Például:

  • a Bizottság, az Europol és az Eurojust törekszik az uniós országok közötti, a vadon élő állatok és növények határokon átnyúló kereskedelmével kapcsolatos együttműködés javítására;
  • a Bizottság, a főképviselő és az uniós országok támogatják a bűnüldözési kapacitásépítést a legfontosabb származási és célországokban, beleértve a védett területeken folyó bűnüldözést is.
 • 3.

  A származási, a cél- és a tranzitországok közötti együttműködés erősítése. Például:

  • a Bizottság és a főképviselő a jogellenes kereskedelem elleni küzdelem céljából nagyobb mértékű, hatékonyabb és fokozottabban stratégiai irányultságú támogatás nyújtására törekszik majd a fejlődő országok számára;
  • a Bizottság és a főképviselő az uniós országokkal együtt fokozni fogja a párbeszédet a fő származási, tranzit- és célországokkal, beleértve a helyi közösségekkel, a civil társadalommal és a magánszektorral folytatott párbeszédet.

HÁTTÉR

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme világszerte az egyik legjövedelmezőbb bűnözési tevékenység. Súlyos következményekkel jár a biológiai sokféleségre nézve, és mivel szoros összefüggésben áll a korrupcióval, kedvezőtlen hatást gyakorol a jogállamiságra is. Egyre jelentősebb szerepet tölt be a milíciák és terrorista csoportok finanszírozásában is.

Az EU a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme tekintetében célpiacnak, csomópontnak és tranzitrégiónak is minősül. Ezen okokból kifolyólag kulcsfontosságú szerepet tölt be az illegális kereskedelem felszámolásában.

További információk az Európai Bizottság következő oldalán találhatók: Vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni küzdelemre vonatkozó uniós megközelítés.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának – A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési terv (COM(2016) 87 final, 2016.2.26.)

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Bizottsági szolgálati munkadokumentum: Elemzés és bizonyíték a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési terv alátámasztásaként – Kísérődokumentum a Bizottság Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának szóló közleményéhez – A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési terv (SWD(2016) 38 final, 2016.2.26.)

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni, üzleti ágazatok közötti együttműködés – Zárójelentés. Jelentés az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága számára, 2015. november 13.

utolsó frissítés 02.05.2016

Top