EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018XC0323(05)

Kérelem közzététele a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 17. cikkének (6) bekezdése alapján

OJ C 110, 23.3.2018, p. 35–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.3.2018   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

C 110/35


Kérelem közzététele a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 17. cikkének (6) bekezdése alapján

(2018/C 110/09)

Ez a közzététel a 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (1) 17. cikkének (7) bekezdése alapján jogot keletkeztet a kérelem elleni felszólalásra.

A MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ FŐBB ELŐÍRÁSAI

„ABSINTHE DE PONTARLIER”

EU-szám: PGI-FR-01870 – 2014.4.16.

1.   Elnevezés

„ABSINTHE DE PONTARLIER”

2.   A szeszes ital kategóriája

Az „Absinthe de Pontarlier” a 110/2008/EK rendelet III. melléklete szerinti „Egyéb szeszes italok” kategóriába tartozik.

3.   A szeszes ital leírása, beleértve a termék fizikai, kémiai és/vagy érzékszervi jellemzőit

Az „Absinthe de Pontarlier” halványsárga-zöldes színű, átlátszó és üledékmentes szeszes ital. Fogyasztáskor hozzáadott vízzel az abszint csontfehér árnyalatot idéző, opálos árnyalatú és zavaros lesz, és a zavarosságtól átlátszatlanná válik.

A szeszes italt fehér ürömre (Artemisia absinthium L.) emlékeztető aromák jellemzik. Ezek az aromák dominálnak az „Absinthe de Pontarlier” előállítása során felhasznált többi növény aromáival szemben.

Ha a terméket több hónapig fahordóban érlelik, a színe kicsit sötétebbé és aranylóbbá válik, az ánizsíz eltompul az üröm íze mellett, és a termék bársonyosabb ízűvé válik.

A szeszes ital a fogyasztók számára történő forgalmazásakor literenként legalább 20 milligramm tujont tartalmaz. Alkoholtartalma legalább 45 térfogatszázalék.

4.   Az érintett földrajzi terület meghatározása

A fehér üröm termesztésére és szárítására, a növénykivonatolási, a kivonatlepárlási, a szeszesital-előállítási műveletre, valamint a szeszes ital palackozására Doubs megye következő településein kerül sor: Arçon, Bannans, Bonnevaux, Boujailles, Bouverans, Bulle, Chaffois, Chapelle d’Huin, La Cluse-et-Mijoux, Courvières, Dommartin, Dompierre-les-Tilleuls, Doubs, Frasne, Granges-Narboz, Houtaud, Pontarlier, La Rivière-Drugeon, Sainte-Colombe, Vuillecin.

5.   A szeszes ital előállítására vonatkozó módszer leírása

5.1.   A fehér üröm termesztése

Semmiféle trágya vagy gyomirtó szer használata nem engedélyezett.

5.2.   A fehér üröm szárítása

A szárítás természetes módon, ventilátor és gépi szellőztetés nélkül történik. A növényeket tilos napsugárzásnak kitenni.

5.3.   Kivonatolás

A szeszes itallá való lepárláshoz felhasznált különféle növényeket és magokat mezőgazdasági eredetű etil-alkoholban és vízben kivonatolják.

A szeszes ital színének kialakításához felhasznált növényeket alkoholos oldatban kivonatolják.

Egyéb növényi extraktumok (beleértve a természetes extraktumokat is) felhasználása tilos.

A lepárláshoz kivonatolandó keverék kötelező összetevője a fehér üröm (Artemisia absinthium L.) és az ánizs (Pimpinella anisum).

A színező főzet elkészítéséhez a bárányüröm (Artemisia pontica) és a kerti izsóp (Hyssopus officinalis) használata kötelező.

A citromfű (Melissa officinalis), az édeskömény (Foeniculum vulgare) és a menta (Mentha spp.) hozzáadása a kivonatban lévő tiszta szesz egy hektoliterjére számítva összesen legfeljebb 5 kilogramm erejéig engedélyezett.

Más aromanövények – a csillagánizs kivételével, amelynek felhasználása hivatalosan be van tiltva – a tiszta szesz egy hektoliterjére számítva összesen legfeljebb 1 kilogramm mennyiségben szintén hozzáadhatók a kivonathoz.

5.4.   Lepárlás

A fehér üröm és az ánizs lepárlása kötelező.

A lepárlás kizárólag rézüstben végezhető. Az egyes üstök űrtartalma legfeljebb 3 000 liter.

A lepárlás több szakaszban is elvégezhető.

5.5.   Színezés

A színezés kötelező művelet, amelynek elvégzésére kizárólag a következőknek a fenti 5.4. pontban foglaltak szerint előállított párlathoz való hozzáadásával kerülhet sor:

színező növények vagy

az 5.3. pontban foglaltaknak megfelelő színező főzet, amelynek mennyisége nem haladhatja meg a késztermék mennyiségének 2 %-át.

5.6.   Az ital előállítása

A lepárlást követően a térfogatszázalékban kifejezett alkoholtartalom – például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol hozzáadása útján történő – növelése tilos.

A szeszes ital édesíthető; az édesítés mértékére vonatkozó felső határ invertcukorban kifejezve 35 gramm a késztermék egy literjére vetítve.

A szeszes ital fahordóban is érlelhető. Az érlelésre vonatkozó felirat csak akkor tüntethető fel a címkén, ha a fahordós érlelés egyenként legfeljebb 600 liter űrtartalmú tölgyfahordókban, legalább 6 hónapig tart. A fent meghatározott minimális időtartamnak a termékek előállításához szükséges mozgatási műveletektől eltekintve megszakítás nélkülinek kell lennie.

A redukció, adott esetben az érlelés és a palackozás a lepárlással megegyező helyszínen történik, annak érdekében, hogy a csomagolt termékek analitikai és érzékszervi jellemzőinek megerősített ellenőrzése révén ellenőrizhető legyen a termékleírásnak való megfelelőség.

6.   A földrajzi környezettel vagy a földrajzi származással való kapcsolatot alátámasztó részletek

6.1.   A terület sajátosságai

6.1.1.   Természeti tényezők

A területet homogén morfológiai, éghajlati és talajadottságok jellemzik: egy olyan fennsík alkotja, amely laza és sekély, 30–40 centiméternél nem mélyebb rétegű talajokkal rendelkezik. A talajban a föld igen lúgos, iszapos-agyagos szerkezetű, tele van mészkőkavicsokkal, kevés a víztartaléka.

A 750–900 méter tengerszint feletti magasságnak köszönhetően nyáron viszonylag enyhe a hőmérséklet, az éves átlaghőmérséklet 7–8 °C. Az éves csapadékmennyiséget, amely 1 400–1 600 milliméter között változik, a szomszédos domborzati elemek közelsége kismértékben növeli.

Pontarlier régiója kedvező feltételeket kínál az üröm termesztéséhez.

6.1.2.   Emberi tényezők: két évszázadra visszanyúló szaktudás

Számos, a XVIII. században Pontarlier régiójában született szöveg tesz említést az „Absinthe” elnevezésű elixírről, kiemelve annak gyógyászati jelentőségét.

1805. február 14-én DUBIED őrnagy az előállítás helyszínét, amely addig Val-de-Travers-ban volt, a svájci határ másik oldalára, Pontarlier-be helyezte át. Ettől az időponttól kezdődően az abszintfogyasztás növekedése nyomán Pontarlier-ben és környékén folyamatosan nőtt a lepárlóüzemek száma. A XX. század elején 25 lepárlóüzem működött a területen. Az abszint-előállítás 1907-ben összesen több mint 3 000 embernek biztosított munkahelyet a járás (arrondissement) területén. 1914-ben a termelés volumene napi 66 000 liter volt. Az országosan gyártott mennyiség közel egyharmadával Pontarlier az abszint fővárosának számított.

Az „Absinthe de Pontarlier”-t már a XIX. század első felétől a világ minden részébe (Afrikába, Amerikába, Kínába stb.) exportálták. A korszak párizsi művészvilága aktív szerepet játszott az abszint iránti lelkesedés terjedésében.

A siker nyomán azonban nagyszámú hamisítvány is megjelent, amelyek elárasztották a piacot. Ezek nem túl jó minőségű abszintok voltak, amelyek lepárlás nélkül, nagy mennyiségben, növények nem denaturált alkoholban való kivonatolásával vagy eszenciák felhasználásával készültek. Az ilyen italok számos, részben az alkoholból, részben az eszenciákban található nehéz olajokból származó káros összetevőt tartalmaztak. Az abszint – e termékek által veszélyeztetett – imázsának megőrzése és a Pontarlier-ben gyártott abszint hírnevének kiaknázása érdekében a régió 25 likőrgyártója igyekezett felhívni a figyelmet abszintjának eredetére azáltal, hogy 1905-től minden egyes címkén rendszeresen feltüntették a „Pontarlier” feliratot.

1908-ban Edmond COULEUR államügyész a parlament felkérésére jelentést készített „Au pays de l’absinthe” (Az abszint földjén) címmel (Editions Société Anonyme d’imprimerie Montbéliardaise). Ebben a dokumentumban bemutatta az abszintkészítés eredetét, valamint az ital és Pontarlier közötti sajátos és megszakítatlan kapcsolatot.

A különböző márkájú termékeken elhelyezett, az „Absinthe” és a „Pontarlier” jelölést együttesen feltüntető címkék nagy száma tanúskodik az „Absinthe de Pontarlier” hosszú múltra visszatekintő hírnevéről. E címkéket Marie-Claude DELAHAYE számos művében számba vette, többek között a „L’absinthe” (Az abszint), a „L’absinthe, art et histoire” (Abszint, művészet és történelem), a „Promenades autour de l’Absinthe” (Barangolás az abszint világában) című munkáiban (Musée de l’Absinthe, 95430 Auvers-sur-Oise).

A XIX. század végéig Franciaország-szerte a Haut-Doubs tájain termesztett ürmöt dolgozták fel a lepárlóüzemekben.

A szakismeretek és a módszerek az abszintfogyasztás tilalmának időszakában az ánizsízesítésű italok előállításának köszönhetően maradtak fenn, ezek az italok ugyanis ugyanazon eljárások és anyagok felhasználásával készültek, mint amelyeket 1915 előtt az „Absinthe” előállításához alkalmaztak.

Ellentétben a pastis néven ismert itallal, amely alkohol, valamint ánizs- és édesgyökér-kivonat elegye, az 1921 óta Pontarlier-ben készített ánizsízesítésű ital olyan (semleges alkohol ánizs hozzáadásával történő újradesztillálásával előállított) desztillált anis, amely ánizsmagból készül. A szóban forgó időszakban legalább három, Pontarlier-ben lepárolt ánizsízesítésű italt jelölő márka esetében szerepelt utalás a címkén a termékek pontarlier-i származására. Ez az ánizsízesítésű ital (általánosan ismert nevén: „Pont”) Pontarlier-ben készül, ugyanazon helyiségekben, valamint ugyanazon anyagok és módszerek felhasználásával, mint ahol, illetve amelyekkel 1915 előtt az „Absinthe” előállítása folyt. Csupán a „receptet” kellett módosítani oly módon, hogy kihagyták belőle az ürmöt és az italnak zöld színt kölcsönző színező növényeket, mivel az 1921-es vonatkozó jogszabály értelmében az ánizsízesítésű italok többé nem tartalmazhattak ürmöt és nem lehettek zöld színűek. Ilyen desztillált anis-t napjainkban is gyártanak Pontarlier-ban.

Amióta 1988-ban újból engedélyezetté váltak az üröm felhasználásával készült szeszes italok, Pontarlier régiójában tanúi lehetünk annak, ahogy a fent említett, megszakítatlan hagyományokra támaszkodva újjáéled az ürömtermesztés és az abszintkészítés.

Az „Absinthiades” elnevezésű, az abszintnek szentelt jelentős kulturális esemény keretében 2002 óta minden évben megrendezésre kerül Pontarlier-ben egy nemzetközi verseny, amelyen a világ különböző országaiban termelt (angol, svájci, cseh, német stb.), Franciaországban forgalmazott abszintek mérettetnek meg. 2002 és 2014 között az „Absinthe de Pontarlier” elnevezésű termékek 13 arany-, 6 ezüst- és 6 bronzérmet nyertek.

2012 óta az abszint egy külön kategóriában versenyez a Párizsban megrendezett általános mezőgazdasági versenyek (Concours Général Agricole de Paris) alkalmával. 2012 és 2015 között az „Absinthe de Pontarlier” elnevezéssel ellátott termékek 5 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet nyertek.

2009-ben létrejött a franciaországi Pontarlier-t a svájci Val-de-Travers-rel összekötő, az „Absinthe” történelmi bölcsőjét bemutató „abszintút” („Route de l’absinthe”).

6.2.   A termék sajátosságai

Az „Absinthe de Pontarlier” halványsárga-zöldes színű, átlátszó és üledékmentes szeszes ital. Fogyasztáskor hozzáadott vízzel az abszint csontfehér árnyalatot idéző, opálos árnyalatú és zavaros lesz, és a zavarosságtól átlátszatlanná válik.

Az „Absinthe de Pontarlier”-t a fehér ürömből a betakarításakor áradó illatra emlékeztető aromák jellemzik. Ezen aromák megőrzése érdekében az „Absinthe de Pontarlier” literenként legalább 20 milligramm tujont tartalmaz.

Ha a terméket több hónapig fahordóban érlelik, a színe kicsit sötétebbé és aranylóbbá válik, az ánizsíz eltompul az üröm íze mellett, és a termék bársonyosabb ízűvé válik.

Az „Absinthe de Pontarlier”-t hagyományosan cukor hozzákeverésével szolgálják fel az ánizs lepárlása során esetleg jelentkező, enyhén fanyar íz elnyomása érdekében.

6.3.   A meghatározott terület és a termék közötti ok-okozati kapcsolat

Az „Absinthe de Pontarlier” érzékszervi minősége a következőkön alapul:

a meghatározott területen termesztett fehér üröm,

a helybéli lepárlók által több mint két évszázad óta alkalmazott előállítási folyamat.

6.3.1.   A fehér üröm

A fehér üröm íze lágyabb és töményebb azokon a vidékeken, ahol az éghajlat és a talaj kevésbé kedvez a növény fejlődésének.

Az Haut-Doubs térsége mindig is híres volt az aromanövény-termesztésről. A kontinentális jelleggel és a domborzattal összefüggő hatások, amelyek épp csak annyira erőteljesek, hogy felerősítsék az ízeket, ugyanakkor épp csak annyira visszafogottak, hogy lehetővé tegyék a növény ideális fejlődését, rendkívül kiegyensúlyozott módon nyilvánulnak meg. Ami konkrétan az ürmöt illeti, Haut-Doubs területe csodálatos módon egyesíti azt a három legfontosabb tényezőt, amelyek elősegítik a növény fejlődését és megfelelő érzékszervi minőségének kialakulását: a tengerszint feletti magasságot, a kontinentális éghajlatot és a sekély termőrétegű talajt. Az a tény, hogy az üröm hasznosítása a régióban nagyon hosszú múltra tekint vissza, arra enged következtetni, hogy a növény ott őshonos.

A termesztési gyakorlatok szempontjából egy éghajlati tényező is fontos szerepet játszik: a csapadékmennyiség júliusban megfigyelhető, rendkívüli mértékű csökkenése pontosan egybeesik az üröm betakarításának időszakával, márpedig a betakarításhoz száraz idő szükséges.

A meghatározott területen a fentebb ismertetett módszerek szerint termesztett és szárított üröm illóolaj-koncentrációja révén a szeszes ital páratlanul intenzív illatú és különlegesen friss.

6.3.2.   Az előállítási folyamat

A rendkívül koncentrált nyersanyag feldolgozásához több különböző eljárás alkalmazására van szükség:

a kötelezően elvégzendő lepárlás elveszi az üröm keserű ízét,

az ánizsmagnak a lepárlandó keverékhez való hozzáadása lekerekíti az üröm szájban kibontakozó erős aromáját.

6.3.3.   A redukció és a palackozás

Az „Absinthe de Pontarlier” aromaegyensúlya egyszerre összetett és törékeny. Megteremtése a feldolgozott növények eredeti összetételétől, valamint a különböző illóolajok, különösen a tujon arányától függ; a minimális tujontartalom a termék jellemzőinek betartása érdekében meghatározásra került. A különböző illékony vegyületek koncentrációja, amely hozzájárul az „Absinthe de Pontarlier” aromaegyensúlyához, rendkívül változó, főként a felhasznált növényektől, de a hagyományos lepárlási módszerektől is függ. A koncentráció a növény genetikai jellemzőitől, fejlődési szakaszától, tápanyag-ellátottságától, az éghajlattól, a talaj jellegétől függ. Az alkalmazott lepárlási módszerektől függően e tényezők extrakciós hatásfoka is módosulhat.

Ezért ahhoz, hogy az „Absinthe de Pontarlier” földrajzi árujelző jellemzői szempontjából meghatározó vegyületekben kellően gazdag terméket lehessen fogyasztásra bocsátani, az abszintgyártók a forgalmazáskor térfogatszázalékban kifejezett alkoholtartalmat használják kiigazítási együtthatóként, a redukció során korrigálva a hozzáadott víz mennyiségét. A közvetlenül a palackozást megelőzően végrehajtott redukciós műveletet következésképp mindenképpen az abszintgyártóknak kell elvégezniük.

Az illóolajokban lévő illékony vegyületek általában igen érzékenyek a külső környezeti behatásokra, könnyen kémiai reakcióba lépnek, tehát rendkívül instabilak.

Mivel az oxigén illóolajban való oldhatósága a hőmérséklet csökkenésével növekszik, fennáll az a kockázat, hogy az illóolajok oxidációja alacsony hőmérsékleten is végbemegy a tartályok ürítésekor, a szivattyúzáskor és a palackozáskor, leginkább peroxidgyökök és hidroperoxidok termelődése mellett, amelyek veszélyeztetik az illóolajok minőségét.

Hideggel érintkezve a felszínre emelkedő kis anyagszemcsék keletkezhetnek. Ennélfogva ha a palackozásra úgy kerül sor, hogy az abszintot nem melegítették fel és nem homogenizálták, a szemcsék a palackozás előtt átszűrődnek, és ez jelentősen befolyásolja az ital érzékszervi jellemzőit. Ha viszont a hideggel való érintkezést követően kristályosodás megy végbe a palackban, annak nincs következménye, amennyiben a termék a felmelegedést követően minőségromlás nélkül visszanyeri eredeti jellemzőit.

Az illóolajok bizonyos műanyagokkal, illetve fémekkel létrejövő reakciókra is érzékenyek, ezért kerülni kell, hogy ilyen műanyagokkal vagy fémekkel érintkezhessenek a tárolás, a mozgatás vagy a csomagolás során.

Az „Absinthe de Pontarlier” abszintban előforduló illóolajok tehát rendkívül instabilak, ugyanis különböző reakciók következtében jelentősen megváltozhatnak a tulajdonságaik, és így módosulhatnak a földrajzi árujelzővel ellátott termék érzékszervi jellemzői. Az illóolajok megőrzése tehát a palackozásig és a palackozás során különös óvintézkedéseket igényel a levegővel érintkezés minimálisra csökkentése, a szeszes ital fénytől és oxigéntől való megóvása, valamint a bizonyos műanyagokkal való esetleges összeférhetetlenség mérséklése érdekében.

A csomagolt termékek analitikai és érzékszervi vizsgálata révén megszigorított ellenőrzés lehetővé teszi az illóolajok tekintetében esetleg bekövetkező, a termék érzékszervi vagy fizikai-kémiai jellemzőit befolyásoló minőségromlás kimutatását. Adott esetben ez az ellenőrzés a hibás termékek „Absinthe de Pontarlier” földrajzi árujelzővel történő forgalmazásának tilalmához vezethet.

7.   A közösségi és/vagy a nemzeti rendelkezések által meghatározott bármely követelmény

Az „Absinthe de Pontarlier” földrajzi árujelzőről szóló, a Francia Köztársaság Hivatalos Közlönyében (Journal officiel de la République française) 2013. július 19-én közzétett, 2013. július 12-i rendelet.

8.   A kérelmező neve és címe:

Association de Défense de l’Absinthe de Pontarlier

49, rue des Lavaux

25300 Pontarlier

FRANCIAORSZÁG

Tel. +33 381390470

Fax +33 381395967

E-mail: contact@pontarlier-anis.com

9.   Kiegészítő elemek (címkézés)

Azok a szeszes italok, amelyekre e termékleírás értelmében az „Absinthe de Pontarlier” földrajzi árujelző használatára való jogosultságot kérelmezik, kizárólag a fent említett földrajzi árujelző címkén való feltüntetése mellett bocsáthatók értékesítésre, illetve értékesíthetők.

A nem kötelező feliratok csak akkor szerepelhetnek a címkén, ha a méretük sem a szélesség, sem a magasság tekintetében nem haladja meg az „Absinthe de Pontarlier” földrajzi árujelző betűméretének kétszeresét.

A „vieillie sous bois” (fahordóban érlelt) felirat – esetlegesen az érlelés időtartamával együtt – csak a 3. pontban (az utolsó előtti bekezdésben) meghatározott feltételeknek megfelelő szeszes italok esetében tüntethető fel.


(1)  HL L 39., 2008.2.13., 16. o.


Top