EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0304(06)

Az (EU) 2019/33 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 17. cikkének (2) és (3) bekezdésében említett, egy borágazati elnevezéshez tartozó termékleírás standard módosításának jóváhagyásáról szóló értesítés közzététele 2022/C 104/13

PUB/2021/1021

HL C 104., 2022.3.4, p. 39–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2022.3.4.   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 104/39


Az (EU) 2019/33 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 17. cikkének (2) és (3) bekezdésében említett, egy borágazati elnevezéshez tartozó termékleírás standard módosításának jóváhagyásáról szóló értesítés közzététele

(2022/C 104/13)

Ez az (EU) 2019/33 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet (1) 17. cikke (5) bekezdésének megfelelően kerül közzétételre.

ÉRTESÍTÉS AZ EGYSÉGES DOKUMENTUMOT ÉRINTŐ STANDARD MÓDOSÍTÁSRÓL

„Languedoc / Coteaux du Languedoc”

PDO-FR-A0922-AM07

Az értesítés időpontja: 2021.12.6.

A JÓVÁHAGYOTT MÓDOSÍTÁS LEÍRÁSA ÉS INDOKOLÁSA

1.   Szőlőfajták

A termékleírás I. fejezetének V. szakasza a megjelöléssel ellátott borok előállításához másodlagos szőlőfajtaként felhasználható további szőlőfajtákkal egészül ki.

Ezek a másodlagos fajtaként felvett szőlőfajták illenek a megjelöléssel ellátott borok profiljához, és elősegítik a szárazsághoz és a gombás betegségekhez való alkalmazkodást. Segítségükkel kevesebb növényvédő szert kell használni.

A vörösborok előállításához: œillade N és montepulciano N.

A rozé borok előállításához: œillade N.

Ezen egységes dokumentum „Másodlagos borszőlőfajták” című pontja ennek megfelelően kiegészül.

2.   A „Saint-Saturnin” kiegészítő földrajzi név használata rozé borok esetében

A „Languedoc” termékleírásának I. fejezete kiegészül annak érdekében, hogy a vörösborok előállításához kapcsolódó „Saint-Saturnin” kiegészítő földrajzi névvel ellátott borok közé ismét bekerüljenek a rozé borok. A Languedoc eredetmegjelölés kritériumainál szigorúbb kritériumok alá tartozó rozé borok előállításának szabályozása érdekében a termékleírás különleges előállítási feltételekkel egészül ki. Ezeket az előállítási kritériumokat korábban átmeneti intézkedések keretében határozták meg. E kritériumok a szőlőfajtákra, a szőlőfajták házasításának szabályaira, a fiatal szőlőtőkék termőre fordulásának időpontjára és a terméshozamra, valamint a borászati szén használatának tilalmára vonatkoznak. A földrajzi eredettel való kapcsolat a „Saint-Saturnin” kiegészítő földrajzi névvel ellátott rozé borok előállításának egyértelmű feltüntetése érdekében szintén kiegészül.

A termékleírás az I. fejezet következő pontjai esetében módosul:

a „Szőlőfajták” című V. pontban;

a „Terméshozamok – Termőre fordulás” című VIII. pontban;

a „Feldolgozás, borkészítés, érlelés, csomagolás, tárolás” című IX. pontban;

a „Kapcsolat a földrajzi területtel” című X. pontban.

A termékleírás e módosításai nincsenek hatással az egységes dokumentumra.

3.   Átmeneti intézkedések

A termékleírás I. fejezetének „Átmeneti intézkedések” című XI. pontjában az elavult intézkedések, valamint a „Saint-Saturnin” névvel ellátott rozék előállítására vonatkozó intézkedések hatályukat vesztették, ezért azokat az „Átmeneti intézkedések” című pontból el kell hagyni. Ezek az intézkedések a terméshozamra, a szőlőfajták házasításának szabályaira, az érlelés és a forgalomba hozatal végső határidejére, valamint a címkézésre vonatkozó kritériumokat érintik.

Ezek a módosítások nem érintik az egységes dokumentumot.

EGYSÉGES DOKUMENTUM

1.   Elnevezés(ek)

Languedoc

Coteaux du Languedoc

2.   A földrajzi árujelző típusa

OEM – oltalom alatt álló eredetmegjelölés

3.   A szőlőből készült termékek kategóriái

1.

Bor

4.   A bor(ok) leírása

1.   Analitikai jellemzők

TÖMÖR SZÖVEGES LEÍRÁS

A „Languedoc” megjelöléssel ellátott borok csendes száraz borok, amelyek vörös-, rozé és fehérbor változatban léteznek.

A borok minimális természetes alkoholtartalma 11,5 térfogatszázalék.

A palackozatlanul vagy palackozva történő forgalmazásra kész vörösborok almasavtartalma – a „primeur” (primőr) vagy „nouveau” (új) megjelöléssel ellátható borok kivételével – literenként legfeljebb 0,4 gramm.

A palackozatlanul vagy palackozva történő forgalmazásra kész borok maximális erjeszthetőcukor-tartalmának (glükóz- és fruktóztartalmának) értékei az alábbiak lehetnek:

Maximális erjeszthetőcukor-tartalom:

A 14 térfogatszázaléknál nagyobb természetes alkoholtartalmú fehér-, rozé és vörösborok esetében: 4 g/l.

A legfeljebb 14 térfogatszázalék természetes alkoholtartalmú vörösborok esetében: 3 g/l.

A „primeur” vagy „nouveau” megjelöléssel ellátott borok esetében: 2 g/l.

A „primeur” vagy „nouveau” megjelöléssel ellátott palackozatlan borok illósavtartalma legfeljebb 10,2 milliekvivalens/liter.

A nem primőr borok összes savtartalmának és illósavtartalmának értékei, valamint az összes kén-dioxid-tartalom értékei a közösségi jogszabályokban megállapított értékek.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

13

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális összes savtartalom

 

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

 

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (milligramm/liter)

 

2.   Érzékszervi jellemzők

TÖMÖR SZÖVEGES LEÍRÁS

A mindig több szőlőfajta házasításával készített vörösborok színerőssége a közepestől a mélyig, aromavilága a piros és fekete húsú gyümölcsök aromáitól a fűszeres és pörkölt jegyekig terjed, struktúrájukat pedig érett tanninok erősítik. Eltarthatóságuk átlagban 2 és 5 év között mozog, a „primeur” vagy „nouveau” megjelölésű borok kivételével, melyeket a készítésüket követő hónapokban kell elfogyasztani.

A rozék legalább két szőlőfajta házasításával, főként syrah N, cinsaut N és grenache N szőlőfajtából készülnek. A természetesen fénylő színárnyalatú borokat közvetlen préseléssel, rövid héjon áztatással vagy (saignée módszer esetén) rövid duplapasztással készítik. Aromaviláguk összetett, ízük ínycsiklandó és kerek.

A fehérborok szintén száraz borok. Házasítással készülnek. A legtöbbször világos színűek, kerekségük tipikusan languedoci, aromáik pedig egzotikus gyümölcsökre, citrusfélékre, fehér virágokra vagy aszalt gyümölcsökre emlékeztetnek.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális összes savtartalom

 

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

 

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (milligramm/liter)

 

5.   Borkészítési eljárások

5.1.   Konkrét borászati eljárások

1.   Különleges borászati eljárás

A rozé borok készítéséhez a borászati használatra szánt aktív szén önmagában vagy különféle készítményekbe keverve történő használata kizárólag a mustok és a még erjesztés alatt álló borok esetében engedélyezett az adott szőlőtermésből az adott borász által készített rozék mennyiségének legfeljebb 20 %-a erejéig és hektoliterenként legfeljebb 30 gramm mennyiségben.

A fenti rendelkezésen kívül a borok készítésénél alkalmazott borászati gyakorlatoknak meg kell felelniük a közösségi szinten és a mezőgazdasági törvénykönyvben meghatározott kötelezettségeknek.

2.   Művelési gyakorlat

A szőlőültetvényeken a minimális ültetési sűrűség hektáronként 4 000 tőke. A sorok közötti távolság legfeljebb 2,50 méter lehet.

Az egyes tőkék legfeljebb 2,50 négyzetméternyi területet foglalnak el. Ez a terület a sorok közötti távolság és a tőkék egyazon soron belüli térközei szorzataként kapható meg.

A metszésre az „E” fejlődési stádium előtt kerül sor, amikor három levél fedi az első két rügyet. A szőlőtőkéket rövidcsapos metszéssel művelik, tőkénként legfeljebb 12 rügyet hagyva meg; az egyes csapokon legfeljebb 2 rügy lehet.

A syrah N szőlőfajta egyszerű Guyot-metszéssel is művelhető, amely során tőkénként legfeljebb 10 rügyet hagynak meg, ebből a félszálvesszőn legfeljebb 6 rügy lehet, míg a tőkén meghagyott 1 vagy 2 csap mindegyikén legfeljebb 1 vagy 2 rügy lehet.

A grenache N szőlőfajta esetében az elrúgásra hajlamos tőkék metszésekor a félszálvesszőn legfeljebb 5 rügy hagyható meg.

Az öntözés a mezőgazdaságról és a tengeri halászatról szóló törvénykönyv D. 645-5. cikkében foglalt rendelkezéseknek megfelelően engedélyezhető.

5.2.   Maximális hozamok

1.

A vörös- és rozé borok esetében meghatározott hozam

hektáronként 60 hektoliter

2.

A fehérborok esetében meghatározott hozam

hektáronként 70 hektoliter

6.   Körülhatárolt földrajzi terület

a)

A vörös- és rozé borok esetében a szőlők szüretelésére, valamint a borok erjesztésére és készítésére a következő települések területén kerül sor:

Aude megye: Aigues-Vives, Ajac, Albas, Alet-les-Bains, Alzonne, Antugnac, Aragon, Argeliers, Argens-Minervois, Armissan, Arquettes-en-Val, Azille, Badens, Bages, Bagnoles, Barbaira, Bizanet, Bize-Minervois, Blomac, Bouilhonnac, Bouriège, Boutenac, Cabrespine, Campagne-sur-Aude, Camplong-d’Aude, Canet, Capendu, Cascastel-des-Corbières, Cassaignes, Castelnau-d’Aude, Castelreng, Caunes-Minervois, Caunettes-en-Val, Caves, Cépie, Comigne, Conilhac-Corbières, Conilhac-de-la-Montagne, Conques-sur-Orbiel, Couiza, Cournanel, Coustaussa, Coustouge, Cruscades, Cucugnan, Davejean, Dernacueillette, La Digne-d’Amont, La Digne-d’Aval, Douzens, Duilhac-sous-Pyerepertuse, Durban-Corbières, Embres-et-Castelmaure, Escales, Espéraza, Fa, Fabrezan, Félines-Termenès, Ferrals-les-Corbières, Festes-et-Saint-André, Feuilla, Fitou, Fleury-d’Aude, Floure, Fontcouverte, Fontiès-d’Aude, Fontjoncouse, Fournes-Cabardès, Fraisse-Cabardès, Fraissé-des-Corbières, Gaja-et-Villedieu, Gardie, Ginestas, Gruissan, Homps, Les Ilhes, Jonquières, Labastide-en-Val, Ladern-sur-Lauquet, Lagrasse, Laroque-de-Fa, Lastours, Laure-Minervois, Leucate, Lézignan-Corbières, Limoux, Limousis, Loupia, Luc-sur-Aude, Luc-sur-Orbieu, Mailhac, Mayronnes, Maisons, Magrie, Malras, Malves-en-Minervois, Marseillette, Mirepeisset, Montazels, Montbrun-des-Corbières, Montgaillard, Montirat, Montlaur, Montolieu, Montredon-des-Corbières, Montséret, Monze, Moussoulens, Moux, Narbonne, Névian, Ornaisons, Padern, Palairac, La Palme, Paraza, Pauligne, Paziols, Pépieux, Peyriac-de-Mer, Peyriac-Minervois, Peyrolles, Pezens, Pennautier, Pieusse, Pomas, Port-la-Nouvelle, Portel-des-Corbières, Pouzols-Minervois, Pradelles-en-Val, Puichéric, Quintillan, La Redorte, Ribaute, Rieux-en-Val, Rieux-Minervois, Roquecourbe-Minervois, Roquefort-des-Corbières, Roquetaillade, Rouffiac-d’Aude, Roubia, Rouffiac-des-Corbières, Rustiques, Saint-André-de-Roquelongue, Saint-Couat-d’Aude, Saint-Couat-du-Razès, Sainte-Eulalie, Saint-Frichoux, Saint-Hilaire, Saint-Jean-de-Barrou, Saint-Laurent-de-la-Cabrerisse, Saint-Nazaire-d’Aude, Saint-Pierre-des-Champs, Saint-Polycarpe, Sainte-Valière, Salles-d’Aude, Sallèles-Cabardès, Salsigne, La Serpent, Serres, Serviès-en-Val, Sigean, Talairan, Taurize, Termes, Thézan-des-Corbières, Tournissan, Tourouzelle, Tourreilles, Trassanel, Trausse-Minervois, Trèbes, Treilles, Tuchan, Ventenac-Cabardès, Ventenac-en-Minervois, Vignevieille, Villanière, Villalier, Villar-en-Val, Villar-Saint-Anselme, Villardonnel, Villarzel-Cabardès, Villebazy, Villedubert, Villegailhenc, Villegly, Villelongue-d’Aude, Villemoustaussou, Villeneuve-les-Corbières, Villeneuve-Minervois, Villerouge-Termenès, Villesèque-des-Corbières, Villetritouls, Vinassan;

Gard megye: Aspères, Aujargues, Brouzet-lès-Quissac, La Cadière-et-Cambo, Calvisson, Cannes-et-Clairan, Carnas, Combas, Conqueyrac, Corconne, Crespian, Fontanès, Gailhan, Junas, Langlade, Lecques, Liouc, Montmirat, Montpezat, Moulézan, Nages-et-Solorgues, Nîmes, Orthoux-Sérignac-Quilhan, Saint-Clément, Saint-Hippolyte-du-Fort, Saint-Mamert-du-Gard, Salinelles, Sardan, Sommières, Souvignargues, Vic-le-Fesq, Villevieille;

Hérault megye: Adissan, Agel, Aigne, Aigues-Vives, Alignan-du-Vent, Aniane, Arboras, Argelliers, Aspiran, Assas, Assignan, Aumelas, Autignac, Azillanet, Babeau-Bouldoux, Bassan, Beaufort, Beaulieu, Berlou, Béziers, Boisseron, Le Bosc, Boujan-sur-Libron, Brignac, Brissac, Cabrerolles, Cabrières, Campagne, Canet, Cassagnoles, Castelnau-le-Lez, Castries, La Caunette, Causse-de-la-Selle, Causses-et-Veyran, Caussiniojouls, Caux, Cazedarnes, Cazevieille, Cazouls-lès-Béziers, Cébazan, Cessenon-sur-Orb, Cesseras, Ceyras, Claret, Clermont-l’Hérault, Combaillaux, Corneilhan, Cournonsec, Cournonterral, Creissan, Cruzy, Faugères, Félines-Minervois, Ferrières-Poussarou, Fontanès, Fontès, Fos, Fouzilhon, Fozières, Gabian, Garrigues, Gignac, Guzargues, Jonquières, Juvignac, Lacoste, Lagamas, Laurens, Lauret, Lauroux, Lavalette, Lavérune, Liausson, Lieuran-Cabrières, La Livinière, Lodève, Lunel, Lunel-Viel, Magalas, Margon, Les Matelles, Mauguio, Mérifons, Minerve, Montagnac, Montarnaud, Montesquieu, Montbazin, Montblanc, Montouliers, Montoulieu, Montpellier, Montpeyroux, Moulès-et-Baucels, Mourèze, Murles, Murviel-lès-Béziers, Murviel-lès-Montpellier, Nébian, Neffiès, Nézignan-l’Evêque, Nissan-lez-Enserune, Nizas, Octon, Olmet-et-Villecun, Olonzac, Oupia, Paulhan, Pégairolles-de-Buèges, Pégairolles-de-l’Escalette, Péret, Pézenas, Pierrerue, Pignan, Plaissan, Poujols, Poussan, Pouzolles, Prades-le-Lez, Prades-sur-Vernazobre, Le Puech, Puéchabon, Puisserguier, Quarante, Restinclières, Roquebrun, Roquessels, Roujan, Saint-André-de-Buèges, Saint-André-de-Sangonis, Saint-Aunès, Saint-Bauzille-de-la-Sylve, Saint-Bauzille-de-Montmel, Saint-Clément-de-Rivière, Saint-Chinian, Saint-Christol, Saint-Drézéry, Saint-Félix-de-Lodez, Saint-Gély-du-Fesc, Saint-Geniès-des-Mourgues, Saint-Georges-d’Orques, Saint-Guiraud, Saint-Jean-de-Cuculles, Saint-Jean-de-la-Blaquière, Saint-Jean-de-Buèges, Saint-Jean-de-Fos, Saint-Jean-de-Minervois, Saint-Mathieu-de-Tréviers, Saint-Nazaire-de-Ladarez, Saint-Pargoire, Saint-Pons-de-Mauchiens, Saint-Privat, Saint-Saturnin, Saint-Sériès, Saint-Thibéry, Saint-Vincent-de-Barbeyrargues, Sainte-Croix-de-Quintillargues, Saturargues, Sauteyrargues, Sauvian, Sérignan, Servian, Siran, Soubès, Soumont, Sussargues, Le Triadou, Usclas-du-Bosc, Vacquières, Vailhan, Vailhauquès, Valflaunès, Valmascle, Vendémian, Vendres, Vérargues, Vieussan, Villeneuve-lès-Maguelonne, Villeneuvette, Villeveyrac, Villespassans;

Pyrénées-Orientales megye: Amélie-les-Bains-Palalda, Ansignan, Arboussols, Argelès-sur-Mer, Bages, Baho, Baixas, Banyuls-sur-Mer, Banyuls-dels-Aspres, Bélesta, Bouleternère, Le Boulou, Brouilla, Cabestany, Caixas, Calce, Camélas, Canet-en-Roussillon, Canohès, Caramany, Cases-de-Pène, Cassagnes, Castelnou, Caudiès-de-Fenouillèdes, Cerbère, Céret, Claira, Les Cluses, Collioure, Corbère, Corbère-les-Cabanes, Corneilla-del-Vercol, Corneilla-la-Rivière, Elne, Espira-de-Conflent, Espira-de-l’Agly, Estagel, Estoher, Felluns, Finestret, Fosse, Fourques, Ille-sur-Têt, Joch, Lansac, Laroque-des-Albères, Latour-Bas-Elne, Latour-de-France, Lesquerde, Llauro, Llupia, Marquixanes, Maureillas-las-Illas, Maury, Millas, Montalba-le-Château, Montauriol, Montescot, Montesquieu-des-Albères, Montner, Néfiach, Oms, Opoul-Périllos, Ortaffa, Palau-del-Vidre, Passa, Perpignan, Peyrestortes, Pézilla-de-Conflent, Pézilla-la-Rivière, Pia, Planèzes, Pollestres, Ponteilla, Port-Vendres, Prats-de-Sournia, Prugnanes, Rasiguères, Reynès, Rigarda, Riunoguès, Rivesaltes, Rodès, Saint-André, Saint-Arnac, Saint-Cyprien, Saint-Estève, Saint-Féliu-d’Amont, Saint-Féliu-d’Avall, Saint-Génis-des-Fontaines, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-Lasseille, Saint-Jean-Pla-de-Corts, Saint-Martin, Saint-Michel-de-Llotes, Saint-Nazaire, Saint-Paul-de-Fenouillet, Sainte-Colombe-de-la-Commanderie, Saleilles, Salses-le-Château, Le Soler, Sorède, Sournia, Taillet, Tarerach, Tautavel, Terrats, Thuir, Tordères, Toulouges, Tresserre, Trévillach, Trilla, Trouillas, Villelongue-dels-Monts, Villemolaque, Villeneuve-de-la-Raho, Villeneuve-la-Rivière, Vinça, Vingrau, Vivès, Le Vivier.

b)

A fehérborok esetében a szőlő szüretelésére, a borok erjesztésére és készítésére a vörös- és rozé borok esetében a szőlő szüretelése, a borok erjesztése és készítése tekintetében említett települések területén, valamint Hérault megye következő településeinek területén kerül sor: Castelnau-de-Guers, Florensac, Mèze, Pinet, Pomérols.

7.   Fontosabb borszőlőfajta (borszőlőfajták)

Bourboulenc B – Doucillon blanc

Clairette B

Grenache N

Grenache blanc B

Lledoner pelut N

Marsanne B

Mourvèdre N – Monastrell

Piquepoul blanc B

Roussanne B

Syrah N – Shiraz

Tourbat B

Vermentino B – Rolle

8.   A kapcsolat(ok) leírása

A languedoci borászat történetében a száraz és köves talajú domboldalak lankáin folytatott szőlőművelés a kialakulása óta folyamatosan fennáll.

A történelem viszontagságai, az itt létrejött monostorok és apátságok hatása, a domboldalakra telepített szőlőültetvényekkel járó gazdasági kötöttségek és a népességcsoportok változása következtében a termékek a római kor óta színesedtek és változtak, és az idők folyamán kialakult a szőlő megfelelő érettségét igénylő édes borok, fojtott borok, száraz vörös- és fehérborok vagy csemegeszőlők termelése.

A nemzedékek során egy sor különleges helyet tártak fel ezeken a domboldalakon, amelyek az itt termesztett termények minőségével és eredetiségével vívtak ki elismerést.

Collioure-tól Nîmes kapujáig több mint 2 000 éve termesztenek szőlőt a napsütötte domboldalakon, és a borok minőségét és egyediségét számtalan adat tanúsítja.

Az ezekről a domboldalakról származó borok a történelmük során hírnévre tettek szert, amelyet sok esetben az apátságok alapoztak meg (Caunes-Minervois, Valmagne, Lagrasse, Fontfroide stb.). „A Saint-Saturnin és a Cabrières borok például Anianei Szent Benedek egyik társától eredeztethetők. Montpeyroux a XIV. századtól a montpellier-i püspökök egyik birtoka és rezidenciája volt, ahol neves borokat állítottak elő. Ugyanez igaz Saint-Aignan (Saint-Chinian) esetében is.” – írta Jean Clavel „Histoire et Avenir des vins en Languedoc” (A languedoci borok történelme és jövője) című könyvében (Edition Privat, 1985).

A királynak készített jelentésében Ballainvillers intendáns 1788-ban a következőket írta: „Ez a megjelöléssel ellátott összes borra igaz, melyeket narbonne-i borok gyűjtőnév alatt a tartományon és a királyságon kívül is joggal nagyra értékeltek. Ezek a borok főként a Lapalme, Leucate, Fitou stb. borok voltak.”

1816-ban A. Jullien a „Topographie de tous les vignobles connus” (Valamennyi ismert szőlővidék topográfiája) című művében kiemelte a borok származáshoz köthető sajátos jellegét, és említést tett a Têt-től északra fekvő, egészen Espira-de-l’Agly-ig és Rivesaltes-ig elterülő szőlőültetvényekről, valamint a Saint-Christol-i, a Saint-Georges d’Orques-i vagy a Saint-Drézéry-i borokról: „a borok kellemes és jó ízűek, testesek, magas az alkoholtartalmuk és 5–6 év pihentetés után kiváló borokká válnak...”.

A borok származással összefüggő sajátos jellegének eléréséhez a szőlő szüreteléséhez körülhatárolt, parcellákra osztott területbe osztályok szerint azok a parcellák tartoznak bele, amelyek talaja nem gátolja a gyökéreresztést és képes biztosítani a növények mérsékelt és rendszeres vízellátását, hogy jól bírják a meleg és száraz nyarakat. A körülhatárolás során a tengerpart és a 400 méteres tengerszint feletti magasságot elérő területek között elterülő, kedvező tájolású parcellákat osztályozzák.

A dombok lejtőin elhelyezkedő és a tengerhez közel eső, vagy az előhegységi térség meredekebb lejtőin fekvő, olykor teraszosan kialakított parcellákat részesítik előnyben.

Ennek a pontosan körülhatárolt területnek a kiterjedése a régió szőlővidéke teljes területének kevesebb mint egyharmadát, a kapcsolódó termelés pedig a régióban előállított összmennyiség kevesebb mint 15 %-át teszi ki.

A szőlőfajtákat és a telepítésük helyét az éghajlati viszonyoktól és a talajok jellegétől függően választották meg. A szőlőfajták vegetációs időszaka inkább hosszú, a növények kellően szárazság- és melegtűrők, és optimálisan magas a hőmérsékletösszeg-szükségletük. A termelés szabályozása – vagyis a visszafogott terméshozam meghatározása – biztosítja, hogy a szőlőtermés az őszi esők előtt megfelelően érett legyen, a szelek pedig hozzájárulnak a szőlő egészségének megőrzéséhez.

A különleges, meleg és száraz mediterrán éghajlatnak köszönhetően a vörösborokban érett tanninok alakulnak ki, a fehér- és rozé borok pedig jellegzetes kerekségre tesznek szert.

Amikor a második világháború után a domboldalakra telepített szőlőültetvények jó részét meg kellett újítani, a hagyományos szőlőfajták váltak meghatározóvá. Ezzel a megújítással vette kezdetét az a történelmi borászat megújítását célzó közösségi kezdeményezés, amelyben a szövetkezeti pincészetek és a szindikátusba tömörült független birtokok is részt vettek.

A gépesítés bevezetése és a kötelezően támrendszerre futtatott, hosszú hajtásos fajta, például a syrah N fajta művelésének fejlődésével a művelési gyakorlatok is fejlődtek. A hajdanán négyzethálósan és támrendszer nélkül ültetett szőlőparcellákat többnyire olyan parcellákkal váltották fel, amelyeken a sorok közötti távolság nem haladja meg a 2,50 métert, a minimális ültetési sűrűség pedig hektáronként 4 000 tőke. A főként rövidcsapos metszésmód azonban fennmaradt, és az egy tőkére jutó rügyek száma minden esetben korlátozott.

9.   További alapvető feltételek (csomagolás, címkézés, egyéb követelmények)

Címkézés

Jogi keret:

Nemzeti jogszabályok

A további feltétel típusa:

A címkézésre vonatkozó kiegészítő rendelkezések

A feltétel leírása:

A „Languedoc” ellenőrzött eredetmegjelölés neve kiegészíthető a „primeur” vagy „nouveau” megjelöléssel, amely esetben kötelezően fel kell tüntetni az évjáratot.

A „Languedoc” ellenőrzött eredetmegjelöléssel és amellett esetlegesen a „Cabrières”, „Grés de Montpellier”, „La Méjanelle”, „Montpeyroux”, „Pézenas”, „Quatourze”, „Saint-Christol”, „Saint-Drézéry”, „Saint-Georges-d’Orques”, „Saint-Saturnin” és „Sommières” kiegészítő földrajzi nevekkel ellátott, az említett ellenőrzött eredetmegjelölés alatt kínált borok nem jelenthetők be a szüretelés után, nem kínálhatók a vásárlóközönségnek, nem szállíthatók ki, nem kínálhatók értékesítésre, illetve nem értékesíthetők anélkül, hogy a kísérő okmányokban, a készletbejelentő nyilatkozatban, a hirdetésekben, a prospektusokban, a címkéken, a számlákon, a különféle tárolóedényeken – adott esetben a kiegészítő földrajzi névvel kiegészítve – feltüntetnék a fent említett ellenőrzött eredetmegjelölést.

A földrajzi terület közvetlen szomszédságában lévő terület

Jogi keret:

Nemzeti jogszabályok

A további feltétel típusa:

A körülhatárolt földrajzi területen való előállítás tekintetében biztosított eltérés

A feltétel leírása:

A borok készítése és érlelése tekintetében biztosított eltérés kapcsán meghatározott, közvetlenül szomszédos terület a következő települések területét foglalja magában:

Aude megye: Alaigne, Arques, Arzens, Auriac, Belcastel-et-Buc, Berriac, La Bezole, Bourigeole, Bram, Brenac, Brousses-et-Villaret, Brugairolles, Bugarach, Camps-sur-l’Agly, Carcassonne, Castans, Caudebronde, Caunette-sur-Lauquet, Caux-et-Sauzens, Citou, Clermont-sur-Lauquet, Couffoulens, Coursan, Courtauly, Cubières-sur-Cinoble, Cuxac-Cabardès, Cuxac-d’Aude, Donazac, Fajac-en-Val, Fontiers-Cabardès, Granes, Greffeil, Labastide-Esparbairenque, Lairière, Lauraguel, Lespinassière, Leuc, Malves-en-Minervois, Marcorignan, Mas-Cabardès, Mas-des-Cours, Massac, Miraval-Cabardès, Missègre, Montclar, Monthaut, Montjardin, Montjoi, Montréal, Moussan, Mouthoumet, Ouveillan, Palaja, Pomy, Pradelles-Cabardès, Preixan, Puilaurens, Puivert, Quillan, Raissac-d’Aude, Raissac-sur-Lampy, La Redorte, Rennes-le-Château, Rennes-les-Bains, Ribaute, Rieux-en-Val, Rieux-Minervois, Roquecourbe-Minervois, Roquefère, Roquefort-des-Corbières, Routier, Rouvenac, Saint-Benoît, Saint-Denis, Saint-Ferriol, Saint-Jean-de-Paracol, Saint-Louis-et-Parahou, Saint-Marcel-sur-Aude, Saint-Martin-des-Puits, Saint-Martin-de-Villereglan, Saint-Martin-le-Vieil, Saissac, Sallèles-d’Aude, Salza, Soulatge, Terroles, Valmigère, Véraza, Verzeille, Villarzel-Cabardès-du-Razès, Villedaigne, Villefloure, Villefort, Villesèquelande;

Gard megye: Aigremont, Aigues-Mortes, Aigues-Vives, Aimargues, Aubais, Bernis, Boissières, Bouillargues, Bragassargues, Caissargues, La Calmette, Caveirac, Clarensac, Congénies, Cros, Dions, Domessargues, Durfort-et-Saint-Martin-de-Sossenac, Fons, Gajan, Gallargues-le-Montueux, Générac, Marguerittes, Milhaud, Monoblet, Montagnac, Mus, Parignargues, Pompignan, Poulx, Puechredon, Quissac, Rodilhan, Rogues, La Rouvière, Sainte-Anastasie, Saint-Côme-et-Maruéjols, Saint-Dionisy, Saint-Gilles, Saint-Roman-de-Codières, Saint-Théodorit, Sauve, Sumène, Uchaud, Vergèze;

Hérault megye: Abeilhan, Agde, Agonès, Les Aires, Aumes, Baillargues, Balaruc-le-Vieux, Bédarieux, Bélarga, Bessan, Boisset, La Boissière, Bouzigues, Brenas, Buzignargues, Campagnan, Candillargues, Capestang, Cazilhac, Cazouls-d’Hérault, Celles, Cers, Clapiers, Colombiers, Coulobres, Le Crès, Le Cros, Dio-et-Valquières, Espondeilhan, Fabrègues, Ferrals-les-Montagnes, Ferrières-les-Verreries, Frontignan, Galargues, Ganges, Gigean, Gorniès, Grabels, La Grande-Motte, Hérépian, Jacou, Lansargues, Laroque, Lattes, Lespignan, Lézignan-la-Cèbe, Lieuran-lès-Béziers, Lignan-sur-Orb, Loupian, Lunas, Maraussan, Marseillan, Marsillargues, Mas-de-Londres, Maureilhan, Mireval, Mons, Montady, Montaud, Montels, Montferrier-sur-Lez, Mudaison, Notre-Dame-de-Londres, Olargues, Pailhès, Palavas-les-Flots, Pardailhan, Pérols, Pézènes-les-Mines, Les Plans, Poilhes, Popian, Portiragnes, Le Pouget, Pouzols, Puilacher, Puimisson, Puissalicon, Rieussec, Riols, Les Rives, Romiguières, Roqueredonde, Rouet, Saint-Bauzille-de-Putois, Saint-Brès, Saint-Etienne-d’Albagnan, Saint-Etienne-de-Gourgas, Saint-Félix-de-l’Héras, Saint-Geniès-de-Fontedit, Saint-Guilhem-le-Désert, Saint-Hilaire-de-Beauvoir, Saint-Jean-de-Cornies, Saint-Jean-de-Védas, Saint-Just, Saint-Martin-de-Londres, Saint-Maurice-Navacelles, Saint-Michel, Saint-Nazaire-de-Pézan, Saint-Paul-et-Valmalle, Saint-Pierre-de-la-Fage, Saint-Pons-de-Thomières, Salasc, Saussan, Saussines, Sète, Teyran, Thézan-lès-Béziers, Tourbes, Tressan, Usclas-d’Hérault, La Vacquerie-et-Saint-Martin-de-Castries, Valergues, Valras-Plage, Valros, Vélieux, Vendargues, Vias, Vic-la-Gardiole, Villeneuve-lès-Béziers, Villetelle, Viols-en-Laval, Viols-le-Fort;

Pyrénées-Orientales megye: L’Albère, Alénya, Arles-sur-Tech, Baillestavy, Le Barcarès, Bompas, Boule-d’Amont, Calmeilles, Campoussy, Casefabre, Claira, Eus, Fenouillet, Glorianes, Los Masos, Molitg-les-Bains, Montbolo, Mosset, Le Perthus, Prunet-et-Belpuig, Rabouillet, Saint-Laurent-de-Cerdans, Saint-Laurent-de-la-Salanque, Sainte-Marie, Saint-Marsal, Taurinya, Théza, Torreilles, Valmanya, Villelongue-de-la-Salanque, Vira.

A termékleíráshoz vezető link

http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-7e46f9d3-55a7-4fed-a312-52a267e4f576


(1)  HL L 9., 2019.1.11., 2. o.


Top