EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mikro-, kis- és középvállalkozások: meghatározás és hatókör

Mikro-, kis- és középvállalkozások: meghatározás és hatókör

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

A Bizottság ajánlása – a mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározása

ÖSSZEFOGLALÓ

MI AZ AJÁNLÁS CÉLJA?

Az ajánlás meghatározza azokat a követelményeket, amelyek alapján azonosítható, hogy egy adott vállalkozás mikro-, kis- vagy középvállalkozás (kkv). Az adott vállalkozás munkavállalóinak számán, forgalmán vagy mérlegfőösszegén alapuló különféle kategóriák határozzák meg valamely vállalkozás jogosultságát az uniós és nemzeti pénzügyi, illetve támogatási programokra. A fogalommeghatározások 2005. január 1-jén léptek hatályba.

FŐBB PONTOK

 • Fogalommeghatározások:
  • Mikrovállalkozás: 10 főnél kevesebb személyt foglalkoztat, éves forgalma (egy adott időszakból származó pénz mennyisége) és/vagy mérlegfőösszege (valamely vállalkozás eszközeiről és követeléseiről szóló kimutatás) pedig nem haladja meg a 2 millió EUR-t.
  • Kisvállalkozás: 50 főnél kevesebb személyt foglalkoztat, éves forgalma és/vagy mérlegfőösszege pedig nem haladja meg a 10 millió EUR-t.
  • Középvállalkozás: 250 főnél kevesebb személyt foglalkoztat, éves forgalma nem haladja meg az 50 millió EUR-t, mérlegfőösszege pedig nem haladja meg a 43 millió EUR-t.
 • A különféle követelményeknek megfelelő kkv-k a következő előnyökben részesülhetnek:
  • a kutatás, versenyképesség és innováció finanszírozásához hasonló, vállalkozásokat támogató olyan uniós és nemzeti programok, amelyekre az uniós állami támogatási szabályok értelmében egyébként nem lenne lehetőség;
  • az uniós jogszabályoknak való megfelelés esetén kevesebb követelmény vagy csökkentett költségek.
 • Az Európai Bizottság rendszeres időközönként nyomon követi a meghatározások gyakorlati hatásait. A 2012 szeptemberében közzétett független tanulmány megállapította, hogy a követelmények újbóli mérlegelésére nincs szükség, a hatályos szabályokkal kapcsolatos egyértelműsítés és iránymutatás azonban hasznosnak bizonyulhat.
 • A Bizottság 2015-ben, a kkv meghatározásához tartozó első felhasználói útmutató értékelését követően naprakész verziót tett közzé.

HÁTTÉR

A kkv-k jelentik az EU vállalkozásainak 99%-át. Ebből kifolyólag az uniós gazdaság gerincét képezik. Három munkahelyből kettőt a kkv-k hoznak létre. 2013-ban több mint 21 millió kkv 90 millió munkahelyet biztosított EU-szerte. A kkv-k élénkítik a vállalkozói készséget és az innovációt, hozzájárulnak az európai versenyképesség, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzéséhez.

JOGI AKTUS

A Bizottság ajánlása (2003. május 6.) a mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározásáról (az értesítés a C(2003) 1422. számú dokumentummal történt) (HL L 124., 2003.5.20., 36–41. o.)

utolsó frissítés 11.01.2016

Top