EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0405(04)

Az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 105. cikkében említett, egy borágazati elnevezéshez tartozó termékleírás módosítására irányuló kérelem közzététele 2022/C 150/07

C/2022/2102

OJ C 150, 5.4.2022, p. 57–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2022.4.5.   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 150/57


Az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 105. cikkében említett, egy borágazati elnevezéshez tartozó termékleírás módosítására irányuló kérelem közzététele

(2022/C 150/07)

Ez a közzététel az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (1) 98. cikke alapján jogot keletkeztet a kérelem elleni felszólalásra, amely a közzététel időpontjától számított két hónapon belül tehető meg.

A TERMÉKLEÍRÁS MÓDOSÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRELEM

„Sicilia”

PDO-IT-A0801-AM03

A kérelem benyújtásának időpontja: 2017.7.4.

1.   A módosításra vonatkozó szabályok

Az 1308/2013/EU rendelet 105. cikke – Nem kisebb jelentőségű módosítás

2.   A módosítás leírása és indokolása

2.1.   A borok leírása

a)

Ami a termékleírásban már szereplő típusokat illeti, a következő változatokat is elő kell állítani:

Bianco a Passito, Superiore és Riserva kifejezésekkel;

Rosso a Passito kifejezéssel;

Inzolia a Vendemmia Tardiva [késői szüretelés], Superiore és Riserva kifejezésekkel;

Grillo a Vendemmia Tardiva, Passito, Superiore és Riserva és Grillo Spumante kifejezésekkel;

Chardonnay a Vendemmia Tardiva, Passito, Superiore és Riserva, valamint Chardonnay Spumante kifejezésekkel;

Catarratto a Vendemmia Tardiva, Passito, Superiore és Riserva, valamint Catarratto Spumante kifejezésekkel;

Carricante Spumante;

Fiano a Riserva kifejezéssel;

Viognier a Riserva kifejezéssel;

Sauvignon a Riserva kifejezéssel;

Pinot Grigio Spumante;

Nero d’Avola a Vendemmia Tardiva, Passito és Riserva, Nero d’Avola Rosato és Nero d’Avola Spumante kifejezésekkel;

Perricone a Vendemmia Tardiva és Perricone Rosato kifejezéssel;

Frappato Rosato és Frappato Spumante;

Nerello Mascalese Rosato és Nerello Mascalese Spumante;

Cabernet Franc Rosato;

Merlot a Riserva és Merlot Rosato kifejezéssel;

Cabernet Sauvignon a Riserva és Cabernet Sauvignon Rosato kifejezéssel;

Syrah a Vendemmia Tardiva, Passito és Riserva és Syrah Rosato kifejezésekkel;

Pinot Nero a Riserva, Pinot Nero Rosato és Pinot Nero Spumante kifejezéssel.

b)

Az új fajták a Moscato, Vermentino, Zibibbo, Petit Verdot és Sangiovese szőlőfajták feltüntetésével és különböző változatokban szerepelnek:

Moscato Bianco, a Vendemmia Tardiva és Passito és Moscato Bianco Spumante kifejezésekkel is;

Vermentino;

Zibibbo, a Zibibbo Spumante is;

Petit Verdot, a Riserva kifejezéssel is;

Sangiovese, a Sangiovese Rosato is.

c)

Az új fajták az egyfajtás típusokban már használt fajták közül – az illatos fajták kivételével – két azonos színű szőlőfajta feltüntetésével szerepelnek.

A „Sicilia” DOC a régió teljes borvidékét képviseli, és a termelők a helyi borkészítésnek kívántak nagyobb hangsúlyt adni, különös tekintettel az őshonos szőlőfajtákra, kezdve az őshonos Zibibbo fajtával, valamint a már széles körben termesztett nemzeti jelentőségű szőlőfajtákkal, például a Moscato fajtákkal, amelyeket a Spumante Bianco esetében a fajták kombinációjában már fő szőlőfajtaként használnak, akár önállóan, akár más fajtákkal kombinálva, ahol legfeljebb 50 % az arányuk. Emellett a Vermentino, Petit Verdot és Sangiovese új szőlőfajtákat feltüntető, nagy termelékenységű és nagy kereskedelmi jelentőségű típusok is felvételre kerültek. Erre a döntésre a Szicília régióban termesztésre alkalmas szőlőfajták széles skálájának éveken át tartó intenzív tesztelését követően került sor. Az e borok által elért minőségi szintnek, a gazdasági szereplők szakértelmének és a technológiák megújításának köszönhetően ezek a fajták a „Sicilia” DOC területén további értékkel gazdagodtak, lehetővé téve, hogy a termékek széles skáláját kínálják a piacon a különböző kategóriákban.

E módosítás az egységes dokumentum 1.4. szakaszára és a termékleírás 1., 2. és 6. cikkére vonatkozik.

2.2.   A borok leírása

a)

A borok leírása tömörebb és egyszerűbb lett, és a rendszerezés borkategóriánként, nem pedig borcsoportonként/bortípusonként történt. Ezenkívül a borok leírása részletesebb lett és egy általános megállapítással egészült ki, amely meghatározza, hogy amennyiben a vonatkozó szakaszokban nincsenek feltüntetve számadatok, akkor összhangban vannak a vonatkozó jogszabályokban megállapított határértékekkel.

Az újonnan bevezetett borok jellemzőinek leírása, számos, a termékleírásban már szereplő típusra vonatkozó leíró paraméterek megváltoztatása és a szöveg borkategóriák szerinti átszervezése lehetővé teszi az egységes dokumentum egyszerűsítését, valamint a „Sicilia” DOC borok jellemzőinek világosabb és tömörebb leírását.

E módosítás az egységes dokumentum 1.4. szakaszára vonatkozik.

b)

Törlésre került a termékleírás 6. cikkének (3) bekezdése, amely szerint a minisztérium rendelettel módosíthatja az összes savtartalomra és a minimális cukormentes kivonatra vonatkozó határértékeket.

Erre a módosításra azért van szükség, mert a rendelkezés már nem felel meg termékleírások módosítására vonatkozó uniós szabályoknak.

E módosítás nem érinti az egységes dokumentumot.

2.3.   Kétféle szőlőfajtából készült (kétfajtás) borok

A különböző szőlőfajták kombinációival készült kétfajtás bortípusok listája törlésre került.

Pontosították viszont, hogy a „Sicilia” ellenőrzött eredetmegjelölést olyan borok esetében is lehet használni, amelyek a termékleírás 1. cikkében (ahol az egyfajtás típusokhoz használt szőlőfajtákat felsorolják) már feltüntetettek közül két azonos színű szőlőfajtával készültek.

Célszerűnek tűnt a szöveg átfogalmazása annak érdekében, hogy a leírás tömörebbé váljon, és elkerülhető legyen a borszőlőfajta-kombinációk sokaságából származó valamennyi lehetséges típus felsorolása, ehelyett az egyfajtás típusok esetében engedélyezett szőlőfajták kombinálásának lehetőségére utalva.

E módosítás a termékleírás 1 és 2. cikkére vonatkozik, de nem érinti az egységes dokumentumot.

2.4.   A Bianco [fehér], a Rosso [vörös], a Rosato [rozé] és a Spumante Bianco [fehér pezsgők] fajtaalapja

A bor 50 %-át kitevő szőlőfajták kombinációja a következő szőlőfajtákkal egészül ki:

Chardonnay a Bianco típusok esetében;

Syrah a Rosso és Rosato típus esetében;

Nerello Mascalese a Spumante Bianco típus esetében.

Az említett típusok esetében a fontosabb fajták kombinációja hosszas tesztelést követően a fenti három fajtával egészült ki, amelyeket széles körben termesztenek a régióban (több mint 11 000 hektáron), és amelyeket már használnak egyfajtás borok előállításához.

E módosítás a termékleírás 2. cikkére vonatkozik, de nem érinti az egységes dokumentumot.

2.5.   Fontosabb borszőlőfajták

Az új szőlőfajták, a Petit Verdot, Vermentino és Sangiovese felvételre kerültek a fontosabb borszőlőfajták közé.

E szőlőfajták felvételére a Szicília régióban termesztésre alkalmas szőlőfajták széles skálájának éveken át tartó intenzív tesztelését követően került sor, amelyek már felhasználhatók a szőlőfajtákkal kombinációjában az 50 %-os fajtaalap részeként a fehér, vörös és rozé alapborok esetében, a szőlőfajta feltüntetése nélküli. A cél tehát e fajták ismertségének növelése az egy- és kétfajtás borok esetében egyaránt.

A módosítás az egységes dokumentum 1.7. szakaszára vonatkozik.

2.6.   Szőlőtermelési szabványok

a)

A termékleírás 4. cikkének (5) bekezdésében szereplő táblázat kiegészült az 1. cikkben említett, újonnan hozzáadott típusok maximális hozamával és alkoholtartalmával.

A táblázat az 1. cikk módosításainak figyelembevétele érdekében kiigazításra került.

E módosítás az egységes dokumentum 1.5.2. szakaszára (Maximális hozamok) vonatkozik.

b)

Az a) pontban említett táblázat módosult, hogy tükrözze a terméshozam-növekedést a „Sicilia” Grillo típus (13 tonnáról 14 tonnára/hektár), a „Sicilia” Nero d’Avola típus (12 tonnáról 14 tonnára/hektár) és a Nero d’Avola Spumante típusú (13 tonnáról 14 tonnára hektáronként) esetében.

A hektáronkénti terméshozam-növekedés – bár nem éri el a 10 %-ot – szükséges ahhoz, hogy az előállítást a meglévő szőlőültetvények tényleges kapacitásához lehessen igazítani. A módosítás a termesztési technikákkal és a változó időjárási viszonyokkal kapcsolatban elvégzett vizsgálatok eredményei alapján figyelembe veszi a területen elért terméshozamokat és biztosítja, hogy a minőségi szint változatlan maradjon.

E módosítás az egységes dokumentum 1.5.2. szakaszára (Maximális hozamok) vonatkozik.

c)

A termékleírás 4. cikkének (5) bekezdése pontosítja, hogy a „Sicilia” DOC Bianco, Rosso, Rosato és Spumante borai esetében a hektáronkénti maximális terméshozam és a szőlő térfogatszázalékban kifejezett minimális természetes alkoholtartalma tekintetében hivatkozni kell a termékleírásban az egyes felhasznált fajtákra vonatkozóan megállapított határértékekre.

A termékleírás értelmezésének megkönnyítése érdekében a szöveget a táblázat után ki kell egészíteni egy bekezdéssel.

E módosítás nem érinti az egységes dokumentumot.

d)

A szöveg négy bekezdéssel egészült ki, amelyek előírják, hogy a régió a termelői egyesület kérésére és a szakmai szervezetekkel folytatott konzultációt követően: termelésirányítási intézkedéseket hozhat a szőlő különböző felhasználási módjai/céljai tekintetében; kiigazíthatja a felhasználandó szőlő hektáronkénti felső határértékét; csökkentheti az engedélyezett szőlő- és borhozamokat; és legfeljebb 20 %-kal növelheti a szüreti tartalékba juttatandó hektáronkénti maximális terméshozamot.

A termelés irányításával kapcsolatos intézkedések a hatályos nemzeti jogszabályokkal (a 238/2016. sz. törvény 35. és 39. cikke) összhangban álló, az időjárási viszonyok és piaci feltételek közötti termelésre vonatkozó éves irányítási intézkedések hatálya alá tartoznak. E módosítás nem a szőlő és a bor hektáronkénti hozamának növelését célozza. A kedvező időjárású években a hektáronkénti szőlőterméshozam-többlet legfeljebb 20 %-át az eredetmegjelöléssel ellátott borok előállítására kell felhasználni (amint azt a hatályos termékleírás már lehetővé teszi) az érintett termelők kérelmére és a régió által az időjárási viszonyok, a technikai/termelési feltételek és a szőlő minőségére vonatkozó feltételek vizsgálatát követően hozott döntés alapján. Mindenesetre a fent említett nemzeti jogszabályokkal összhangban ezt a terméshozamot (legfeljebb 20 %) a későbbi években a piaci kereslettől függően felhasználandó „szüreti tartaléknak” kell tekinteni.

Ez a módosítás nem érinti az egységes dokumentumot.

2.7.   Borkészítési előírások – A szőlő szárítása és terméshozamok

a)

A „Passito” és a „Vendemmia Tardiva” hagyományos kifejezésekkel ellátott bortípusok esetében megtörtént a szőlő szárítási módszereinek leírása. Különösen a hő felhasználásával járó nedvességelvonó rendszerek kerültek kizárásra.

A Passito és a Vendemmia Tardiva borok esetében sor került a szőlő szárítási módszerének szabályozására, hogy a gazdasági szereplők számára egyértelmű legyen.

E módosítás a termékleírás 5. cikkét és az egységes dokumentum 1.5. szakaszát érinti.

b)

A terméshozamokat feltüntető táblázatot kiegészítették, és a maximális borhozamot (hl/ha) a következő típusok esetében növelték: Grillo, beleértve a Riserva fajtát, Grillo Spumante, Nero d’Avola, beleértve a Riserva, Nero d’Avola Rosato és Nero d’Avola Spumante fajtát.

A táblázat az 1. cikk módosításainak figyelembevétele érdekében kiigazításra került. A Grillo és Nero d’Avola szőlőfajták esetében a hektáronkénti maximális borhozam e fajták megnövelt hektáronkénti hozamához kapcsolódik.

E módosítás a termékleírás 5. cikkét érinti.

2.8.   Borkészítési eljárások – pezsgővé történő feldolgozás

A termékleírás kiegészült a Spumante típus feldolgozási módszereivel. Pontosításra került, hogy ezt a típust kizárólag a Charmat-módszerrel vagy a palackban történő másodlagos erjesztés hagyományos módszerével történő természetes erjesztéssel lehet előállítani; ez utóbbi módszer csak a Bianco és Rosato [rozé] típusokra vonatkozik.

Mivel ellenőrzött eredetmegjelöléssel rendelkező borról van szó, a cél az, hogy az előállítás módjának meghatározásával hangsúlyozzák a termék minőségét.

Az említett különleges borászati eljárásokra való hivatkozás az egységes dokumentum 1.5. szakaszára vonatkozik.

2.9.   Palackozás a körülhatárolt földrajzi területen belül

A termékleírás kiegészült azzal a követelménnyel, hogy a palackozásnak a Szicília régió teljes közigazgatási területének megfelelő termőterületen kell történnie.

Ez az előírás az Európai Unió jogszabályaival összhangban a „Sicilia” DOC borok minőségének és imázsának megóvására irányul, garantálva e borok eredetét és biztosítva a kapcsolódó ellenőrzések hatékonyságát és időbeni elvégzését. E feltételek jobban biztosíthatók, ha a palackozásra a térségben kerül sor, mivel a szállításra és a palackozásra vonatkozó összes műszaki előírás alkalmazásával és betartásával a termőterületen működő vállalatok lettek megbízva. Ezenkívül az illetékes szerv által alkalmazott ellenőrzési rendszer – amelynek a gazdasági szereplők a termesztés/előállítás minden szakaszában alá vannak rendelve – a körülhatárolt területen belül hatékonyabb.

Ugyanezen uniós jogszabályokkal és egyedi nemzeti jogszabályokkal összhangban azonban a megállapított jogok védelme érdekében egyedi engedélyeket lehet kiadni azon magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak, akik vagy amelyek hagyományosan a körülhatárolt termőterületen kívül palackozták a borokat, biztosítva ugyanakkor a területen kívül található palackozó vállalkozások korlátozott számát, lehetővé téve az illetékes szerv számára, hogy – többek között más országok ellenőrző hatóságaival együttműködve – a hatályos uniós szabályokkal összhangban hatékonyan megtervezze az ellenőrzéseket.

E módosítás a termékleírás 5. cikkét és az egységes dokumentum 1.9. szakaszát érinti.

2.10.   Címkézés és kiszerelés

a)

A nemzeti referenciajogszabályt frissítették a „Vigne” [szőlőültetvények] megjelölésére szolgáló további helységnevek használata tekintetében.

Ez egy formai módosítás, amely a témával kapcsolatos új nemzeti jogszabály (a szőlőtermesztésre, valamint a bortermelésre és -kereskedelemre vonatkozó szabályokról szóló, 2016. december 12-i 238. sz. törvény) elfogadásából ered.

b)

A szöveg egy bekezdéssel egészült ki a „Sicilia” Zibibbo és a „Sicilia” Zibibbo Spumante borok esetében a Zibibbo szőlőfajta szinonimáinak használatára vonatkozó tilalomról.

A cél az, hogy a Zibibbo elnevezés nagyobb oltalmat élvezzen, mint a szinonimái, például a Moscato.

E módosítás az egységes dokumentum 1.9. szakaszára vonatkozik.

2.11.   Csomagolás

A Riserva, Vendemmia Tardiva, Superiore, Passito, Vigna és Spumante típusok kivételével 2–6 liter űrtartalmú, élelmiszerrel való érintkezésre szánt tárolóedények használhatók.

Nagyobb szabadság biztosítása a termelőknek a tárolóedények és lezárási módszerek használata terén, beleértve az innovatívokat, hogy növelhessék a fogyasztói igényeknek megfelelő opciók számát és ezzel bővíthessék a DOC termékek értékesítési és forgalmazási lehetőségeit a különböző uniós és nemzetközi piacokon.

E módosítás az egységes dokumentum 1.9. szakaszára vonatkozik.

2.12.   Kapcsolat a földrajzi területtel

A földrajzi területtel való kapcsolatot a hatályos uniós jogszabályoknak megfelelően újrafogalmazták az érintett termékkategóriák figyelembevétele érdekében.

E módosítás az egységes dokumentum 1.8. szakaszára vonatkozik.

2.13.   Az ellenőrző szervre való hivatkozások

Formai módosítás. Az ellenőrzésre vonatkozó nemzeti referenciajogszabályokat és az ellenőrző szerv nevét frissítették; a szöveg kiegészül az ellenőrző szerv hitelesített e-mail-címével.

A frissítésre az ellenőrző szerv nevének változása, továbbá a szőlőtermesztésre, valamint a bortermelésre és -kereskedelemre vonatkozó új nemzeti jogszabály miatt van szükség.

EGYSÉGES DOKUMENTUM

1.   A termék elnevezése

Sicilia

2.   A földrajzi árujelző típusa

OEM – oltalom alatt álló eredetmegjelölés

3.   A szőlőből készült termékek kategóriái

1.

Bor

4.

Pezsgő

5.

Minőségi pezsgő

6.

Illatos minőségi pezsgő

15.

Szárított szőlőből készült bor

16.

Túlérett szőlőből készült bor

4.   A bor(ok) leírása

Kategória: Bor (1) – „Sicilia” Bianco, beleértve egy fehér szőlőfajta feltüntetését

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott „Sicilia” fehérborok – mint a Passito, Vendemmia Tardiva, Superiore és Riserva – előállítása a termőterületre leginkább jellemző – például Inzolia, Catarratto, Grillo, Grecanico és Chardonnay – fajtákból történik azok önálló vagy olyan kombinációban való felhasználásával, ahol legalább 50 % az egészen belüli arányuk. Az előállítás értékének növelése céljából e szőlőfajtákat, valamint a Carricante, Grecanico, Fiano, Damaschino, Viognier, Müller Thurgau, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Moscato Bianco, Vermentino és Zibibbo fajtatípusokat a Szicília szigetén termesztett szőlőfajták széles skáláját alkotó egyfajtás és kétfajtás típusok előállításához használják.

E borok színe a változó intenzitású szalmasárgától aranyszínűig terjed, esetenként halványzöld árnyalatokkal. A Pinot Grigio esetében alkalmanként változó intenzitású rózsaszín vagy rezes szín is előfordulhat. Az aroma rendszerint kifinomult, elegáns, kellemes, intenzív, sajátos, gyümölcsös és hosszan tartó – alkalmanként enyhe gyümölcsös vagy aromás felhangokkal.

Ízviláguk kiegyensúlyozott, sajátos, zamatos, harmonikus, testes és kellemes, száraztól közepesen szárazig terjedő ízt biztosító cukortartalommal.

A minimális összes alkoholtartalom 11,50 térfogatszázaléktól (alaptípusok) 12 térfogatszázalékig (Superiore borok), illetve legfeljebb 12,50 térfogatszázalékig (Riserva borok) terjed, a Passito és Vendemmia Tardiva borok esetében pedig legalább 13 térfogatszázalék.

Az alábbi táblázatban nem szereplő analitikai paraméterek megfelelnek a nemzeti és uniós jogszabályokban rögzített határértékeknek.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális összes savtartalom

4,5 g/l, borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

 

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (milligramm/liter)

 

Kategória: Bor (1) – „Sicilia” Rosso, beleértve egy vörös szőlőfajta feltüntetését

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott „Sicilia” vörösborok – mint a Passito, Vendemmia Tardiva, Superiore és Riserva – és a rozéborok előállítása a termőterületre leginkább jellemző – például Nero d’Avola, Frappato, Nerello Mascalese, Perricone és Syrah – fajtákból történik azok önálló vagy olyan kombinációkban való felhasználásával, ahol legalább 50 % az egészen belüli arányuk. Az előállítás értékének növelése céljából e szőlőfajtákat, plusz a Szicília szigetén termesztett szőlőfajták gazdag választékát képviselő Nerello Cappuccio, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Nero, Nocera, Mondeuse, Carignano, Alicante, Petit Verdot és Sangiovese fajtatípusokat egyfajtás és kétfajtás típusok előállításához használják fel.

A borok színe vöröstől az érés során – például a Riserva változat esetében – gránitvörösbe hajló rubinvörösig és változó intenzitású rózsaszínig terjed, a rozéboroknál esetenként rezes árnyalatokkal.

Aromájuk a felhasznált szőlőfajtákra jellemző. Ízük száraztól közepesen szárazig terjed, ám a Passito és Vendemmia Tardiva borok esetében édes is lehet.

A minimális összes alkoholtartalom 12 térfogatszázaléktól (vörös és rozé alaptípusok és a szőlőfajtát feltüntető típusok) 13 térfogatszázalékig (egyes olyan Riserva borok, mint a Nero d’Avola) terjed, a Passito és Vendemmia Tardiva borok esetében pedig legalább 13 térfogatszázalék. A minimális kivonatok értéke 22 g/l (vörös) és 24 g/l (Nero d’Avola) között változik.

Az alábbi táblázatban nem szereplő analitikai paraméterek megfelelnek a nemzeti és uniós jogszabályokban rögzített határértékeknek.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális összes savtartalom

4,5 g/l, borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

 

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (milligramm/liter)

 

Kategóriák: Pezsgő (4), Minőségi pezsgő (5) és Illatos minőségi pezsgő (6)

A különböző kategóriákban előállított pezsgők esetében a fehérek változó intenzitású szalmasárga és a rozék változó intenzitású rózsaszínű színét finom buborékok, virágos vagy gyümölcsös felhangok és frissesség kísérik. A Zibibbo és Moscato szőlőfajtából történő előállításuk esetén különösen aromásak. A felhasznált szőlőfajták között megtalálható őshonos és nemzetközi fehér vagy vörös szőlőfajtákból héj nélküli erjesztéssel készítenek fehér- vagy rozéborokat. A fehér és rozé alaptípusokhoz is a Charmat-módszert, valamint a hagyományos módszert alkalmazzák.

Az előállítást a termőterületre leginkább jellemző – például Grillo, Chardonnay, Catarratto, Carricante, Grecanico, Pinot Grigio, Moscato, Zibibbo, Nero d’Avola, Frappato, Nerello Mascalese és Pinot Nero – szőlőfajták egymás közötti kombinálásával vagy egyfajtás borokként végzik az e fajtákból történő előállítás értékének növelése céljából, a szőlőfajtáknak a címkén való feltüntetésével. Aromájuk a felhasznált szőlőfajtákra jellemző. Ízük a brut nature-től extra szárazig, illetve a Moscato és Zibibbo Spumante esetében édesig terjed. Minimális összes alkoholtartalom térfogatszázalékban: 10,50 térfogatszázalék a Moscato és Zibibbo Spumante esetében és 11,50 térfogatszázalék minden más típusnál, a hagyományos módszerrel előállított típusok kivételével, amelyeknél legalább 12 térfogatszázalék. Minimális cukormentes kivonat: 15 g/l

Az alábbi táblázatban nem szereplő analitikai paraméterek megfelelnek a nemzeti és uniós jogszabályokban rögzített határértékeknek.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális összes savtartalom

5 g/l, borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

 

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (milligramm/liter)

 

Kategóriák: Szárított szőlőből készült bor (15) és Túlérett szőlőből készült bor (16)

E kategóriák borainak íze száraztól édesig, színe pedig szalmasárgától aranyszínűig, vagy – ha vörös szőlőből készülnek – az érés során gránitvörösbe hajló rubinvörösig terjed. Aromájuk tartós, ám finom, különösen illatos Moscato és Zibibbo fajtából történő előállításuk esetén, jó egyensúlyt mutatnak a savasság és az édesség között, a felhasznált szőlőfajtáktól függően gyümölcsös vagy virágos felhangokkal. Szüret után megfelelő környezetbe helyezett nádfonatokon, szitákon, ládákban vagy speciális tárolóedényekben szárítják, vagy a tőkén hagyva érlelik a szőlőt. Ez sok cukor felhalmozódását és a kivonatok magas koncentrációját eredményezi, ily módon az előállított borok legalább 28 g/l (Passito Bianco) és 32 g/l (Passito Rosso) értéket mutatnak. A minimális összes alkoholtartalom a Passito Bianco esetében 16 térfogatszázalék (ebből 11 térfogatszázalék a tényleges alkoholtartalom), a Passito Rosso esetében pedig 17 térfogatszázalék (ebből 12 térfogatszázalék a tényleges alkoholtartalom).

Az alábbi táblázatban nem szereplő analitikai paraméterek megfelelnek a nemzeti és uniós jogszabályokban rögzített határértékeknek.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális összes savtartalom

4 g/l, borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

 

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (milligramm/liter)

 

5.   Borkészítési eljárások

a)   Alapvető borászati eljárások

A pezsgővé történő feldolgozás módszerei

Különleges borászati eljárás

A Spumante típus kizárólag a Charmat-módszerrel vagy a palackban történő másodlagos erjesztés hagyományos módszerével történő természetes erjesztéssel állítható elő; ez utóbbi módszer csak a Bianco és Rosato/Rosé típusokat érinti.

A szőlő szárítása

Különleges borászati eljárás

A Vendemmia Tardiva és Passito típusokat úgy kell előállítani, hogy a szőlőt a növényen hagyják aszalódni, vagy a szüretet követően a szőlőt megfelelő környezet biztosítása mellett szőnyegekre, hálókra, rekeszekre vagy különleges tárolóedényekre helyezik. Ez környezeti kondicionáló rendszerek segítségével is elvégezhető, feltéve, hogy azok a hagyományos szőlőszárítási eljárások során fennálló hőmérséklethez hasonló hőmérsékleten működnek, kivételt képeznek ez alól a hővel működő páramentesítő rendszerek.

b)   Maximális hozamok

„Sicilia” Bianco, beleértve a Riserva borokat, és „Sicilia” egy fehér szőlőfajta feltüntetésével, beleértve a „Riserva” borokat

13 000 kg szőlő hektáronként

„Sicilia” Spumante Bianco, beleértve egy fehér szőlőfajta feltüntetését

13 000 kg szőlő hektáronként

„Sicilia” Grillo, beleértve a Spumante és Riserva borokat, és „Sicilia” Nero d’Avola, beleértve a Riserva, Rosato és Spumante borokat

14 000 kg szőlő hektáronként

„Sicilia” Spumante a Frappato, Nerello Mascalese és Pinot Nero szőlőfajta feltüntetésével

13 000 kg szőlő hektáronként

„Sicilia” Bianco Superiore, beleértve egy fehér szőlőfajta feltüntetését a „Superiore” kifejezéssel

10 000 kg szőlő hektáronként

„Sicilia” Rosso, Rosato és Riserva, beleértve egy vörös szőlőfajta feltüntetését

12 000 kg szőlő hektáronként

„Sicilia” Bianco és Rosso a „Passito” vagy „Vendemmia Tardiva” kifejezéssel, beleértve egy fehér vagy vörös szőlőfajta feltüntetését

8 000 kg szőlő hektáronként

6.   Körülhatárolt földrajzi terület

A „Sicilia” ellenőrzött eredetmegjelöléssel ellátott borok előállítására szánt szőlő termőterülete Szicília régió teljes közigazgatási területét magában foglalja.

7.   Fontosabb borszőlőfajták

 

Vermentino B.

 

Zibibbo B.

 

Alicante N.

 

Frappato N.

 

Müller Thurgau B.

 

Nerello Cappuccio N.

 

Perricone N.

 

Pinot Nero N.

 

Sangiovese N.

 

Sauvignon B.

 

Syrah N.

 

Viognier B.

 

Cabernet Franc N. – Cabernet

 

Cabernet Sauvignon N. – Cabernet

 

Calabrese N. – Nero d’Avola N.

 

Carignano N.

 

Carricante B.

 

Ansonica B. – Inzolia

 

Petit Verdot N

 

Merlot N.

 

Mondeuse N.

 

Moscato Bianco B. – Moscato

 

Nerello Mascalese N.

 

Nocera N.

 

Grecanico Dorato B. – Grecanico

 

Grillo B.

 

Catarratto Bianco Comune B. – Catarratto

 

Catarratto Bianco Lucido B. – Catarratto

 

Chardonnay B.

 

Damaschino B.

 

Fiano B.

 

Pinot Grigio – Pinot

8.   A kapcsolat(ok) leírása

Kapcsolat a környezettel

A körülhatárolt földrajzi terület Szicília régió teljes közigazgatási területét magában foglalja.

Szicília az egyik legrégebbi szőlőtermesztési hagyományokkal rendelkező régió a világon; ezt régészeti leletek, valamint a híres szicíliai borokra hivatkozó görög és latin irodalmi források sokasága igazolja. A föníciaiak idejére (Kr. e. 9–4. század) visszanyúló olaj- és borkereskedelmet a szállításhoz használt amforák és a kerámiatárgyak egyéb fellelt típusai bizonyítják. A szőlőültetvények virágkora a terület görög megszállása idejére (Kr. e. 8–3. század) tehető, a görögök több szőlőfajtát is behoztak, közéjük tartozik például a ma is termesztett Grecanico. A szicíliai bor létezésére a római időkből (Kr. e. 3. század – Kr. u. 5. század) és különösen Caesar galliai időszakából van bizonyíték.

A Korán ugyan tiltotta az alkohol fogyasztását, a muszlim fennhatóság idején (827–1061) étkezési szőlőt termesztettek, Pantelleria szigetére pedig a vele szemben fekvő afrikai Cap Zebibről bevitték a „Zebib” (jelenleg Zibibbo vagy Moscato di Alessandria) szőlőfajtát.

A körülhatárolt földrajzi terület és a „Sicilia” DOC közötti kapcsolat alapját a terület sajátos talajtani, éghajlati és domborzati viszonyai képezik.

Az északi rész meghatározó elemét a hegyvidék jelenti, a terület középső, déli és délnyugati részei dombosak. A délkeleti rész pedig jellemzően fennsíkos és – Szicília keleti felén – vulkanikus jellegű. Az alacsonyan fekvő területek főleg a part mentén találhatók.

A szőlőültetvények többségének azok a dombos területek adnak helyet, amelyek fekvésük és elhelyezkedésük miatt különösen alkalmasak szőlőtermesztésre, hiszen ez a rendkívül napsütéses és kellően szeles környezet optimális növekedési feltételeket jelent a növények számára, lehetővé téve az egészséges szőlő termesztését és a kiváló minőségű borok készítését. A napos mediterrán éghajlat – forró és száraz, de szeles nyaraival – biztosítja a szőlő optimális beérését és egészségének megőrzését, valamint elősegíti a cukor felhalmozódását és a kivonatok magas koncentrációját, a hőmérséklet-ingadozások és az ásványokban gazdag talajok pedig frissességet és savasságot kölcsönöznek a bornak. Mindezek a tényezők olyan borok előállítását eredményezik, amelyek a különböző kategóriákban mindig intenzívek, de kiegyensúlyozott és harmonikus jellemzőkkel bírnak.

A szőlőművelés főleg olyan, nem túl sok helyet igénylő hagyományos módszerekkel történik, amelyek a Trapani megye tengerparti részein még ma is használt hagyományos „alberello” [bokorművelés] módszertől az elterjedtebb, állandó vagy megújított kordonokra alapozott alacsony lugasos módszerig, illetve a belsőbb részek termékeny völgyeiben alkalmazott, nagy helyigényű módszerekig terjednek.

A „Sicilia” DOC hatalmas területe lehetővé teszi mind az őshonos, mind a nem őshonos vagy nemzetközi szőlőfajtákból történő borkészítést, ez pedig azt jelenti, hogy a termékek széles skálája kínálható a lefedett különböző borkategóriákban.

Kategória: Bor (1)

E kategóriába a bortípusok széles skálája tartozik:

vörösek, rozék és fehérek, beleértve a Passito, Vendemmia Tardiva és Riserva borokat. A felhasznált szőlőfajták között egyaránt megtalálhatók a nagy megbecsülésnek örvendő őshonos fajták, például az Inzolia, Catarratto és Grillo (ez utóbbi a Catarratto és a Zibibbo fajták keresztezésének eredménye) és a nem őshonos fajták, például a Chardonnay, Müller Thurgau és Sauvignon. Szicília a vörösborok előállításával kapcsolatban is komoly hírnévre tett szert, az őshonos Frappato és Nerello Mascalese mellett különösen a Nero d’Avola fajtából, valamint a nem őshonos Cabernet Sauvignon, Merlot és Syrah fajtákból nyert borok terén. Ennek az új iránynak a megkérdőjelezhetetlen főszereplője a Nero d’Avola, amely – még a más fajtákkal alkotott keverékekben is – képes fémjelezni és megjeleníteni a szicíliai bor eredetiségét, de nem csupán színével, hanem mert a Földközi-tenger térségének aromáira és ízeire visszavezethető jelleget ad a bornak.

Az analitikai és érzékszervi jellemzőket tekintve mindezek a bortípusok a kiegyensúlyozott ízükhöz hozzájáruló kiegyensúlyozott fizikai és kémiai tulajdonságokat mutatnak. Minden típus kellemes, harmonikus, sajátos és elegáns aromákat mutat, esetenként az előállításhoz felhasznált szőlőfajtákra jellemző gyümölcsös, virágos és növényi felhangokkal.

A fehérborok színe változó intenzitású szalmasárga vagy sötétsárga, a vörösborok pedig változó intenzitású rubinvörös színűek, esetleg bíbor és az érés során gránitvörösbe hajló árnyalatokkal. Valamennyi bor kiegyensúlyozott, jó struktúrával és alkoholtartalommal. Az e régióban számos forrás tanúbizonysága szerint évezredek óta folytatott szőlőtermesztés története általános és alapvető bizonyítéka az emberi tényezők és a „Sicilia” DOC borok minősége és sajátos jellemzői közötti szoros kapcsolatnak és kölcsönhatásnak. Az e területen élő emberek az évszázadok során tovább adták a hagyományos szőlőtermesztési és borászati technikákat, amelyek tökéletesítését és finomhangolását az utóbbi idők vitathatatlan tudományos és technológiai fejlődése tette lehetővé. Ez adja az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott „Sicilia” borok hírnevét.

Pezsgő (4), Minőségi pezsgő (5) és Illatos minőségi pezsgő (6)

Az ásványokban gazdag talajoknak, a mediterrán éghajlatnak és a hőmérséklet-ingadozásoknak köszönhetően az előállított pezsgők esetében a fehérek változó intenzitású szalmasárga és a rozék változó intenzitású rózsaszínű színét – a Pinot Grigio esetében rezes árnyalatokkal – finom buborékok, virágos vagy gyümölcsös felhangok és frissesség kísérik. A Zibibbo és Moscato szőlőfajtából történő előállításuk esetén különösen aromásak. A felhasznált szőlőfajták között őshonos és nemzetközi fajták egyaránt találhatók. A Charmat-módszert alkalmazzák, amikor a címke feltünteti a szőlőfajtát, a Bianco és Rosato típusoknál azonban a hagyományos módszer is alkalmazható.

Kategóriák: Szárított szőlőből készült bor (15) és Túlérett szőlőből készült bor (16)

A napos mediterrán éghajlat – forró és száraz, de szeles nyaraival és hőmérséklet-ingadozásaival – biztosítja a szőlő nagyon jó beérését és egészségének megőrzését. Szüret után megfelelő környezetbe helyezett nádfonatokon, szitákon, ládákban vagy speciális tárolóedényekben szárítják, vagy a tőkén hagyva érlelik a szőlőt. Ez sok cukor felhalmozódását és a kivonatok magas koncentrációját eredményezi. A borok illatosak, különösen amikor Moscato és Zibibbo fajtákból készülnek. Száraztól édesig terjedő ízűek, szalmasárgától aranyszínűig terjedő színűek, alkalmanként borostyánszínű árnyalatokkal, aromájuk tartós, ám finom, jó egyensúlyt mutatnak a savasság és az édesség között, a felhasznált szőlőfajtáktól függően gyümölcsös vagy virágos felhangokkal.

9.   További alapvető feltételek

Palackozás a körülhatárolt földrajzi területen belül

Jogi keret:

A nemzeti jogszabályokban

A további feltétel típusa:

Palackozás a körülhatárolt földrajzi területen belül

A feltétel leírása:

A palackozást Szicília tartomány közigazgatási területén belül kell végezni.

Ez az előírás az Európai Unió jogszabályaival összhangban a „Sicilia” DOC borok minőségének és imázsának megóvására irányul, garantálva e borok eredetét és biztosítva a kapcsolódó ellenőrzések hatékonyságát és időbeni elvégzését. E feltételek jobban biztosíthatók, ha a palackozásra a térségben kerül sor, mivel a szállításra és a palackozásra vonatkozó összes műszaki előírás alkalmazásával és betartásával a termőterületen működő vállalatok lettek megbízva.

Ezenkívül az illetékes szerv által alkalmazott ellenőrzési rendszer – amelynek a gazdasági szereplők a termesztés/előállítás minden szakaszában alá vannak rendelve – a körülhatárolt területen belül hatékonyabb.

Ugyanezen uniós jogszabályokkal és egyedi nemzeti jogszabályokkal összhangban azonban a megállapított jogok védelme érdekében egyedi engedélyeket lehet kiadni azon magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak, akik vagy amelyek hagyományosan a körülhatárolt termőterületen kívül palackozták a borokat, biztosítva ugyanakkor a területen kívül található palackozó vállalkozások korlátozott számát, lehetővé téve az illetékes szerv számára, hogy – többek között más országok ellenőrző hatóságaival együttműködve – a hatályos uniós szabályokkal összhangban hatékonyan megtervezze az ellenőrzéseket.

Címkézés – a szőlőfajta feltüntetése

Jogi keret:

A nemzeti jogszabályokban

A további feltétel típusa:

A címkézésre vonatkozó kiegészítő rendelkezések

A feltétel leírása:

A „Sicilia” Zibibbo és a „Sicilia” Zibibbo Spumante borok címkéjén és kiszerelésén tilos a Zibibbo szőlőfajta hivatalosan elismert szinonimáinak használata.

Csomagolás

Jogi keret:

A nemzeti jogszabályokban

A további feltétel típusa:

A címkézésre vonatkozó kiegészítő rendelkezések

A feltétel leírása:

A „Sicilia” ellenőrzött eredetmegjelöléssel ellátott borok legfeljebb 3 liter névleges űrtartalmú üveg tárolóedényekben hozhatók forgalomba. Ez a korlátozás kizárja a hagyományos bordeaux-i, burgundi és hosszúnyakú palackok használatát, amelyek maximális űrtartalma 18 liter.

Ezenkívül a Riserva, Vendemmia Tardiva, Superiore, Passito, Vigna és Spumante típusok kivételével legalább 2 liter, de legfeljebb 6 liter űrtartalmú, élelmiszerrel való érintkezésre szánt tárolóedények is használhatók.

Az uniós és nemzeti jogszabályok által engedélyezett palacklezárási módszerek alkalmazhatók, a koronakupak kivételével.

A termékleíráshoz vezető link

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14441


(1)  HL L 347., 2013.12.20., 671. o.


Top