EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009A0422(01)

A Bizottság Véleménye ( 2009. április 21. ) az Euratom-Szerződés 37. cikkével összhangban a franciaországi Civaux-ban található atomerőmű radioaktív hulladékának ártalmatlanítására vonatkozó módosított tervről

OJ C 93, 22.4.2009, p. 2–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.4.2009   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 93/2


A BIZOTTSÁG VÉLEMÉNYE

(2009. április 21.)

az Euratom-Szerződés 37. cikkével összhangban a franciaországi Civaux-ban található atomerőmű radioaktív hulladékának ártalmatlanítására vonatkozó módosított tervről

(Csak a francia nyelvű szöveg hiteles)

2009/C 93/02

2008. november 24-én az Európai Bizottság az Euratom-Szerződés 37. cikkével összhangban megkapta a francia kormánytól a civaux-i atomerőmű módosított radioaktívhulladék-ártalmatlanítási tervének általános adatait.

Ezen adatok alapján és a szakértőcsoporttal folytatott konzultációt követően a Bizottság a következő véleményt alakította ki:

1.

A létesítmény és a valamely szomszédos ország – ez esetben Jersey (Csatorna-szigetek, brit koronafüggőségek) – területén fekvő legközelebbi pont közötti távolság mintegy 360 km. Ami a tagállamokat illeti, az erőmű távolsága Spanyolországtól mintegy 400 km, az Egyesült Királyságtól és Belgiumtól mintegy 470 km.

2.

A tervezett módosítás következtében általában csökkennek a gáz- és a folyékony halmazállapotú szennyező anyagok kibocsátására vonatkozó határértékek, kivéve a folyékony tríciumra vonatkozót, amely várhatóan növekedni fog.

3.

A szokásos működés során a tervezett módosítás következtében a környezetbe jutó kibocsátás nem lesz jelentős hatással más tagállam vagy szomszédos ország lakosságának egészségére.

4.

Az általános adatokban eredetileg feltételezett típusú és nagyságú baleset esetén bekövetkező nem tervezett radioaktívhulladék-szennyezés figyelembevételével a tüzelőanyag-kezelő rendszer tervezett módosítása várhatóan nem fog olyan sugárdózist eredményezni, amely hatással lenne más tagállamok vagy szomszédos ország lakosságának egészségére.

A Bizottság következésképpen azon a véleményen van, hogy a franciaországi Civaux-ban található atomerőmű módosított radioaktívhulladék-ártalmatlanítási tervének megvalósítása várhatóan sem a szokásos működés során, sem az általános adatokban feltételezett típusú és nagyságú baleset esetén nem okoz radioaktív szennyeződést más tagállamok vagy szomszédos ország vizeiben, talajában vagy légterében.


Top