EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0401(04)

Közlemény a gazdasági szereplők, az importőrök és az exportőrök számára 2022/C 145 I/01

PUB/2022/299

OJ C 145I , 1.4.2022, p. 1–1 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2022.4.1.   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

CI 145/1


Közlemény a gazdasági szereplők, az importőrök és az exportőrök számára

(2022/C 145 I/01)

Az Európai Unió az Ukrajna ellen folytatott orosz agresszív háború miatt több, korlátozó intézkedéseket előíró csomagot (1) fogadott el az Oroszországi Föderációval, illetve a Belaruszban kialakult helyzet miatt a Belarusz Köztársasággal szemben. Ezeket az intézkedéseket mind az illetékes hatóságoknak, mind az uniós gazdasági szereplőknek hatékonyan végre kell hajtaniuk.

Ezek az intézkedések tiltják az érintett áruk közvetlen vagy közvetett behozatalát vagy kivitelét, és megtiltják az e tilalmak megkerülésére irányuló tevékenységekben való tudatos vagy szándékos részvételt. Azt is előírják, hogy a tagállamoknak szankciókat kell alkalmazniuk ezen előírások megsértése esetén.

Az intézkedések kijátszásának kockázatára tekintettel az uniós gazdasági szereplők számára ajánlott, hogy tegyék meg a kellő gondosságra vonatkozóan rendelkezésre álló intézkedéseket annak érdekében, hogy a korlátozó intézkedések ne legyenek kijátszhatók:

olyan harmadik országokba irányuló kivitel révén, ahonnan az ilyen áruk könnyen átirányíthatók Oroszországba és Belaruszba; különös figyelmet kell fordítani az ilyen áruknak az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU, amelynek az Oroszországi Föderáción és a Belarusz Köztársaságon kívül az Örmény Köztársaság, a Kazah Köztársaság és a Kirgiz Köztársaság is tagja) országaiba irányuló kivitelére, mivel az EGU bármely tagországában lévő áruk az EGU egészében szabad forgalomban vannak;

olyan harmadik országokból származó behozatal révén, ahonnan az érintett áruk könnyen átirányíthatók az EU-ba, különösen, ha ezek az országok nem korlátozzák az Oroszországból és Belaruszból származó behozatalt; ez különösen igaz a más EGU-országokból behozott árukra.

Az exportőröknek és importőröknek javasolt, kellő gondosságra vonatkozó intézkedés lehet például olyan rendelkezések bevezetése az import- és exportszerződésekbe, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy az importált vagy exportált árukat ne érintsék korlátozások. Ezek ölthetik például olyan nyilatkozat formáját, amely szerint az ilyen rendelkezés tiszteletben tartása a szerződés lényeges eleme, vagy lehetnek olyan szerződéses kikötések, amelyek arra kötelezik a harmadik országbeli importőrt, hogy ne exportálja az érintett árukat Oroszországba vagy Belaruszba, és ne értékesítse tovább az érintett árukat olyan harmadik félként eljáró üzleti partnernek, amely nem vállal kötelezettséget arra, hogy az érintett árukat nem exportálja Oroszországba vagy Belaruszba, ezzel kötelezettségszegés megállapítását vonva maga után abban az esetben, ha a harmadik félként eljáró üzleti partner újraexportálja a termékeket az említett országokba.

A gazdasági szereplőknek figyelembe kell venniük, hogy az említett előírások kijátszásának megelőzése érdekében az uniós vámhatóságok szigorúbb ellenőrzéseket is végezhetnek, és meggyőző bizonyítékot kérhetnek arra vonatkozóan, hogy az érintett árukat harmadik országokon keresztül nem importálják vagy exportálják Oroszország és Belarusz területéről, illetve területére.


(1)  https://www.sanctionsmap.eu/#/main


Top