Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62016TN0853

T-853/16. sz. ügy: 2016. december 5-én benyújtott kereset – Techniplan kontra Bizottság

OJ C 22, 23.1.2017, p. 58–59 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.1.2017   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 22/58


2016. december 5-én benyújtott kereset – Techniplan kontra Bizottság

(T-853/16. sz. ügy)

(2017/C 022/78)

Az eljárás nyelve: olasz

Felek

Felperes: Techniplan Srl (Róma, Olaszország) (képviselők: R. Giuffrida és A. Bonavita ügyvédek)

Alperes: Európai Bizottság

Kérelmek

A felperes azt kéri, hogy a Törvényszék:

állapítsa meg, hogy az Európai Bizottság megsértette az EUMSZ 265. cikket, mivel nem foglalt állást a Techniplan szabályos felszólítólevélben foglalt felhívás ellenére;

kötelezze az alperest az EUMSZ 266. cikkben előírt facere kötelezettség teljesítésére és kártérítés címén a teljesítés késedelmének minden napjára számított összeg megfizetésére, valamint az eljárás költségeinek viselésére.

Jogalapok és fontosabb érvek

A felperes mérnöki tevékenységet folytató társaság, amelynek számos, afrikai országokban megvalósítandó projektet odaítéltek (Banikoara-Kandi, Benin, autóútja tervezési és aszfaltozási munkálatainak ellenőrzése és felügyelete, az RN32 Ouallah-Miringoni, Comore-szigetek, autóút munkálatainak ellenőrzése, Anjouan és Moheli, Comore-szigetek, aszfaltozott autóútjai rendes karbantartási munkálatainak felügyelete, Grande Comores, Comor-szigetek, aszfaltozott autóútjai rendes karbantartási munkálatainak felügyelete és ellenőrzése, Kinkala-Mindouli, Kongó, 1. sz. országos főútja építési munkálatainak ellenőrzése és felügyelete, Bouar-Fambélé, Közép-afrikai Köztársaság, közútjának tervezési és aszfaltozási munkálatai, PA PNDS keretébe tartozó munkálatok előkészítése és nyomonkövetése a Kongói Demokratikus Köztársaságban).

A felperes e tekintetben pontosítja, hogy e projektek mindegyikét befejezték, amiről a nemzeti megrendelők meggyőződtek, a vonatkozó számlákat a projektet finanszírozó Európai Bizottság szervei fizették és hagyták jóvá. Mindazonáltal, teljességgel váratlanul, a számlákat egy idő után csak részben fizették ki. Az alperes, továbbra is a felperes állítása szerint, még egy pontosabban meg nem határozott szankciót is alkalmazott az Európai Fejlesztési Alap javára, anélkül, hogy azt pontosabban vitatták volna. Közelebbről maga az Európai Bizottság gondoskodik a Techniplant megillető követelések állítólagos, pontosabban nem részletezett hitelek által történő önkényes kompenzálásáról.

Ezen intézkedéssel szemben az alperes szabályos felszólító levelet küldött az EUMSZ 265. cikk alapján, felszólítva az Európai Bizottságot, hogy bocsásson ki aktust vagy foglaljon hivatalosan állást a kifizetés iránti kérelemről és a kirótt szankciók valós természetéről.

Keresete alátámasztásául a felperes arra hivatkozik, hogy az Európai Bizottság illetékes szervei a jogbiztonság és az átláthatóság elvének megsértésével jártak el. Ez a körülmény súlyosan sértette a Techniplan szubjektív helyzetét, jóllehet a Techniplannak jogos bizalma állhatott fenn a tekintetben, hogy minden pillanatban és helyzetben bizonyossággal ismerheti az európai jogrend által előírt normák által is biztosított jogait és kötelezettségeit.


Top