EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1204(01)

A Bizottság végrehajtási határozata (2018. november 27.) az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 105. cikkében említett, borágazati elnevezéshez tartozó termékleírás módosítására irányuló kérelemnek az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő közzétételéről (Cataluña/Catalunya [OEM])

C/2018/8070

OJ C 437, 4.12.2018, p. 5–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

4.12.2018   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 437/5


A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

(2018. november 27.)

az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 105. cikkében említett, borágazati elnevezéshez tartozó termékleírás módosítására irányuló kérelemnek az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő közzétételéről

(Cataluña/Catalunya [OEM])

(2018/C 437/05)

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról és a 922/72/EGK, a 234/79/EGK, az 1037/2001/EK és az 1234/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 97. cikke (3) bekezdésére,

mivel:

(1)

Spanyolország az 1308/2013/EU rendelet 105. cikkének megfelelően kérelmet nyújtott be a „Cataluña”/„Catalunya” elnevezéshez tartozó termékleírás módosítása iránt.

(2)

A Bizottság megvizsgálta a kérelmet, és megállapította, hogy az 1308/2013/EU rendelet 93–96. cikkében, 97. cikkének (1) bekezdésében, valamint 100., 101. és 102. cikkében foglalt feltételek teljesülnek.

(3)

Az 1308/2013/EU rendelet 98. cikke szerinti felszólalási nyilatkozat benyújtásának lehetővé tétele érdekében a „Cataluña”/„Catalunya” elnevezéshez tartozó termékleírás módosítása iránti kérelmet közzé kell tenni az Európai Unió Hivatalos Lapjában,

A KÖVETKEZŐKÉPPEN HATÁROZOTT:

Egyetlen cikk

A „Cataluña”/„Catalunya” (OEM) elnevezéshez tartozó termékleírás módosítására irányuló, az 1308/2013/EU rendelet 105. cikkének megfelelően benyújtott kérelem e határozat mellékletében található.

Az 1308/2013/EU rendelet 98. cikkének megfelelően e határozat kihirdetése jogot keletkeztet arra, hogy az e cikk első bekezdésében említett termékleírás módosítása ellen az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetése időpontjától számított két hónapon belül kifogást emeljenek.

Kelt Brüsszelben, 2018. november 27-én.

a Bizottság részéről

Phil HOGAN

a Bizottság tagja


(1)  HL L 347., 2013.12.20., 671. o.


MELLÉKLET

„CATALUÑA”/„CATALUNYA”

PDO-ES-A1549-AM03

A kérelem benyújtásának időpontja: 2016.11.14.

TERMÉKLEÍRÁS MÓDOSÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRELEM

1.   A módosításra vonatkozó szabályok

Az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 105. cikke – Nem kisebb jelentőségű módosítás

2.   A módosítás leírása és indokolása

2.1.   A termőterület bővítése

Ez a módosítás a termékleírás 4. pontját (A földrajzi terület körülhatárolása) és az egységes dokumentum 6. pontját (A körülhatárolt terület) érinti.

A módosítást a bővítéssel érintett települések termelői és borászatai kérték. E területen évek óta igazolt minőségű borokat állítanak elő ugyanazon talaj- és éghajlati viszonyok mellett, és ugyanolyan történelmi háttérrel, mint az első eredetmegjelölésben körülhatárolt termőterületet alkotó településeken.

Ezt bizonyította az erre a célra készíttetett technikai elemzés (Estudio de aptitud del territorio de Catalunya para el cultivo de la vid, según factores edafoclimáticos e históricos. Propuesta de sectorización de la DO CATALUNYA [Tanulmány Katalónia területének a szőlőtermesztésre való alkalmasságáról a talajtani, éghajlati és történelmi jellemzők fényében. A „CATALUÑA”/„CATALUNYA” oltalom alatt álló eredemegjelölés területének meghatározására irányuló javaslat], Limonium, 2014). Az említett tanulmány szerint a termőterülethez e módosítással csatolt települések talaja (összetételük, textúrájuk és szerkezetük szempontjából), az azokat alakító éghajlati tényezők (hőmérséklet, csapadék, napsütés, hőmérsékleti tartomány, párolgás/vízhiány és fagyok) és az azonos emberi (történelmi és kulturális) tényező együttesen biztosítják, hogy az ott előállított borok érzékszervi jellemzői a termékleírásban meghatározott termékekéivel minden termékkategóriában azonosak legyenek.

A bővítés a következő 74 települést érinti:

 

Aguilar de Segarra

 

Albagés, l’

 

Albons

 

Alfarràs

 

Arenys de Mar

 

Arenys de Munt

 

Badalona

 

Baronia de Rialb, la

 

Bellcaire d’Empordà

 

Bigues i Riells

 

Bisbal d’Empordà, la

 

Bovera

 

Bruc, el

 

Cabacés

 

Cabrera de Mar

 

Calella

 

Canonja, la

 

Capafons

 

Cardedeu

 

Castellolí

 

Conca de Dalt

 

Corçà

 

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura

 

Febró, la

 

Franqueses del Vallès

 

Gaià

 

Gimenells i el Pla de la Font

 

Granollers

 

Ivars d’Urgell

 

Ivars de Noguera

 

Juncosa

 

Llardecans

 

Lliçà d’Amunt

 

Llorenç del Penedès

 

Lloret de Mar

 

Maials

 

Marçà

 

Massoteres

 

Mataró

 

Mont-ral

 

Mont-ras

 

Mont-roig del Camp

 

Os de Balaguer

 

Pla del Penedès, el

 

Pobla de Segur, la

 

Prades

 

Salàs de Pallars

 

Sant Cebrià de Vallalta

 

Sant Feliu de Buixalleu

 

Sant Feliu de Codines

 

Sant Feliu de Guíxols

 

Sant Iscle de Vallalta

 

Sant Jordi Desvalls

 

Sant Llorenç Savall

 

Sant Martí Vell

 

Sant Pol de Mar

 

Sentmenat

 

Siurana d’Empordà

 

Sort

 

Tallada d’Empordà

 

Tivissa

 

Tordera

 

Torrefarrera

 

Tortellà

 

Ullà

 

Vallgorguina

 

Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant

 

Ventalló

 

Vilademuls

 

Vilamalla

 

Vilanova de Prades

 

Vilassar de Mar

 

Vilopriu

 

Vinyols i els Arcs

2.2.   Alacsonyabb savtartalom

Ez a módosítás a termékleírás 2.1.3. pontját (Fizikai és kémiai tulajdonságok) és az egységes dokumentum 4. pontját (A bor(ok) leírása) érinti.

A teljes borkősav-tartalmat azért indokolt csökkenteni, mert az utóbbi szüretek alkalmával egyre nehezebbé vált a borászatok számára a megállapított küszöbérték elérése. A termékek gyakran emiatt nem feleltek meg az analitikai ellenőrzéseknek, annak ellenére, hogy az érzékszervi vizsgálatokon magas pontszámot értek el. Ezért úgy döntöttek, hogy a minimális összes savtartalmat az uniós szabályokban megállapított értékre kell csökkenteni.

Így a minimális savtartalom borkősavban kifejezve 3,5 g/l mindhárom termékkategóriában, a borszíntől függetlenül.

2.3.   A bor és a gyöngyözőbor termékkategóriák alkoholtartalmának változása

A tényleges alkoholtartalom felső határának eltörlése az előző pontban említettekből következik. Mivel az éghajlat minden évvel melegebbé és szárazabbá válik, a borok teljes savtartalma csökken, alkoholtartalma pedig nő, különösen a vörösborok esetében.

Bár első pillantásra ellentmondásosnak tűnhet az egyik felső küszöb megszüntetése és egy másik csökkentése, ezeket a változtatásokat eltérő terméktípusok kapcsán kérték, jóllehet azonos kategóriában.

Napjainkban az érlelésre szánt borok kívánt minőségének elérése érdekében alapvető fontosságú a héj és a magok megfelelő fenolos érettsége. Közismert tény, hogy a fenolos érettség gyakran elmarad a cukorérettségtől (ami a cukor és a savak aránya a gyümölcshúsban). Az éghajlatváltozás következtében – amit a tudományos közösség nem vitat – egyre gyakoribbá válik a cukorérettség és a fenolos érettség közötti eltérés. Emiatt a betakarításkor magas a gyümölcshús cukortartalma, és az abból előállított bor alkoholtartalma magasabb lesz.

A fiatal és gyöngyözőborok esetében azonban a fogyasztók preferenciája az utóbbi időkben az alacsonyabb alkoholtartalom felé mozdult el. Mivel a fiatal borok előállításához nem szükséges a héjjal együtt történő hosszas erjesztés, a fenolos érettség hiánya ezeknél nem olyan meghatározó tényező, mint az érlelésre szánt borok esetében.

Ennek következtében:

A 15 térfogatszázalékos maximális tényleges alkoholtartalomra vonatkozó követelmény megszűnik (a termékleírás 2.1.1. pontja változik, de ez nem érinti az egységes dokumentumot).

Az uniós jogszabályokban meghatározott maximális összes alkoholtartalom lesz alkalmazandó (a termékleírás 2.1. pontja és az egységes dokumentum 4. pontja változik).

A térfogatszázalékban kifejezett minimális tényleges alkoholtartalom 4,5 térfogatszázalékra csökken a xispejant minősítő használatára jogosult fehér-, rozé- és vörösborok esetében (a termékleírás 2.1.1. pontja és az egységes dokumentum 4. pontja változik).

A minimális tényleges alkoholtartalom és az összes alkoholtartalom a gyöngyözőborok esetében csökken (a termékleírás 2.1.2. pontja és az egységes dokumentum 4. pontja változik).

2.4.   A „xispejant” jelölés bevezetése

Ez a módosítás a termékleírás 8.3. pontját (A termékek kiszerelése és címkézése) és az egységes dokumentum 9. pontját (További alapvető feltételek) érinti. Az érzékszervi leírás ezentúl a termékleírás 2.2.1. pontjában és az egységes dokumentum 4. pontjában is szerepel.

A „xispejant” minősítő az alacsonyabb alkoholtartalmú fiatal borok némelyikének címkézésében lesz használatos. A cél új fogyasztók vonzása, lehetőleg a 20–30 éves korcsoportból (akik a későbbiekben kétségkívül a borivási hagyomány folytatóivá válnak).

A kifejezést az alacsonyabb alkoholtartalmú, maradékcukrokat és némi természetesen előforduló szén-dioxidot tartalmazó termékek megjelölésére tervezik használni (a „xispejant” szó jelentése katalánul: csípős). Ezek a borok tehát könnyen hozzáférhetők és jól ihatók, ideálisak a bort először kóstoló fogyasztók számára, akik ízlése később válik kifinomultabbá, és mozdul el a komolyabb, összetettebb borok felé.

A katalán társadalomnak történelmi és kulturális kapcsolata van a természetesen előforduló szén-dioxidot tartalmazó borokkal, amit az a tény is igazol, hogy a termékleírás már tartalmaz egy „gyöngyözőbor” kategóriát. Jó bizonyíték ugyanerre Katalónia jelentős pezsgőipara, amelynek eredete a tizenkilencedik század első felére nyúlik vissza.

2.5.   A hordótérfogat növelése

Ez a módosítás a termékleírás 2. pontját (A termék leírása) érinti a „Barrica” (hordó) vagy a „Roble” (tölgy) szavakkal jelölt borok esetében. Ez nem érinti az egységes dokumentumot.

A hordótérfogat a jelenlegi legfeljebb 330 literről legfeljebb 600 literre nő, ami annak a maximális mennyiségnek felel meg, amelynek érlelési módja megjelölésére a hatályos spanyol jogszabályok szerint feltüntethető a „Barrica” és a „Roble” kifejezés a „Cataluña”/„Catalunya” oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott termékek címkéjén.

A jelenleg a termékleírásban szereplő maximális kapacitás, ami 330 liter, csökkenti a „Catalunya”/„Catalunya” bor versenyképességét más eredetmegjelölésekkel szemben. A bor érlelésének literenkénti költsége ugyanis magasabb, mint 600 literes hordó használata esetén.

Emellett a piaci preferenciák is a kevésbé fás borok felé tolódnak el. A hordótérfogat növelése következtében csökken a belső felület aránya a tárolt bor mennyiségéhez képest, és ezáltal literre vetítve kevesebb lesz a fából a borba kerülő aromák és tanninok mennyisége.

2.6.   A telepítési sűrűségre vonatkozó szabályok eltörlése

Ez a módosítás a termékleírás 3. pontját (Különleges szőlőtermesztési és borászati gyakorlatok) és az egységes dokumentum 5. pontját (Borkészítési eljárások) érinti.

Eddig az ültetési sűrűség hektáronként (minimum) 1 800 tőke és (maximum) 4 500 tőke között volt. Mindazonáltal a termékleírásban meghatározott terméshozamok megfelelő korlátot jelentenek, ezért a telepítési sűrűségre vonatkozó szabályok eltávolíthatók.

2.7.   Maximális összes alkoholtartalom

Ez a módosítás a termékleírás 2.1. és az egységes dokumentum 4. pontját érinti (A bor(ok) leírása).

A meg nem adott értékeknek a törvényben előírt határértékeknek kell megfelelniük, és a különböző borkategóriák leírásai általános hivatkozásokat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy az uniós jogszabályokban megállapított határértékek alkalmazandók.

EGYSÉGES DOKUMENTUM

1.   Bejegyzett elnevezés

„Cataluña”

„Catalunya”

2.   A földrajzi árujelző típusa

OEM – oltalom alatt álló eredetmegjelölés

3.   A szőlőből készült termékek kategóriái

1.

Bor

3.

Likőrbor

8.

Gyöngyözőbor

4.   A bor(ok) leírása

Bor – fehér

Ezek modern és innovatív borok. Színük a zöldes tónusú halványsárgától a mély aranysárgáig terjed. A borok aromás intenzitása közepes-magas, és a szőlőhozam függvényében strukturált. Alacsony savassággal és ideális alkoholtartalommal rendelkeznek, itatják magukat a fogyasztóval. A fiatalabb borokban a virágos és/vagy gyümölcsös jegyek vannak túlsúlyban, míg a fahordós érlelés vaníliás, sőt akár füstös jegyekkel tarkított érett borokat eredményez. A fiatal borok világosak és frissek, míg az érettebb borok selymesebbek, és inkább emlékeztetnek az érlelésükre használt hordókra.

Maximális összes alkoholtartalom: az uniós jogszabályokban megállapított felső határértékek alkalmazandók.

Maximális kén-dioxid-tartalom: 200 mg/l, ha a cukortartalom 5 g/l-nél alacsonyabb, és 250 mg/l, ha a cukortartalom 5 g/l vagy magasabb.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

10

Minimális összes savtartalom

3,5 g/l borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

13,3

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (mg/l)

 

Bor – rozé

Ezek modern és innovatív borok. Színük ibolyás felületű élénk pirostól a hagymahéjra emlékeztető narancssárgáig terjed. A borok aromás intenzitása közepes-magas, és a szőlőhozam függvényében strukturált. ideális alkoholtartalommal rendelkeznek, itatják magukat a fogyasztóval. Könnyű, friss és kiegyensúlyozott borok.

Maximális összes alkoholtartalom: az uniós jogszabályokban megállapított felső határértékek alkalmazandók.

Maximális kén-dioxid-tartalom: 200 mg/l, ha a cukortartalom 5 g/l-nél alacsonyabb, és 250 mg/l, ha a cukortartalom 5 g/l vagy magasabb.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

10,5

Minimális összes savtartalom

3,5 g/l borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

13,3

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (mg/l)

 

Bor – vörös

A vörösborok színe érettségüktől függően az intenzív cseresznyepirostól az okkeres tónusú halvány rubinvörösig terjedhet. A borok aromás intenzitása közepes-magas, szerkezetük a hozam függvényében alakul. Alacsony savassággal és ideális alkoholtartalommal rendelkeznek, itatják magukat a fogyasztóval. A fiatal borok könnyűek és ízletesek, míg a fahordókban történő erjesztés és/vagy érlelés lekerekített, tartós ízű borokhoz vezet, melyek nem erősek, de strukturáltak.

Maximális összes alkoholtartalom: az uniós jogszabályokban megállapított felső határértékek alkalmazandók.

Az illósavtartalom meghaladhatja a 11 százalék feletti alkoholtartalom és az érlelés éveinek száma összegét, akár a 20 mEq/l-t is elérheti.

Maximális kén-dioxid-tartalom: 150 mg/l, ha a cukortartalom 5 g/l-nél alacsonyabb, és 200 mg/l, ha a cukortartalom 5 g/l vagy magasabb.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

11,5

Minimális összes savtartalom

3,5 g/l borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

13,33

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (mg/l)

 

Bor – alacsony alkoholtartalmú (xispejant) fehér-, rozé- és vörösborok

Lásd a fenti fehér, rozé- és vörösbor-leírásokat.

Maximális összes alkoholtartalom: az uniós jogszabályokban megállapított felső határértékek alkalmazandók.

Maximális kén-dioxid-tartalom: ha a cukortartalom 5 g/l-nél alacsonyabb: 200 mg/l a fehér- és a rozéborban, 150 mg/l a vörösborban; ha a cukortartalom 5 g/l vagy magasabb: 250 mg/l a fehér- és a rozéborban, 200 mg/l a vörösborban.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

4,5

Minimális összes savtartalom

3,5 g/l borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

13,3

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (mg/l)

 

GYÖNGYÖZŐBOROK

A jellemzők megegyeznek a fenti bekezdésekben a megfelelő borszín tekintetében megadottakkal, csupán a buborékok jelenléte a különbség. E borok kiegyensúlyozottak és frissek, a szén-dioxid felszabadulása miatt enyhén csípős érzettel.

Maximális összes alkoholtartalom: az uniós jogszabályokban megállapított felső határértékek alkalmazandók.

Maximális kén-dioxid-tartalom: ha a cukortartalom 5 g/l-nél alacsonyabb: 200 mg/l a fehér- és a rozéborban, 150 mg/l a vörösborban; ha a cukortartalom 5 g/l vagy magasabb: 250 mg/l a fehér- és a rozéborban, 200 mg/l a vörösborban.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

7

Minimális összes savtartalom

3,5 g/l borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

13,3

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (mg/l)

 

LIKŐRBOROK

A likőrborok színe az átlátszatlan erős színektől a fehér- és a vörösbornál leírt érettebb árnyalatokig terjed, koruk függvényében akár borostyános színűek is lehetnek. E borok meleg aromákkal rendelkeznek, a fahordóban nem érleltek erőteljesebben gyümölcsösebbek, míg az érettebb borok aldehides és a csonthéjasokra emlékeztető ízűek. Meleg, selymes és tartós ízűek.

Maximális összes alkoholtartalom: az uniós jogszabályokban megállapított felső határértékek alkalmazandók.

Az illósavtartalom meghaladhatja a 11 százalék feletti alkoholtartalom és az érlelés éveinek száma összegét, akár a 20 mEq/l-t is elérheti.

Maximális kén-dioxid-tartalom: 150 mg/l, ha a cukortartalom 5 g/l-nél alacsonyabb, és 200 mg/l, ha a cukortartalom 5 g/l vagy magasabb.

Általános analitikai jellemzők

Maximális összes alkoholtartalom (térfogatszázalék)

 

Minimális tényleges alkoholtartalom (térfogatszázalék)

15

Minimális összes savtartalom

3,5 g/l borkősavban kifejezve

Maximális illósavtartalom (milliekvivalens/liter)

13,3

Maximális összes kén-dioxid-tartalom (mg/l)

 

5.   Borkészítési eljárások

a)   Különleges borászati eljárások

A borkészítésre vonatkozó releváns korlátozás

A szőlőszüret során a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárni. Az ezen oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borokat csak olyan egészséges szőlőből lehet előállítani, amely elég érett ahhoz, hogy legalább 9,5 térfogatszázalék természetes alkoholtartalmú borokat eredményezzen a C. II. övezetben, és legalább 10 térfogatszázalék természetes alkoholtartalmú borokat a C. III. övezetben az uniós jogszabályokban előírtak szerint.

A must vagy a bor kinyeréséhez, illetve a héj eltávolításához megfelelő nyomást kell alkalmazni, biztosítva, hogy 100 kg betakarított szőlőből legfeljebb 70 liter bor készülhessen.

b)   Maximális hozamok

Fehér fajták

12 000 kilogramm szőlő hektáronként

Fehér fajták

84 hektoliter/hektár

Vörös fajták

10 000 kilogramm szőlő hektáronként

Vörös fajták

70 hektoliter/hektár

6.   Körülhatárolt terület

 

Abrera

 

Agramunt: a korábban hozzácsatolt Montclar körzet

 

Aguilar de Segarra

 

Agullana

 

Aiguamúrcia

 

Albagés, l’

 

Albi, l’

 

Albiol, l’

 

Albons

 

Aleixar, l’

 

Alfarràs

 

Alcarràs: a 6. földrészlet 9022., 9017. és 9005. parcellái, valamint a 15. földrészlet 3., 57., 9001., 9003., 9004., 9007. és 9027. parcellái

 

Albinyana

 

Alcover

 

Alella

 

Alforja

 

Algerri

 

Alió

 

Almacelles: az 5. földrészlet 25., 180., 193. és 196. parcellái

 

Almenar

 

Almoster

 

Alòs de Balaguer

 

Alpicat

 

Altafulla

 

Ametlla de Mar, l’

 

Almetlla de Segarra, l’

 

Arbeca

 

Arboç, l’

 

Arenys de Mar

 

Arenys de Munt

 

Argentera, l’

 

Argentona

 

Arnes

 

Artés

 

Artesa de Segre

 

Ascó

 

Avinyó

 

Avinyonet de Penedès

 

Avinyonet de Puigventós

 

Badalona

 

Balaguer

 

Balsareny

 

Banyeres del Penedès

 

Barbera de la Conca

 

Barcelona: az 1. földrészlet 1. parcellája

 

Baronia de Rialb

 

Batea

 

Begues

 

Begur

 

Belianes

 

Bellaguarda

 

Bellcaire d’Empordà

 

Bellmunt del Priorat

 

Bellprat

 

Bellvei

 

Benissanet

 

Bigues i Riells

 

Bisbal d’Empordà, la

 

Bisbal del Penedès, la

 

Bisbal de Falset, la

 

Biure

 

Blancafort

 

Boadella i les Escaules Bonastre

 

Borges Blanques, las: a 9. földrészlet 30. és 96. parcellája; a 21. földrészlet 114., 165. és 167. parcellája, valamint a 22. földrészlet 118., 119. és 120. parcellája

 

Borges del Camp, les

 

Bot

 

Botarell

 

Bovera

 

Bràfim

 

Bruc, el

 

Cabacés

 

Cabanes

 

Cabanyes, les

 

Cabassers

 

Cabra del Camp

 

Cabrera d’Igualada

 

Cabrera de Mar

 

Cabrils

 

Cadaqués

 

Calafell

 

Calders

 

Caldes de Montbui: az 1. földrészlet 57. parcellája és a 2. földrészlet 12. parcellája

 

Calella

 

Callús

 

Calonge

 

Cambrils

 

Canonja, la

 

Canovelles

 

Cantallops

 

Canyelles

 

Capafons

 

Capellades

 

Capçanes

 

Capmany

 

Cardedeu

 

Cardona

 

Carme

 

Caseres

 

Castell-Platja d’Aro

 

Castell de Mur: Cellers és Guardia de Tremp csatolt körzetek

 

Castellbisbal

 

Castellet i la Gornal

 

Castellfollit del Boix

 

Castellgalí

 

Castellnou de Bages

 

Castelló de Farfanya

 

Castellolí

 

Castellvell del Camp

 

Castellví de la Marca

 

Castellví de Rosanes

 

Catllar, el

 

Cervelló

 

Cervià de les Garrigues

 

Cistella

 

Ciutadilla

 

Colera

 

Collbató

 

Colldejou

 

Conca de Dalt

 

Conesa

 

Constantí

 

Copons

 

Corbera de Llobregat

 

Corçà

 

Corbera d’Ebre

 

Cornudella de Montsant

 

Creixell

 

Cruïlles; Monells i Sant Sadurní de l’Heura

 

Cubells: a 7. földrészlet 90. parcellája

 

Cubelles

 

Cunit

 

Darnius

 

Duesaigües

 

Esparraguera

 

Espluga Calba, l’

 

Espluga de Francolí, l’

 

Espolla

 

Falset

 

Fatarella, la

 

Febró, la

 

Figuera, la

 

Figueres

 

Figuerola del Camp

 

Flix

 

Floresta, la

 

Fogars de Montclús

 

Fonollosa

 

Font-rubí

 

Foradada

 

Forallac

 

Forés

 

Franqueses del Vallès

 

Fulleda

 

Gaià

 

Gandesa

 

Garcia

 

Garidells, els

 

Garriguella

 

Gavet de la Conca és az ahhoz csatolt Sant Cristofol de la Vall, Sant Martí de Barcedana és Sant Miquel de la Vall körzetek

 

Gelida

 

Gimenells i el Pla de la Font

 

Ginestar

 

Granada, la

 

Granollers

 

Granyanella

 

Granyena de Segarra

 

Gratallops

 

Guiamets, els

 

Guimerà

 

Horta de Sant Joan

 

Hostalets de Pierola, els

 

Igualada

 

Isona i Conca Dellà és az ahhoz csatolt Conques, Figuerola d’Orcau, Orcau- Basturs és Sant Romà d’Abella körzetek

 

Ivars d’Urgell

 

Ivars de Noguera

 

Jonquera, la

 

Jorba

 

Juncosa

 

Juneda: az 5. földrészlet 487. parcellája, a 12. földrészlet 14., 15., 16., 33., 34. és 37. parcellája, valamint a 13. földrészlet 3., 4. és 5. parcellája

 

Llacuna, la

 

Llançà

 

Llardecans

 

Lleida: Raimat és Sucs csatolt körzetek

 

Llers

 

Lliçà d’Amunt

 

Llimiana

 

Lloar, el

 

Llorenç del Penedès

 

Lloret de Mar

 

Maials

 

Maldà

 

Manresa

 

Marçà

 

Margalef

 

Marsà

 

Martorell

 

Martorelles

 

Masarac

 

Masllorenç

 

Masnou, el

 

Masó, la

 

Maspujols

 

Masquefa

 

Masroig, el

 

Massoteres

 

Mataró

 

Mediona

 

Menàrguens

 

Milà, el

 

Miravet

 

Molar, el

 

Mollet de Peralada

 

Montgat

 

Monistrol de Calders

 

Montblanc

 

Montbrió del Camp

 

Montferri

 

Montmell, el

 

Montoliu de Segarra

 

Montornès de Segarra

 

Montornès del Vallès

 

Mont-ral

 

Mont-ras

 

Mont-roig del Camp

 

Móra d’Ebre

 

Móra la Nova

 

Morell

 

Morera de Montsant, la, és az ahhoz csatolt Scala-dei körzet

 

Mura

 

Nalec

 

Navarcles

 

Navàs

 

Nou de Gaiá, la

 

Nulles

 

Òdena

 

Olèrdola

 

Olesa de Bonesvalls

 

Olivella

 

Omells de na Gaia, els

 

Omellons, els

 

Orpí

 

Òrrius

 

Os de Balaguer

 

Pacs del Penedès

 

Palafrugell

 

Palamós

 

Palau-sator

 

Palau-saverdera

 

Pallaresos, els

 

Palma d’Ebre, la

 

Pals

 

Pau

 

Pedret i Marzà

 

Penelles

 

Perafort

 

Peralada

 

Perelló, el

 

Piera

 

Pinell de Brai, el

 

Pira

 

Pla de la Font, el

 

Pla de Santa Maria, el

 

Pla del Penedès, el

 

Pla del Penedès

 

Pobla de Cérvoles, la

 

Pobla de Claramunt, la

 

Pobla de Mafumet, la

 

Pobla de Massaluca, la

 

Pobla de Montornès, la

 

Pobla de Segur

 

Poboleda

 

Pont d’Armentera, el

 

Pont de Molins,

 

Pont de Vilomara i Rocafort, el

 

Pontons

 

Porrera

 

Port de la Selva, el

 

Portbou

 

Pradell de la Teixeta, el

 

Prades

 

Prat del Compte

 

Preixana

 

Preixens

 

Premià de Dalt

 

Premià de Mar

 

Puigdàlber

 

Puigpelat

 

Querol

 

Rabós

 

Rajadell

 

Rasquera

 

Regencós

 

Renau

 

Reus

 

Riba-roja d’Ebre

 

Riera de Gaià, la

 

Riudecanyes

 

Riudecols

 

Riudoms

 

Riumors

 

Roca del Vallès, la

 

Roda de Barà

 

Rodonyà

 

Rocafort de Queralt

 

Roses

 

Rourell, el

 

Sabadell: Can Gambús, a 28003001 DG2020A helyrajzi számon nyilvántartott kéthektáros birtok

 

Salàs de Pallars

 

Sallent

 

Salomó

 

Sant Cebrià de Vallalta

 

Sant Climent Sescebes

 

Sant Cugat de Sesgarrigues

 

Sant Esteve Sesrovires

 

Sant Feliu de Buixalleu

 

Sant Feliu de Codines

 

Sant Feliu de Guíxols

 

Sant Fost de Campsentelles

 

Sant Fruitós de Bages

 

Sant Iscle de Vallalta

 

Sant Jaume dels Domenys

 

Sant Joan de Vilatorrada

 

Sant Jordi Desvalls

 

Sant Llorenç Savall

 

Sant Llorens d’Hortons

 

Sant Martí de Riucorb

 

Sant Martí de Tous

 

Sant Martí Sarroca

 

Sant Martí Vell

 

Sant Mateu de Bages

 

Sant Pere de Ribes

 

Sant Pere de Riudebitlles

 

Sant Pol de Mar

 

Sant Quintí de Mediona

 

Sant Sadurní d’Anoia

 

Sant Salvador de Guardiola

 

Santa Cristina d’Aro

 

Santa Margarida i els Monjos

 

Santa Maria de Miralles

 

Santa Maria d’Oló

 

Santa Oliva

 

Santa Fe del Penedès

 

Santa Maria de Martorelles

 

Santa Margarida de Montbui

 

Santpedor

 

Sarral

 

Secuita, la

 

Selva del Camp, la

 

Selva de Mar, la

 

Senan

 

Sentmenat

 

Sitges

 

Siurana d’Empordà

 

Solivella

 

Sort

 

Subirats

 

Súria

 

Talamanca

 

Talarn

 

Tallada d’Empordà

 

Tarragona

 

Tàrrega

 

Tarrés

 

Teià

 

Terrades

 

Tiana

 

Tivissa

 

Tordera

 

Torrebesses: a 6. földrészlet 247.és 283. parcellája

 

Torre de Claramunt, la

 

Torre de Fontaubella, la

 

Torre de l’Espanyol, la

 

Torredembarra

 

Torrefarrera

 

Torrelavit

 

Torrelles de Foix

 

Torrent

 

Torroella de Montgrí

 

Torroja del Priorat

 

Tortellà

 

Tremp (korábbi település) és az ahhoz csatolt Gurb, Palau de Noguera, Puigcercós, Suterranya és Vilamitjana körzetek

 

Ullà

 

Ulldemolins

 

Vallbona de les Monges

 

Vallbona d’Anoia

 

Vallclara

 

Vallfogona de Riucorb

 

Vallgorguina

 

Vallirana

 

Vall-llobrega

 

Vallromanes

 

Valls

 

Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant

 

Vallmoll

 

Vendrell, el

 

Ventalló

 

Verdú

 

Vespella

 

Vilademuls

 

Vila-rodona

 

Vilafant

 

Vilafranca del Penedès

 

Vilagrassa: a 4. földrészlet 92. parcellája

 

Vilajuïga

 

Vilalba dels Arcs

 

Vilallonga del Camp

 

Vilamalla

 

Vilamaniscle

 

Vilanant

 

Vilanova del Camí

 

Vilanova d’Escornalbou

 

Vilanova de Prades

 

Vilanova i la Geltrú

 

Vilanova del Vallès

 

Vila-seca

 

Vilassar de Dalt

 

Vilassar de Mar

 

Vilabella

 

Vilaverd

 

Vilella Alta, la

 

Vilella Baixa, la

 

Vilosell, el

 

Vilobí del Penedès

 

Vilopriu

 

Vimbodí

 

Vinaixa

 

Vinebre

 

Vinyols i els Ares

7.   Fontosabb borszőlőfajták

 

PARELLADA – MONTONEC

 

PARELLADA – MONTONEGA

 

XAREL LO – PANSAL

 

XAREL LO – PANSA BLANCA

 

XAREL LO – CARTOIXA

 

GARNACHA TINTA – LLADONER

8.   A kapcsolat(ok) leírása

BOROK

A markáns mediterrán hatás sima, sűrű, viszonylag alacsony savasságú, magas alkoholtartalmú és, különösen a vörösborok esetében, az idővel gazdagodó aromájú borokat eredményez. A régió által élvezett ragyogó napsütés kedvez az itteni borokra jellemző intenzív színek kialakulásának, főleg a vörös szőlőfajták esetében.

A legmeghatározóbb talajtípusok az iszap és a vályog, amelyek mind a fehér, mind a vörös fajták esetében testességet és struktúrát kölcsönöznek a termésnek, a vörösborok színét pedig elmélyítik.

A Katalóniában használt szőlőfajták széles skálája remekül bizonyítja Katalónia mindenkori nyitottságát a nagyvilág felé. A régióban a borkészítés hosszú múltra tekint vissza. Pere Gil 1600-ban így fogalmazott: „Katalónia egész területén készítenek bort, mind a tengerparti, mind a szárazföldi területeken… A katalán borok jellemzően erősek és nagyon jók. Mindenféle bort készítenek…” Jaume Ciurana 1980-ban abban határozta meg a katalán borok egységességét adó közös vonását, hogy a termelők elkötelezettek, mindig törekszenek a fejlődésre és büszkék az elért eredményekre.

GYÖNGYÖZŐBOROK

A meszes talajok pezsdítő, aromás és rendkívül kifinomult borokat eredményeznek.

A szüret időpontjának előrehozása alacsonyabb alkoholtartalmat és nagyobb savasságot eredményez. A természetesen előforduló szén-dioxid jelenléte mellett ez adja a borok friss érzetét.

A katalán társadalomnak történelmi és kulturális kapcsolata van a természetesen előforduló szén-dioxidot tartalmazó borokkal, hiszen Katalóniának jelentős pezsgőipara van, amelynek eredete a tizenkilencedik század első felére nyúlik vissza.

LIKŐRBOROK

A korábban említett markáns mediterrán hatás és a talajok szerkezete ugyanúgy jelentkezik a „Cataluña”/„Catalunya” oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott likőrborok esetében: színük és ízviláguk is intenzív, testesek és közepesen vagy kevéssé savasak.

A likőrborokat a katalánok leginkább emésztésjavítónak fogyasztják diófélék (mandula, mogyoró, fenyőmag) és aszalt gyümölcsök (mazsola, füge, sárgabarack) társaságában a „postres de músic” („zenész desszert”) néven ismert hagyományos katalán édesség mellé.

9.   További alapvető feltételek

Jogi keret:

A nemzeti jogszabályokban

A további feltétel típusa:

A címkézésre vonatkozó kiegészítő rendelkezések

A feltétel leírása:

A „xispejant” szó a fermentáció szándékos megszakításával előállított alacsonyabb alkoholtartalmú fehér-, rozé- és vörösborok címkéjén tüntethető fel.

A termékleíráshoz vezető link

http://goo.gl/Plwa75


Top