EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012A0309(01)

A Bizottság véleménye ( 2012. március 7. ) az Euratom-Szerződés 37. cikkével összhangban a Franciaországban található SPIRAL-2 létesítmény radioaktív hulladékának ártalmatlanítására vonatkozó tervről

OJ C 71, 9.3.2012, p. 1–1 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

9.3.2012   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 71/1


A BIZOTTSÁG VÉLEMÉNYE

(2012. március 7.)

az Euratom-Szerződés 37. cikkével összhangban a Franciaországban található SPIRAL-2 létesítmény radioaktív hulladékának ártalmatlanítására vonatkozó tervről

(Csak a francia nyelvű szöveg hiteles)

2012/C 71/01

Az alábbi értékelés az Euratom-Szerződés rendelkezései alapján készült, és nem érinti az Európai Unió működéséről szóló szerződés alapján, illetve az abból és a másodlagos jogból eredő kötelezettségek értelmében végrehajtandó esetleges további értékeléseket.

2011. szeptember 15-én az Európai Bizottság az Euratom-Szerződés 37. cikkével összhangban megkapta a francia kormánytól a franciaországi SPIRAL-2 létesítmény radioaktív hulladékának ártalmatlanítására vonatkozó terv általános adatait.

Ezen adatok alapján és a szakértőcsoporttal lefolytatott konzultációt követően a Bizottság a következő véleményt alakította ki:

1.

A létesítmény és a valamely másik tagállam – ez esetben az Egyesült Királyság – területén fekvő legközelebbi pont közötti távolság 170 km.

2.

A szokásos működés során a környezetbe jutó folyékony és gáz-halmazállapotú radioaktív szennyező anyagok nem lesznek jelentős hatással más tagállamok lakosságának egészségére.

3.

A szilárd radioaktív hulladékot ideiglenesen a telephelyen tárolják, majd később egy engedélyezett franciaországi hulladékkezelő vagy hulladéktároló létesítménybe szállítják.

4.

Az általános adatokban feltételezett típusú és nagyságú baleset esetén bekövetkező nem tervezett radioaktívhulladék-szennyezés miatt más tagállamok lakosságát valószínűsíthetően nem éri egészségi szempontból jelentős sugárdózis.

A Bizottság következésképpen azon a véleményen van, hogy a Franciaországban található SPIRAL-2 létesítmény radioaktívhulladék-ártalmatlanítási tervének megvalósítása sem a szokásos működés során, sem az általános adatokban feltételezett típusú és nagyságú baleset esetén várhatóan egyetlen típusú radioaktív hulladék vonatkozásában sem okozza más tagállamok vizeinek, talajának vagy légterének az emberi egészség szempontjából jelentős mértékű radioaktív szennyeződését.

Kelt Brüsszelben, 2012. március 7-én.

a Bizottság részéről

Günther OETTINGER

a Bizottság tagja


Top