Help Print this page 

Document 32017D0175

Title and reference
A Bizottság (EU) 2017/175 határozata (2017. január 25.) a turisztikai szálláshelyek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó kritériumok (az értesítés a C(2017) 299. számú dokumentummal történt) (EGT-vonatkozású szöveg. )

C/2017/0299
  • In force
OJ L 28, 2.2.2017, p. 9–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/175/oj
Languages, formats and link to OJ
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html BG html ES html CS html DA html DE html ET html EL html EN html FR html HR html IT html LV html LT html HU html MT html NL html PL html PT html RO html SK html SL html FI html SV
PDF pdf BG pdf ES pdf CS pdf DA pdf DE pdf ET pdf EL pdf EN pdf FR pdf HR pdf IT pdf LV pdf LT pdf HU pdf MT pdf NL pdf PL pdf PT pdf RO pdf SK pdf SL pdf FI pdf SV
Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal Display Official Journal
 To see if this document has been published in an e-OJ with legal value, click on the icon above (For OJs published before 1st July 2013, only the paper version has legal value).
Multilingual display
Text

2.2.2017   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 28/9


A BIZOTTSÁG (EU) 2017/175 HATÁROZATA

(2017. január 25.)

a turisztikai szálláshelyek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó kritériumok

(az értesítés a C(2017) 299. számú dokumentummal történt)

(EGT-vonatkozású szöveg)

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel az uniós ökocímkéről szóló, 2009. november 25-i 66/2010/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 8. cikke (2) bekezdésére,

az Európai Unió ökocímkézésért felelős bizottságával folytatott konzultációt követően,

mivel:

(1)

A 66/2010/EK rendelet értelmében azok a szolgáltatások érdemesek az uniós ökocímkére, amelyek teljes életciklusuk alatt csak kismértékben károsítják a környezetet.

(2)

A 66/2010/EK rendelet értelmében az uniós ökocímke odaítélésének konkrét kritériumait termékcsoportonként kell megállapítani.

(3)

A 2009/564/EK (2) és a 2009/578/EK bizottsági határozat (3) a kempingszolgáltatások, illetve a turistaszállás-szolgáltatások vonatkozásában megállapítja a 2016. december 31-ig hatályos ökológiai kritériumokat, valamint a kapcsolódó értékelési és ellenőrzési követelményeket.

(4)

A kempingszolgáltatások és a turistaszállás-szolgáltatások termékcsoportot észszerű összevonni a „turisztikai szálláshely” termékcsoportba annak érdekében, hogy az jobban tükrözze a két termékcsoport közös jellemzőit, a két termékcsoport tekintetében követett közös megközelítés révén szinergiákat lehessen elérni, és biztosítani lehessen a kritériumok kezelésének maximális hatékonyságát.

(5)

A felülvizsgált kritériumok célja előmozdítani a megújuló energiaforrások felhasználását, az energia- és vízmegtakarítást, a hulladékmennyiség csökkentését és a helyi környezet fejlesztését. E termékcsoport innovációs ciklusát figyelembe véve a felülvizsgált kritériumoknak, valamint a kapcsolódó értékelési és ellenőrzési követelményeknek az e határozatról szóló értesítés dátumától számítva öt évig célszerű érvényben maradniuk.

(6)

A termékcsoportnak megfelelő kód az uniós ökocímkék nyilvántartási számának szerves része. Ahhoz, hogy az illetékes testületek uniós ökocímke-nyilvántartási számot tudjanak adni az uniós ökocímke-kritériumoknak megfelelő turisztikai szálláshelyeknek, a szóban forgó termékcsoporthoz kódszámot kell hozzárendelni.

(7)

Ezért a 2009/564/EK és a 2009/578/EK határozatot hatályon kívül kell helyezni.

(8)

Azon kérelmezők számára, amelyeknek turistaszállás-szolgáltatása vagy kempingszolgáltatása a 2009/564/EK vagy a 2009/578/EK határozatban megállapított kritériumok alapján elnyerte a kempingszolgáltatásoknak és turistaszállás-szolgáltatásoknak odaítélt uniós ökocímkét, helyénvaló átmeneti időszakot biztosítani annak érdekében, hogy elegendő idejük legyen módosítani a terméküket, hogy az megfeleljen a felülvizsgált kritériumok követelményeinek. A kérelmezők számára elegendő ideig azt is lehetővé kell tenni, hogy a 2009/564/EK és a 2009/578/EK határozatban megállapított ökológiai kritériumok alapján nyújtsák be kérelmüket.

(9)

Az e határozatban előírt intézkedések összhangban vannak a 66/2010/EK rendelet 16. cikkével létrehozott bizottság véleményével,

ELFOGADTA EZT A HATÁROZATOT:

1. cikk

(1)   A „turisztikai szálláshely” termékcsoport magában foglalja a turistaszállás-szolgáltatásokat és a kempingszolgáltatásokat, valamint a turisztikai szálláshely szolgáltatójának irányítása keretében nyújtott következő kiegészítő szolgáltatásokat:

1.

vendéglátás;

2.

szabadidős vagy fitneszlétesítmények;

3.

zöld területek;

4.

egyedi események, például üzleti konferenciák, ülések vagy képzések megtartására alkalmas helyiségek;

5.

a kempinget igénybe vevő turisták, az utazók és a hosszabb ideig ott tartózkodó szállóvendégek számára kollektív használatra rendelkezésre álló szaniterhelyiségek, mosókonyhák, konyhák és információs központok.

(2)   A közlekedési szolgáltatások és szabadidős utak nem tartoznak a „turisztikai szálláshely” termékcsoportba.

2. cikk

E határozat alkalmazásában:

1.   „turistaszállás-szolgáltatás”: turisták, utazók és hosszabb ideig ott tartózkodó szállóvendégek számára legalább egy ággyal felszerelt szobákban éjszakai szálláslehetőség, valamint saját vagy közös szaniterhelyiségek díj ellenében történő biztosítása.

2.   „kempingszolgáltatás”: turisták, utazók és hosszabb ideig ott tartózkodó szállóvendégek számára különböző szerkezetek (sátrak, lakókocsik, mobilházak, lakóautók, bungalók vagy apartmanok) elhelyezéséhez felszerelt sátorhelyek, valamint saját vagy közös szaniterhelyiségek díj ellenében történő biztosítása;

3.   „vendéglátás”: reggeli vagy egyéb étkezések biztosítása;

4.   „szabadidős vagy fitneszlétesítmények”: a vendégek vagy külső látogatók vagy mindkét csoport számára hozzáférhető szaunák, úszómedencék, sportlétesítmények és wellness-központ;

5.   „zöld területek”: turisták, utazók és hosszabb ideig ott tartózkodó szállóvendégek előtt nyitva álló parkok, kertek vagy más szabadtéri területek.

3. cikk

Egy turisztikai szálláshelynek abban az esetben lehet odaítélni a 66/2010/EK rendelet szerinti uniós ökocímkét, ha az az e határozat 1. cikkében meghatározott „turisztikai szálláshely” termékcsoportba tartozik, és megfelel valamennyi alábbi követelménynek, valamint az e határozat mellékletében megállapított kapcsolódó értékelési és ellenőrzési követelményeknek:

a)

megfelel az e határozat mellékletének A. szakaszában meghatározott minden egyes kritériumnak;

b)

az e határozat mellékletének B. szakaszában meghatározottak közül elegendő számú kritériumnak megfelel ahhoz, hogy elérje a 4. és 5. cikknek megfelelően előírt pontszámot.

4. cikk

(1)   A 3. cikk b) pontjának alkalmazásában a turistaszállás-szolgáltatásnak legalább 20 pontot kell elérnie.

(2)   Az (1) bekezdésnek megfelelően előírt minimális pontszámot a következők az itt megadott mértékben növelik meg:

a)

3 ponttal, amennyiben a turistaszállás-szolgáltatás vezetése vagy tulajdonosa vendéglátást biztosít;

b)

3 ponttal, amennyiben a turistaszállás-szolgáltatás vezetése vagy tulajdonosa zöld területeket bocsát a vendégek rendelkezésére;

c)

3 ponttal, amennyiben a turistaszállás-szolgáltatás vezetése vagy tulajdonosa szabadidős vagy fitneszlétesítményeket biztosít, illetve 5 ponttal, amennyiben a szóban forgó szabadidős vagy fitneszlétesítmények külső látogatók által igénybe vehető wellness-központban találhatók.

5. cikk

(1)   A 3. cikk b) pontjának alkalmazásában a kempingszolgáltatásnak legalább 20 pontot vagy – amennyiben kollektív szolgáltatásokat nyújt – 24 pontot kell elérnie.

(2)   Az (1) bekezdésben megállapított minimumkövetelményt a következők az itt megadott mértékben növelik meg:

a)

3 ponttal, amennyiben a kempingszolgáltatás vezetése vagy tulajdonosa vendéglátást biztosít;

b)

3 ponttal, amennyiben a kempingszolgáltatás vezetése vagy tulajdonosa zöld területeket bocsát a vendégek rendelkezésére;

c)

3 ponttal, amennyiben a kempingszolgáltatás vezetése vagy tulajdonosa szabadidős vagy fitneszlétesítményeket biztosít, illetve 5 ponttal, amennyiben a szóban forgó szabadidős vagy fitneszlétesítmények külső látogatók által igénybe vehető wellness-központban találhatók.

6. cikk

A „turisztikai szálláshely” termékcsoportra vonatkozó uniós ökocímke kritériumai, valamint a kapcsolódó értékelési és ellenőrzési követelmények az e határozatról szóló értesítés dátumától számított öt évig érvényesek.

7. cikk

A „turisztikai szálláshely” termékcsoporthoz adminisztratív célból rendelt kódszám: „051”.

8. cikk

A 2009/564/EK és a 2009/578/EK határozat hatályát veszti.

9. cikk

A 8. cikk rendelkezéseitől eltérve a „turistaszállás-szolgáltatás” termékcsoportba, illetve a „kempingszolgáltatás” termékcsoportba tartozó termékekre vonatkozóan az e határozatról szóló értesítés dátumától számított két hónapon belül benyújtott, uniós ökocímke iránti kérelmek alapulhatnak akár a 2009/578/EK határozatban, illetve a 2009/564/EK határozatban, akár az e határozatban megállapított kritériumokon.

A 2009/564/EK határozatban vagy a 2009/578/EK határozatban megállapított kritériumok alapján odaítélt uniós ökocímkék az e határozatról szóló értesítés dátumától számított 20 hónapig használhatók.

10. cikk

Ennek a határozatnak a tagállamok a címzettjei.

Kelt Brüsszelben, 2017. január 25-én.

a Bizottság részéről

Karmenu VELLA

a Bizottság tagja


(1)  HL L 27., 2010.1.30., 1. o.

(2)  A Bizottság 2009. július 9-i 2009/564/EK határozata kempingszolgáltatásokra vonatkozó közösségi ökocímke odaítélésével kapcsolatos ökológiai kritériumok meghatározásáról (HL L 196., 2009.7.28., 36. o.).

(3)  A Bizottság 2009. július 9-i 2009/578/EK határozata a turistaszállás-szolgáltatásra vonatkozó közösségi ökocímke odaítélésével kapcsolatos ökológiai kritériumok meghatározásáról (HL L 198., 2009.7.30., 57. o.).


MELLÉKLET

KERETRENDSZER

AZ UNIÓS ÖKOCÍMKE ODAÍTÉLÉSÉNEK KRITÉRIUMAI

Az uniós ökocímke turisztikai szálláshelyek részére történő odaítélésére vonatkozó kritériumok

Kötelező kritériumok

Általános irányítási kritériumok

1. kritérium

A környezetközpontú irányítási rendszer alapjai

2. kritérium

A személyzet képzése

3. kritérium

A vendégek tájékoztatása

4. kritérium

Általános karbantartás

5. kritérium

A fogyasztás nyomon követése

Energiával kapcsolatos kritériumok

6. kritérium

Energiahatékony helyiségfűtő és vízmelegítő berendezések

7. kritérium

Energiahatékony légkondicionáló berendezések és levegőalapú hőszivattyúk

8. kritérium

Energiahatékony világítás

9. kritérium

Hőszabályozás

10. kritérium

A fűtés, szellőztetés és légkondicionálás, valamint a világítás automatikus kikapcsolása

11. kritérium

Kültéri fűtő és légkondicionáló berendezések

12. kritérium

Megújuló energiaforrásból származó villamos energia beszerzése

13. kritérium

Szén és fűtőolajok

Vízzel kapcsolatos kritériumok

14. kritérium

Víztakarékos szerelvények: Fürdőszobai csaptelepek és zuhanyfejek

15. kritérium

Víztakarékos szerelvények: WC-k és vizeldék

16. kritérium

A mosnivaló mennyiségének csökkentése a törölközők és ágyneműk többszöri használata révén

Hulladékkal és szennyvízzel kapcsolatos kritériumok

17. kritérium

Hulladékkeletkezés megelőzése: Az étkeztetés által termelt hulladék csökkentésére szolgáló terv

18. kritérium

Hulladékkeletkezés megelőzése: Egyszer használatos cikkek

19. kritérium

A hulladék szelektív gyűjtése és újrafeldolgozásra küldése

Egyéb kritériumok

20. kritérium

Dohányzási tilalom a közös használatú területeken

21. kritérium

A környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközök népszerűsítése

22. kritérium

Az uniós ökocímkén feltüntetett információk

Választható kritériumok

Általános irányítási kritériumok

23. kritérium

A turisztikai szálláshely EMAS-bejegyzése, ISO-tanúsítása (maximum 5 pont)

24. kritérium

A szállítók EMAS-bejegyzése vagy ISO-tanúsítása (maximum 5 pont)

25. kritérium

Ökocímkés szolgáltatások (maximum 4 pont)

26. kritérium

Környezetvédelmi és szociális ügyekkel kapcsolatos tájékoztatás és oktatás (maximum 2 pont)

27. kritérium

A fogyasztás nyomon követése: Az egyes berendezések/tevékenységek energia- és vízfogyasztását mérő készülékek használata (maximum 2 pont)

Energiával kapcsolatos kritériumok

28. kritérium

Energiahatékony helyiségfűtő és vízmelegítő berendezések (maximum 3 pont)

29. kritérium

Energiahatékony légkondicionáló berendezések és levegőalapú hőszivattyúk (maximum 3,5 pont)

30. kritérium

Levegőalapú hőszivattyúk 100 kW hőteljesítményig (3 pont)

31. kritérium

Energiahatékony háztartási készülékek és világítás (maximum 4 pont)

32. kritérium

Hővisszanyerés (maximum 3 pont)

33. kritérium

Hőfokszabályozás és ablakszigetelés (maximum 4 pont)

34. kritérium

A készülékek/berendezések automatikus kikapcsolása (maximum 4,5 pont)

35. kritérium

Távfűtés/távhűtés és kapcsolt energiatermelés felhasználásával üzemelő hűtés (maximum 4 pont)

36. kritérium

Közelségérzékelővel felszerelt elektromos kézszárítók (1 pont)

37. kritérium

A helyiségfűtő berendezések kibocsátásai (1,5 pont)

38. kritérium

Megújuló energiaforrásból származó villamos energia beszerzése (maximum 4 pont)

39. kritérium

Megújuló energiaforrásból történő saját, helyszíni villamos áram-termelés (maximum 5 pont)

40. kritérium

Megújuló energiaforrásokból származó fűtőenergia (maximum 3,5 pont)

41. kritérium

Úszómedence fűtése (maximum 1,5 pont)

Vízzel kapcsolatos kritériumok

42. kritérium

Víztakarékos szerelvények: Fürdőszobai csaptelepek és zuhanyfejek (maximum 4 pont)

43. kritérium

Víztakarékos szerelvények: WC-k és vizeldék (maximum 4,5 pont)

44. kritérium

Mosogatógép vízfogyasztása (2,5 pont)

45. kritérium

Mosógép vízfogyasztása (3 pont)

46. kritérium

A vízkeménység megjelölése (maximum 1,5 pont)

47. kritérium

Optimalizált úszómedence-kezelés (maximum 2,5 pont)

48. kritérium

Az esővíz és a szürkevíz hasznosítása (maximum 3 pont)

49. kritérium

Hatékony öntözés (1,5 pont)

50. kritérium

Kültéri növénytelepítésre felhasznált őshonos fajok és idegenhonos nem inváziós fajok (maximum 2 pont)

Hulladékkal és szennyvízzel kapcsolatos kritériumok

51. kritérium

Papírtermékek (maximum 2 pont)

52. kritérium

Tartós fogyasztási cikkek (maximum 4 pont)

53. kritérium

Italok biztosítása (2 pont)

54. kritérium

A mosó- és tisztítószerek, valamint piperecikkek beszerzése (maximum 2 pont)

55. kritérium

A tisztítószerek felhasználásának minimálisra csökkentése (1,5 pont)

56. kritérium

Jegesedésgátlás (1 pont)

57. kritérium

Használt textíliák és bútorok (maximum 2 pont)

58. kritérium

Komposztálás (maximum 2 pont)

59. kritérium

Szennyvíztisztítás (maximum 3 pont)

Egyéb kritériumok

60. kritérium

A szobákban való dohányzás tilalma (1 pont)

61. kritérium

Szociális politika (maximum 2 pont)

62. kritérium

Karbantartó járművek (1 pont)

63. kritérium

Környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközök kínálata (maximum 2,5 pont)

64. kritérium

Burkolat nélküli felületek (1 pont)

65. kritérium

Helyi és biotermékek (maximum 4 pont)

66. kritérium

A növényvédő szerek használatának kerülése (2 pont)

67. kritérium

További környezetvédelmi és szociális intézkedések (maximum 3 pont)

Értékelés és ellenőrzés

A konkrét értékelési és ellenőrzési követelmények az A. és B. szakaszban meghatározott egyes kritériumok alatt vannak feltüntetve.

Amennyiben a kérelmezőnek a kritériumoknak való megfelelés igazolására nyilatkozatokat, dokumentációkat, elemzéseket, vizsgálati jegyzőkönyveket vagy egyéb bizonyítékot kell benyújtania, azok származhatnak a kérelmezőtől vagy adott esetben annak beszállítójától (beszállítóitól) stb.

Az illetékes testületeknek előnyben kell részesíteniük a vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumokra vonatkozó harmonizált szabvány szerint akkreditált szervezetek által kiállított tanúsítványokat és a termékek, folyamatok és szolgáltatások tanúsítását végző szervezetekre vonatkozó harmonizált szabvány szerint akkreditált szervezetek által végzett ellenőrzéseket. Az akkreditálást a 765/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (1) rendelkezéseinek megfelelően kell elvégezni.

Az Unió környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerének (2) (EMAS) keretében benyújtott környezetvédelmi nyilatkozatokból származó információkat az előző bekezdésben említett tanúsítványokkal egyenértékű bizonyítási eszköznek kell tekinteni.

Adott esetben az egyes kritériumoknál feltüntetett vizsgálati módszerektől eltérő módszerek is használhatók, ha azok egyenértékűségét a kérelmet elbíráló illetékes testület elfogadja.

Az illetékes testületek adott esetben a fentieket igazoló dokumentációt kérhetnek, továbbá független ellenőrzéseket is végezhetnek.

Az illetékes testületek az uniós ökocímke-használati engedély odaítélése előtt helyszíni ellenőrzést végeznek, és azon időszak alatt, amelyre az ökocímkét odaítélték, rendszeres időközönként további helyszíni ellenőrző látogatásokat tehetnek.

Az uniós ökocímke odaítélésének előfeltétele, hogy a szolgáltatások megfeleljenek azon ország(ok) valamennyi vonatkozó jogi követelményének, amely(ek)ben a „turisztikai szálláshely” található. Különösen a következőket kell garantálni:

1.

Az építmény megfelel az energiahatékonyságra és a hőszigetelésre, a vízforrásokra, vízkezelésre és szennyvíz-ártalmatlanításra (ideértve a kémiai WC-ket), a hulladékgyűjtésre és -ártalmatlanításra, a felszerelések karbantartására és szervizelésére, valamint a biztonsági és egészségügyi előírásokra vonatkozó uniós, nemzeti és helyi törvényeknek és rendeleteknek, továbbá a tájkép és a biodiverzitás megóvásával kapcsolatos vonatkozó területi törvényeknek és rendeleteknek.

2.

A pályázó működő és a nemzeti és/vagy helyi törvények előírásainak megfelelően bejegyzett vállalkozás, amely a személyzetét jogszerűen foglalkoztatja, és a társadalombiztosítással kapcsolatos kötelezettségeit teljesíti. Ehhez az alkalmazottaknak a nemzeti jognak megfelelő írásbeli munkaszerződéssel kell rendelkezniük, legalább a kollektív szerződésekben megállapított nemzeti vagy regionális minimálbérben kell részesülniük (kollektív szerződés hiányában az alkalmazottaknak legalább a nemzeti vagy regionális minimálbért biztosítani kell), a munkaidejüket pedig a nemzeti jogszabályoknak megfelelően kell megállapítani.

A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a szolgáltatása megfelel ezeknek a kritériumoknak, és ezt a nyilatkozatát független ellenőrzéssel vagy – a nemzeti adatvédelmi jogszabályok sérelme nélkül – igazoló dokumentumokkal (pl. építési engedély, szaktechnikusok nyilatkozatai, amelyekben kifejtik, hogy az épület fent említett szempontjaira vonatkozó nemzeti jogszabályok és helyi szabályok miként teljesülnek, az írásbeli szociálpolitikai megállapodás másolata, a szerződések másolatai, igazolás a munkavállalók nemzeti biztosítási rendszerben való nyilvántartásba vételéről, a helyi önkormányzat munkaügyi felügyeletének/ügynökségének hivatalos dokumentációjában/nyilvántartásában rögzített alkalmazottak nevéről és számáról) alá kell támasztania, továbbá a helyszíni ellenőrző látogatások során véletlenszerű közvetlen elbeszélgetésre is sor kerülhet a munkavállalókkal.

A. SZAKASZ

A 3. CIKK a) PONTJÁBAN EMLÍTETT KRITÉRIUMOK

ÁLTALÁNOS IRÁNYÍTÁS

1. kritérium   A környezetközpontú irányítási rendszer alapjai

A turisztikai szálláshelynek a következő eljárások végrehajtásával meg kell teremtenie a környezetközpontú irányítási rendszer alapjait:

környezeti politika, amely meghatározza a szállás szempontjából releváns, az energiával, a vízzel és a hulladékkal összefüggő legfontosabb környezeti tényezőket,

részletes cselekvési program, amely a meghatározott környezeti tényezőkkel összefüggésben megállapítja a környezeti teljesítmény-célokat, amelyeket ezen uniós ökocímke-határozat követelményeit figyelembe véve legalább kétévente meg kell határozni.

A környezeti politikában meghatározott azon környezeti tényezők esetében, amelyekre az uniós ökocímke nem tér ki, a célokat lehetőleg az idegenforgalmi ágazatban alkalmazandó legjobb környezetvédelmi vezetési gyakorlatról szóló referenciadokumentum (3) (EMAS) által megállapított környezeti teljesítménymutatók és kiválósági referenciaértékek alapján kell kitűzni,

belső értékelési eljárás, amely lehetővé teszi, hogy legalább évente ellenőrizzék a szervezet teljesítményét a cselekvési programban meghatározott célok tekintetében, és szükség esetén korrekciós intézkedéseket hozzanak.

Az előző bekezdésben említett eljárásokra vonatkozó információkat a vendégek és a személyzet rendelkezésére kell bocsátani.

A belső értékelési eljárás keretében és – szükség esetén – a cselekvési programban ki kell értékelni a vendégektől a 3. kritériumban említett kérdőív kitöltésével összegyűjtött észrevételeket és visszajelzéseket.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a következőket:

a környezeti politika egy példánya,

a cselekvési program, valamint

az értékelő jelentés, amelyet a kérelem benyújtását követően két éven belül, majd azt követően a naprakész változatát kétévente az illetékes testület rendelkezésére kell bocsátani.

Az EMAS alapján bejegyzett vagy az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítással rendelkező kérelmezőket úgy kell tekinteni, hogy teljesítik a kritériumokat. Ebben az esetben az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítványt vagy az EMAS-bejegyzést kell bizonyítékként benyújtani. Az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítvány esetében egy, a cselekvési programban meghatározott célok tekintetében nyújtott teljesítményeket összefoglaló jelentést kell csatolni a kérelemhez.

2. kritérium   A személyzet képzése

a)

A turisztikai szálláshelynek tájékoztatást és képzést kell nyújtania a személyzete (köztük a külső alvállalkozói személyzete) számára, ezen belül írásos szabályzatot vagy kézikönyveket kell rendelkezésükre bocsátania, hogy biztosítsa a környezetvédelmi intézkedések végrehajtását, és felhívja a figyelmet az ezen uniós ökocímke kötelező és választható kritériumainak megfelelő környezettudatos magatartás fontosságára. A személyzetnek nyújtott képzésbe különösen a következőket kell belefoglalni:

i.

a turisztikai szálláshely környezeti politikája és cselekvési terve, valamint a turisztikai szálláshelyek uniós ökocímkéjére vonatkozó ismeretek;

ii.

a világítással, a légkondicionálóval és a fűtési rendszerrel kapcsolatban végrehajtandó energiatakarékossági intézkedések, amikor a személyzet elhagyja a helyiséget, vagy kinyitják az ablakokat;

iii.

a szivárgások ellenőrzésével, az öntözéssel, az ágynemű és a törülközők cseréjének gyakoriságával és a medence szűrőjének tisztításával kapcsolatban végrehajtandó víztakarékossági intézkedések;

iv.

a takarításhoz, mosogatáshoz, fertőtlenítéshez és mosáshoz használt vegyipari termékek, valamint az egyéb különleges tisztítószerek (például a medence szűrőjének tisztítására szolgáló vegyszerek) minimalizálására szolgáló intézkedések; ezeket a vegyi anyagokat csak ott szabad alkalmazni, ahol szükséges; továbbá ha rendelkezésre áll információ az adagolásról, akkor a fent említett termékek felhasználására vonatkozóan a csomagoláson feltüntetett vagy a gyártó által ajánlott határértékeket kell betartani;

v.

a különféle eldobásra kerülő tárgyakkal és hulladékelhelyezési kategóriákkal kapcsolatos hulladékcsökkentő és szétválogatási intézkedések;

vi.

a személyzet rendelkezésére álló, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközök;

vii.

azok a releváns információk, amelyeket a személyzetnek a 3. kritériumnak megfelelően a vendégek rendelkezésére kell bocsátania.

b)

A személyzet valamennyi új tagja számára a munkába állástól számított négy héten belül megfelelő képzést, a személyzet többi tagja számára pedig legalább évente egy alkalommal naprakész tájékoztatást kell nyújtani a fent említett szempontokról.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a képzési program részleteit, tartalmát, valamint egy jelentést arról, hogy a személyzet mely tagjai mikor és milyen képzésen vettek részt. A személyzeti képzések dátumát és típusát fel kell jegyezni annak bizonyítékául, hogy a naprakész tájékoztatást adó képzésre sor került.

3. kritérium   A vendégek tájékoztatása

a)

A turisztikai szálláshelynek a vendégek számára is tájékoztatást kell nyújtania, hogy biztosítsa a környezetvédelmi intézkedések végrehajtását, és felhívja a figyelmet az ezen uniós ökocímke kötelező és választható kritériumainak megfelelő környezettudatos magatartásra. A szóban forgó tájékoztatást kérdés, illetve kérés nélkül, szóban vagy írásban, a recepción vagy a szobában kell a vendégeknek adni, és a tájékoztatásnak ki kell térnie a következőkre:

i.

a turisztikai szálláshely környezeti politikája, valamint a turisztikai szálláshelyek uniós ökocímkéjére vonatkozó ismeretek;

ii.

a világítással, a légkondicionálóval és a fűtési rendszerrel kapcsolatban végrehajtandó energiatakarékossági intézkedések, amikor a vendégek elhagyják a helyiséget, vagy kinyitják az ablakokat;

iii.

a szivárgások ellenőrzésével, valamint az ágynemű és a törülközők cseréjének gyakoriságával kapcsolatos víztakarékossági intézkedések;

iv.

az egyszer használatos cikkekkel kapcsolatos hulladékcsökkentési és -válogatási eljárások, hulladékelhelyezési kategóriák, a szennyvízbe nem dobható tárgyak. Emellett a reggeliztető helyiségben és az étkezőben plakátot vagy egyéb tájékoztató anyagot kell kihelyezni, amely az élelmiszerhulladék-képződés csökkentésére vonatkozóan ad tanácsot;

v.

a vendégek rendelkezésére álló, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközök;

vi.

a turisztikai szálláshelynek információt kell biztosítania a vendégeknek a helyi idegenforgalmi látványosságokról, idegenvezetőkről, éttermekről, piacokról és kézműves központokról.

b)

A vendégektől az interneten keresztül vagy a helyszínen kérdőívben meg kell kérdezni a véleményüket a turisztikai szálláshelynek az a) pontban felsorolt általános környezeti szempontjairól, valamint a turisztikai szálláshely létesítményeivel és szolgáltatásaival való általános elégedettségükről. Egyértelmű eljárást kell bevezetni az ügyfelek észrevételeinek, panaszainak és az ezekre adott válaszoknak, valamint a meghozott korrekciós intézkedéseknek a rögzítésére.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a vendégeknek biztosított tájékoztató másolatát. A kérelmezőnek meg kell adnia, hogy milyen eljárásokat vezetett be az információk és a kérdőívek szétosztására és összegyűjtésére, valamint a visszajelzések figyelembevételére.

4. kritérium   Általános karbantartás

A készülékek/berendezések tervszerű megelőző karbantartását legalább évente vagy – a jogszabályoknak vagy a gyártó utasításainak megfelelően – gyakrabban végre kell hajtani. A karbantartásnak magában kell foglalnia legalább a szálláshely területén található energetikai berendezések (pl. a fűtő, szellőztető és légkondicionáló berendezések, a hűtő rendszerek stb.) és a vízvezeték és tartozékai (pl. a csővezetékek szerelvényei, az öntözőrendszerek stb.) esetleges szivárgásainak ellenőrzését és a megfelelő működés biztosítását.

Az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (4) hatálya alá tartozó, hűtőközeggel működő berendezéseket a következők szerint kell ellenőrizni és karbantartani:

a)

a legalább 5 tonna, de kevesebb mint 50 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmazó berendezéseket legalább 12 havonta, illetve amennyiben szivárgásészlelő rendszert szereltek fel, legalább 24 havonta;

b)

a legalább 50 tonna, de kevesebb mint 500 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmazó berendezéseket legalább hathavonta, illetve amennyiben szivárgásészlelő rendszert szereltek fel, legalább 12 havonta;

c)

a legalább 500 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmazó berendezéseket legalább háromhavonta, illetve amennyiben szivárgásészlelő rendszert szereltek fel, legalább hathavonta.

Valamennyi karbantartási tevékenységet külön karbantartási nyilvántartásban kell rögzíteni, megadva a vízellátó berendezésekből szivárgó víz hozzávetőleges mennyiségét.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a karbantartási program rövid leírását, a karbantartást végző személyek vagy cégek adatait, valamint a karbantartási nyilvántartást.

5. kritérium   A fogyasztás nyomon követése

A turisztikai szálláshelynek kidolgozott eljárásokkal kell rendelkeznie legalább a következő tényezőkre vonatkozó adatok havonta vagy legalább évente történő gyűjtéséhez és ellenőrzéséhez:

a)

fajlagos energiafelhasználás (kWh/vendégéjszaka és/vagy kWh/m2 (beltéri terület)/év);

b)

a megújuló forrásokból helyben termelt energia aránya a végső energiafogyasztáson belül (%);

c)

vízfogyasztás vendégéjszakánként (liter/vendégéjszaka), beleértve az öntözésre felhasznált vizet (ha van ilyen) és minden egyéb, vízfogyasztással járó tevékenységet;

d)

a vendégéjszakánként keletkező hulladék mennyisége (kg/vendégéjszaka). Az élelmiszer-hulladék alakulását elkülönítve kell kimutatni (5);

e)

a takarításhoz, mosogatáshoz, mosáshoz és fertőtlenítéshez használt vegyipari termékekből, valamint az egyéb különleges tisztítószerekből (például a medence szűrőjének tisztítására szolgáló vegyszerekből) felhasznált mennyiség (kg vagy liter/vendégéjszaka), megadva, hogy azok felhasználásra kész vagy hígítatlan állapotban vannak;

f)

ebből az ezen uniós ökocímke-határozatban szereplő vonatkozó választható kritériumoknak megfelelően használt, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékek százaléka (%).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell az adatgyűjtési és nyomonkövetési eljárások leírását. A turisztikai szálláshelynek be kell nyújtania egy rövid összefoglaló jelentést a fent említett fogyasztási paraméterekre vonatkozó adatokról, valamint az 1. kritériumnál említett belső értékelő jelentést, amelyet a kérelem benyújtását követően két éven belül, majd azt követően kétévente az illetékes testület rendelkezésére kell bocsátani.

ENERGIA

6. kritérium   Energiahatékony helyiségfűtő és vízmelegítő berendezések

a)

Az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt beépített melegvíz-üzemű helyiségfűtő berendezéseknek:

i.

a 2012/27/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv (6) meghatározása szerinti nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelő egységeknek kell lenniük, vagy

ii.

a 2014/314/EU bizottsági határozat (7) szerint kiszámított, a következő táblázatban szereplő értékeknek megfelelő szezonális helyiségfűtési hatásfokkal és/vagy üvegházhatásúgáz- (ÜHG-)kibocsátási határértékekkel kell rendelkezniük:

Melegvíz-üzemű helyiségfűtő berendezéstípus

Hatékonysági mutató

Valamennyi helyiségfűtő berendezés, kivéve a szilárdbiomassza-üzemű fűtőkazánokat és a hőszivattyús fűtőberendezéseket

Minimális szezonális helyiségfűtési hatásfok

s) ≥ 98 %

Szilárdbiomassza-üzemű fűtőkazánok

Minimális szezonális helyiségfűtési hatásfok

s) ≥ 79 %

Hőszivattyús fűtőberendezések (az olyan hőszivattyúk tekintetében, amelyek hűtőközegének globális felmelegedési potenciálja (GWP) ≤ 2 000 , két lehetőség létezik, a 2. lehetőség kötelező az olyan hőszivattyúk tekintetében, amelyek hűtőközegének globális felmelegedési potenciálja (GWP) ≤ 2 000 )

1. lehetőségMinimális szezonális helyiségfűtési hatásfok/a hűtőközeg GWP-értéke

ηs ≥ 107 %/[0–500]

ηs ≥ 110 %/[500–1 000 ]

ηs ≥ 120 %/[1 000 –2 000 ]

ηs ≥ 130 %/> 2 000

2. lehetőségAz ÜHG-kibocsátás határértékei

150 g CO2-egyenérték/kWh hőteljesítmény

b)

Az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt beépített helyi helyiségfűtő berendezéseknek meg kell felelniük az (EU) 2015/1185 bizottsági rendeletben (8) vagy az (EU) 2015/1188 bizottsági rendeletben (9) a minimális szezonális helyiségfűtési hatásfokra vonatkozóan meghatározott előírásnak.

c)

Az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt beépített vízmelegítő berendezéseknek legalább a következő energiahatékonysági mutatókkal kell rendelkezniük:

Vízmelegítő-típus

Energiahatékonysági mutató

Minden olyan vízmelegítő, amelynek névleges terhelési profilja ≤ S

A energiahatékonysági osztály (b)

Minden olyan vízmelegítő, a hőszivattyús vízmelegítők kivételével, amelynek névleges terhelési profilja > S és ≤ XXL

A energiahatékonysági osztály (b)

Olyan hőszivattyús vízmelegítők, amelyeknek a névleges terhelési profilja > S és ≤ XXL

A+ energiahatékonysági osztály (b)

Minden olyan vízmelegítő, amelynek névleges terhelési profilja > XXL (3XL és 4XL)

A vízmelegítés energiahatékonysága ≥ 131 % (c)

d)

A meglévő kapcsolt energiatermelő egységeknek meg kell felelniük a nagy hatásfokra vonatkozóan a 2004/8/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv (10) III. mellékletében, vagy ha 2012. december 4. után építették be őket, a 2012/27/EU irányelv II. mellékletében megállapított meghatározásnak.

e)

A 92/42/EGK tanácsi irányelvben (11) meghatározottak szerinti, folyékony vagy gáznemű tüzelőanyaggal működő, meglévő melegvízkazánoknak meg kell felelniük az említett irányelvben megállapított, legalább három csillagnak megfelelő hatásfok-szabványoknak. A 92/42/EGK irányelv hatálya alól kizárt kazánok hatásfokának meg kell felelnie a gyártó utasításainak és a hatásfokkal kapcsolatos nemzeti és helyi jogszabályoknak, de e meglévő kazánok esetében (a biomasszával működő kazánok kivételével) 88 %-nál alacsonyabb hatásfok nem elfogadható.

Értékelés és ellenőrzés

Az a, b) és c) pont szerinti követelmények esetében az engedély jogosultjának tájékoztatnia kell az illetékes testületet új berendezéseknek az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt történő beépítéséről, be kell nyújtania a helyiségfűtő vagy vízmelegítő berendezés gyártójától vagy a berendezés beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást, és meg kell adnia, hogy az előírt hatékonyság miként teljesül. Az uniós ökocímkével rendelkező melegvíz-üzemű fűtőberendezéseket úgy kell tekinteni, hogy kielégítik az a) pont ii. alpontjának követelményeit. Az a)–e) pontokban felsorolt követelmények valamelyikét kielégítő más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek e kritérium megfelelő pontjának. Uniós ökocímkével rendelkező melegvíz-üzemű fűtőberendezések használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 2014/314/EU határozat alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, és meg kell adnia, hogy az ISO I. típusba tartozó címke mely követelményei felelnek meg az a)–e) pontban felsorolt követelményeknek. A d) és e) pont szerinti követelmények esetében a kérelmezőnek be kell nyújtania a helyiségfűtő vagy vízmelegítő berendezés gyártójától vagy a berendezés beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást, és meg kell adnia, hogy az előírt hatékonyság miként teljesül.

7. kritérium   Energiahatékony légkondicionáló berendezések és levegőalapú hőszivattyúk

Az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt beépített háztartási légkondicionáló és levegőalapú hőszivattyú berendezéseknek legalább a következő, a 626/2011/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendeletben (12) meghatározott energiahatékonysági osztályba kell tartozniuk:

Típus

Energiahatékonysági osztály (hűtés/fűtés)

Monosplit (osztott készülék egy beltéri egységgel) < 3 kW

A+++/A+++

Monosplit 3–4 kW

A+++/A+++

Monosplit 4–5 kW

A+++/A++

Monosplit 5–6 kW

A+++/A+++

Monosplit 6–7 kW

A++/A+

Monosplit 7–8 kW

A++/A+

Monosplit > 8 kW

A++/A++

Multi-split (osztott készülék több beltéri egységgel)

A++/A+

Megjegyzés: Ez a kritérium vonatkozik a villamosenergia-hálózatról üzemelő legfeljebb 12 kW mért hűtő-, vagy ha a termék hűtési funkcióval nem rendelkezik, fűtőteljesítményű légkondicionáló és levegőalapú hőszivattyú berendezésekre. Ez a kritérium nem vonatkozik a nem villamos energiával működő készülékekre és azokra a készülékekre, amelyek kondenzátor- vagy elpárologtató oldala (vagy mindkettő) nem a levegőt használja hőátadó közegként.

Értékelés és ellenőrzés

Az engedély jogosultjának tájékoztatnia kell az illetékes testületet a fent említett berendezéseknek az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt történő beépítéséről, be kell nyújtania a légkondicionáló rendszer gyártójától vagy a rendszer beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást, és meg kell adnia, hogy az előírt hatékonyság miként teljesül.

8. kritérium   Energiahatékony világítás

a)

Az uniós ökocímke odaítélésekor:

i.

a turisztikai szálláshelyen az összes fényforrás legalább 40 %-ának a 874/2012/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet (13) VI. melléklete szerinti A energiahatékonysági osztályba kell tartoznia;

ii.

az összes olyan fényforrás legalább 50 %-ának, amely olyan helyen található, ahol a világítást naponta valószínűleg több mint öt órára felkapcsolják, a 874/2012/EU felhatalmazáson alapuló rendelet VI. melléklete szerinti A energiahatékonysági osztályba kell tartoznia.

b)

Legfeljebb 2 évvel az uniós ökocímke odaítélése után:

i.

a turisztikai szálláshelyen az összes fényforrás legalább 80 %-ának a 874/2012/EU felhatalmazáson alapuló rendelet VI. melléklete szerinti A energiahatékonysági osztályba kell tartoznia;

ii.

az összes olyan fényforrás 100 %-ának, amely olyan helyen található, ahol a világítást naponta valószínűleg több mint öt órára felkapcsolják, a 874/2012/EU felhatalmazáson alapuló rendelet VI. melléklete szerinti A energiahatékonysági osztályba kell tartoznia.

Megjegyzés: A százalékok az energiatakarékos fényforrás befogadására alkalmas lámpatestek számához viszonyítva vannak megállapítva. A célértékek nem vonatkoznak azokra a világítótestekre, amelyek fizikai jellemzőik alapján nem használhatók energiatakarékos fényforrásokkal.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek írásos jelentéseket kell benyújtania az illetékes testületnek, amelyben megadja az energiatakarékos fényforrás befogadására alkalmas lámpák és lámpatestek számát, az üzemidőt órában és a legalább a 874/2012/EU felhatalmazáson alapuló rendelet VI. melléklete szerinti A energiahatékonysági osztályba tartozó energiahatékony lámpák és lámpatestek számát. A jelentéseknek továbbá magyarázatot kell tartalmazniuk arra vonatkozóan, hogy miért nem lehet kicserélni azokat a lámpákat és lámpatesteket, amelyek fizikai jellemzőik alapján nem alkalmasak energiatakarékos fényforrás befogadására. Két jelentést kell benyújtani: az elsőt a kérelem benyújtásakor, a másodikat pedig az ökocímke odaítélésétől számított legfeljebb 2 éven belül.

Az energiatakarékos fényforrások alkalmazását lehetetlenné tevő fizikai jellemzők a következők lehetnek: olyan díszvilágítás, amely különleges lámpákat és lámpatesteket igényel; szabályozható fényerejű világítás; olyan helyzetek, amelyekben energiatakarékos világítás nem áll rendelkezésre. Ilyen esetben bizonyítani kell, hogy miért nem alkalmazhatók energiatakarékos lámpák és lámpatestek. Ez történhet például a beépített világítótestről készült fényképpel.

9. kritérium   Hőszabályozás

A hőmérsékletnek minden közös használatú területen (például az éttermekben, a társalgókban és a konferenciatermekben) egyénileg szabályozhatónak kell lennie az alábbiakban meghatározott tartomány(ok)on belül.

i.

A nyári időszakban, hűtési üzemmódban a közös használatú területek hőmérsékletét legalább 22 °C-ra kell beállítani (± 2 °C a vendégek kérésére).

ii.

A téli időszakban, fűtési üzemmódban a közös használatú területek hőmérsékletét legfeljebb 22 °C-ra kell beállítani (± 2 °C a vendégek kérésére).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a dokumentációt a hőszabályozó rendszerekről vagy a meghatározott hőmérsékleti tartományok beállítása érdekében követett eljárásokról.

10. kritérium   A fűtés, szellőztetés és légkondicionálás, valamint a világítás automatikus kikapcsolása

a)

Az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt beépített fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszereket/berendezéseket automatikus kikapcsolóval kell ellátni, amelyek az ablakok kinyitása esetén, illetve akkor lépnek működésbe, amikor a vendégek elhagyják a helyiséget.

b)

Az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt épített és/vagy felújított bérelhető szálláshelyeken/szobákba olyan automatikus rendszereket (pl. érzékelők, centralizált kulcs/kártya stb.) kell beépíteni, amelyek minden világítást kikapcsolnak, ha a vendégek elhagyják a szobát.

Megjegyzés: A kis szálláshelyek (legfeljebb 5 szobával) mentesülnek ez alól.

Értékelés és ellenőrzés

Az engedély jogosultjának tájékoztatnia kell az illetékes testületet a fűtést, szellőztetést és légkondicionálást, valamint a világítást automatikusan kikapcsoló rendszereknek vagy berendezéseknek az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt történő beépítéséről, és be kell nyújtania az e rendszerek/berendezések beszereléséért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást.

11. kritérium   Kültéri fűtő és légkondicionáló berendezések

A turisztikai szálláshelyen nem használhatnak kültéri fűtő vagy légkondicionáló berendezéseket.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium. Ezt a helyszíni ellenőrző látogatások során ellenőrizni kell.

12. kritérium   Megújuló energiaforrásból származó villamos energia beszerzése

a)

Amennyiben a szálláshely helyén 1–4 olyan szolgáltató van, amely egyedi zöld díjszabással kínál olyan szolgáltatást, amelyben a szolgáltatott villamos energia 50 %-a megújuló energiaforrásból származik vagy függetlenített származási garanciával rendelkezik:

A turisztikai szálláshelynek a felhasznált villamos energia legalább 50 %-át a 2009/28/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv (14) meghatározása szerinti megújuló energiaforrásokból származó villamos energia formájában kell beszereznie. E célból:

a turisztikai szálláshelynek lehetőleg egyedi villamosenergia-díjszabásra szóló szerződést kell kötnie, amelynek keretében a szolgáltatott villamos energia legalább 50 %-át megújuló energiaforrásokból állítják elő. Ez a követelmény akkor teljesül, ha a szolgáltató nyilatkozata szerint az általa értékesített összes áram energiahordozó-összetételében a megújuló energiaforrásból származó energiahordozók aránya legalább 50 %, vagy a szolgáltató nyilatkozata szerint azon termék energiahordozó-összetételében, amelyre a szerződés szerinti díjszabás szól, a megújuló energiaforrásból származó energiahordozók aránya legalább 50 %;

vagy

alternatív megoldásként a megújuló energiaforrásból származó energiahordozók arányára vonatkozó legalább 50 %-os arányt a 2009/28/EK irányelv 2. cikkének j) pontja szerinti származási garanciák függetlenített vásárlásával is teljesíteni lehet [a garanciákkal az Európai energetikai tanúsítványok rendszerének (European Energy Certificate System, EECS) működési elvei és szabályzata szerint kereskednek]. Ezen alternatív megoldás esetében a következő követelményeknek kell teljesülniük:

i.

Mind az exportáló, mind az importáló ország nemzeti szabályozása rendelkezik a Kibocsátó Szervezetek Szövetsége (Association of Issuing Bodies, AIB) által az EECS működési elvei és szabályzata szerint akkreditált domén-protokollokról a kétszeres beszámítás elkerülése érdekében arra az esetre, ha a fogyasztó származási garanciák függetlenített vásárlása mellett dönt.

ii.

A függetlenített vásárlás keretében megvásárolt származási garanciák mennyisége megfelel a kérelmező ugyanezen időszak alatti villamosenergia-fogyasztásának.

b)

Amennyiben a szálláshely helyén legalább 5 olyan szolgáltató van, amely egyedi tarifával 100 %-ban megújuló energiaforrásból származó villamos energiát kínál, a turisztikai szálláshelynek a villamosenergia-fogyasztásának 100 %-át megújuló energiaforrásokból származó villamos energia formájában kell beszereznie egyedi zöld díjszabás keretében. Ez a követelmény akkor teljesül, ha a szolgáltató nyilatkozata szerint az általa értékesített összes energiahordozó összetételében a megújuló energiaforrásból származó energiahordozók aránya 100 %, vagy a szolgáltató nyilatkozata szerint azon termék energiahordozó-összetételében, amelyre a szerződés szerinti díjszabás szól, a megújuló energiaforrásból származó energiahordozók aránya 100 %;

Megjegyzés: Az olyan szálláshelyek, amelyek sem az a), sem a b) pontban említett esetbe nem tartoznak, mentesülnek jelen követelmény teljesítése alól. Csak azok a szolgáltatók számítanak bele az a) és a b) pontokban említett szolgáltatók minimális számába, amelyek biztosítják a turisztikai szálláshely által igényelt áramerősséget és feszültséget.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania a villamos energia/származási garancia szolgáltatójának (szolgáltatóinak) nyilatkozatát (vagy a vele/velük kötött szerződést), amely megadja a megújuló energiaforrás(ok) fajtáit, a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia százalékos arányát és a szálláshely helyén zöld díjszabást és zöld villamos energiát biztosító szolgáltatók felsorolását. Ezen túlmenően az a) pontban említett függetlenített vásárlást igénybe vevő kérelmezők esetében be kell nyújtani a származási garanciák kibocsátója által adott, az a) pontban említett fenti feltételeknek való megfelelésre vonatkozó nyilatkozatokat.

Azoknak a kérelmezőknek, amelyek számára nem elérhető olyan szolgáltató, amely a fent leírt villamosenergia-díjat vagy származási garanciát kínálná a szálláshely helyén, dokumentumokkal kell igazolniuk a zöld díjszabást és függetlenített származási garanciákat kínáló szolgáltatók nem elérhető voltát.

A 2009/28/EK irányelv 2. cikkének a) pontja szerint a megújuló energiaforrásból előállított energia a nem fosszilis megújuló energiaforrásokból származó energia: szél-, nap-, légtermikus, geotermikus, hidrotermikus, valamint az óceánból nyert energia, vízenergia, biomassza, hulladéklerakó helyeken és szennyvíztisztító telepeken keletkező gázok és biogázok energiája.

13. kritérium   Szén és fűtőolajok

Energiaforrásként sem 0,1 %-nál magasabb kéntartalmú fűtőolajokat, sem szenet nem lehet használni.

Megjegyzés: Ez a kritérium csak az olyan turisztikai szálláshelyekre vonatkozik, amelyek önálló fűtőrendszerrel rendelkeznek.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és meg kell adnia a felhasznált energiaforrások fajtáját. Ezt a helyszíni ellenőrző látogatások során ellenőrizni kell.

VÍZ

14. kritérium   Víztakarékos szerelvények: Fürdőszobai csaptelepek és zuhanyfejek

A fürdőszobai csaptelepek és zuhanyfejek térfogatáramára vonatkozó helyi vagy nemzeti szabályzatok sérelme nélkül a fürdőszobai csaptelepek és zuhanyfejek átlagos térfogatárama nem haladhatja meg a 8,5 liter/perc értéket.

Megjegyzés: a kádcsaptelepek, esőzuhanyfejek és a masszázs-zuhanyfejek kivételt képeznek.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a vonatkozó dokumentációt, amely magyarázatot tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg e kritériumnak (pl. áramlásmérő vagy egy kis vödör és egy óra használata). Az uniós ökocímkével rendelkező egészségügyi szerelvényeket és a fent említett követelményeket kielégítő egyéb, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek e kritériumnak. Uniós ökocímkével rendelkező egészségügyi szerelvények használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 2013/250/EU bizottsági határozat (15) alapján ítélték oda. Amennyiben más, az I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az ISO I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, és meg kell adnia, hogy az ISO I. típusba tartozó címke mely követelményei hasonlóak a fent említett követelményekhez.

15. kritérium   Víztakarékos szerelvények: WC-k és vizeldék

A vízöblítéses WC-kre és vizeldékre vonatkozó helyi vagy nemzeti szabályzatok sérelme nélkül

a)

a szálláshelyen egyetlen vizelde esetében sem megengedett a folyamatos öblítés;

b)

az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt beépített WC-k tényleges öblítési vízigénye legfeljebb 4,5 l lehet.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt. A b) pont szerinti követelmény esetében az engedély jogosultjának tájékoztatnia kell az illetékes testületet új WC-knek az uniós ökocímke-használati engedély érvényessége alatt történő beépítéséről, és be kell nyújtania a megfelelő igazoló dokumentációt. Az uniós ökocímkével rendelkező vízöblítéses WC-ket és vizeldéket és a fent említett követelményeket kielégítő egyéb, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott WC-ket és vizeldéket úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek e kritériumnak. Uniós ökocímkével rendelkező WC-k és vizeldék használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 2013/641/EU bizottsági határozat (16) alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, és meg kell adnia, hogy az ISO I. típusba tartozó címke mely követelményei hasonlóak a fent említett követelményekhez.

16. kritérium   A mosnivaló mennyiségének csökkentése a törölközők és ágyneműk többszöri használata révén

A turisztikai szálláshelynek az ágyneműt és a törülközőket alapértelmezetten a környezetvédelmi cselekvési programjában meghatározott gyakorisággal kell cserélnie, amelynek a napi gyakoriságnál ritkábbnak kell lennie, hacsak a törvény vagy nemzeti szabályok vagy olyan független tanúsítási rendszer, amelyben a szálláshely részt vesz, elő nem írja a napi gyakoriságot. Gyakoribb cserére csak a vendégek kifejezett kérésére kerülhet sor.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a megfelelő dokumentációt a turisztikai szálláshely vagy harmadik fél általi tanúsítás vagy a törvény vagy a nemzeti szabályozások által megállapított gyakoriságról.

HULLADÉK ÉS SZENNYVÍZ

17. kritérium   Hulladékkeletkezés megelőzése: az étkeztetés által termelt hulladék csökkentésére szolgáló terv

A vendéglátásra vonatkozó helyi vagy nemzeti szabályzatok sérelme nélkül,

a)

a csomagolási hulladék csökkentése céljából: a vendéglátás során nem használhatók az egyadagos kiszerelésű nem romlandó élelmiszerek (például kávé, cukor, kakaópor (kivéve a teafiltereket));

b)

a csomagolási és az élelmiszer-hulladék szezontól függő egyensúlyban tartása céljából: a turisztikai szálláshelynek valamennyi romlandó élelmiszer (pl. joghurt, lekvár, méz, felvágottak, cukrászsütemények) esetében úgy kell megoldania a tálalást, hogy minimálisra csökkentse mind az élelmiszer-, mind a csomagolási hulladékot. Ennek elérése érdekében a turisztikai szálláshelynek a cselekvési programhoz (1. kritérium) kapcsolódó, dokumentált eljárást kell követnie, amely meghatározza, hogy miként optimalizálja az élelmiszer- és a csomagolási hulladék arányát a vendégek száma alapján.

E kritérium alól mentességet élveznek a következők: a turisztikai szálláshely kezelésében lévő boltok és árusító automaták, valamint a szobákba bekészített egyadagos cukor és kávé, azzal a feltétellel, hogy az e célra használt termékek méltányos kereskedelemből származó és/vagy tanúsított ökológiai termékek, a használt kávékapszulákat pedig (ha vannak ilyenek) visszajuttatják a gyártónak újrafeldolgozásra.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell az élelmiszer- és a csomagolási hulladék minimálisra csökkentésére szolgáló írásos eljárást. Minden olyan jogszabályt meg kell adni, amely előírja az egyadagos kiszerelésű termékek használatát. Adott esetben be kell nyújtani a mentességekhez előírt feltételek teljesítését igazoló dokumentációkat (pl. a kávékapszulák gyártójának visszavételi nyilatkozata, címke az ökológiai és/vagy méltányos kereskedelemből származó termékek csomagolásáról). Ezt a helyszíni ellenőrző látogatások során ellenőrizni kell.

Romlandó élelmiszer az olyan élelmiszer, amely megromolhat vagy megsemmisülhet, általában például minimális mértékben feldolgozott vagy más módon nem tartósított élelmiszer, és amelyet a romlásának és minőségromlásának lassítása érdekében hűtve kell tárolni (Codex Alimentarius).

18. kritérium   Hulladékkeletkezés megelőzése: Egyszer használatos cikkek

a)

A szobákba nem lehet egyszer használatos piperecikkeket (zuhanyzósapka, kefék, körömreszelők, samponok, szappanok stb.) bekészíteni a vendégek számára, hacsak nem a vendégek kérik, vagy jogszabály írja elő, vagy olyan független minősítő/tanúsító rendszer vagy annak a szállodaláncnak a minőségpolitikája szerinti előírt követelmény, amelynek a turisztikai szálláshely a tagja.

b)

A vendégszobákban és az étteremben/bárban nem lehet egyszer használatos cikkeket (edényeket, evőeszközöket és vizeskancsókat) a vendégek rendelkezésére bocsátani, hacsak a kérelmezőnek nincs megállapodása az ilyen cikkek újrafelhasználását végző vállalkozással.

c)

A szobákban nem lehet egyszer használatos törülközőket és lepedőket használni (a harántlepedő kivételt képez).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a vonatkozó dokumentációt, amely magyarázatot tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a kritérium hogyan teljesül. Minden olyan jogszabályt és független minősítő/tanúsító rendszert meg kell adni, amely előírja az egyszer használatos cikkek használatát. Ezt a helyszíni ellenőrző látogatások során ellenőrizni kell.

19. kritérium   A hulladék szelektív gyűjtése és újrafeldolgozásra küldése

a)

A hulladékok szelektív gyűjtésére vonatkozó helyi vagy nemzeti szabályzatok sérelme nélkül megfelelő konténereket kell a vendégek rendelkezésére bocsátani a szobákban és/vagy minden emeleten és/vagy a turisztikai szálláshely egy központi pontján, szelektív hulladékgyűjtés céljából.

b)

A turisztikai szálláshelynek a hulladékot a helyi hulladékgazdálkodási létesítmények által előírt vagy javasolt kategóriák szerint kell szétválogatnia, különös tekintettel a piperecikkekre és a veszélyes hulladékokra, pl. tonerekre, tintákra, hűtő- és elektromos berendezésekre, elemekre és akkumulátorokra, energiatakarékos villanykörtékre, gyógyszerekre és zsírokra/olajokra.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a helyi hatóságok által elfogadott különböző hulladékkategóriák megjelölését és/vagy a hulladék-újrafeldolgozó telepekkel kötött vonatkozó szerződéseket. Ezt a helyszíni ellenőrző látogatások során ellenőrizni kell.

EGYÉB KRITÉRIUMOK

20. kritérium   Dohányzási tilalom a közös használatú területeken és a szobákban

a)

A beltéri közös használatú területeken mindenhol meg kell tiltani a dohányzást.

b)

A vendégszobák vagy bérelhető szálláshelyek legalább 80 %-ában (a legközelebbi egész számra kerekítve) meg kell tiltani a dohányzást.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell az igazoló dokumentumokat, például fényképeket a turisztikai szálláshelyen elhelyezett jelzésekről. A kérelmezőnek meg kell adnia a vendégszobák számát, valamint azt, hogy ezek közül melyekben tilos dohányozni.

21. kritérium   A környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközök népszerűsítése

A szálláshely weboldalán (ha van ilyen) és a helyszínen tájékoztatást kell adni a vendégeknek és a személyzetnek a következőkről:

a)

részletes ismertetés arról, hogyan lehet helyben rendelkezésre álló, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközökkel (tömegközlekedéssel, kerékpárral stb.) megtekinteni azt a várost/falut, amelyben a turisztikai szálláshely található;

b)

részletes ismertetés arról, hogyan lehet helyben rendelkezésre álló, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközökkel megközelíteni/elhagyni azt a várost/falut, amelyben a turisztikai szálláshely található;

c)

olyan különleges ajánlatok vagy közlekedési vállalatokkal kötött megállapodások (amennyiben vannak), amelyeket a turisztikai szálláshely a vendégeknek és a személyzetnek kínálhat (például transzferszolgáltatás, kollektív busz a személyzetnek, elektromos autók stb.).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a pl. a honlapokon, brosúrákban stb. rendelkezésre álló tájékoztató anyagok másolatait.

22. kritérium   Az uniós ökocímkén feltüntetett információk

A választható, szövegmezős címkének a következő szöveget kell tartalmaznia:

„Ez a szálloda/panzió/turisztikai szálláshely intézkedéseivel tevékenyen hozzájárul a környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséhez azáltal, hogy

ösztönzi a megújuló energiaforrások igénybevételét,

takarékoskodik az energiával és a vízzel,

és csökkenti a hulladékot.”

A választható szövegmezős címke használatával kapcsolatban a következő internetcímen található „Guidelines for the use of the EU Ecolabel logo” („Iránymutatás az uniós ökocímke logójának használatához”) című, angol nyelvű dokumentum szolgál információkkal:

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/logo_guidelines.pdf

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és ki kell fejtenie, hogy min kívánják feltüntetni ezt a logót.

B. SZAKASZ

A 3. CIKK b) PONTJÁBAN EMLÍTETT KRITÉRIUMOK

ÁLTALÁNOS IRÁNYÍTÁS

23. kritérium   A turisztikai szálláshely EMAS-bejegyzése, ISO-tanúsítása (maximum 5 pont)

A turisztikai szálláshelynek szerepelnie kell az Unió környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerének (EMAS) nyilvántartásában (5 pont) vagy az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítvánnyal (3 pont) vagy az ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítvánnyal (2 pont) kell rendelkeznie.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek megfelelő bizonyítékot kell benyújtania az EMAS-bejegyzésről vagy az ISO szabvány szerinti tanúsítás(ok)ról.

24. kritérium   A szállítók EMAS-bejegyzése vagy ISO-tanúsítása (maximum 5 pont)

A turisztikai szálláshely fő beszállítói vagy szolgáltatói közül legalább kettőnek helyinek kell lennie, és szerepelnie kell az EMAS nyilvántartásában (5 pont) vagy az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítvánnyal (2 pont) vagy az ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítvánnyal (1,5 pont) kell rendelkeznie.

E kritérium alkalmazásában helyi szolgáltató a turisztikai szálláshely 160 km-es sugarú körzetén belül található szállító.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek megfelelő bizonyítékot kell benyújtania a fő beszállítói közül legalább kettőnek az EMAS-bejegyzéséről vagy ISO szabvány(ok) szerinti tanúsításáról.

25. kritérium   Ökocímkés szolgáltatások (maximum 4 pont)

Minden alvállalkozásba adott mosást és/vagy tisztítást ISO I. típusba tartozó címkével tanúsított szolgáltató végez (minden egyes szolgáltatásért 2 pont, összesen maximum 4 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek megfelelő bizonyítékot kell benyújtania a mosást és/vagy tisztítást végző alvállalkozói ISO I. típusú tanúsításáról.

26. kritérium   Környezetvédelmi és szociális ügyekkel kapcsolatos tájékoztatás és oktatás (maximum 2 pont)

a)

A turisztikai szálláshelynek környezetvédelmi tájékoztató és oktató kiadványokat kell biztosítania a vendégek számára a helyi biodiverzitás-, táj- és természetmegőrző intézkedésekről (1 pont).

b)

A vendégek szórakoztatásának környezetvédelmi oktató elemeket is kell tartalmaznia (pl. könyvek, animációk, rendezvények) (1 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt.

27. kritérium   A fogyasztás nyomon követése: Az egyes berendezések/tevékenységek energia- és vízfogyasztását mérő készülékek használata (maximum 2 pont)

A turisztikai szálláshely területén energia- és vízfogyasztásmérőket kell felszerelni annak érdekében, hogy adatokat lehessen gyűjteni a különböző tevékenységek és/vagy gépek, például a következő kategóriák fogyasztásáról (minden egyes kategóriáért 1 pont, összesen maximum 2 pont):

a)

szobák,

b)

sátorhelyek,

c)

mosodai szolgáltatás,

d)

konyhai szolgáltatás,

e)

meghatározott gépek (például hűtők, mosógépek).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg e kritériumnak, és mellékelnie kell egy térképet, amely a fogyasztásmérők helyét mutatja.

ENERGIA

28. kritérium   Energiahatékony helyiségfűtő és vízmelegítő berendezések (maximum 3 pont)

A turisztikai szálláshelynek rendelkeznie kell legalább:

a)

egy olyan melegvízüzemű helyiségfűtő berendezéssel, amely megfelel a 6. kritérium a) pontjának (1 pont);

b)

egy, legalább az (EU) 2015/1186 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendeletben (17) meghatározott A energiahatékonysági osztályba tartozó helyi helyiségfűtő berendezéssel (1 pont);

c)

egy, a 6. kritérium c) pontjának megfelelő vízmelegítő berendezéssel (1 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania a helyiségfűtő vagy vízmelegítő berendezés gyártójától vagy a berendezés beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást, és meg kell adnia, hogy a 6. kritérium a), b) és c) pontjában előírt hatékonyság miként teljesül. Az uniós ökocímkével rendelkező melegvízüzemű fűtőberendezéseket úgy kell tekinteni, hogy kielégítik a 6. kritérium a) pontja ii. alpontjának követelményeit. A 6. kritérium a), b) és c) pontjában említett követelmények valamelyikét kielégítő más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek e kritériumnak. Uniós ökocímkével rendelkező melegvíz-üzemű fűtőberendezések használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 2014/314/EU határozat alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, és meg kell adnia, hogy az ISO I. típusba tartozó címke mely követelményei felelnek meg az a), a b) és a c) pontban felsorolt követelményeknek.

29. kritérium   Energiahatékony légkondicionáló berendezések és levegőalapú hőszivattyúk (maximum 3,5 pont)

A turisztikai szállásnak teljesítenie kell az alábbi küszöbértékek egyikét:

a)

a háztartási légkondicionáló berendezések vagy levegőalapú hőszivattyú berendezések 50 %-ának (a legközelebbi egész számra kerekítve) az energiahatékonysága legalább 15 %-kal magasabb, mint a 7. kritériumban megállapított küszöbérték (1,5 pont);

b)

a háztartási légkondicionáló berendezések vagy levegőalapú hőszivattyú berendezések 50 %-ának (a legközelebbi egész számra kerekítve) az energiahatékonysága legalább 30 %-kal magasabb, mint a 7. kritériumban megállapított küszöbérték (3,5 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania a légkondicionáló rendszer gyártójától vagy a berendezés beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást, és meg kell adnia, hogy az előírt hatékonyság miként teljesül.

30. kritérium   Levegőalapú hőszivattyúk 100 kW hőteljesítményig (3 pont)

A turisztikai szálláshelynek rendelkeznie kell legalább egy olyan levegőalapú hőszivattyú berendezéssel, amely megfelel a 7. kritériumnak (adott esetben; lásd a 7. kritériumra vonatkozó megjegyzést) és amelynek odaítélték az uniós ökocímkét a 2007/742/EK bizottsági határozattal (18) összhangban, vagy más, az ISO I. típusba tartozó címkét.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania a levegőalapú hőszivattyú berendezés gyártójától vagy a berendezés beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást, és meg kell adnia, hogy az (adott esetben) előírt hatékonyság miként teljesül. Uniós ökocímkével rendelkező hőszivattyúk használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 2007/742/EK határozat alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát.

31. kritérium   Energiahatékony háztartási készülékek és világítás (maximum 4 pont)

A turisztikai szálláshelynek energiahatékony berendezésekkel kell rendelkeznie a következő kategóriákban (a következő kategóriák mindegyikéért 0,5 vagy 1 pont, összesen maximum 4 pont):

a)

olyan háztartási hűtőkészülékek, amelyeknek legalább 50 %-a (0,5 pont) vagy 90 %-a (1 pont) (a legközelebbi egész számra kerekítve) az 1060/2010/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet (19) IX. mellékletében meghatározott, energiafogyasztást jelző uniós címke szerint az A++ vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik;

b)

olyan elektromos háztartási sütők, amelyeknek legalább 50 %-a (0,5 pont) vagy 90 %-a (1 pont) (a legközelebbi egész számra kerekítve) a 65/2014/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet (20) I. mellékletében meghatározott, energiafogyasztást jelző uniós címke szerint az A++ vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik;

c)

olyan háztartási mosogatógépek, amelyeknek legalább 50 %-a (0,5 pont) vagy 90 %-a (1 pont) (a legközelebbi egész számra kerekítve) az 1059/2010/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet (21) VI. mellékletében meghatározott, energiafogyasztást jelző uniós címke szerint az A++ vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik;

d)

olyan háztartási mosógépek, amelyeknek legalább 50 %-a (0,5 pont) vagy 90 %-a (1 pont) (a legközelebbi egész számra kerekítve) az 1061/2010/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet (22) VI. mellékletében meghatározott, energiafogyasztást jelző uniós címke szerint az A++ vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik;

e)

olyan irodai berendezések, amelyeknek legalább 50 %-a (0,5 pont) vagy 90 %-a (1 pont) (a legközelebbi egész számra kerekítve) az (EU) 2015/1402 bizottsági határozatban (23) említett megállapodás alapján, számítógépek esetében az Energy Star v6.1, a 2014/202/EU bizottsági határozatban (24) említett megállapodás alapján pedig, kijelzők esetében az Energy Star v6.0, képalkotó berendezések esetében az Energy Star v2.0, szünetmentes tápegységek esetében az Energy Star v1.0 és/vagy vállalati kiszolgálók esetében az Energy Star v2.0 szerinti ENERGY STAR minősítéssel rendelkezik.

f)

olyan háztartási szárítógépek, amelyeknek legalább 50 %-a (0,5 pont) vagy 90 %-a (1 pont) (a legközelebbi egész számra kerekítve) a 392/2012/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet (25) VI. mellékletében meghatározott, energiafogyasztást jelző uniós címke szerint az A++ vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik;

g)

olyan háztartási porszívók, amelyeknek legalább 50 %-a (0,5 pont) vagy 90 %-a (1 pont) (a legközelebbi egész számra kerekítve) a 665/2013/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet (26) I. mellékletében meghatározott, energiafogyasztást jelző uniós címke szerint az A++ vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik;

h)

olyan lámpák és lámpatestek, amelyeknek legalább 50 %-a (0,5 pont) vagy 90 %-a (1 pont) a 874/2012/EU felhatalmazáson alapuló rendelet VI. mellékletében meghatározott energiahatékonysági osztályok közül legalább az A++ osztályba tartozik.

Megjegyzés: Ez a kritérium nem vonatkozik azokra a készülékekre és fényforrásokra, amelyeknek nem tartoznak az egyes kategóriák esetében említett rendelet hatálya alá (pl. ipari készülékek).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek olyan dokumentációt kell benyújtania, amely megadja a megfelelő kategóriákba tartozó összes készülék energiahatékonysági osztályát (az e) kategória esetében az Energy Star tanúsítványt).

32. kritérium   Hővisszanyerés (maximum 3 pont)

A turisztikai szálláshelynek egy (1,5 pont) vagy két (3 pont) hővisszanyerő rendszerrel kell rendelkeznie a következő kategóriák közül: hűtőrendszerek, ventilátorok, mosógépek, mosogatógépek, úszómedencék és a higiénés helyiségek szennyvize.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a hővisszanyerő rendszerekre vonatkozó dokumentációt (pl. a beépített hővisszanyerő rendszerek tervének másolata, technikus által készített leírás stb.).

33. kritérium   Hőfokszabályozás és ablakszigetelés (maximum 4 pont)

a)

A hőmérsékletnek minden vendégszobában a vendégek által szabályozhatónak kell lennie. A hőszabályozó rendszernek lehetővé kell tennie a következő megjelölt tartományon belüli egyéni szabályozást (2 pont):

i.

a nyári időszakban, hűtési üzemmódban a szobák hőmérsékletét 22 °C-ra vagy annál magasabb értékre kell beállítani;

ii.

a téli időszakban, fűtési üzemmódban a szobák hőmérsékletét 22 °C-ra vagy annál alacsonyabb értékre kell beállítani.

b)

a fűtött és/vagy légkondicionált szobákban és a közös használatú területeken az ablakok 90 %-át legalább kettős üvegezéssel vagy azzal egyenértékű megoldással kell szigetelni (2 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a megfelelő dokumentációt a hőszabályozó rendszerekről vagy a meghatározott hőmérsékleti tartományok beállítása érdekében követett eljárásokról, illetve fényképeket az ablakokról. A többszörös üvegezéssel egyenértékű ablakszigetelés alkalmazása esetén szakértői nyilatkozatot kell benyújtani.

34. kritérium   A készülékek/berendezések automatikus kikapcsolása (maximum 4,5 pont)

a)

A turisztikai szálláshely vendégszobáinak 90 %-ában (a legközelebbi egész számra kerekítve) a beépített fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszereket olyan automatikus kikapcsolóval kell ellátni, amely az ablakok kinyitása esetén, illetve akkor lép működésbe, amikor a vendégek elhagyják a szobát (1,5 pont);

b)

a turisztikai szálláshely vendégszobáinak 90 %-át (a legközelebbi egész számra kerekítve) olyan automatikus rendszerrel kell ellátni, amely lekapcsolja a világítást, amikor a vendégek elhagyják a szobát (1,5 pont);

c)

a nem biztonsági célt betöltő külső lámpák 90 %-ának (a legközelebbi egész számra kerekítve) meghatározott idő elteltével automatikusan le kell kapcsolniuk, vagy közelségérzékelő révén kell bekapcsolniuk (1,5 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania az e készülékek/berendezések beszereléséért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírásokat.

35. kritérium   Távfűtés/távhűtés és kapcsolt energiatermelés felhasználásával üzemelő hűtés (maximum 4 pont)

a)

A turisztikai szálláshely fűtését és/vagy hűtését hatékony távfűtési, illetve távhűtési rendszerrel kell biztosítani. Az uniós ökocímke alkalmazásában ennek meghatározása a következő: olyan távfűtési vagy távhűtési rendszer, amely – a 2012/27/EU irányelv meghatározása szerint – legalább 50 %-ban megújuló energia, 50 %-ban hulladékhő, 75 %-ban kapcsolt energiatermelésből származó hő vagy 50 %-ban ilyen energiák és hők kombinációjának felhasználásával működik (2 pont).

b)

A turisztikai szálláshelyek hűtését a 2012/27/EU irányelvnek megfelelő nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelő egységnek kell biztosítania (2 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a távfűtési rendszer és/vagy a kapcsolt energiatermelés felhasználásával üzemelő hűtési rendszer dokumentációját.

36. kritérium   Közelségérzékelővel felszerelt elektromos kézszárítók (1 pont)

Valamennyi elektromos kézszárítónak rendelkeznie kell közelségérzékelővel vagy az ISO I. típusba tartozó címkével.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek megfelelő igazolásokat kell benyújtania arról, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg e kritériumnak. Amennyiben az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát.

37. kritérium   A helyiségfűtő berendezések kibocsátásai (1,5 pont)

A turisztikai szálláshelyen használt helyiségfűtő berendezések esetében az égési folyamatban keletkező gáz nitrogén-oxid-tartalma (NOx-tartalma) nem haladhatja meg az alábbi táblázatban megadott, következő jogszabályokkal összhangban kiszámított értékeket:

a)

a gáznemű és a folyékony tüzelőanyaggal működő, melegvízüzemű helyiségfűtő berendezések esetében a 813/2013/EU bizottsági rendelet (27);

b)

a szilárd tüzelőanyaggal működő, melegvízüzemű helyiségfűtő berendezések esetében az (EU) 2015/1189 bizottsági rendelet (28);

c)

a gáznemű és a folyékony tüzelőanyaggal működő egyedi helyiségfűtő berendezések esetében az (EU) 2015/1188 bizottsági rendelet;

d)

a szilárd tüzelőanyaggal működő egyedi helyiségfűtő berendezések esetében az (EU) 2015/1185 bizottsági rendelet.

A hőfejlesztő berendezés technológiája

Az NOx-kibocsátás határértéke

Gázüzemű fűtőberendezések

Belső égésű motorral felszerelt melegvízüzemű fűtőberendezések: 240 mg/kWh égéshőből számított energiabevitel

Külső égési folyamatot alkalmazó melegvízüzemű és egyedi helyiségfűtő berendezések: 56 mg/kWh égéshőből számított energiabevitel

Folyékony tüzelésű fűtőberendezések

Belső égésű motorral felszerelt melegvízüzemű fűtőberendezések: 420 mg/kWh égéshőből számított energiabevitel

Külső égési folyamatot alkalmazó melegvízüzemű és egyedi helyiségfűtő berendezések: 120 mg/kWh égéshőből számított energiabevitel

Szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések

Melegvízüzemű helyiségfűtő berendezések: 200 mg/Nm3 10 % O2 mellett

Egyedi helyiségfűtő berendezések: 200 mg/Nm3 13 % O2 mellett

A turisztikai szálláshelyen használt szilárd tüzelésű kazánok és szilárd tüzelőanyaggal működő egyedi helyiségfűtő berendezések esetében az égési folyamatban keletkező gáz szilárd halmazállapotú szennyező anyag-tartalma (PM-tartalma) nem haladhatja meg az (EU) 2015/1189 rendeletben és az (EU) 2015/1185 rendeletben meghatározott határértékeket.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania a helyiségfűtő berendezések gyártójától vagy a berendezések beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást, és meg kell adnia, hogy az előírt hatékonyság miként teljesül. Az uniós ökocímkével rendelkező melegvízüzemű fűtőberendezéseket úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek a kritériumnak. A fent említett követelményeket kielégítő egyéb, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek e kritériumnak. Uniós ökocímkével rendelkező melegvíz-üzemű fűtőberendezések használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 2014/314/EU határozat alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, és meg kell adnia, hogy az ISO I. típusba tartozó címke mely követelményei felelnek meg a fent említett követelményeknek.

38. kritérium   Megújuló energiaforrásból származó villamos energia beszerzése (maximum 4 pont)

a)

A turisztikai szálláshelynek egyedi villamosenergia-díjszabású szolgáltatásra szóló szerződést kell kötnie, amelynek keretében a szolgáltatott villamos energia 100 %-át a 2009/28/EK irányelv meghatározása szerinti megújuló energiaforrásokból állítják elő (a szolgáltató által értékesített összes áram energiahordozó-összetételében a megújuló energiaforrásból származó energiahordozók aránya vagy azon termék energiahordozó-összetételében, amelyre a szerződés szerinti díjszabás szól, a megújuló energiaforrásból származó energiahordozók aránya 100 % (3 pont), és az áram zöld áram címkével/tanúsítvánnyal rendelkezik (4 pont).

b)

Alternatív megoldásként a villamos energia 100 %-ának környezetvédelmi villamosenergia-címke által tanúsított, megújuló energiaforrásokból előállított villamos energiából történő beszerzésére vonatkozó előírást a 2009/28/EK irányelv 2. cikkének j) pontja szerinti származási garanciák függetlenített vásárlásával is teljesíteni lehet (3 pont).

E kritérium alkalmazásában a környezetvédelmi villamosenergia-címkének meg kell felelnie a következő feltételeknek:

1.

A minőséget tanúsító címkéhez kapcsolódó előírás(ok)at független szervezet (harmadik fél) ellenőrzi.

2.

A beszerzett tanúsított villamos energia az előző két évben megvalósított új, a villamos energiát megújuló energiaforrásokból előállító erőművi kapacitásból származik, vagy a beszerzett tanúsított villamos energia ellenértékének egy részét új, megújuló energiaforrásokon alapuló áramfejlesztési kapacitásokba való beruházás ösztönzésére fordítják.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania a villamos energia szolgáltatójának (szolgáltatóinak) nyilatkozatát (vagy a vele/velük kötött szerződést), amely megadja a megújuló energiaforrás(ok) fajtáit, a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia százalékos arányát, és adott esetben kijelenti, hogy a vásárolt villamos energia 100 %-a tanúsítással vagy harmadik fél által tanúsított környezetvédelmi címkével rendelkezik. Ezen túlmenően a b) pont esetében be kell nyújtani a származási garanciák kibocsátója által adott, a 12. kritérium a) pontjában említett feltételeknek való megfelelésre vonatkozó nyilatkozatokat.

39. kritérium   Megújuló energiaforrásból történő saját, helyszíni villamos áram-termelés (maximum 5 pont)

A turisztikai szálláshelynek a helyszínen a 2009/28/EK irányelv 2. cikkének a) pontja szerinti megújuló energiaforrásból villamos energiát kell előállítania. Az áramtermelés történhet fotovoltaikus rendszerrel (napelem), helyi vízerőművel, geotermikus, helyi biomasszát felhasználó vagy szélerőművel, amelynek termelése eléri:

a)

a teljes éves villamosenergia-fogyasztás legalább 10 %-át (1 pont);

b)

a teljes éves villamosenergia-fogyasztás legalább 20 %-át (3 pont);

c)

a teljes éves villamosenergia-fogyasztás legalább 50 %-át (5 pont).

E kritérium alkalmazásában a helyi biomassza a turisztikai szálláshely 160 km-es sugarú körzetén belül található forrásból származó biomassza.

Abban az esetben, ha a megújuló energiaforrásokból megvalósított saját termelés következtében származási garanciák kibocsátására kerül sor, a saját termelést csak akkor lehet figyelembe venni, ha a származási garanciák nem kerülnek a piacra, hanem a helyi fogyasztás fedezése érdekében érvénytelenítésre kerülnek.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a fotovoltaikus rendszerre, a víz-, a geotermikus, a biomassza- vagy a szélerőműre vonatkozó dokumentációt és a rendszer tényleges teljesítményére vonatkozó adatokat. Helyi biomassza felhasználása esetén a kérelmezőnek bizonyítékot (pl. biomassza-szállítási szerződést) kell benyújtania arról, hogy rendelkezésre áll helyi biomassza. Ezenkívül vízerőmű alkalmazása esetén a kérelmezőnek a hatályos nemzeti törvényeknek és szabályzatoknak megfelelő érvényes engedélyt vagy koncessziót kell benyújtania. A saját termelésnek a kérelem benyújtását megelőző év összes fogyasztásán belüli százalékos arányára vonatkozó számítás felhasználható az e kritériumnak való megfelelés igazolására.

40. kritérium   Megújuló energiaforrásokból származó fűtőenergia (maximum 3,5 pont)

a)

A szobák hűtésére vagy fűtésére (1,5 pont) és/vagy a higiénés helyiségekben használt víz melegítésére (1 pont) felhasznált összes energia legalább 70 %-ának a 2009/28/EK irányelv 2. cikkének a) pontja szerinti megújuló energiaforrásokból kell származnia.

b)

A szobák hűtésére vagy fűtésére (2 pont) és/vagy a higiénés helyiségekben használt víz melegítésére (1,5 pont) felhasznált összes energia 100 %-ának a 2009/28/EK irányelv 2. cikkének a) pontja szerinti megújuló energiaforrásokból kell származnia.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell az energiafogyasztásra vonatkozó adatokat, valamint dokumentációt arról, hogy ennek az energiának legalább 70 %-a vagy 100 %-a megújuló energiaforrásokból származik.

41. kritérium   Úszómedence fűtése (maximum 1,5 pont)

a)

Az úszómedence vizének fűtésére felhasznált összes energia legalább 50 %-ának a 2009/28/EK irányelv 2. cikkének a) pontja szerinti megújuló energiaforrásokból kell származnia (1 pont).

b)

Az úszómedence vizének fűtésére felhasznált összes energia legalább 95 %-ának a 2009/28/EK irányelv 2. cikkének a) pontja szerinti megújuló energiaforrásokból kell származnia (1,5 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell az adatokat az úszómedence vizének fűtése során felhasznált energiáról, valamint a dokumentációt arról, hogy a felhasznált energiamennyiség hányadrésze származik megújuló energiaforrásokból.

VÍZ

42. kritérium   Víztakarékos szerelvények: Fürdőszobai csaptelepek és zuhanyfejek (maximum 4 pont)

a)

A zuhanyfejek átlagos térfogatárama nem haladhatja meg a 7 liter/perc értéket, míg a fürdőszobai csaptelepek (a kádcsaptelepeket kivéve) átlagos térfogatárama nem haladhatja meg a 6 liter/perc értéket (2 pont).

b)

A fürdőszobai csaptelepek és zuhanyfejek legalább 50 %-ának (a legközelebbi egész számra kerekítve) a 2013/250/EU határozat szerinti uniós ökocímkével vagy más, az ISO I. típusba tartozó címkével kell rendelkeznie (2 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a vonatkozó dokumentációt, amely magyarázatot tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg e kritériumnak (pl. áramlásmérő vagy egy kis vödör és egy óra használata). Az uniós ökocímkével rendelkező egészségügyi szerelvényeket és a fent említett követelményeket kielégítő egyéb, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek e kritériumnak. Uniós ökocímkével rendelkező egészségügyi szerelvények használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 2013/250/EU határozat alapján ítélték oda. Amennyiben más, az I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az ISO I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát.

43. kritérium   Víztakarékos szerelvények: WC-k és vizeldék (maximum 4,5 pont)

a)

Az összes vizeldében víz nélküli rendszert kell használni (1,5 pont).

b)

A vizeldék legalább 50 %-ának (a legközelebbi egész számra kerekítve) a 2013/641/EU határozat szerinti uniós ökocímkével vagy más, az ISO I. típusba tartozó címkével kell rendelkeznie (1,5 pont).

c)

A WC-k legalább 50 %-ának (a legközelebbi egész számra kerekítve) a 2013/641/EU határozat szerinti uniós ökocímkével vagy más, az ISO I. típusba tartozó címkével kell rendelkeznie (1,5 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt. Az uniós ökocímkével rendelkező vízöblítéses WC-ket és vizeldéket és a fent említett követelményeket kielégítő egyéb, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek e kritériumnak. Uniós ökocímkével rendelkező vízöblítéses WC-k és vizeldék használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 2013/641/EU határozat alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát.

44. kritérium   Mosogatógép vízfogyasztása (2,5 pont)

A mosogatógépeknek a normál mosogatási ciklust alapul véve, az EN 50242 szabvány szerint mért vízfogyasztása legfeljebb a következő táblázatban meghatározott határérték lehet:

Termékalcsoport

Vízfogyasztás (Wt)

[liter/ciklus]

15 terítékes háztartási mosogatógép

10

14 terítékes háztartási mosogatógép

10

13 terítékes háztartási mosogatógép

10

12 terítékes háztartási mosogatógép

9

9 terítékes háztartási mosogatógép

9

6 terítékes háztartási mosogatógép

7

4 terítékes háztartási mosogatógép

9,5

Megjegyzés: Ez a kritérium kizárólag az 1016/2010/EU bizottsági rendelet (29) hatálya alá tartozó háztartási mosogatógépekre vonatkozik.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania a mosogatógépek gyártójától vagy a berendezések beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást. Amennyiben kizárólag az éves fogyasztás van megadva, azt kell feltételezni, hogy évente összesen 280 normál mosogatási ciklusra kerül sor.

45. kritérium   Mosógép vízfogyasztása (3 pont)

A turisztikai szálláshelyen a vendégek és a személyzet által vagy a turisztikai szálláshelynek mosodai szolgáltatást nyújtó szolgáltató által használt mosógépeknek meg kell felelniük a következő követelmények legalább egyikének:

a)

a háztartási mosógépeknek a normál mosási ciklust alapul véve (pamutmosás 60 °C-on), az EN 60456 szabvány szerint mért vízfogyasztása legfeljebb a következő táblázatban meghatározott határérték lehet:

Termékalcsoport

Vízfogyasztás: [liter/ciklus]

3 kg előírt kapacitású háztartási mosógépek

39

3,5 kg előírt kapacitású háztartási mosógépek

39

4,5 kg előírt kapacitású háztartási mosógépek

40

5 kg előírt kapacitású háztartási mosógépek

39

6 kg előírt kapacitású háztartási mosógépek

37

7 kg előírt kapacitású háztartási mosógépek

43

8 kg előírt kapacitású háztartási mosógépek

56

b)

a kereskedelmi vagy ipari mosógépek átlagos vízfogyasztása ≤ 7 l a mosott ruha 1 kg-jára vetítve.

Megjegyzés: Az a) pont kizárólag az 1015/2010/EU bizottsági rendelet (30) hatálya alá tartozó háztartási mosogatógépekre vonatkozik.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania a mosógépek gyártójától vagy a berendezések beszereléséért, forgalomba hozataláért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikusoktól származó műszaki előírást. Amennyiben kizárólag az éves fogyasztás van megadva, az a) pontnak való megfelelés igazolása céljából azt kell feltételezni, hogy évente összesen 220 normál mosási ciklusra kerül sor.

46. kritérium   A vízkeménység megjelölése (maximum 1,5 pont)

A kérelmezőnek a következő követelmények legalább egyikének meg kell felelnie:

a)

A szaniter helyiségek/mosógépek/mosogatógépek közelében magyarázó szöveget kell kihelyezni a helyi víz keménységével kapcsolatban, hogy a vendégek és a személyzet tagjai jobban tudják használni a mosó- és tisztítószereket (0,5 pont).

b)

A turisztikai szálláshely területén a vendégek és a személyzet által használt mosógépekhez/mosogatógépekhez automatikus adagolórendszert kell használni, amely a vízkeménységnek megfelelően optimalizálja a mosó- és tisztítószerek használatát (1,5 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a vendégek tájékoztatását bemutató lényeges dokumentumokat vagy az alkalmazott automatikus adagolórendszerekre vonatkozó információkat.

47. kritérium   Optimalizált úszómedence-kezelés (maximum 2,5 pont)

a)

A fűtött úszómedencéket és külső masszázsmedencéket éjszaka le kell fedni. A nem fűtött, feltöltött úszómedencéket és külső masszázsmedencéket a párolgás csökkentése érdekében le kell fedni, ha egy napnál tovább használaton kívül vannak (1 pont).

b)

Az úszómedencéknek és külső masszázsmedencéknek olyan automatikus rendszerrel kell rendelkezniük, amely optimalizált adagolással biztosítja a klórfelhasználás legjobb hatásfokát, vagy kiegészítő fertőtlenítési módszereket alkalmaz, mint például az ózonkezelés és az UV-kezelés (0,5 pont), vagy olyan természetes jellegű rendszer, amely az előírt szintű higiéniának megfelelő víztisztítás érdekében természetes növényi alapú szűrőrendszereket foglal magában.(1,5 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt (pl. a tetőket/takarókat, az automatikus adagolórendszereket vagy a medence típusát bemutató fényképek, dokumentáció az automatikus adagolórendszerek használatáról).

48. kritérium   Az esővíz és a szürkevíz hasznosítása (maximum 3 pont)

A szálláshelynek nem tisztálkodási célra, valamint nem ivóvíz céljára használnia kell a szálláshelyen a következő alternatív vízforrásokat:

i.

a mosásból és/vagy zuhanyzókból és/vagy mosogatókból származó, összegyűjtött kifolyó víz vagy más néven szürkevíz (1 pont);

ii.

a tetőről lefolyó esővíz (1 pont);

iii.

a fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszerek kondenzvize (1 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és fényképeket kell mellékelnie az alternatív vízelosztó rendszerekről, valamint megfelelő biztosítékokat arra nézve, hogy a tisztálkodási- és ivóvíz-ellátást teljes mértékben elkülönítik.

49. kritérium   Hatékony öntözés (1,5 pont)

A kérelmezőnek a következő követelmények legalább egyikének meg kell felelnie:

a)

A turisztikai szálláshelynek dokumentált eljárással kell rendelkeznie a külső területek/növények öntözésére, ezen belül adatokkal arról, hogy az öntözési időket hogyan optimalizálták, és a vízfogyasztást hogyan csökkentették a minimumra. Ez jelentheti például azt, hogy a külső területeket nem öntözik (1,5 pont).

b)

A turisztikai szálláshelynek olyan automata rendszert kell használnia, amely a külső területek/növények vonatkozásában optimalizálja az öntözési időket és a vízfogyasztást (1,5 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és megfelelő igazoló dokumentációt kell mellékelnie, például a az öntözőrendszer/öntözési eljárás részleletes dokumentációját vagy fényképeket az automata öntözőrendszerekről.

50. kritérium   Kültéri növénytelepítésre felhasznált őshonos fajok és idegenhonos nem inváziós fajok (maximum 2 pont)

Az uniós ökocímke érvényességi ideje alatt a külső területek növényzetének, beleértve a vízi növényzetet, őshonos fajokból és/vagy idegenhonos nem inváziós fajokból kell állnia:

i.

az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok nincsenek jelen (egyéb idegenhonos inváziós fajok előfordulhatnak) (0,5 pont),

ii.

kizárólag idegenhonos nem inváziós fajok vannak jelen (1 pont),

iii.

őshonos fajok és/vagy idegenhonos nem inváziós fajok vannak jelen (1,5 pont),

iv.

kizárólag őshonos fajok vannak jelen (2 pont).

Ezen uniós ökocímke alkalmazásában az őshonos faj olyan növényfaj, amely természetesen előfordul az országban.

Ezen uniós ökocímke alkalmazásában a nem inváziós faj olyan növényfaj, amely nem fordul elő természetesen az országban, és amely esetében nincs bizonyíték arra, hogy könnyen szaporodna, megtelepedne és terjedne, vagy hogy negatív hatást gyakorolna az őshonos biodiverzitásra.

Kültéri növénytelepítésre nem használható az 1143/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (31) 3. cikkének (3) bekezdése értelmében vett, az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós faj.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell egy szakértő által kiállított megfelelő igazoló dokumentációt.

HULLADÉK ÉS SZENNYVÍZ

51. kritérium   Papírtermékek (maximum 2 pont)

Az alábbi papírtermékekből felhasznált mennyiség 90 %-ának uniós ökocímkével vagy más, az ISO I. típusba tartozó címkével kell rendelkeznie (a következő kategóriák mindegyikéért 0,5 pont, összesen maximum 2 pont):

a)

toalett- (WC-)papír;

b)

egészségügyi és háztartási papír;

c)

irodai papír;

d)

nyomtatott papír;

e)

feldolgozott papír (pl. borítékok).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek olyan adatokat és dokumentációt (többek között releváns számlákat) kell benyújtania, amelyek megadják a felhasznált ilyen termékek mennyiségét és az ökocímkével rendelkező termékek mennyiségét. Uniós ökocímkével rendelkező termékek használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt értelemszerűen a 2014/256/EU bizottsági határozat (32) vagy a 2012/481/EU bizottsági határozat (33) vagy a 2011/333/EU bizottsági határozat (34) vagy a 2009/568/EK bizottsági határozat (35) alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát.

52. kritérium   Tartós fogyasztási cikkek (maximum 4 pont)

A turisztikai szálláshelyen megtalálható következő tartós termék kategóriák közül legalább egynél a termékek legalább 40 %-ának (a legközelebbi egész számra kerekítve) uniós ökocímkével vagy más, az ISO I. típusba tartozó címkével kell rendelkeznie (a kategóriák mindegyikéért 1 pont, összesen maximum 4 pont):

a)

ágynemű, törülközők és asztalterítők,

b)

számítógépek,

c)

televíziók,

d)

matracok,

e)

fabútorok,

f)

porszívók,

g)

padlóburkolatok,

h)

képalkotó berendezések.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek adatokat és dokumentációt kell benyújtania, amelyek megadják a tulajdonában lévő ilyen termékek mennyiségét és az ökocímkével rendelkező termékek mennyiségét. Uniós ökocímkével rendelkező termékek használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt értelemszerűen a 2014/350/EU bizottsági határozat (36) vagy a 2009/300/EK bizottsági határozat (37) vagy a 2014/391/EU bizottsági határozat (38) vagy a 2010/18/EK bizottsági határozat (39) vagy a 2016/1332/EU bizottsági határozat (40) vagy a 2009/607/EK bizottsági határozat (41) alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát.

53. kritérium   Italok biztosítása (2 pont)

Amennyiben a turisztikai szálláshely tulajdonába vagy közvetlen irányítása alá tartozó területeken italokat forgalmaznak (pl. bárban/étteremben, üzletekben és árusító automatákból), az italok legalább 50 %-át (1 pont) vagy 70 %-át (2 pont) visszaváltható/újratölthető tárolóedényben kell forgalmazni.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és adott esetben mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt.

54. kritérium   A mosó- és tisztítószerek, valamint piperecikkek beszerzése (maximum 2 pont)

A turisztikai szálláshelyen használt mosó- és tisztítószerek, valamint piperecikkek következő kategóriái közül legalább egy esetében a beszerzett termékek – volumen vagy tömeg szerint számított – legalább 80 %-ának uniós ökocímkével vagy más, az ISO I. típusba tartozó címkével kell rendelkeznie (a kategóriák mindegyikéért 0,5 pont, összesen maximum 2 pont):

a)

kézi mosogatószerek,

b)

mosogatógéphez való mosogatószerek,

c)

mosószerek,

d)

általános tisztítószerek,

e)

fürdőszobai tisztítószerek,

f)

szappanok és samponok,

g)

hajkondicionáló.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek adatokat és dokumentációt kell benyújtania, amelyek megadják a tulajdonában lévő ilyen termékek mennyiségét és az ökocímkével rendelkező termékek mennyiségét. Uniós ökocímkével rendelkező termékek használata esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania az uniós ökocímke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt értelemszerűen a 2011/382/EU bizottsági határozat (42) vagy a 2011/263/EU bizottsági határozat (43) vagy a 2011/264/EU bizottsági határozat (44) vagy a 2011/383/EU bizottsági határozat (45) vagy a 2014/893/EU bizottsági határozat (46) alapján ítélték oda. Amennyiben más, az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott termékeket használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania az I. típusú címke tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát.

55. kritérium   A tisztítószerek felhasználásának minimálisra csökkentése (1,5 pont)

A turisztikai szálláshelynek pontosan kidolgozott eljárásokkal kell rendelkeznie a tisztítószerek hatékony felhasználására, mint például a mikroszálas termékek vagy más, hasonló hatású takarító termékek használata és vízzel való tisztítás vagy más, hasonló hatású tisztítási eljárások. E kritérium teljesítéséhez minden takarítást a tisztítószerek hatékony használatán alapuló módszerrel kell végezni, kivéve, ha jogszabály vagy a higiéniai vagy az egészségi és biztonsági gyakorlat mást ír elő.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és adott esetben mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt (pl. az eljárások másolata, a használt termékek műszaki adatai).

56. kritérium   Jegesedésgátlás (1 pont)

Amennyiben szükséges az utak jegesedésgátlása, és azt a szálláshely szolgáltatója végzi, jég vagy hó esetén mechanikai eszközöket, homokot/kavicsot vagy az ISO I. típusba tartozó címkével rendelkező jégtelenítőt kell használni a turisztikai szálláshely útjainak biztonságossá tételére.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt. Amennyiben az ISO I. típusba tartozó címkével ellátott jégtelenítőt használnak, a kérelmezőnek be kell nyújtania a termék címkéje tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát.

57. kritérium   Használt textíliák és bútorok (maximum 2 pont)

A turisztikai szálláshelynek eljárással kell rendelkeznie a következőkre:

a)

minden olyan bútort és textíliát érintő adományozás, amely a turisztikai szálláshelyen már elérte hasznos élettartama végét, de még mindig használható. A végfelhasználók többek között alkalmazottak, valamint olyan karitatív és egyéb szervezetek lehetnek, amelyek összegyűjtik és újraelosztják a tárgyakat (1 pont).

b)

minden újrafelhasznált/használt bútort érintő beszerzési tevékenység. A szállítók olyan használtcikk-piacok vagy más szövetkezetek/egyesületek lehetnek, amelyek használt cikkek értékesítését vagy újraelosztását végzik (1 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és megfelelő igazoló dokumentációt kell mellékelnie, például az eljárás leírását, beleértve a végfelhasználó elérhetőségét, nyugtákat és a korábban használt vagy odaadományozott árukra vonatkozó nyilvántartást stb.

58. kritérium   Komposztálás (maximum 2 pont)

A turisztikai szálláshelynek elkülönítve kell gyűjtenie a következő hulladékkategóriák közül legalább egyet, és biztosítania kell, hogy a hulladékot a helyi önkormányzat előírásainak megfelelően komposztálják vagy használják fel biogáz termelésére (pl. a helyi önkormányzat, a turisztikai szálláshelyen belül vagy magánvállalkozás bevonásával) (minden egyes kategóriáért 1 pont, összesen maximum 2 pont):

a)

udvari hulladék,

b)

vendéglátó-ipari élelmiszer-hulladék,

c)

biológiailag lebontható termékek (például kukoricaalapú anyagokból készült egyszer használatos cikkek),

d)

a vendégek által a szobában/szálláshelyen termelt biológiailag lebomló hulladék.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és adott esetben mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt.

59. kritérium   Szennyvíztisztítás (maximum 3 pont)

a)

Ha a turisztikai szálláshely autómosási lehetőséget kínál, az autómosást kizárólag olyan, speciális felszereléssel ellátott területeken szabad engedélyezni, amelyek alkalmasak a felhasznált víz és tisztítószerek összegyűjtésére és a szennyvízcsatornába való elvezetésére (1 pont).

b)

Amennyiben a szennyvizet nem lehetséges központi tisztítás céljából elvezetni, a helyi szennyvíztisztításnak magában kell foglalnia az előtisztítást (szitaszűrő, szűrőrács, kiegyenlítés és ülepítés) és a biológiai tisztítást, amelynek eredményeként 95 %-nál nagyobb mértékben csökken a BOI (biokémiai oxigénigény), a 90 %-nál nagyobb mértékű nitrifikációt, ezt követően pedig a keletkező fölösiszapot (más helyszínen) anaerob lebontással kell kezelni (2 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt (pl. az a) követelmény esetében fényképeket, a b) követelmény esetében pedig a szennyvízrendszer gyártója által vagy az annak beszereléséért, értékesítéséért vagy karbantartásáért felelős szaktechnikus által készített műszaki előírásokat).

EGYÉB KRITÉRIUMOK

60. kritérium   A szobákban való dohányzás tilalma (1 pont)

A vendégszobákban vagy bérelhető szálláshelyeken meg kell tiltani a dohányzást.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell az igazoló dokumentumokat, például fényképeket a szobákban vagy bérelhető szálláshelyeken elhelyezett jelzésekről.

61. kritérium   Szociális politika (maximum 2 pont)

A turisztikai szálláshelynek írásos szociális politikai szabályzattal kell rendelkeznie annak biztosítása érdekében, hogy a személyzet a következő szociális juttatások közül legalább egyben részesüljön (a juttatások mindegyikéért 0,5 pont, összesen maximum 2 pont):

a)

tanulmányi szabadság,

b)

ingyenes étkezés vagy étkezési utalványok,

c)

ingyenes egyenruha és munkaruha,

d)

a termékek/szolgáltatások kedvezményes áron történő megvásárlásának/igénybevételének lehetősége a turisztikai szálláshelyen,

e)

támogatott fenntartható közlekedési rendszer,

f)

lakásvásárlási hitelhez nyújtott garancia.

Az írásos szociális politikai szabályzatot évente frissíteni kell, és arról tájékoztatni kell a személyzetet. A személyzetnek a tájékoztató ülésen alá kell írni a szabályzatot. A dokumentumnak a személyzet minden tagja számára elérhetőnek kell lennie a recepción.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek be kell nyújtania az írásos szociálpolitikai szabályzat egy, a személyzet által szabályszerűen aláírt példányát és egy nyilatkozatot arról, hogy a fenti követelmények teljesülnek. Ezenkívül az illetékes testület igazoló dokumentumokat kérhet és/vagy a helyszíni ellenőrző látogatások során véletlenszerű elbeszélgetéseket folytathat közvetlenül a munkavállalókkal.

62. kritérium   Karbantartó járművek (1 pont)

A turisztikai szálláshely karbantartása során nem használható belső égésű motorral rendelkező jármű (1 pont).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt.

63. kritérium   Környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközök kínálata (maximum 2,5 pont)

a)

A turisztikai szálláshelynek a következő, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb közlekedési eszközök közül legalább egyet a vendégek rendelkezésére kell bocsátania (mindegyikért 1 pont, összesen maximum 2 pont):

i.

elektromos járművek a vendégeknek nyújtott transzferszolgáltatás vagy a vendégek szabadidős tevékenységei céljára;

ii.

az elektromos járművek feltöltésére szolgáló csatlakozók (töltőállomások);

iii.

legalább 1 kerékpár minden 5 sátorhely vagy bérelhető szálláshely vagy szoba után.

b)

A turisztikai szálláshelynek aktív partnerséget kell fenntartania elektromos járműveket vagy kerékpárokat biztosító vállalkozásokkal (0,5 pont). Az „aktív partnerség”: megállapodás a turisztikai szálláshely és az elektromos járműveket vagy kerékpárokat kölcsönző vállalkozás között. A helyszínen tájékoztatást kell közzétenni az aktív partnerségről. Amennyiben a kölcsönző vállalkozás a szálláshely helyszínén nem rendelkezik telephellyel, néhány gyakorlati intézkedést meg kell hozni (pl. a kerékpárkölcsönző vállalkozás kiszállíthat kerékpárokat a turisztikai szálláshelyre).

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt, valamint minden olyan információt, amelyet a vendégek számára biztosítani kell.

64. kritérium   Burkolat nélküli felületek (1 pont)

A turisztikai szálláshely kezelésében lévő szabadtéri terület legalább 90 %-át nem boríthatja aszfalt/cement, illetve egyéb olyan burkolóanyag, amely akadályozza a talaj megfelelő víz- és levegőáteresztését.

Amennyiben az esővizet és a szürkevizet összegyűjtik, a fel nem használt esővizet és szürkevizet kezelni kell, és a talajba kell ereszteni.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan felel meg ennek a kritériumnak, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt.

65. kritérium   Helyi és biotermékek (maximum 4 pont)

a)

Minden étkezéskor (beleértve a reggelit is) legalább két helyi beszerzésű és – a friss gyümölcsök és zöldségek esetében – idényterméket kell felszolgálni (1 pont).

b)

A turisztikai szálláshelynek az áruk és szolgáltatások tekintetében tudatosan a helyi szállítókat és szolgáltatókat kell választania (1 pont).

c)

A szálláshely-szolgáltató által a napi ételkészítés során felhasznált vagy értékesített termékek közül legalább 2 terméknek (1 pont) vagy 4 terméknek (2 pont) a 834/2007/EK tanácsi rendelet (47) szerinti ökológiai gazdálkodási módszerekkel előállított terméknek kell lennie.

E kritérium alkalmazásában „helyi” az, ami a turisztikai szálláshely 160 km-es sugarú körzetén belül található.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell a megfelelő igazoló dokumentációt. Biotermékek felhasználása esetén a kérelmezőnek be kell nyújtania a termék tanúsítványának vagy a csomagoláson feltüntetett címkének a másolatát, amely tanúsítja, hogy azt a 834/2007/EK rendelet alapján ítélték oda. Néhány országban az éttermeknek és szállodáknak lehetőségük van arra, hogy megszerezzék egyes címkézési rendszerek tanúsítványát arról, hogy kizárólag biotermékeket használnak. Amennyiben a turisztikai szálláshely megszerezte egy ilyen típusú rendszer tanúsítványát, ez az információ benyújtható annak bizonyítására, hogy ez a kritérium teljesül.

66. kritérium   A növényvédő szerek használatának kerülése (2 pont)

A turisztikai szálláshely kezelésében lévő szabadtéri területeket növényvédő szerek használata nélkül kell gondozni.

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek részletes magyarázatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy a turisztikai szálláshely hogyan tartja távol a károsítókat és gondozza a szabadéri területeket. Ezt a helyszíni ellenőrző látogatások során ellenőrizni kell.

67. kritérium   További környezetvédelmi és szociális intézkedések (maximum 3 pont)

A turisztikai szálláshely vezetőségének az e szakaszban vagy az A. szakaszban kritériumként előírtakon kívül további intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy a turisztikai szálláshely még jobb környezetvédelmi vagy szociális teljesítményt nyújtson.

a)

További környezeti intézkedések (külön-külön maximum 0,5 pont, összesen maximum 2 pont)

és/vagy

b)

További szociális intézkedések (külön-külön maximum 0,5 pont, összesen maximum 1 pont)

Értékelés és ellenőrzés

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy teljesül ez a kritérium, és mellékelnie kell minden olyan további intézkedés részletes leírását (beleértve az intézkedésekkel járó környezetvédelmi és társadalmi előnyök dokumentálását), amelynek a figyelembevételét kéri.


(1)  Az Európai Parlament és a Tanács 765/2008/EK rendelete (2008. július 9.) a termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról és a 339/93/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről (HL L 218., 2008.8.13., 30. o.).

(2)  Az Európai Parlament és a Tanács 1221/2009/EK rendelete (2009. november 25.) a szervezeteknek a közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) való önkéntes részvételéről és a 761/2001/EK rendelet, a 2001/681/EK és a 2006/193/EK bizottsági határozat hatályon kívül helyezéséről (HL L 342., 2009.12.22., 1. o.).

(3)  A Bizottság (EU) 2016/611 határozata (2016. április 15.) a szervezeteknek a közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) való önkéntes részvételéről szóló 1221/2009/EK rendelet értelmében az idegenforgalmi ágazatban alkalmazandó legjobb környezetvédelmi vezetési gyakorlatot, ágazati környezeti teljesítménymutatókat és kiválósági referenciaértékeket megállapító referenciadokumentumról (HL L 104., 2016.4.20., 27. o.).

(4)  Az Európai Parlament és a Tanács 517/2014/EU rendelete (2014. április 16.) a fluortartalmú üvegházhatású gázokról és a 842/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (HL L 150., 2014.5.20., 195. o.).

(5)  Abban az esetben, ha van vendéglátás, és a helyi hulladékgazdálkodási létesítmények lehetővé teszik a szerves hulladék szelektív gyűjtését.

(6)  Az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU irányelve (2012. október 25.) az energiahatékonyságról, a 2009/125/EK és a 2010/30/EU irányelv módosításáról, valamint a 2004/8/EK és a 2006/32/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről (HL L 315., 2012.11.14., 1. o.).

(7)  A Bizottság 2014/314/EU határozata (2014. május 28.) a melegvíz-üzemű fűtőberendezések uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó kritériumok megállapításáról (HL L 164., 2014.6.3., 83. o.).

(8)  A Bizottság (EU) 2015/1185 rendelete (2015. április 24.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (HL L 193., 2015.7.21., 1. o.).

(9)  A Bizottság (EU) 2015/1188 rendelete (2015. április 28.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (HL L 193., 2015.7.21., 76. o.).

(b)  A 812/2013/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet(1) II. mellékletében szereplő meghatározás szerint

(c)  A 814/2013/EU bizottsági rendelet(2) VI. mellékletében szereplő meghatározás szerint.

(1)

A Bizottság 812/2013/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2013. február 18.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a vízmelegítők, a melegvíz-tároló tartályok, valamint a vízmelegítőből és napenergia-készülékből álló csomagok energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 239., 2013.9.6., 83. o.).

(2)

A Bizottság 814/2013/EU rendelete (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a vízmelegítők és a melegvíz-tároló tartályok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (HL L 239., 2013.9.6., 162. o.).

(10)  Az Európai Parlament és a Tanács 2004/8/EK irányelve (2004. február 11.) a hasznos hőigényen alapuló kapcsolt energiatermelés belső energiapiacon való támogatásáról és a 92/42/EGK irányelv módosításáról (HL L 52., 2004.2.21., 50. o.).

(11)  A Tanács 92/42/EGK irányelve (1992. május 21.) a folyékony vagy gáznemű tüzelőanyaggal működő új melegvízkazánok hatásfok-követelményeiről (HL L 167., 1992.6.22., 17. o.).

(12)  A Bizottság 626/2011/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2011. május 4.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a légkondicionáló berendezések energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 178., 2011.7.6., 1. o.).

(13)  A Bizottság 874/2012/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2012. július 12.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a lámpák és a lámpatestek energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 258., 2012.9.26., 1. o.).

(14)  Az Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK irányelve (2009. április 23.) a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról, valamint a 2001/77/EK és a 2003/30/EK irányelv módosításáról és azt követő hatályon kívül helyezéséről (HL L 140., 2009.6.5., 16. o.).

(15)  A Bizottság 2013/250/EU határozata (2013. május 21.) az egészségügyi szerelvények (csaptelepek és zuhanyok) uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 145., 2013.5.31., 6. o.).

(16)  A Bizottság 2013/641/EU határozata (2013. november 7.) a vízöblítéses WC-k és vizeldék uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 299., 2013.11.9., 38. o.).

(17)  A Bizottság (EU) 2015/1186 felhatalmazáson alapuló rendelete (2015. április 24.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az egyedi helyiségfűtő berendezések energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 193., 2015.7.21., 20. o.).

(18)  A Bizottság 2007/742/EK határozata (2007. november 9.) a villamos meghajtású, gázmotoros vagy gázabszorpciós hőszivattyúkra vonatkozó közösségi ökocímke odaítélésével kapcsolatos ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 301., 2007.11.20., 14. o.).

(19)  A Bizottság 1060/2010/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2010. szeptember 28.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási hűtőkészülékek energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 314., 2010.11.30., 17. o.).

(20)  A Bizottság 65/2014/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2013. október 1.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási sütők és páraelszívók energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 29., 2014.1.31., 1. o.).

(21)  A Bizottság 1059/2010/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2010. szeptember 28.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási mosogatógépek energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 314., 2010.11.30., 1. o.).

(22)  A Bizottság 1061/2010/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2010. szeptember 28.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási mosógépek energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 314., 2010.11.30., 47. o.).

(23)  A Bizottság (EU) 2015/1402 határozata (2015. július 15.) az Amerikai Egyesült Államok kormánya és az Európai Unió közötti, az irodai berendezések energiahatékonyságára vonatkozó címkézési programok összehangolásáról szóló megállapodás szerinti irányítási testületek által meghozandó, a megállapodás C. mellékletében a számítógépekre vonatkozóan meghatározott előírások felülvizsgálatáról szóló határozattal kapcsolatos európai uniós álláspont meghatározásáról (HL L 217., 2015.8.18., 9. o.).

(24)  A Bizottság 2014/202/EU határozata (2014. március 20.) az Amerikai Egyesült Államok kormánya és az Európai Unió közötti, az irodai berendezések energiahatékonyságára vonatkozó címkézési programok összehangolásáról szóló megállapodás szerinti irányítási testületek által meghozandó, a kiszolgáló számítógépek és szünetmentes tápegységek előírásainak a megállapodás C. mellékletéhez történő hozzáadásáról, valamint a C. melléklet kijelzőkre és képalkotó berendezésekre vonatkozó előírásainak felülvizsgálatáról szóló határozattal kapcsolatos uniós álláspont meghatározásáról (HL L 114., 2014.4.16., 68. o.).

(25)  A Bizottság 392/2012/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2012. március 1.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási szárítógépek energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 123., 2012.5.9., 1. o.).

(26)  A Bizottság 665/2013/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2013. május 3.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a porszívók energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (HL L 192., 2013.7.13., 1. o.).

(27)  A Bizottság 813/2013/EU rendelete (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (HL L 239., 2013.9.6., 136. o.).

(28)  A Bizottság (EU) 2015/1189 rendelete (2015. április 28.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a szilárd tüzelésű kazánok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (HL L 193., 2015.7.21., 100. o.).

(29)  A Bizottság 1016/2010/EU rendelete (2010. november 10.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási mosogatógépekre vonatkozó környezetbarát tervezési követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (HL L 293., 2010.11.11., 31. o.).

(30)  A Bizottság 1015/2010/EU rendelete (2010. november 10.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási mosógépekre vonatkozó környezetbarát tervezési követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (HL L 293., 2010.11.11., 21. o.).

(31)  Az Európai Parlament és a Tanács 1143/2014/EU rendelete (2014. október 22.) az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről (HL L 317., 2014.11.4., 35. o.).

(32)  A Bizottság 2014/256/EU határozata (2014. május 2.) a feldolgozott papírtermékek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 135., 2014.5.8., 24. o.).

(33)  A Bizottság 2012/481/EU határozata (2012. augusztus 16.) a nyomtatott papír uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 223., 2012.8.21., 55. o.).

(34)  A Bizottság 2011/333/EU határozata (2011. június 7.) a másolópapírra és a grafikai célra szánt papírra vonatkozó uniós ökocímke odaítélésével kapcsolatos ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 149., 2011.6.8., 12. o.).

(35)  A Bizottság 2009/568/EK határozata (2009. július 9.) az egészségügyi és háztartási papírtermékekre vonatkozó közösségi ökocímke odaítélésével kapcsolatos ökológiai kritériumok meghatározásáról (HL L 197., 2009.7.29., 87. o.).

(36)  A Bizottság 2014/350/EU határozata (2014. június 5.) a textiltermékek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 174., 2014.6.13., 45. o.).

(37)  A Bizottság 2009/300/EK határozata (2009. március 12.) a televíziókészülékekre vonatkozó közösségi ökocímke odaítélésével kapcsolatos módosított ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 82., 2009.3.28., 3. o.).

(38)  A Bizottság 2014/391/EU határozata (2014. június 23.) az ágybetétek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok meghatározásáról (HL L 184., 2014.6.25., 18. o.).

(39)  A Bizottság 2010/18/EK határozata (2009. november 26.) a fa padlóburkolatok közösségi ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 8., 2010.1.13., 32. o.).

(40)  A Bizottság (EU) 2016/1332 határozata (2016. július 28.) a bútorok uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 210., 2016.8.4., 100. o.).

(41)  A Bizottság 2009/607/EK határozata (2009. július 9.) a kemény burkolatok közösségi ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 208., 2009.8.12., 21. o.).

(42)  A Bizottság 2011/382/EU határozata (2011. június 24.) a kézi mosogatószerek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 169., 2011.6.29., 40. o.).

(43)  A Bizottság 2011/263/EU határozata (2011. április 28.) a gépi mosogatószerek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 111., 2011.4.30., 22. o.).

(44)  A Bizottság 2011/264/EU határozata (2011. április 28.) a mosószerek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 111., 2011.4.30., 34. o.).

(45)  A Bizottság 2011/383/EU határozata (2011. június 28.) az általános tisztítószerek és a szaniterhelyiségek tisztításához használt tisztítószerek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 169., 2011.6.29., 52. o.).

(46)  A Bizottság 2014/893/EU határozata (2014. december 9.) a leöblítendő kozmetikai termékek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról (HL L 354., 2014.12.11., 47. o.).

(47)  A Tanács 834/2007/EK rendelete (2007. június 28.) az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről és a 2092/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről (HL L 189., 2007.7.20., 1. o.).


Top