EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62004CJ0518

A Bíróság (ötödik tanács) 2006. március 16-i ítélete.
Az Európai Közösségek Bizottsága kontra Görög Köztársaság.
Tagállami kötelezettségszegés - 92/43/EGK irányelv - A természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelme - A fajok védelme.
C-518/04. sz. ügy

ECLI identifier: ECLI:EU:C:2006:183

A Bíróság (ötödik tanács) 2006. március 16‑i ítélete – Bizottság kontra Görögország

(C‑518/04. sz. ügy)

„Tagállami kötelezettségszegés – 92/43/EGK irányelv – A természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelme − A fajok védelme”

1.                     Kötelezettségszegés megállapítása iránti kereset – A megalapozottság Bíróság általi vizsgálata – Figyelembe veendő helyzet – Az indokolással ellátott véleményben meghatározott határidő lejártakor fennálló helyzet (EK 226. cikk) (vö. 12. pont)

2.                     Környezet – A természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelme – 92/43 irányelv (92/43 tanácsi irányelv, 12. cikk, 1. §, b) és d) pont, valamint IV. melléklet, a) pont) (vö. 14–22. pont)

Tárgy:

Tagállami kötelezettségszegés – A természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló, 1992. május 21‑i 92/43/EK tanácsi irányelv 12. cikke b) pontjának megsértése – A Mélosz szigetén élő Vipera schweizeri viperafajta védelme – E faj bármiféle, különösen a párzás, a fiatal utódok anyjukra utaltsága és az áttelelés idején történő szándékos zavarásának, továbbá a párzási, költő‑ vagy pihenőhelyek károsításának vagy elpusztításának elkerüléséhez szükséges intézkedések megtételének elmulasztása.

Rendelkező rész:

1)         A Görög Köztársaság − mivel az előírt határidőn belül nem fogadta el a Mélosz szigetén élő Vipera schweizeri viperafajta szigorú védelmét biztosító, e faj bármiféle, különösen a párzás, a fiatal utódok anyjukra utaltsága és az áttelelés idején való szándékos zavarását, továbbá az említett faj párzási, költő‑ vagy pihenőhelyei károsítását vagy elpusztítását tiltó hatékony rendszer életbe léptetéséhez és alkalmazásához szükséges intézkedéseket − nem teljesítette a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló, 92/43/EGK tanácsi irányelv 12. cikke (1) bekezdésének b) és d) pontjából eredő kötelezettségeit.

2)         A Bíróság a Görög Köztársaságot kötelezi a költségek viselésére.

Top