Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1200

A Bizottság (EU) 2015/1200 rendelete (2015. július 22.) a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletének a bizonyos termékekben, illetve azok felületén található amidoszulfuron, fenhexamid, krezoxim-metil, tiakloprid és trifloxistrobin maradékanyag-határértéke tekintetében történő módosításáról (EGT-vonatkozású szöveg)

OJ L 195, 23.7.2015, p. 1–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1200/oj

23.7.2015   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 195/1


A BIZOTTSÁG (EU) 2015/1200 RENDELETE

(2015. július 22.)

a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletének a bizonyos termékekben, illetve azok felületén található amidoszulfuron, fenhexamid, krezoxim-metil, tiakloprid és trifloxistrobin maradékanyag-határértéke tekintetében történő módosításáról

(EGT-vonatkozású szöveg)

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel a növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékéről, valamint a 91/414/EGK tanácsi irányelv módosításáról szóló, 2005. február 23-i 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 14. cikke (1) bekezdésének a) pontjára, 18. cikke (1) bekezdésének b) pontjára, valamint 49. cikkének (2) bekezdésére,

mivel:

(1)

Az amidoszulfuron tekintetében a 396/2005/EK rendelet III. mellékletének A. része maradékanyag-határértékeket (a továbbiakban: MRL-ek) állapított meg. A fenhexamid, a krezoxim-metil, a tiakloprid és a trifloxistrobin tekintetében az említett rendelet II. melléklete és III. mellékletének B. része határozott meg MRL-eket.

(2)

Az amidoszulfuron tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) a 396/2005/EK rendelet 12. cikke (1) bekezdésének megfelelően indokolással ellátott véleményt adott ki (2). A Hatóság a lenmag tekintetében meghatározott MRL csökkentését ajánlotta. Más termékek esetében a jelenlegi MRL-ek emelését vagy változatlanul hagyását javasolta. A Hatóság megállapította, hogy a szemes árpa, a szemes zab, a szemes rozs és a szemes búza tekintetében meghatározott MRL-ekkel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre bizonyos információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. Mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, a szóban forgó termékek tekintetében az MRL-eket a jelenleg érvényes, illetve a Hatóság által megállapított szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében. Az említett MRL-eket felül fogják vizsgálni; a felülvizsgálat az e rendelet kihirdetését követő két éven belül rendelkezésre álló információkat fogja figyelembe venni.

(3)

A fenhexamid tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban a Hatóság a 396/2005/EK rendelet 12. cikkének a 12. cikk (1) bekezdésével összefüggésben értelmezett (2) bekezdése szerint indokolással ellátott véleményt adott ki (3). A Hatóság a mandula és a faeper tekintetében meghatározott MRL-ek csökkentését ajánlotta. Más termékek esetében a jelenlegi MRL-ek emelését vagy változatlanul hagyását javasolta. A Hatóság megállapította, hogy a kivi tekintetében meghatározott MRL-lel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre bizonyos információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. Mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, a szóban forgó termék tekintetében az MRL-t a jelenleg érvényes, illetve a Hatóság által megállapított szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében. Az említett MRL-t felül fogják vizsgálni; a felülvizsgálat az e rendelet kihirdetését követő két éven belül rendelkezésre álló információkat fogja figyelembe venni. A Hatóság megállapította, hogy az édeskömény tekintetében meghatározott MRL-lel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. A szóban forgó termékre vonatkozó MRL-t ezért a kimutatási határértéknek megfelelő értéken kell megállapítani. A fürtös áfonya, a tőzegáfonya, a köszméte/egres és az azarólgalagonya tekintetében a Hatóság az első mondatban említett vélemény benyújtását követően a 396/2005/EK rendelet 10. cikkének megfelelően további véleményt adott ki az MRL-ekre vonatkozóan (4). Az említett véleményt indokolt figyelembe venni.

(4)

A krezoxim-metil tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban a Hatóság a 396/2005/EK rendelet 12. cikkének a 12. cikk (1) bekezdésével összefüggésben értelmezett (2) bekezdése szerint indokolással ellátott véleményt adott ki (5). A Hatóság a maradékanyag meghatározásának módosítását javasolta, és a pekándió, a ribiszke (piros, fekete és fehér), a köszméte/egres, a paprika, a napraforgómag, a szemes rozs és a szemes búza tekintetében meghatározott MRL-ek csökkentését ajánlotta. Más termékek esetében a jelenlegi MRL-ek emelését vagy változatlanul hagyását javasolta. A Hatóság megállapította, hogy a sertés izom-, zsír-, máj- és veseszövetei, a szarvasmarha izom-, zsír-, máj- és veseszövetei, a juh izom-, zsír-, máj- és veseszövetei, a kecske izom-, zsír-, máj- és veseszövetei, valamint a tehéntej, a juhtej és a kecsketej tekintetében meghatározott MRL-ekkel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre bizonyos információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. Mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, a szóban forgó termékek tekintetében az MRL-eket a jelenleg érvényes, illetve a Hatóság által megállapított szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében. Az említett MRL-eket felül fogják vizsgálni; a felülvizsgálat az e rendelet kihirdetését követő két éven belül rendelkezésre álló információkat fogja figyelembe venni. A Hatóság megállapította, hogy a sárgabarack, az őszibarack és a mangold tekintetében meghatározott MRL-ekkel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. A szóban forgó termékekre vonatkozó MRL-eket ezért a kimutatási határértéknek megfelelő értéken kell megállapítani.

(5)

A tiakloprid tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban a Hatóság a 396/2005/EK rendelet 12. cikkének a 12. cikk (1) bekezdésével összefüggésben értelmezett (2) bekezdése szerint indokolással ellátott véleményt adott ki (6). A Hatóság megállapította, hogy a feketeszederre, a kelre, a salátára és az endíviára érvényes MRL-ek kockázatot jelentenek a fogyasztókra nézve. Ezért helyénvaló csökkenteni ezeket az MRL-eket. A Hatóság a gumós zeller, a karórépa, a tarlórépa, a fokhagyma, a vöröshagyma, a salotta/mogyoróhagyma, a karalábé, a spárga, a szemes árpa, a szemes zab, a szemes rizs, a sertészsír, a szarvasmarhazsír, a juhzsír, a kecskezsír, a baromfiizom, a baromfizsír és a baromfimáj tekintetében az MRL-ek csökkentését javasolta. Más termékek esetében a jelenlegi MRL-ek emelését vagy változatlanul hagyását javasolta. A Hatóság megállapította, hogy a cukkini, a virágukért termesztett káposztafélék, az endívia, a közönséges borbálafű, a borsmustár, a káposztafélék levele és csírája, a spenót, a mangold, a (friss, hüvelyes) bab, a (száraz) bab, a (száraz) borsó, a repcemag, a mustármag, a szemes kukorica, a tea, a gyógynövényteák (szárított levelek), a gyógynövényteák (szárított gyökerek) és a fűszerek (magvak) tekintetében meghatározott MRL-ekkel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre bizonyos információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. Mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, a szóban forgó termékek tekintetében az MRL-eket a jelenleg érvényes, illetve a Hatóság által megállapított szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében. Az említett MRL-eket felül fogják vizsgálni; a felülvizsgálat az e rendelet kihirdetését követő két éven belül rendelkezésre álló információkat fogja figyelembe venni. A Hatóság megállapította, hogy a csemegeszőlő, a borszőlő, a csemegekukorica, a cikóriasaláta, a (friss, hüvely nélküli) bab és a napraforgómag tekintetében meghatározott MRL-ekkel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. A szóban forgó termékekre vonatkozó MRL-eket ezért a kimutatási határértéknek megfelelő értéken kell megállapítani.

(6)

A trifloxistrobin tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban a Hatóság a 396/2005/EK rendelet 12. cikkének a 12. cikk (1) bekezdésével összefüggésben értelmezett (2) bekezdése szerint indokolással ellátott véleményt adott ki (7). A Hatóság a csemege- és a borszőlő, a papája, a fokhagyma, a vöröshagyma, a földimogyoró és a cukorrépa tekintetében meghatározott MRL-ek csökkentését ajánlotta. Más termékek esetében a jelenlegi MRL-ek emelését vagy változatlanul hagyását javasolta. A Hatóság megállapította, hogy a ribiszke (piros, fekete és fehér), a köszméte/egres, a passiógyümölcs, a paprika, az uborka, az apró uborka, a leveles káposzta, az endívia (széles levelű batáviai endívia), a fűszernövények, a (friss, hüvelyes) bab, a szemes zab, a sertés izom-, zsír-, máj- és veseszövetei, a szarvasmarha izom-, zsír-, máj- és veseszövetei, a juh izom-, zsír-, máj- és veseszövetei, a kecske izom-, zsír-, máj- és veseszövetei, a baromfi izom-, zsír- és májszövetei, a tehéntej, a juhtej, a kecsketej és a madártojások tekintetében meghatározott MRL-ekkel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre bizonyos információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. Mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, a szóban forgó termékek tekintetében az MRL-eket a jelenleg érvényes, illetve a Hatóság által megállapított szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében. Az említett MRL-eket felül fogják vizsgálni; a felülvizsgálat az e rendelet kihirdetését követő két éven belül rendelkezésre álló információkat fogja figyelembe venni. A Hatóság megállapította, hogy a feketeszeder, a málna, a cikóriasaláta, a (friss, hüvelyes) bab, az olajkinyerésre felhasznált olajbogyó és a cikóriagyökér tekintetében meghatározott MRL-ekkel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre információk, ezért a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. A szóban forgó termékekre vonatkozó MRL-eket ezért a kimutatási határértéknek megfelelő értéken kell megállapítani. A vesszőn termő bogyósgyümölcsűek tekintetében a Hatóság az első mondatban említett vélemény benyújtását követően a 396/2005/EK rendelet 10. cikkének megfelelően további véleményt adott ki az MRL-ekre vonatkozóan (8). Az említett véleményt indokolt figyelembe venni. Figyelembe véve a helyes mezőgazdasági gyakorlatra vonatkozó, Belgium által rendelkezésre bocsátott további információkat, és mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, az újhagyma tekintetében az MRL-eket a jelenleg érvényes szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében. Figyelembe véve a helyes mezőgazdasági gyakorlatra vonatkozó, Ausztria által rendelkezésre bocsátott további információkat, és mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, a fekete bodza tekintetében az MRL-eket a jelenleg érvényes szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében.

(7)

Azon termékek tekintetében, amelyeken a szóban forgó növényvédő szer használata nem engedélyezett, és amelyekre vonatkozóan nincs hatályban import tűréshatár vagy CXL, az MRL-eket az adott kimutatási határértéknek megfelelő értéken vagy a 396/2005/EK rendelet 18. cikke (1) bekezdésének b) pontja szerinti alapértéken kell megállapítani.

(8)

A Bizottság konzultációt folytatott a növényvédő szerek maradékanyagaival foglalkozó uniós referencialaboratóriumokkal arról, hogy szükséges-e az egyes kimutatási határértékek kiigazítása. Az említett laboratóriumok több anyag tekintetében is arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos áruk vonatkozásában a technikai fejlődés következtében egyedi kimutatási határértékeket kell megállapítani.

(9)

A Hatóság indokolással ellátott véleményei alapján és a tárgy szempontjából lényeges tényezőket figyelembe véve az MRL-ekkel kapcsolatos megfelelő módosítások megfelelnek a 396/2005/EK rendelet 14. cikkének (2) bekezdésében megfogalmazott követelményeknek.

(10)

A Bizottság a Kereskedelmi Világszervezeten keresztül kikérte az Unió kereskedelmi partnereinek véleményét az új MRL-ekről, és megállapításaikat figyelembe vette.

(11)

A 396/2005/EK rendeletet ezért ennek megfelelően módosítani kell.

(12)

A termékek zavartalan forgalmazása, feldolgozása és fogyasztása érdekében a rendelet átmeneti intézkedéseket ír elő azokra a termékekre, amelyeket az MRL-ek módosítását megelőzően állítottak elő, és amelyekkel kapcsolatban igazolt, hogy a fogyasztók magas szintű védelme továbbra is biztosított. Mivel a hatályos MRL-ek mellett nem zárható ki a fogyasztókat érintő kockázat, e rendelet alkalmazásának időpontjától kezdve a tiakloprid tekintetében a feketeszeder esetében 1 mg/kg, a kel esetében 0,4 mg/kg, a saláta esetében 1 mg/kg és az endívia esetében 0,15 mg/kg határértéket kell alkalmazni valamennyi termékre.

(13)

A módosított MRL-ek érvénybe lépése előtt elegendő időt kell biztosítani arra, hogy a tagállamok, a harmadik országok és az élelmiszer-ipari vállalkozások felkészülhessenek az MRL-ek módosításából fakadó új követelmények teljesítésére.

(14)

Az e rendeletben előírt intézkedések összhangban vannak a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának véleményével,

ELFOGADTA EZT A RENDELETET:

1. cikk

A 396/2005/EK rendelet II. és III. melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul.

2. cikk

Azon termékekre, amelyeket 2016. február 11. előtt állítottak elő, az összes termékben és azok felületén található amidoszulfuron, fenhexamid, krezoxim-metil és trifloxistrobin hatóanyagok tekintetében a 396/2005/EK rendelet továbbra is az e rendeletben szereplő módosítások nélkül alkalmazandó.

Azon termékekre, amelyeket 2016. február 11. előtt állítottak elő, a feketeszeder, a kel, a saláta és az endívia kivételével az összes termékben és azok felületén található tiakloprid hatóanyag tekintetében a 396/2005/EK rendelet továbbra is az e rendeletben szereplő módosítások nélkül alkalmazandó.

3. cikk

Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

Ezt a rendeletet 2016. február 12-től kell alkalmazni.

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Kelt Brüsszelben, 2015. július 22-én.

a Bizottság részéről

az elnök

Jean-Claude JUNCKER


(1)  HL L 70., 2005.3.16., 1. o.

(2)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság: Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for amidosulfuron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (Az amidoszulfuron maradékanyag-határértékének a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal, 2014; 12(3): 3614. [40. oldal].

(3)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság: Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for fenhexamid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (A fenhexamid maradékanyag-határértékének a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal, 2014; 12(1): 3536. [42. oldal].

(4)  Reasoned opinion on modification of the MRLs for fenhexamid in various berries (Indokolással ellátott vélemény a különböző bogyósgyümölcsűekben előforduló fenhexamid tekintetében érvényben lévő MRL-ek módosításáról). EFSA Journal, 2014; 12(7): 3785. [18. oldal].

(5)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság: Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for kresoxim-methyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (A krezoxim-metil maradékanyag-határértékének a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal, 2014; 12(1): 3549. [70. oldal].

(6)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság: Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for thiacloprid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (A tiakloprid maradékanyag-határértékének a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal, 2014; 12(3): 3617. [111. oldal].

(7)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság: Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for trifloxystrobin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (A trifloxistrobin maradékanyag-határértékének a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal, 2014; 12(2): 3592. [81. oldal].

(8)  Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for trifloxystrobin in cane fruit (Indokolással ellátott vélemény a vesszőn termő bogyósgyümölcsűekben előforduló trifloxistrobin tekintetében érvényben lévő MRL módosításáról). EFSA Journal, 2014; 12(7): 3751. [17. oldal].


MELLÉKLET

A 396/2005/EK rendelet II. és III. melléklete a következőképpen módosul:

1.

A II. melléklet a következőképpen módosul:

a)

A fenhexamid, a krezoxim-metil, a tiakloprid és a trifloxistrobin oszlopának helyébe a következő szöveg lép:

„Növényvédőszer-maradékok és megengedett szermaradék-határértékek (mg/kg)

Kódszám

Olyan csoportok és egyedi termékek, amelyekre MRL-ek alkalmazandók (2)

Fenhexamid (F)

Krezoxim-metil (R)

Tiakloprid

Trifloxistrobin (A) (F) (R)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

0100000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT GYÜMÖLCS; FÁN TERMŐ HÉJAS GYÜMÖLCSŰEK

 

 

 

 

0110000

Citrusfélék

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,5

0110010

Grapefruitfélék

 

0,5

 

 

0110020

Narancs

 

0,5

 

 

0110030

Citrom

 

0,01  (1)

 

 

0110040

Zöld citrom/lime

 

0,01  (1)

 

 

0110050

Mandarin

 

0,01  (1)

 

 

0110990

Egyéb

 

0,01  (1)

 

 

0120000

Fán termő héjas gyümölcsűek

0,02  (1)

 

0,02 (1)

0,02

0120010

Mandula

 

0,01  (1)

 

 

0120020

Paradió/brazil dió

 

0,01  (1)

 

 

0120030

Kesu/kesudió

 

0,01  (1)

 

 

0120040

Gesztenye

 

0,01  (1)

 

 

0120050

Kókuszdió

 

0,01  (1)

 

 

0120060

Mogyoró

 

0,01  (1)

 

 

0120070

Ausztráliai mogyoró/makadámdió

 

0,01  (1)

 

 

0120080

Pekándió

 

0,05  (1)

 

 

0120090

Fenyőmag

 

0,01  (1)

 

 

0120100

Pisztácia

 

0,01  (1)

 

 

0120110

Dió

 

0,01  (1)

 

 

0120990

Egyéb

 

0,01  (1)

 

 

0130000

Almatermésűek

0,01  (1)

0,2

 

0,7

0130010

Alma

 

 

0,3

 

0130020

Körte

 

 

0,3

 

0130030

Birsalma

 

 

0,7

 

0130040

Naspolya

 

 

0,7

 

0130050

Japán naspolya

 

 

0,7

 

0130990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

 

0140000

Csonthéjasok

 

0,01  (1)

0,5

3

0140010

Sárgabarack/kajszi

10

 

 

 

0140020

Cseresznye

7

 

 

 

0140030

Őszibarack

10

 

 

 

0140040

Szilva

1,5

 

 

 

0140990

Egyéb

0,01  (1)

 

 

 

0150000

Bogyósgyümölcsűek

 

 

 

 

0151000

a)

Szőlő

15

1

0,01  (1)

3

0151010

Csemegeszőlő

 

 

 

 

0151020

Borszőlő

 

 

 

 

0152000

b)

Szamóca

10

1,5

1

1

0153000

c)

Vesszőn termő bogyósgyümölcsűek

15

0,01  (1)

 

3

0153010

Feketeszeder

 

 

1

 

0153020

Hamvas szeder

 

 

1

 

0153030

Málna (piros és sárga)

 

 

6

 

0153990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

 

0154000

d)

Egyéb bogyósgyümölcsűek

 

 

1

 

0154010

Fürtös áfonya

15

0,9

 

2

0154020

Tőzegáfonya

15

0,9

 

0,01  (1)

0154030

Ribiszke (fekete, piros és fehér)

15

0,9

 

1,5 (+)

0154040

Köszméte/egres (zöld, piros és sárga)

15

0,9

 

1,5 (+)

0154050

Csipkebogyó

5

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0154060

Faeper (fekete és fehér)

5

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0154070

Azarólgalagonya/franciagalagonya

15

0,9

 

0,01  (1)

0154080

Fekete bodza

5

0,01  (1)

 

2

0154990

Egyéb

0,01  (1)

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0160000

Egyéb gyümölcsök

 

 

 

 

0161000

a)

ehető héjúak

0,01  (1)

 

 

 

0161010

Datolya

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161020

Füge

 

0,01  (1)

0,5

0,01  (1)

0161030

Étkezési olajbogyó

 

0,2

4

0,3

0161040

Kumkvat/japán törpemandarin

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161050

Karambola/uborkafa

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161060

Kakiszilva/datolyaszilva

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161070

Jávai szilva/dzsambolán

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161990

Egyéb

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0162000

b)

kisebbek, nem ehető héjúak

 

0,01  (1)

 

 

0162010

Kivi (zöld, piros, sárga)

15 (+)

 

0,2

0,01  (1)

0162020

Licsiszilva/kínai ikerszilva

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0162030

Passiógyümölcs/marakuja

0,01  (1)

 

0,01  (1)

4 (+)

0162040

Fügekaktusz

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0162050

Csillagalma

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0162060

Amerikai datolyaszilva/virginiai szilva

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0162990

Egyéb

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163000

c)

nagyobbak, nem ehető héjúak

0,01  (1)

0,01  (1)

 

 

0163010

Avokádó

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163020

Banán

 

 

0,01  (1)

0,05

0163030

Mangó

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163040

Papája

 

 

0,5

0,6

0163050

Gránátalma

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163060

Csirimojó/krémalma

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163070

Guáva/guajava

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163080

Ananász

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163090

Kenyérgyümölcs

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163100

Durián

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163110

Tüskés annóna

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0200000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEK

 

 

 

 

0210000

Gyökér- és gyökgumós zöldségek

0,01  (1)

 

 

 

0211000

a)

burgonya

 

0,01  (1)

0,02

0,02

0212000

b)

trópusi gyökér és gumós zöldségek

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0212010

Kasszava gyökér/manióka

 

 

 

 

0212020

Édesburgonya/batáta

 

 

 

 

0212030

Jamszgyökér

 

 

 

 

0212040

Nyílgyökér

 

 

 

 

0212990

Egyéb

 

 

 

 

0213000

c)

egyéb gyökér- és gyökgumós zöldségek, a cukorrépa kivételével

 

 

 

 

0213010

Cékla

 

0,05 (1)

0,05

0,02

0213020

Sárgarépa

 

0,01  (1)

0,05

0,1

0213030

Gumós zeller

 

0,01  (1)

0,05

0,02

0213040

Torma

 

0,01  (1)

0,05

0,08

0213050

Csicsóka

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0213060

Pasztinák/paszternák

 

0,01  (1)

0,05

0,04

0213070

Petrezselyemgyökér

 

0,01  (1)

0,05

0,08

0213080

Retek

 

0,01  (1)

0,05

0,08

0213090

Bakszakáll

 

0,01  (1)

0,05

0,04

0213100

Karórépa

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,04

0213110

Tarlórépa

 

0,05 (1)

0,01  (1)

0,04

0213990

Egyéb

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0220000

Hagymafélék

 

 

 

 

0220010

Fokhagyma

0,01  (1)

0,3

0,01  (1)

0,01  (1)

0220020

Vöröshagyma

0,8

0,3

0,01  (1)

0,01  (1)

0220030

Salotta/mogyoróhagyma

0,01  (1)

0,3

0,01  (1)

0,01  (1)

0220040

Újhagyma/zöldhagyma és téli sarjadékhagyma

0,01  (1)

0,01  (1)

0,15

0,1

0220990

Egyéb

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0230000

Termésükért termesztett zöldségek

 

 

 

 

0231000

a)

burgonyafélék

 

 

 

 

0231010

Paradicsom

2

0,6

0,5

0,7

0231020

Étkezési paprika

3

0,8

1

0,4 (+)

0231030

Padlizsán/tojásgyümölcs

2

0,6

0,7

0,7

0231040

Okra/bámia

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0231990

Egyéb

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0232000

b)

kabakosok – ehető héjúak

1

0,05 (1)

0,5

0,3

0232010

Uborka

 

 

 

(+)

0232020

Apró uborka

 

 

 

(+)

0232030

Cukkini

 

 

(+)

 

0232990

Egyéb

 

 

 

 

0233000

c)

kabakosok – nem ehető héjúak

0,01  (1)

0,3

 

0,3

0233010

Dinnye

 

 

0,2

 

0233020

Sütőtök

 

 

0,01  (1)

 

0233030

Görögdinnye

 

 

0,2

 

0233990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

 

0234000

d)

csemegekukorica

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0239000

e)

egyéb termésükért termesztett zöldségek

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0240000

Káposztafélék (nem tartalmazza a káposztafélék gyökereit és kis levelű terményeit)

0,01  (1)

0,01  (1)

 

 

0241000

a)

virágukért termesztett káposztafélék

 

 

0,3 (+)

0,5

0241010

Brokkoli

 

 

 

 

0241020

Karfiol

 

 

 

 

0241990

Egyéb

 

 

 

 

0242000

b)

fejképző káposztafélék

 

 

0,3

 

0242010

Kelbimbó

 

 

 

0,6

0242020

Fejeskáposzta

 

 

 

0,5

0242990

Egyéb

 

 

 

0,01  (1)

0243000

c)

leveles káposzta

 

 

 

3 (+)

0243010

Kínai kel/pekingi káposzta/pe-tsai

 

 

1

 

0243020

Kel

 

 

0,4

 

0243990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

 

0244000

d)

karalábé

 

 

0,04

0,01  (1)

0250000

Levélzöldségek, fűszernövények és ehető virágok

 

 

 

 

0251000

a)

saláta és egyéb salátafélék

50

0,01  (1)

 

 

0251010

Galambbegysaláta

 

 

8

0,01  (1)

0251020

Fejes salátafélék

 

 

1

15

0251030

Endívia/széles levelű batáviai endívia

 

 

0,15 (+)

15 (+)

0251040

Kerti zsázsa/közönséges borbálafű, valamint egyéb csírák és hajtások

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0251050

Közönséges borbálafű/szárazföldi zsázsa

 

 

0,7 (+)

0,01  (1)

0251060

Borsmustár/rukkola

 

 

2 (+)

0,01  (1)

0251070

Vörös mustár

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0251080

Kis levelű termények (a Brassica fajok is)

 

 

2 (+)

15

0251990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0252000

b)

spenót és hasonló levelek

0,01  (1)

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0252010

Spenótfélék

 

 

0,15 (+)

 

0252020

Kövér porcsin

 

 

0,01  (1)

 

0252030

Mangold

 

 

0,15 (+)

 

0252990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

 

0253000

c)

szőlőlevél és hasonló fajok

0,01  (1)

15

0,01  (1)

0,01  (1)

0254000

d)

vízitorma

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0255000

e)

cikóriasaláta

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0256000

f)

fűszernövények és ehető virágok

50

0,02  (1)

5

15 (+)

0256010

Turbolya

 

 

 

 

0256020

Metélőhagyma

 

 

 

 

0256030

Zellerlevél

 

 

 

 

0256040

Petrezselyemlevél/metélőpetrezselyem

 

 

 

 

0256050

Zsálya

 

 

 

 

0256060

Rozmaring

 

 

 

 

0256070

Kakukkfű

 

 

 

 

0256080

Bazsalikom, valamint ehető virágok

 

 

 

 

0256090

Babérlevél

 

 

 

 

0256100

Tárkony

 

 

 

 

0256990

Egyéb

 

 

 

 

0260000

Hüvelyes zöldségek

 

0,01  (1)

 

 

0260010

Bab (hüvelyben)

5

 

0,4 (+)

1 (+)

0260020

Bab (hüvely nélkül)

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0260030

Borsó (hüvelyben)

0,01  (1)

 

0,2

0,01  (1)

0260040

Borsó (hüvely nélkül)

0,01  (1)

 

0,2

0,01  (1)

0260050

Lencse

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0260990

Egyéb

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0270000

Szárukért termesztett zöldségek

0,01  (1)

 

 

 

0270010

Spárga

 

0,05 (1)

0,01  (1)

0,05

0270020

Kardonna/szúrós articsóka

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0270030

Szárzeller

 

0,01  (1)

0,7

1

0270040

Olasz édeskömény

 

0,01  (1)

0,7

0,01  (1)

0270050

Articsóka

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,3

0270060

Póréhagyma

 

6

0,1

0,7

0270070

Rebarbara

 

0,01  (1)

0,02

0,01  (1)

0270080

Bambuszrügy

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0270090

Pálmafa csúcsrügy

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0270990

Egyéb

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0280000

Gombák, mohák és zuzmók

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0280010

Termesztett gomba

 

 

 

 

0280020

Vadgomba

 

 

 

 

0280990

Moha és zuzmó

 

 

 

 

0290000

Algák és prokarióta szervezetek

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0300000

HÜVELYESEK

0,01  (1)

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0300010

Bab

 

 

0,08 (+)

 

0300020

Lencse

 

 

0,01  (1)

 

0300030

Borsó

 

 

0,08 (+)

 

0300040

Csillagfürt/farkasbab

 

 

0,01  (1)

 

0300990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

 

0400000

OLAJOS MAGVAK ÉS OLAJTARTALMÚ GYÜMÖLCSÖK

0,02  (1)

 

 

 

0401000

Olajos magvak

 

 

 

 

0401010

Lenmag

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401020

Földimogyoró/amerikai mogyoró

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,02

0401030

Mák

 

0,01  (1)

0,3

0,01  (1)

0401040

Szezámmag

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401050

Napraforgómag

 

0,05  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401060

Repcemag

 

0,01  (1)

0,6 (+)

0,01  (1)

0401070

Szójabab

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401080

Mustármag

 

0,01  (1)

0,6 (+)

0,01  (1)

0401090

Gyapotmag

 

0,01  (1)

0,15

0,01  (1)

0401100

Tökmag

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401110

Pórsáfránymag

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401120

Borágó magja

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401130

Gomborkamag

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401140

Kendermag

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401150

Ricinusbab

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401990

Egyéb

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0402000

Olajtartalmú gyümölcsök

 

 

 

0,01  (1)

0402010

Olajbogyó olajkinyerésre

 

0,2

4

 

0402020

Olajpálma magja

 

0,01  (1)

0,02  (1)

 

0402030

Afrikai olajpálma gyümölcs

 

0,01  (1)

0,02  (1)

 

0402040

Kapok

 

0,01  (1)

0,02  (1)

 

0402990

Egyéb

 

0,01  (1)

0,02  (1)

 

0500000

GABONAFÉLÉK

0,01  (1)

 

 

 

0500010

Árpa

 

0,1

0,9

0,5

0500020

Hajdina és egyéb álgabonafélék

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0500030

Kukorica

 

0,01  (1)

0,01  (1) (+)

0,02

0500040

Köles

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0500050

Zab

 

0,1

0,9

0,4 (+)

0500060

Rizs

 

0,01  (1)

0,02

5

0500070

Rozs

 

0,08

0,06

0,3

0500080

Cirok

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0500090

Búza

 

0,08

0,1

0,3

0500990

Egyéb

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0600000

KÁVÉ, TEA, GYÓGYNÖVÉNYTEA, KAKAÓ ÉS SZENTJÁNOSKENYÉR

0,05  (1)

0,05  (1)

 

0,05 (1)

0610000

Tea

 

 

10 (+)

 

0620000

Kávébab

 

 

0,05 (1)

 

0630000

Gyógyteafőzet a következőből:

 

 

 

 

0631000

a)

virág

 

 

0,05  (1)

 

0631010

Kamilla

 

 

 

 

0631020

Rozella/szudáni hibiszkusz

 

 

 

 

0631030

Rózsa

 

 

 

 

0631040

Jázminvirág/fehér jázmin

 

 

 

 

0631050

Kislevelű hárs

 

 

 

 

0631990

Egyéb

 

 

 

 

0632000

b)

levelek és fűszernövények

 

 

50 (+)

 

0632010

Kerti szamóca

 

 

 

 

0632020

Vörös fokföldirekettye/rooibos

 

 

 

 

0632030

Maté

 

 

 

 

0632990

Egyéb

 

 

 

 

0633000

c)

gyökér

 

 

0,02 (+)

 

0633010

Macskagyökér

 

 

 

 

0633020

Ginszeng

 

 

 

 

0633990

Egyéb

 

 

 

 

0639000

d)

a növény bármely más részei

 

 

0,05  (1)

 

0640000

Kakaóbab

 

 

0,05 (1)

 

0650000

Szentjánoskenyér

 

 

0,05 (1)

 

0700000

KOMLÓ

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

40

0800000

FŰSZEREK

 

 

 

 

0810000

Mag

0,05  (1)

0,05  (1)

0,08 (+)

0,05 (1)

0810010

Ánizsmag

 

 

 

 

0810020

Fekete kömény

 

 

 

 

0810030

Zeller

 

 

 

 

0810040

Koriander/kerti koriander

 

 

 

 

0810050

Kömény

 

 

 

 

0810060

Kapor

 

 

 

 

0810070

Édeskömény

 

 

 

 

0810080

Görögszéna/lepkeszeg

 

 

 

 

0810090

Szerecsendió

 

 

 

 

0810990

Egyéb

 

 

 

 

0820000

Termés

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0820010

Szegfűbors

 

 

 

 

0820020

Szecsuáni bors

 

 

 

 

0820030

Kömény

 

 

 

 

0820040

Kardamom

 

 

 

 

0820050

Borókabogyó

 

 

 

 

0820060

Bors-félék (fekete, zöld és fehér)

 

 

 

 

0820070

Vanília

 

 

 

 

0820080

Tamarind

 

 

 

 

0820990

Egyéb

 

 

 

 

0830000

Kéreg

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0830010

Fahéj

 

 

 

 

0830990

Egyéb

 

 

 

 

0840000

Gyökér- és rizóma

 

 

 

 

0840010

Édesgyökér

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0840020

Gyömbér

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0840030

Kurkuma/indiai sáfrány

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0840040

Torma

(+)

(+)

(+)

(+)

0840990

Egyéb

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0850000

Bimbó

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0850010

Szegfűszeg

 

 

 

 

0850020

Kapribogyó

 

 

 

 

0850990

Egyéb

 

 

 

 

0860000

Virágbibe

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0860010

Sáfrány

 

 

 

 

0860990

Egyéb

 

 

 

 

0870000

Magköpeny

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0870010

Szerecsendió-virág/mácisz

 

 

 

 

0870990

Egyéb

 

 

 

 

0900000

CUKORTERMŐ NÖVÉNYEK

0,01  (1)

 

 

 

0900010

Cukorrépagyökér

 

0,05 (1)

0,02

0,02

0900020

Cukornád

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0900030

Cikóriagyökér

 

0,01  (1)

0,05

0,01  (1)

0900990

Egyéb

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

1000000

ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK – SZÁRAZFÖLDI ÁLLATOK

 

 

 

 

1010000

Szövetek a következő állatokból

0,05 (1)

0,05  (1)

 

 

1011000

a)

sertés

 

 

 

0,04

1011010

Izom

 

(+)

0,1

(+)

1011020

Zsírszövet

 

(+)

0,01  (1)

(+)

1011030

Máj

 

(+)

0,5

(+)

1011040

Vese

 

(+)

0,5

(+)

1011050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

 

0,5

 

1011990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

 

1012000

b)

szarvasmarha

 

 

 

 

1012010

Izom

 

(+)

0,1

0,04 (+)

1012020

Zsírszövet

 

(+)

0,04

0,06 (+)

1012030

Máj

 

(+)

0,5

0,07 (+)

1012040

Vese

 

(+)

0,5

0,04 (+)

1012050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

 

0,5

0,07

1012990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1013000

c)

juh

 

 

 

 

1013010

Izom

 

(+)

0,1

0,04 (+)

1013020

Zsírszövet

 

(+)

0,04

0,06 (+)

1013030

Máj

 

(+)

0,5

0,07 (+)

1013040

Vese

 

(+)

0,5

0,04 (+)

1013050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

 

0,5

0,07

1013990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1014000

d)

kecske

 

 

 

 

1014010

Izom

 

(+)

0,1

0,04 (+)

1014020

Zsírszövet

 

(+)

0,04

0,06 (+)

1014030

Máj

 

(+)

0,5

0,07 (+)

1014040

Vese

 

(+)

0,5

0,04 (+)

1014050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

 

0,5

0,07

1014990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1015000

e)

lófélék

 

 

 

 

1015010

Izom

 

 

0,1

0,04

1015020

Zsírszövet

 

 

0,04

0,06

1015030

Máj

 

 

0,5

0,07

1015040

Vese

 

 

0,5

0,04

1015050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

 

0,5

0,07

1015990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1016000

f)

baromfi

 

 

 

0,04

1016010

Izom

 

 

0,02

(+)

1016020

Zsírszövet

 

 

0,01  (1)

(+)

1016030

Máj

 

 

0,02

(+)

1016040

Vese

 

 

0,01  (1)

 

1016050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

 

0,02

 

1016990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

 

1017000

g)

egyéb szárazföldi haszonállatok

 

 

 

 

1017010

Izom

 

 

0,1

0,04

1017020

Zsírszövet

 

 

0,04

0,06

1017030

Máj

 

 

0,5

0,07

1017040

Vese

 

 

0,5

0,04

1017050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

 

0,5

0,07

1017990

Egyéb

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1020000

Tej

0,01  (1)

0,01  (1)

0,05

0,02 (1)

1020010

Szarvasmarha

 

(+)

 

(+)

1020020

Juh

 

(+)

 

(+)

1020030

Kecske

 

(+)

 

(+)

1020040

 

 

 

 

1020990

Egyéb

 

 

 

 

1030000

Madártojás

0,05 (1)

0,05  (1)

0,02  (1)

0,04 (+)

1030010

Csirke

 

 

 

 

1030020

Kacsa

 

 

 

 

1030030

Liba

 

 

 

 

1030040

Fürj

 

 

 

 

1030990

Egyéb

 

 

 

 

1040000

Méz és egyéb méhészeti termékek

0,05 (1)

0,05 (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

1050000

Kétéltűek és hüllők

0,05 (1)

0,05  (1)

0,01 (1)

0,02  (1)

1060000

Szárazföldi gerinctelen állatok

0,05 (1)

0,05  (1)

0,01 (1)

0,02  (1)

1070000

Vadon élő szárazföldi gerincesek

0,05 (1)

0,05  (1)

0,01 (1)

0,02  (1)

b)

A szöveg az amidoszulfuronra vonatkozó következő oszloppal egészül ki:

„Növényvédőszer-maradékok és megengedett szermaradék-határértékek (mg/kg)

Kódszám

Olyan csoportok és egyedi termékek, amelyekre MRL-ek alkalmazandók (4)

Amidoszulfuron (A) (R)

(1)

(2)

(3)

0100000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT GYÜMÖLCS; FÁN TERMŐ HÉJAS GYÜMÖLCSŰEK

0,01 (3)

0110000

Citrusfélék

 

0110010

Grapefruitfélék

 

0110020

Narancs

 

0110030

Citrom

 

0110040

Zöld citrom/lime

 

0110050

Mandarin

 

0110990

Egyéb

 

0120000

Fán termő héjas gyümölcsűek

 

0120010

Mandula

 

0120020

Paradió/brazil dió

 

0120030

Kesu/kesudió

 

0120040

Gesztenye

 

0120050

Kókuszdió

 

0120060

Mogyoró

 

0120070

Ausztráliai mogyoró/makadámdió

 

0120080

Pekándió

 

0120090

Fenyőmag

 

0120100

Pisztácia

 

0120110

Dió

 

0120990

Egyéb

 

0130000

Almatermésűek

 

0130010

Alma

 

0130020

Körte

 

0130030

Birsalma

 

0130040

Naspolya

 

0130050

Japán naspolya

 

0130990

Egyéb

 

0140000

Csonthéjasok

 

0140010

Sárgabarack/kajszi

 

0140020

Cseresznye

 

0140030

Őszibarack

 

0140040

Szilva

 

0140990

Egyéb

 

0150000

Bogyósgyümölcsűek

 

0151000

a)

Szőlő

 

0151010

Csemegeszőlő

 

0151020

Borszőlő

 

0152000

b)

Szamóca

 

0153000

c)

Vesszőn termő bogyósgyümölcsűek

 

0153010

Feketeszeder

 

0153020

Hamvas szeder

 

0153030

Málna (piros és sárga)

 

0153990

Egyéb

 

0154000

d)

Egyéb bogyósgyümölcsűek

 

0154010

Fürtös áfonya

 

0154020

Tőzegáfonya

 

0154030

Ribiszke (fekete, piros és fehér)

 

0154040

Köszméte/egres (zöld, piros és sárga)

 

0154050

Csipkebogyó

 

0154060

Faeper (fekete és fehér)

 

0154070

Azarólgalagonya/franciagalagonya

 

0154080

Fekete bodza

 

0154990

Egyéb

 

0160000

Egyéb gyümölcsök

 

0161000

a)

ehető héjúak

 

0161010

Datolya

 

0161020

Füge

 

0161030

Étkezési olajbogyó

 

0161040

Kumkvat/japán törpemandarin

 

0161050

Karambola/uborkafa

 

0161060

Kakiszilva/datolyaszilva

 

0161070

Jávai szilva/dzsambolán

 

0161990

Egyéb

 

0162000

b)

kisebbek, nem ehető héjúak

 

0162010

Kivi (zöld, piros, sárga)

 

0162020

Licsiszilva/kínai ikerszilva

 

0162030

Passiógyümölcs/marakuja

 

0162040

Fügekaktusz

 

0162050

Csillagalma

 

0162060

Amerikai datolyaszilva/virginiai szilva

 

0162990

Egyéb

 

0163000

c)

nagyobbak, nem ehető héjúak

 

0163010

Avokádó

 

0163020

Banán

 

0163030

Mangó

 

0163040

Papája

 

0163050

Gránátalma

 

0163060

Csirimojó/krémalma

 

0163070

Guáva/guajava

 

0163080

Ananász

 

0163090

Kenyérgyümölcs

 

0163100

Durián

 

0163110

Tüskés annóna

 

0163990

Egyéb

 

0200000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEK

 

0210000

Gyökér- és gyökgumós zöldségek

0,01 (3)

0211000

a)

burgonya

 

0212000

b)

trópusi gyökér és gumós zöldségek

 

0212010

Kasszava gyökér/manióka

 

0212020

Édesburgonya/batáta

 

0212030

Jamszgyökér

 

0212040

Nyílgyökér

 

0212990

Egyéb

 

0213000

c)

egyéb gyökér- és gyökgumós zöldségek, a cukorrépa kivételével

 

0213010

Cékla

 

0213020

Sárgarépa

 

0213030

Gumós zeller

 

0213040

Torma

 

0213050

Csicsóka

 

0213060

Pasztinák/paszternák

 

0213070

Petrezselyemgyökér

 

0213080

Retek

 

0213090

Bakszakáll

 

0213100

Karórépa

 

0213110

Tarlórépa

 

0213990

Egyéb

 

0220000

Hagymafélék

0,01 (3)

0220010

Fokhagyma

 

0220020

Vöröshagyma

 

0220030

Salotta/mogyoróhagyma

 

0220040

Újhagyma/zöldhagyma és téli sarjadékhagyma

 

0220990

Egyéb

 

0230000

Termésükért termesztett zöldségek

0,01 (3)

0231000

a)

burgonyafélék

 

0231010

Paradicsom

 

0231020

Étkezési paprika

 

0231030

Padlizsán/tojásgyümölcs

 

0231040

Okra/bámia

 

0231990

Egyéb

 

0232000

b)

kabakosok – ehető héjúak

 

0232010

Uborka

 

0232020

Apró uborka

 

0232030

Cukkini

 

0232990

Egyéb

 

0233000

c)

kabakosok – nem ehető héjúak

 

0233010

Dinnye

 

0233020

Sütőtök

 

0233030

Görögdinnye

 

0233990

Egyéb

 

0234000

d)

csemegekukorica

 

0239000

e)