Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CA0552

C-552/15. sz. ügy: A Bíróság (nagytanács) 2017. szeptember 19-i ítélete – Bizottság kontra Írország (Tagállami kötelezettségszegés — A szolgáltatásnyújtás szabadsága — Gépjárművek — Gépjárműnek valamely tagállam állampolgára által egy másik tagállamban székhellyel rendelkező szolgáltatótól történő bérlete vagy lízingje — Regisztrációs adó — Az adó teljes összegének megfizetése a nyilvántartásba vétel időpontjában — Az adó-visszatérítés feltételei — Arányosság)

OJ C 382, 13.11.2017, p. 7–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.11.2017   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 382/7


A Bíróság (nagytanács) 2017. szeptember 19-i ítélete – Bizottság kontra Írország

(C-552/15. sz. ügy) (1)

((Tagállami kötelezettségszegés - A szolgáltatásnyújtás szabadsága - Gépjárművek - Gépjárműnek valamely tagállam állampolgára által egy másik tagállamban székhellyel rendelkező szolgáltatótól történő bérlete vagy lízingje - Regisztrációs adó - Az adó teljes összegének megfizetése a nyilvántartásba vétel időpontjában - Az adó-visszatérítés feltételei - Arányosság))

(2017/C 382/06)

Az eljárás nyelve: angol

Felek

Felperes: Európai Bizottság (képviselők: M. Wasmeier és J. Tomkin meghatalmazottak)

Alperes: Írország (képviselők: E. Creedon, L. Williams és M. A. Joyce meghatalmazottak, segítőik: M. Collins SC, S. Kingston és C. Daly BL)

Az ítélet rendelkező része

1)

Írország – mivel a gépjármű regisztrációs adó végleges nyilvántartásba vételkor alkalmazandó teljes összegének előre történő megfizetését írja elő, tekintet nélkül az Írországba behozott gépjármű e tagállamban történő tényleges használatának korlátozott időtartamára, jóllehet a bérlet vagy a lízing időtartamát pontosan meghatározták, és az előre ismert – nem teljesítette az EUMSZ 56. cikkből eredő kötelezettségeit.

2)

Írország – mivel nem ír elő kamatfizetést a gépjármű regisztrációs adó visszatérítésének esetére, és adminisztratív költségek címén 500 eurót kitevő összeget levon a visszatérítendő regisztrációs adóból – nem teljesítette az EUMSZ 56. cikkből eredő kötelezettségeit.

3)

A Bíróság Írországot kötelezi a költségek viselésére.


(1)  HL C 414., 2015.12.14.


Top