EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC1010(02)

A Bizottság határozatának összefoglalója ( 2009. augusztus 4. ) a Görög Köztársaság által a Public Power Corporation S.A. részére barnaszén-kitermelési jogok nyújtásáról és e jogok hatályának meghosszabbításáról szóló, 2008. március 5-i bizottsági határozatban azonosított jogsértés versenyellenes hatásainak kiigazítására irányuló egyedi intézkedéseket megállapító, az EK-Szerződés 86. cikkének (3) bekezdése szerinti eljárásról (Ügyszám COMP/B-1/38.700) (az értesítés a C(2009) 6244. számú dokumentummal történt)

OJ C 243, 10.10.2009, p. 5–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.10.2009   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 243/5


A Bizottság határozatának összefoglalója

(2009. augusztus 4.)

a Görög Köztársaság által a Public Power Corporation S.A. részére barnaszén-kitermelési jogok nyújtásáról és e jogok hatályának meghosszabbításáról szóló, 2008. március 5-i bizottsági határozatban azonosított jogsértés versenyellenes hatásainak kiigazítására irányuló egyedi intézkedéseket megállapító, az EK-Szerződés 86. cikkének (3) bekezdése szerinti eljárásról

(Ügyszám COMP/B-1/38.700)

(az értesítés a C(2009) 6244. számú dokumentummal történt)

(Csak a görög nyelvű szöveg hiteles)

2009/C 243/04

(1)

2009. augusztus 4-én a Bizottság az EK-Szerződés 86. cikkének (3) bekezdése szerinti határozatot fogadott el a Görög Köztársaság által a Public Power Corporation S.A. részére barnaszén-kitermelési jogok nyújtásáról és e jogok hatályának meghosszabbításáról szóló, 2008. március 5-i bizottsági határozatban (a továbbiakban: a 2008. márciusi határozat) azonosított jogsértés versenyellenes hatásainak kiigazítására irányuló egyedi intézkedések megállapításáról.

(2)

A Bizottság ezúton teszi közzé a határozat tartalmi összefoglalóját. A határozat (a továbbiakban: a szóban forgó határozat) teljes szövegének betekinthető hiteles nyelvű, valamint angol, francia és német nyelvű változata megtalálható a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján az alábbi címen: http://ec.europa.eu/comm/competition/antitrust/cases/index.html

(3)

A Görög Köztársaságnak címzett szóban forgó határozat tárgya a Görög Köztársaság által az athéni (Görögország) székhelyű Public Power Corporation S.A. (a továbbiakban: PPC) vállalat részére nyújtott és meghosszabbított, a barnaszénhez lényegében monopolisztikus hozzáférést biztosító intézkedés.

(4)

A Bizottság 2008. márciusi határozatában megállapította, hogy a Görög Köztársaság megsértette az EK-Szerződés 82. cikkével összefüggésben értelmezett 86. cikke (1) bekezdését, amennyiben a PPC részére barnaszén kitermeléséhez nyújtott és hosszabbított meg kiváltságos hozzáférést Görögországban, ezáltal a villamosenergia-termeléshez használt elsődleges fűtőanyagokhoz (vagyis barnaszénhez) való hozzáférés tekintetében egyenlőtlen esélyeket teremtett a gazdasági szereplők között, és lehetővé tette a PPC számára, hogy az új belépők piacra lépésének kizárása vagy megnehezítése révén fenntartsa, illetve megerősítse erőfölényét a görög nagykereskedelmi villamosenergia-piacon. A 2008. márciusi határozat felszólította a Görög Köztársaságot, hogy tegyen intézkedéseket a jogsértés versenyellenes hatásainak kiigazítása érdekében.

(5)

A 2008. márciusi határozatot követően a Görög Köztársaság intézkedéssorozatot tett közzé, amelyet azzal a céllal szándékozik elfogadni, hogy a PPC versenytársai számára hozzáférést biztosítson a barnaszénhez és a barnaszén-tüzelésű villamosenergia-termeléshez a görög villamosenergia-piacon. Ezek az intézkedések magukban foglalják különösen a görögországi Drama, Elassona, Vevi és Vegora barnaszénlelőhelyek kitermelési jogainak versenytárgyalás keretében történő nyújtását a PPC-től eltérő vállalkozások számára.

(6)

A Görög Köztársaságnak címzett szóban forgó határozat emlékeztet a 2008. márciusi határozatban tett megállapításokra, tudomásul veszi a javasolt korrekciós intézkedéseket és egy bizonyos határidőn belül kötelezővé teszi azokat. Megerősíti továbbá a Bizottság 2008. márciusi határozatban szereplő azon kezdeti véleményét, mely szerint a Görög Köztársaság által elfogadandó korrekciós intézkedések hatályának biztosítania kell, hogy a görögországi kitermelhető készletek mintegy 40 %-át kitevő barnaszénmennyiség a PPC versenytársai számára hozzáférhető legyen.

(7)

A javasolt intézkedések végrehajtásával a Görög Köztársaság így megtenné az ahhoz szükséges lépéseket, hogy megszüntesse az állami intézkedéseknek a 2008. márciusi határozat rendelkező részének 1. cikkében megállapított versenyellenes hatásait. A szóban forgó határozat úgy rendelkezik, hogy a dramai, elassonai és vegorai lelőhelyekre vonatkozó versenytárgyalási eljárást e határozat közzétételétől számított 6 hónapon belül el kell indítani és végre kell hajtani, a sikeres ajánlattevőknek pedig e határozat közzétételétől számított legkésőbb 12 hónapon belül elosztási jogokat kell biztosítani. A vevi készlet tekintetében a szóban forgó határozat úgy rendelkezik, hogy a kitermelési jogok elosztására a határozat közzétételétől számított 6 hónapon belül kerül sor, feltéve hogy az e készletre vonatkozó versenytárgyalási eljárást már elindították.

(8)

A szóban forgó határozat arról is rendelkezik, hogy a Görög Köztársaság biztosítja: a dramai, elassonai és vegorai lelőhelyekről kitermelendő barnaszén csak akkor adható át a PPC számára, ha más megbízható ajánlatot nem tettek. Ez a feltétel mindaddig alkalmazandó, amíg a Görögországban engedélyezetten kitermelhető összes barnaszénmennyiség több mint 60 %-ának kitermelési joga a PPC tulajdonában van.


Top