Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62016CA0226

C-226/16. sz. ügy: A Bíróság (ötödik tanács) 2017. december 20-i ítélete (a Conseil d'État [Franciaország] előzetes döntéshozatal iránti kérelme) – Eni SpA, Eni Gas & Power Franciaország SA, Union professionnelle des industries privées du gaz (Uprigaz) kontra Premier ministre, Ministre de l’Environnement, de l’Énergie et de la Mer (Előzetes döntéshozatal — Energia — Gázágazat — A gázellátás biztonsága — 994/2010/EU rendelet — A földgázvállalkozások azon kötelezettsége, hogy a védett fogyasztók számára a gázellátás biztosítására irányuló intézkedéseket fogadjanak el — A 2. cikk második bekezdésének 1. pontja — A „védett fogyasztók” fogalma — A 8. cikk (2) bekezdése — További kötelezettség — A 8. cikk (5) bekezdése — A földgázvállalkozások azon lehetősége, hogy kötelezettségüket regionális vagy uniós szinten teljesítsék — A gázszolgáltatók tekintetében olyan további gáztárolási kötelezettséget előíró nemzeti szabályozás, amelynek hatálya alá tartoznak a 994/2010 rendelet értelmében vett védett fogyasztók között nem szereplő fogyasztók is — 80 %-ban az érintett tagállam területén teljesítendő tárolási kötelezettség)

OJ C 72, 26.2.2018, p. 10–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.2.2018   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 72/10


A Bíróság (ötödik tanács) 2017. december 20-i ítélete (a Conseil d'État [Franciaország] előzetes döntéshozatal iránti kérelme) – Eni SpA, Eni Gas & Power Franciaország SA, Union professionnelle des industries privées du gaz (Uprigaz) kontra Premier ministre, Ministre de l’Environnement, de l’Énergie et de la Mer

(C-226/16. sz. ügy) (1)

((Előzetes döntéshozatal - Energia - Gázágazat - A gázellátás biztonsága - 994/2010/EU rendelet - A földgázvállalkozások azon kötelezettsége, hogy a védett fogyasztók számára a gázellátás biztosítására irányuló intézkedéseket fogadjanak el - A 2. cikk második bekezdésének 1. pontja - A „védett fogyasztók” fogalma - A 8. cikk (2) bekezdése - További kötelezettség - A 8. cikk (5) bekezdése - A földgázvállalkozások azon lehetősége, hogy kötelezettségüket regionális vagy uniós szinten teljesítsék - A gázszolgáltatók tekintetében olyan további gáztárolási kötelezettséget előíró nemzeti szabályozás, amelynek hatálya alá tartoznak a 994/2010 rendelet értelmében vett védett fogyasztók között nem szereplő fogyasztók is - 80 %-ban az érintett tagállam területén teljesítendő tárolási kötelezettség))

(2018/C 072/12)

Az eljárás nyelve: francia

A kérdést előterjesztő bíróság

Conseil d'État

Az alapeljárás felei

Felperesek: Eni SpA, Eni Gas & Power Franciaország SA, Union professionnelle des industries privées du gaz (Uprigaz)

Alperesek: Premier ministre, Ministre de l’Environnement, de l’Énergie et de la Mer

Az eljárásban részt vesz: Storengy, Total Infrastructures Gaz Franciaország (TIGF)

Rendelkező rész

1)

A földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről és a 2004/67/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2010. október 20-i 994/2010/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 8. cikkének (2) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy azzal nem ellentétes az, hogy egy tagállam olyan gáztárolási kötelezettséget ír elő a gázszolgáltatók tekintetében, amelynek hatálya azon fogyasztókra is kiterjed, akik/amelyek nem szerepelnek az e rendelet 2. cikke második bekezdésének 1. pontjában felsorolt „védett fogyasztók” között, feltéve, hogy az ezen előbbi rendelkezésben előírt feltételeket tiszteletben tartják, aminek vizsgálata a kérdést előterjesztő bíróság feladata.

2)

A 994/2010 rendelet 8. cikkének (5) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy azzal ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely a földgázszolgáltatók számára azt a kötelezettséget írja elő, hogy tartsák tiszteletben azon kötelezettségüket, hogy szükségszerűen és kizárólagosan a nemzeti területen található infrastruktúrákat felhasználva gázkészleteket tartsanak az ellátás biztonságának válság esetén történő garantálása érdekében. A jelen ügyben mindazonáltal a kérdést előterjesztő bíróság feladata annak vizsgálata, hogy a nemzeti szabályozás által a hatáskörrel rendelkező hatóság számára előírt azon kötelezettség, miszerint az érintett szolgáltatók rendelkezésére álló „más modulációs eszközöket” is figyelembe kell vennie, hatékony lehetőséget jelent-e ez utóbbiak számára ahhoz, hogy kötelezettségeiket regionális vagy uniós szinten teljesíthessék.


(1)  HL C 251., 2016.7.11.


Top