EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R0089

A Bizottság (EU) 2019/89 rendelete (2019. január 18.) a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II., III. és V. mellékletének az egyes termékekben, illetve azok felületén található bromadiolon, etofenprox, paklobutrazol és penkonazol megengedett szermaradék-határértékei tekintetében történő módosításáról (EGT-vonatkozású szöveg.)

C/2019/141

HL L 22., 2019.1.24, p. 13–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/89/oj

24.1.2019   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 22/13


A BIZOTTSÁG (EU) 2019/89 RENDELETE

(2019. január 18.)

a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II., III. és V. mellékletének az egyes termékekben, illetve azok felületén található bromadiolon, etofenprox, paklobutrazol és penkonazol megengedett szermaradék-határértékei tekintetében történő módosításáról

(EGT-vonatkozású szöveg)

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel a növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékéről, valamint a 91/414/EGK tanácsi irányelv módosításáról szóló, 2005. február 23-i 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 14. cikke (1) bekezdésének a) pontjára, 18. cikke (1) bekezdésének b) pontjára és 49. cikke (2) bekezdésére,

mivel:

(1)

Az etofenprox és a paklobutrazol tekintetében alkalmazandó szermaradék-határértékeket (a továbbiakban: MRL-ek) a 396/2005/EK tanácsi rendelet III. mellékletének A. része állapította meg. A penkonazol tekintetében alkalmazandó MRL-eket a 396/2005/EK rendelet II. melléklete és III. mellékletének B. része állapította meg. A bromadiolon tekintetében a 396/2005/EK rendelet nem határozott meg MRL-eket, és mivel ez a hatóanyag nem szerepel a szóban forgó rendelet IV. mellékletében, tekintetében az említett rendelet 18. cikke (1) bekezdésének b) pontjában megállapított 0,01 mg/kg alapértéket kell alkalmazni.

(2)

A bromadiolon tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) indokolással ellátott véleményt (2) adott ki a 396/2005/EK rendelet 12. cikke (2) bekezdésének a 12. cikk (1) bekezdésével összefüggésben értelmezett rendelkezéseinek megfelelően. A bromadiolont tartalmazó növényvédő szerekkel kapcsolatos meglévő engedélyek kizárólag a rágcsálóirtó szerként való használatra korlátozódnak, és nem terjednek ki az élelmezési célra alkalmas terményeken való közvetlen alkalmazásra. Ezért az MRL-eket a kimutatási határnak megfelelő szinten kell megállapítani. Ezeket az alapértelmezett értékeket a rendelet V. mellékletében kell meghatározni a 396/2005/EK rendelet 18. cikke (1) bekezdésének b) pontja értelmében.

(3)

Az etofenprox tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban a Hatóság indokolással ellátott véleményt (3) adott ki a 396/2005/EK rendelet 12. cikke (2) bekezdésének a 12. cikk (1) bekezdésével összefüggésben értelmezett rendelkezéseinek megfelelően. A Hatóság a gesztenye, a mogyoró, az alma, a körte, a kajszibarack, a cseresznye, a szilva, a szőlő, a szamóca, a feketeszeder, a málna (piros és sárga), az áfonya, a ribizli (fekete, piros és fehér), az egres (zöld, piros és sárga) a füge, a kakiszilva/datolyaszilva, a gránátalma, a burgonya, a fokhagyma, a hagyma, a paradicsom, az étkezési paprika, a padlizsán/tojásgyümölcs, a kelbimbó, a fejes káposzta, a hüvelyes bab, a hüvely nélküli bab, a csillagfürt, a szárított csillagfürt/farkasbab, a gabonafélék, a cukorrépa, a sertés (-izom, -máj és -vese), a szarvasmarha (-izom, -máj és -vese), a juh (-izom, -máj és -vese), a kecske (-izom, -máj és -vese), a ló (-izom, -máj és -vese), az egyéb szárazföldi haszonállatok (-izom, -máj és -vese) és a tej (juh- és kecske-) esetében javasolta az MRL-ek csökkentését. Más termékek esetében a Hatóság a jelenlegi MRL-ek emelését vagy változatlanul hagyását szorgalmazta. A Hatóság megállapította, hogy a grépfrút, a narancs, a citrom, a lime, a mandarin, az őszibarack, a kivi (zöld, piros, sárga), a sárgadinnye, a tök, a görögdinnye, a galambbegysaláta, a fejes saláta, az endívia, a kerti zsázsa/közönséges borbálafű, valamint egyéb csírák és hajtások, a rukkola, a spenót, a mangold, a turbolya, a metélőhagyma, a zellerlevél, a petrezselyem, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, az ehető virágok, a babérlevél, a tárkony, a friss lencse, a szárazbab, a repcemag, a sertés-, szarvasmarha-, juh-, kecske- és ló-zsírszövet, a baromfi (-izom, -zsír és -máj), a tej (tehén-, juh-, kecske-, ló-), valamint a madártojások tekintetében megállapított MRL-ekkel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre bizonyos információk, és a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. Mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, a szóban forgó termékek tekintetében alkalmazandó MRL-eket a jelenleg érvényes, illetve a Hatóság által megállapított szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében. Az említett MRL-eket felül fogják vizsgálni az e rendelet kihirdetését követő két éven belül rendelkezésre álló információk figyelembevételével.

(4)

A paklobutrazol tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban a Hatóság indokolással ellátott véleményt (4) adott ki a 396/2005/EK rendelet 12. cikke (2) bekezdésének a 12. cikk (1) bekezdésével összefüggésben értelmezett rendelkezéseinek megfelelően. A Hatóság javasolta a szermaradék meghatározásának a következőre való módosítását: paklobutrazol (alkotó izomerek, összesen). A Hatóság az alma, a körte, a birsalma, a naspolya, a japán naspolya, a kajszibarack, az őszibarack, a szilva, a szőlő, az étkezési olajbogyó, a lenmag, a szezámmag, a repcemag, a mustármag, a borágó magja, a gomborkamag, a kendermag, az olajkinyerésre szánt olajbogyó, a szarvasmarha (-izom-, -zsír, -máj és -vese) és a ló (-izom, -zsír, -máj és -vese) tekintetében megállapított MRL-ek csökkentését ajánlotta. A szóban forgó termékek tekintetében az MRL-eket a jelenleg érvényes, illetve a Hatóság által megállapított szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében.

(5)

A penkonazol tekintetében érvényben lévő MRL-ekkel kapcsolatban a Hatóság indokolással ellátott véleményt (5) adott ki a 396/2005/EK rendelet 12. cikke (2) bekezdésének a 12. cikk (1) bekezdésével összefüggésben értelmezett rendelkezéseinek megfelelően. A Hatóság javasolta a szermaradék meghatározásának a következőre való módosítását: penkonazol (alkotó izomerek, összesen). A Hatóság a mandula, a mogyoró, a dió, az alma, a körte, a birs, a naspolya, a japán naspolya, a kajszibarack, a szamóca, a ribizli (fekete, piros és fehér), az uborka, a fürtös uborka, a cukkini, a borsó (hüvellyel és hüvely nélkül), az articsóka, a komló, a szarvasmarha (-izom, -zsír, -máj és -vese), a ló (-izom, -zsír, -máj és -vese), a baromfi (-izom, -zsír, -máj és -vese), a tej és a madártojások tekintetében megállapított MRL-ek csökkentését ajánlotta. Más termékek esetében a Hatóság a jelenlegi MRL-ek emelését vagy változatlanul hagyását szorgalmazta. A Hatóság megállapította, hogy a cseresznye, az őszibarack, a szilva, a szőlő, a szeder, a málna (piros és sárga), az egres (zöld, piros és sárga), az étkezési paprika, a padlizsán/tojásgyümölcs, a sárgadinnye, a tök és a görögdinnye esetében alkalmazandó MRL-ek tekintetében nem álltak rendelkezésre bizonyos információk, és a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség. Mivel nem merül fel a fogyasztókat érintő kockázat, a szóban forgó termékek tekintetében alkalmazandó MRL-eket a jelenleg érvényes, illetve a Hatóság által megállapított szinten indokolt rögzíteni a 396/2005/EK rendelet II. mellékletében. Az említett MRL-eket felül fogják vizsgálni az e rendelet kihirdetését követő két éven belül rendelkezésre álló információk figyelembevételével.

(6)

Azon termékek tekintetében, amelyeken a szóban forgó növényvédő szer használata nem engedélyezett, és amelyekre vonatkozóan nincs hatályban import tűréshatár vagy CXL (a Codex által meghatározott maximális szermaradék-határérték), az MRL-eket az adott kimutatási határnak megfelelő szinten vagy a 396/2005/EK rendelet 18. cikke (1) bekezdésének b) pontja szerinti alapértéken kell megállapítani.

(7)

A Bizottság konzultált az Európai Unióban növényvédő szerek maradékanyagaival foglalkozó referencialaboratóriumokkal arról, hogy szükséges-e egyes kimutatási határértékek kiigazítása. Az említett laboratóriumok több anyag tekintetében is arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos áruk vonatkozásában a technikai fejlődés következtében egyedi kimutatási határokat kell megállapítani.

(8)

A Hatóság indokolással ellátott véleményei és a kérdés szempontjából jelentős tényezők alapján az MRL-ek megfelelő módosításai megfelelnek a 396/2005/EK rendelet 14. cikke (2) bekezdésében előírt követelményeknek.

(9)

A Bizottság a Kereskedelmi Világszervezeten keresztül kikérte az Unió kereskedelmi partnereinek véleményét az új MRL-ekről, és figyelembe vette megállapításaikat.

(10)

A 396/2005/EK rendeletet ezért ennek megfelelően módosítani kell.

(11)

A termékek zavartalan forgalmazása, feldolgozása és fogyasztása érdekében e rendelet átmeneti intézkedéseket ír elő azokra a termékekre, amelyeket az MRL-ek módosítását megelőzően állítottak elő, és amelyekkel kapcsolatban igazolt, hogy a fogyasztók magas szintű védelme továbbra is biztosított.

(12)

A módosított MRL-ek érvénybe lépése előtt elegendő időt kell biztosítani arra, hogy a tagállamok, a harmadik országok és az élelmiszer-vállalkozók felkészülhessenek az MRL-ek módosulásából fakadó új követelmények teljesítésére.

(13)

Az e rendeletben előírt intézkedések összhangban vannak a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának véleményével,

ELFOGADTA EZT A RENDELETET:

1. cikk

A 396/2005/EK rendelet II., III. és V. melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul.

2. cikk

A termékekben és azok felületén található etofenprox, paklobutrazol és penkonazol hatóanyagok vonatkozásában a 396/2005/EK rendelet továbbra is az e rendeletben szereplő módosítások nélkül alkalmazandó azon termékek esetében, amelyeket 2019. augusztus 13. előtt állítottak elő az Unióban vagy hoztak be az Unió területére.

3. cikk

Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

Ezt a rendeletet 2019. augusztus 13-tól kell alkalmazni

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Kelt Brüsszelben, 2019. január 18-án.

a Bizottság részéről

az elnök

Jean-Claude JUNCKER


(1)  HL L 70., 2005.3.16., 1. o.

(2)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság; Review of the existing maximum residue levels for bromadiolone according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (A bromadiolon tekintetében alkalmazandó szermaradék-határértékeknek a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal 2017;15(5):4835.

(3)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság; Review of the existing maximum residue levels for etofenprox according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (Az etofenprox tekintetében alkalmazandó szermaradék-határértékeknek a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal 2017;15(8):4964.

(4)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság; Review of the existing maximum residue levels for paclobutrazol according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (A paklobutrazol tekintetében alkalmazandó szermaradék-határértékeknek a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal 2017;15(8):4974.

(5)  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság; Review of the existing maximum residue levels for penconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005 (A penkonazol tekintetében alkalmazandó szermaradék-határértékeknek a 396/2005/EK rendelet 12. cikke szerinti felülvizsgálata). EFSA Journal 2017;15(6):4853.


MELLÉKLET

A 396/2005/EK rendelet II., III. és V. melléklete a következőképpen módosul:

1.

A II. melléklet a következőképpen módosul:

a)

a szöveg az etofenproxra és a paklobutrazolra vonatkozó alábbi oszlopokkal egészül ki:

Növényvédőszer-maradékok és megengedett szermaradék-határértékek (mg/kg)

Kódszám

Olyan csoportok és egyedi termékek, amelyekre MRL-ek alkalmazandók (1)

Etofenprox (F)

(1)

(2)

(3)

0100000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT GYÜMÖLCS; FÁN TERMŐ HÉJAS GYÜMÖLCSŰEK

 

0110000

Citrusfélék

1,5

0110010

Grapefruitfélék

(+)

0110020

Narancs

(+)

0110030

Citrom

(+)

0110040

Zöld citrom/lime

(+)

0110050

Mandarin

(+)

0110990

Egyéb (2)

 

0120000

Fán termő héjas gyümölcsűek

0,01  (*1)

0120010

Mandula

 

0120020

Paradió/brazil dió

 

0120030

Kesu/kesudió

 

0120040

Gesztenye

 

0120050

Kókuszdió

 

0120060

Mogyoró

 

0120070

Ausztráliai mogyoró/makadámdió

 

0120080

Pekándió

 

0120090

Fenyőmag

 

0120100

Pisztácia

 

0120110

Dió

 

0120990

Egyéb (2)

 

0130000

Almatermésűek

 

0130010

Alma

0,7

0130020

Körte

0,7

0130030

Birsalma

0,01  (*1)

0130040

Naspolya

0,01  (*1)

0130050

Japán naspolya

0,01  (*1)

0130990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

0140000

Csonthéjasok

 

0140010

Sárgabarack/kajszi

0,6 (+)

0140020

Cseresznye

0,8 (+)

0140030

Őszibarack

0,6

0140040

Szilva

0,01  (*1)

0140990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

0150000

Bogyósgyümölcsűek

 

0151000

a)

Szőlő

4 (+)

0151010

Csemegeszőlő

 

0151020

Borszőlő

 

0152000

b)

Szamóca

0,01  (*1)

0153000

c)

Vesszőn termő bogyósgyümölcsűek

0,01  (*1)

0153010

Feketeszeder

 

0153020

Hamvas szeder

 

0153030

Málna (piros és sárga)

 

0153990

Egyéb (2)

 

0154000

d)

Egyéb bogyósgyümölcsűek

0,01  (*1)

0154010

Fürtös áfonya

 

0154020

Tőzegáfonya

 

0154030

Ribiszke (fekete, piros és fehér)

 

0154040

Köszméte/egres (zöld, piros és sárga)

 

0154050

Csipkebogyó

 

0154060

Faeper (fekete és fehér)

 

0154070

Azarólgalagonya/franciagalagonya

 

0154080

Fekete bodza

 

0154990

Egyéb (2)

 

0160000

Egyéb gyümölcsök

 

0161000

a)

ehető héjúak

 

0161010

Datolya

0,01 (*1)

0161020

Füge

0,01  (*1)

0161030

Étkezési olajbogyó

0,01 (*1)

0161040

Kumkvat/japán törpemandarin

0,01 (*1)

0161050

Karambola/uborkafa

0,01 (*1)

0161060

Kakiszilva/datolyaszilva

0,8 (+)

0161070

Jávai szilva/dzsambolán

0,01 (*1)

0161990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

0162000

b)

kisebbek, nem ehető héjúak

 

0162010

Kivi (zöld, piros, sárga)

1 (+)

0162020

Licsiszilva/kínai ikerszilva

0,01 (*1)

0162030

Passiógyümölcs/marakuja

0,01 (*1)

0162040

Töviskörte/fügekaktusz

0,01 (*1)

0162050

Csillagalma

0,01 (*1)

0162060

Amerikai datolyaszilva/virginiai szilva

0,01 (*1)

0162990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

0163000

c)

nagyobbak, nem ehető héjúak

0,01  (*1)

0163010

Avokádó

 

0163020

Banán

 

0163030

Mangó

 

0163040

Papája

 

0163050

Gránátalma

 

0163060

Csirimojó/krémalma

 

0163070

Guáva/guajava

 

0163080

Ananász

 

0163090

Kenyérgyümölcs

 

0163100

Durián

 

0163110

Tüskés annóna

 

0163990

Egyéb (2)

 

0200000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEK

 

0210000

Gyökér- és gyökgumós zöldségek

0,01  (*1)

0211000

a)

burgonya

 

0212000

b)

trópusi gyökér- és gumós zöldségek

 

0212010

Kasszava gyökér/manióka

 

0212020

Édesburgonya/batáta

 

0212030

Jamszgyökér

 

0212040

Nyílgyökér

 

0212990

Egyéb (2)

 

0213000

c)

egyéb gyökér- és gyökgumós zöldségek, a cukorrépa kivételével

 

0213010

Cékla

 

0213020

Sárgarépa

 

0213030

Gumós zeller

 

0213040

Torma

 

0213050

Csicsóka

 

0213060

Pasztinák/paszternák

 

0213070

Petrezselyemgyökér

 

0213080

Retek

 

0213090

Bakszakáll

 

0213100

Karórépa

 

0213110

Tarlórépa

 

0213990

Egyéb (2)

 

0220000

Hagymafélék

0,01  (*1)

0220010

Fokhagyma

 

0220020

Vöröshagyma

 

0220030

Salotta/mogyoróhagyma

 

0220040

Újhagyma/zöldhagyma és téli sarjadékhagyma

 

0220990

Egyéb (2)

 

0230000

Termésükért termesztett zöldségek

 

0231000

a)

burgonyafélék és mályvafélék

 

0231010

Paradicsom

0,7 (+)

0231020

Étkezési paprika

0,01  (*1)

0231030

Padlizsán/tojásgyümölcs

0,01  (*1)

0231040

Okra/bámia

0,01 (*1)

0231990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

0232000

b)

kabakosok – ehető héjúak

0,01  (*1)

0232010

Uborka

 

0232020

Apró uborka

 

0232030

Cukkini

 

0232990

Egyéb (2)

 

0233000

c)

kabakosok – nem ehető héjúak

0,01  (*1)

0233010

Dinnye

 

0233020

Sütőtök

 

0233030

Görögdinnye

 

0233990

Egyéb (2)

 

0234000

d)

csemegekukorica

0,01  (*1)

0239000

e)

egyéb termésükért termesztett zöldségek

0,01 (*1)

0240000

Káposztafélék (nem tartalmazza a káposztafélék gyökereit és kis levelű terményeit)

 

0241000

a)

virágukért termesztett káposztafélék

0,4

0241010

Brokkoli

(+)

0241020

Karfiol

(+)

0241990

Egyéb (2)

 

0242000

b)

fejképző káposztafélék

 

0242010

Kelbimbó

0,01  (*1)

0242020

Fejeskáposzta

0,7 (+)

0242990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

0243000

c)

leveles káposzta

0,01  (*1)

0243010

Kínai kel/pekingi káposzta/pe-tsai

 

0243020

Kel

 

0243990

Egyéb (2)

 

0244000

d)

karalábé

0,01  (*1)

0250000

Levélzöldségek, fűszernövények és ehető virágok

 

0251000

a)

saláta és egyéb salátafélék

 

0251010

Galambbegysaláta

3 (+)

0251020

Fejessaláta-félék

3 (+)

0251030

Endívia/széles levelű batáviai endívia

3 (+)

0251040

Kerti zsázsa/közönséges borbálafű, valamint egyéb csírák és hajtások

3 (+)

0251050

Közönséges borbálafű/szárazföldi zsázsa

0,01 (*1)

0251060

Borsmustár/rukkola

3 (+)

0251070

Vörös mustár

0,01 (*1)

0251080

Kis levelű termények (a Brassica fajok is)

0,01 (*1)

0251990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

0252000

b)

spenót és hasonló levelek

 

0252010

Spenótfélék

3 (+)

0252020

Kövér porcsin

0,01 (*1)

0252030

Mangold

3 (+)

0252990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

0253000

c)

szőlőlevél és hasonló fajták

0,01 (*1)

0254000

d)

vízitorma

0,01 (*1)

0255000

e)

cikóriasaláta

0,01 (*1)

0256000

f)

fűszernövények és ehető virágok

3

0256010

Turbolya

(+)

0256020

Metélőhagyma

(+)

0256030

Zellerlevél

(+)

0256040

Petrezselyemlevél/metélőpetrezselyem

(+)

0256050

Zsálya

(+)

0256060

Rozmaring

(+)

0256070

Kakukkfű

(+)

0256080

Bazsalikom, valamint ehető virágok

(+)

0256090

Babérlevél

(+)

0256100

Tárkony

(+)

0256990

Egyéb (2)

 

0260000

Hüvelyes zöldségek

 

0260010

Bab (hüvelyben)

0,4 (+)

0260020

Bab (hüvely nélkül)

0,01  (*1)

0260030

Borsó (hüvelyben)

0,01 (*1)

0260040

Borsó (hüvely nélkül)

0,01 (*1)

0260050

Lencse

0,01 (*1)

0260990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

0270000

Szárukért termesztett zöldségek

0,01 (*1)

0270010

Spárga

 

0270020

Kardonna/szúrós articsóka

 

0270030

Szárzeller

 

0270040

Olasz édeskömény

 

0270050

Articsóka

 

0270060

Póréhagyma

 

0270070

Rebarbara

 

0270080

Bambuszrügy

 

0270090

Pálmafa csúcsrügy

 

0270990

Egyéb (2)

 

0280000

Gombák, mohák és zuzmók

0,01 (*1)

0280010

Termesztett gomba

 

0280020

Vadgomba

 

0280990

Moha és zuzmó

 

0290000

Algák és prokarióta szervezetek

0,01 (*1)

0300000

HÜVELYESEK

 

0300010

Bab

0,05 (+)

0300020

Lencse

0,01  (*1)

0300030

Borsó

0,01  (*1)

0300040

Csillagfürt/farkasbab

0,01  (*1)

0300990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

0400000

OLAJOS MAGVAK ÉS OLAJTARTALMÚ GYÜMÖLCSÖK

 

0401000

Olajos magvak

 

0401010

Lenmag

0,01 (*1)

0401020

Földimogyoró/amerikai mogyoró

0,01 (*1)

0401030

Mák

0,01 (*1)

0401040

Szezámmag

0,01 (*1)

0401050

Napraforgómag

0,01 (*1)

0401060

Repcemag

0,05 (+)

0401070

Szójabab

0,01 (*1)

0401080

Mustármag

0,01 (*1)

0401090

Gyapotmag

0,01 (*1)

0401100

Tökmag

0,01 (*1)

0401110

Pórsáfránymag

0,01 (*1)

0401120

Borágó magja

0,01 (*1)

0401130

Gomborkamag

0,01 (*1)

0401140

Kendermag

0,01 (*1)

0401150

Ricinusbab

0,01 (*1)

0401990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

0402000

Olajtartalmú gyümölcsök

0,01 (*1)

0402010

Olajbogyó olajkinyerésre

 

0402020

Olajpálma magja

 

0402030

Afrikai olajpálma gyümölcs

 

0402040

Kapok

 

0402990

Egyéb (2)

 

0500000

GABONAFÉLÉK

0,01  (*1)

0500010

Árpa

 

0500020

Hajdina és egyéb álgabonafélék

 

0500030

Kukorica

 

0500040

Köles

 

0500050

Zab

 

0500060

Rizs

 

0500070

Rozs

 

0500080

Cirok

 

0500090

Búza

 

0500990

Egyéb (2)

 

0600000

KÁVÉ, TEA, GYÓGYNÖVÉNYTEA, KAKAÓ ÉS SZENTJÁNOSKENYÉR

0,05  (*1)

0610000

Tea

 

0620000

Kávébab

 

0630000

Gyógyteafőzet a következőből:

 

0631000

a)

virág

 

0631010

Kamilla

 

0631020

Rozella/szudáni hibiszkusz

 

0631030

Rózsa

 

0631040

Jázminvirág/fehér jázmin

 

0631050

Kislevelű hárs

 

0631990

Egyéb (2)

 

0632000

b)

levelek és fűszernövények

 

0632010

Kerti szamóca

 

0632020

Vörös fokföldirekettye/rooibos

 

0632030

Maté

 

0632990

Egyéb (2)

 

0633000

c)

gyökér

 

0633010

Macskagyökér

 

0633020

Ginszeng

 

0633990

Egyéb (2)

 

0639000

d)

a növény bármely más részei

 

0640000

Kakaóbab

 

0650000

Szentjánoskenyér

 

0700000

KOMLÓ

0,05  (*1)

0800000

FŰSZEREK

 

0810000

Mag

0,05  (*1)

0810010

Ánizsmag

 

0810020

Fekete kömény

 

0810030

Zeller

 

0810040

Koriander/kerti koriander

 

0810050

Kömény

 

0810060

Kapor

 

0810070

Édeskömény

 

0810080

Görögszéna/lepkeszeg

 

0810090

Szerecsendió

 

0810990

Egyéb (2)

 

0820000

Termés

0,05  (*1)

0820010

Szegfűbors

 

0820020

Szecsuáni bors

 

0820030

Kömény

 

0820040

Kardamom

 

0820050

Borókabogyó

 

0820060

Borsfélék (fekete, zöld és fehér)

 

0820070

Vanília

 

0820080

Tamarinduszgyümölcs

 

0820990

Egyéb (2)

 

0830000

Kéreg

0,05  (*1)

0830010

Fahéj

 

0830990

Egyéb (2)

 

0840000

Gyökér és rizóma

 

0840010

Édesgyökér

0,05  (*1)

0840020

Gyömbér (10)

0,05  (*1)

0840030

Kurkuma/indiai sáfrány

0,05  (*1)

0840040

Torma (11)

 

0840990

Egyéb (2)

0,05  (*1)

0850000

Bimbó

0,05  (*1)

0850010

Szegfűszeg

 

0850020

Kapribogyó

 

0850990

Egyéb (2)

 

0860000

Virágbibe

0,05  (*1)

0860010

Sáfrány

 

0860990

Egyéb (2)

 

0870000

Magköpeny

0,05  (*1)

0870010

Szerecsendió-virág/mácisz

 

0870990

Egyéb (2)

 

0900000

CUKORTERMŐ NÖVÉNYEK

0,01  (*1)

0900010

Cukorrépagyökér

 

0900020

Cukornád

 

0900030

Cikóriagyökér

 

0900990

Egyéb (2)

 

1000000

ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK – SZÁRAZFÖLDI ÁLLATOK

 

1010000

Áruk a következő állatokból

 

1011000

a)

sertés

 

1011010

Izom

0,05 (+)

1011020

Zsír

1,5 (+)

1011030

Máj

0,05 (+)

1011040

Vese

0,05 (+)

1011050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

1,5

1011990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

1012000

b)

szarvasmarha

 

1012010

Izom

0,06 (+)

1012020

Zsír

2 (+)

1012030

Máj

0,06 (+)

1012040

Vese

0,07 (+)

1012050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

2

1012990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

1013000

c)

juh

 

1013010

Izom

0,05 (+)

1013020

Zsír

1,5 (+)

1013030

Máj

0,05 (+)

1013040

Vese

0,05 (+)

1013050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

1,5

1013990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

1014000

d)

kecske

 

1014010

Izom

0,05 (+)

1014020

Zsír

1,5 (+)

1014030

Máj

0,05 (+)

1014040

Vese

0,05 (+)

1014050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

1,5

1014990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

1015000

e)

lófélék

 

1015010

Izom

0,06 (+)

1015020

Zsír

2 (+)

1015030

Máj

0,06 (+)

1015040

Vese

0,07 (+)

1015050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

2

1015990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

1016000

f)

baromfi

 

1016010

Izom

0,01 (*1)

1016020

Zsír

0,04 (+)

1016030

Máj

0,01 (*1)

1016040

Vese

0,01 (*1)

1016050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

0,04

1016990

Egyéb (2)

0,01 (*1)

1017000

g)

egyéb szárazföldi haszonállatok

 

1017010

Izom

0,05 (+)

1017020

Zsír

1,5 (+)

1017030

Máj

0,05 (+)

1017040

Vese

0,05 (+)

1017050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

1,5

1017990

Egyéb (2)

0,01  (*1)

1020000

Tej

(+)

1020010

Szarvasmarha

0,07

1020020

Juh

0,04

1020030

Kecske

0,04

1020040

0,07

1020990

Egyéb (2)

0,04

1030000

Madártojás

0,015 (+)

1030010

Csirke

 

1030020

Kacsa

 

1030030

Liba

 

1030040

Fürj

 

1030990

Egyéb (2)

 

1040000

Méz és egyéb méhészeti termékek (7)

0,05  (*1)

1050000

Kétéltűek és hüllők

0,01 (*1)

1060000

Szárazföldi gerinctelen állatok

0,01 (*1)

1070000

Vadon élő szárazföldi gerincesek

0,01 (*1)

1100000

ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK – HALAK, HALTERMÉKEK ÉS EGYÉB TENGERI ÉS ÉDESVÍZI ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK (8)

 

1200000

KIZÁRÓLAG ÁLLATI TAKARMÁNY-ELŐÁLLÍTÁSBAN HASZNÁLT NÖVÉNYI TERMÉKEK VAGY EZEK RÉSZEI (8)

 

1300000

FELDOLGOZOTT ÉLELMISZEREK (9)

 

(**)

Növényvédőszer-kód kombináció, amelyre a III. melléklet B. részében meghatározott MRL vonatkozik.

(F)

=

zsírban oldódó.

Etofenprox (F)

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a szermaradék-vizsgálatokkal kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

0110010

Grapefruitfélék

0110020

Narancs

0110030

Citrom

0110040

Zöld citrom/lime

0110050

Mandarin

0140010

Sárgabarack/kajszi

0140020

Cseresznye

0151000

a)

Szőlő

0151010

Csemegeszőlő

0151020

Borszőlő

0162010

Kivi (zöld, piros, sárga)

0231010

Paradicsom

0241010

Brokkoli

0241020

Karfiol

0242020

Fejeskáposzta

0251010

Galambbegysaláta

0251020

Fejes salátafélék

0251030

Endívia/széles levelű batáviai endívia

0251040

Kerti zsázsa/közönséges borbálafű, valamint egyéb csírák és hajtások

0251060

Borsmustár/rukkola

0252010

Spenótfélék

0252030

Mangold

0256010

Turbolya

0256020

Metélőhagyma

0256030

Zellerlevél

0256040

Petrezselyemlevél/metélőpetrezselyem

0260010

Bab (hüvelyben)

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

0300010

Bab

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a szermaradék-vizsgálatokkal kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

0401060

Repcemag

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1011010

Izom

1011020

Zsír

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy az analitikai módszerekkel kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1011030

Máj

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással és az analitikai módszerekkel kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1011040

Vese

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással és az anyagcserével kapcsolatban bizonyos információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1012010

Izom

1012020

Zsír

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy az anyagcserével és az analitikai módszerekkel kapcsolatban bizonyos információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1012030

Máj

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással, az anyagcserével és az analitikai módszerekkel kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1012040

Vese

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással és az anyagcserével kapcsolatban bizonyos információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1013010

Izom

1013020

Zsír

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy az anyagcserével és az analitikai módszerekkel kapcsolatban bizonyos információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1013030

Máj

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással, az anyagcserével és az analitikai módszerekkel kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1013040

Vese

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással és az anyagcserével kapcsolatban bizonyos információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1014010

Izom

1014020

Zsír

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy az anyagcserével és az analitikai módszerekkel kapcsolatban bizonyos információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1014030

Máj

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással, az anyagcserével és az analitikai módszerekkel kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1014040

Vese

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással és az anyagcserével kapcsolatban bizonyos információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1016020

Zsír

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a tárolási stabilitással kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

1020000

Tej

1020010

Szarvasmarha

1020020

Juh

1020030

Kecske

1020040

1020990

Egyéb (2)

1030000

Madártojás

1030010

Csirke

Növényvédőszer-maradékok és megengedett szermaradék-határértékek (mg/kg)

Kódszám

Olyan csoportok és egyedi termékek, amelyekre MRL-ek alkalmazandók (2)

Paklobutrazol (alkotó izomerek, összesen)

(1)

(2)

(3)

0100000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT GYÜMÖLCS; FÁN TERMŐ HÉJAS GYÜMÖLCSŰEK

 

0110000

Citrusfélék

0,01  (*2)

0110010

Grapefruitfélék

 

0110020

Narancs

 

0110030

Citrom

 

0110040

Zöld citrom/lime

 

0110050

Mandarin

 

0110990

Egyéb (2)

 

0120000

Fán termő héjas gyümölcsűek

0,01  (*2)

0120010

Mandula

 

0120020

Paradió/brazil dió

 

0120030

Kesu/kesudió

 

0120040

Gesztenye

 

0120050

Kókuszdió

 

0120060

Mogyoró

 

0120070

Ausztráliai mogyoró/makadámdió

 

0120080

Pekándió

 

0120090

Fenyőmag

 

0120100

Pisztácia

 

0120110

Dió

 

0120990

Egyéb (2)

 

0130000

Almatermésűek

0,05

0130010

Alma

(+)

0130020

Körte

(+)

0130030

Birsalma

(+)

0130040

Naspolya

(+)

0130050

Japán naspolya

(+)

0130990

Egyéb (2)

 

0140000

Csonthéjasok

 

0140010

Sárgabarack/kajszi

0,15 (+)

0140020

Cseresznye

0,01  (*2)

0140030

Őszibarack

0,15 (+)

0140040

Szilva

0,01  (*2)

0140990

Egyéb (2)

0,01  (*2)

0150000

Bogyósgyümölcsűek

0,01  (*2)

0151000

a)

Szőlő

 

0151010

Csemegeszőlő

 

0151020

Borszőlő

 

0152000

b)

Szamóca

 

0153000

c)

Vesszőn termő bogyósgyümölcsűek

 

0153010

Feketeszeder

 

0153020

Hamvas szeder

 

0153030

Málna (piros és sárga)

 

0153990

Egyéb (2)

 

0154000

d)

Egyéb bogyósgyümölcsűek

 

0154010

Fürtös áfonya

 

0154020

Tőzegáfonya

 

0154030

Ribiszke (fekete, piros és fehér)

 

0154040

Köszméte/egres (zöld, piros és sárga)

 

0154050

Csipkebogyó

 

0154060

Faeper (fekete és fehér)

 

0154070

Azarólgalagonya/franciagalagonya

 

0154080

Fekete bodza

 

0154990

Egyéb (2)

 

0160000

Egyéb gyümölcsök

0,01  (*2)

0161000

a)

ehető héjúak

 

0161010

Datolya

 

0161020

Füge

 

0161030

Étkezési olajbogyó

 

0161040

Kumkvat/japán törpemandarin

 

0161050

Karambola/uborkafa

 

0161060

Kakiszilva/datolyaszilva

 

0161070

Jávai szilva/dzsambolán

 

0161990

Egyéb (2)

 

0162000

b)

kisebbek, nem ehető héjúak

 

0162010

Kivi (zöld, piros, sárga)

 

0162020

Licsiszilva/kínai ikerszilva

 

0162030

Passiógyümölcs/marakuja

 

0162040

Töviskörte/fügekaktusz

 

0162050

Csillagalma

 

0162060

Amerikai datolyaszilva/virginiai szilva

 

0162990

Egyéb (2)

 

0163000

c)

nagyobbak, nem ehető héjúak

 

0163010

Avokádó

 

0163020

Banán

 

0163030

Mangó

 

0163040

Papája

 

0163050

Gránátalma

 

0163060

Csirimojó/krémalma

 

0163070

Guáva/guajava

 

0163080

Ananász

 

0163090

Kenyérgyümölcs

 

0163100

Durián

 

0163110

Tüskés annóna

 

0163990

Egyéb (2)

 

0200000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEK

 

0210000

Gyökér- és gyökgumós zöldségek

0,01  (*2)

0211000

a)

burgonya

 

0212000

b)

trópusi gyökér- és gumós zöldségek

 

0212010

Kasszava gyökér/manióka

 

0212020

Édesburgonya/batáta

 

0212030

Jamszgyökér

 

0212040

Nyílgyökér

 

0212990

Egyéb (2)

 

0213000

c)

egyéb gyökér- és gyökgumós zöldségek, a cukorrépa kivételével

 

0213010

Cékla

 

0213020

Sárgarépa

 

0213030

Gumós zeller

 

0213040

Torma

 

0213050

Csicsóka

 

0213060

Pasztinák/paszternák

 

0213070

Petrezselyemgyökér

 

0213080

Retek

 

0213090

Bakszakáll

 

0213100

Karórépa

 

0213110

Tarlórépa

 

0213990

Egyéb (2)

 

0220000

Hagymafélék

0,01  (*2)

0220010

Fokhagyma

 

0220020

Vöröshagyma

 

0220030

Salotta/mogyoróhagyma

 

0220040

Újhagyma/zöldhagyma és téli sarjadékhagyma

 

0220990

Egyéb (2)

 

0230000

Termésükért termesztett zöldségek

0,01  (*2)

0231000

a)

burgonyafélék és mályvafélék

 

0231010

Paradicsom

 

0231020

Étkezési paprika

 

0231030

Padlizsán/tojásgyümölcs

 

0231040

Okra/bámia

 

0231990

Egyéb (2)

 

0232000

b)

kabakosok – ehető héjúak

 

0232010

Uborka

 

0232020

Apró uborka

 

0232030

Cukkini

 

0232990

Egyéb (2)

 

0233000

c)

kabakosok – nem ehető héjúak

 

0233010

Dinnye

 

0233020

Sütőtök

 

0233030

Görögdinnye

 

0233990

Egyéb (2)

 

0234000

d)

csemegekukorica

 

0239000

e)

egyéb termésükért termesztett zöldségek

 

0240000

Káposztafélék (nem tartalmazza a káposztafélék gyökereit és kis levelű terményeit)

0,01  (*2)

0241000

a)

virágukért termesztett káposztafélék

 

0241010

Brokkoli

 

0241020

Karfiol

 

0241990

Egyéb (2)

 

0242000

b)

fejképző káposztafélék

 

0242010

Kelbimbó

 

0242020

Fejeskáposzta

 

0242990

Egyéb (2)

 

0243000

c)

leveles káposzta

 

0243010

Kínai kel/pekingi káposzta/pe-tsai

 

0243020

Kel

 

0243990

Egyéb (2)

 

0244000

d)

karalábé

 

0250000

Levélzöldségek, fűszernövények és ehető virágok

 

0251000

a)

saláta és egyéb salátafélék

0,01  (*2)

0251010

Galambbegysaláta

 

0251020

Fejessaláta-félék

 

0251030

Endívia/széles levelű batáviai endívia

 

0251040

Kerti zsázsa/közönséges borbálafű, valamint egyéb csírák és hajtások

 

0251050

Közönséges borbálafű/szárazföldi zsázsa

 

0251060

Borsmustár/rukkola

 

0251070

Vörös mustár

 

0251080

Kis levelű termények (a Brassica fajok is)

 

0251990

Egyéb (2)

 

0252000

b)

spenót és hasonló levelek

0,01  (*2)

0252010

Spenótfélék

 

0252020

Kövér porcsin

 

0252030

Mangold

 

0252990

Egyéb (2)

 

0253000

c)

szőlőlevél és hasonló fajták

0,01  (*2)

0254000

d)

vízitorma

0,01  (*2)

0255000

e)

cikóriasaláta

0,01  (*2)

0256000

f)

fűszernövények és ehető virágok

0,02 (*2)

0256010

Turbolya

 

0256020

Metélőhagyma

 

0256030

Zellerlevél

 

0256040

Petrezselyemlevél/metélőpetrezselyem

 

0256050

Zsálya

 

0256060

Rozmaring

 

0256070

Kakukkfű

 

0256080

Bazsalikom, valamint ehető virágok

 

0256090

Babérlevél

 

0256100

Tárkony

 

0256990

Egyéb (2)

 

0260000

Hüvelyes zöldségek

0,01  (*2)

0260010

Bab (hüvelyben)

 

0260020

Bab (hüvely nélkül)

 

0260030

Borsó (hüvelyben)

 

0260040

Borsó (hüvely nélkül)

 

0260050

Lencse

 

0260990

Egyéb (2)

 

0270000

Szárukért termesztett zöldségek

0,01  (*2)

0270010

Spárga

 

0270020

Kardonna/szúrós articsóka

 

0270030

Szárzeller

 

0270040

Olasz édeskömény

 

0270050

Articsóka

 

0270060

Póréhagyma

 

0270070

Rebarbara

 

0270080

Bambuszrügy

 

0270090

Pálmafa csúcsrügy

 

0270990

Egyéb (2)

 

0280000

Gombák, mohák és zuzmók

0,01  (*2)

0280010

Termesztett gomba

 

0280020

Vadgomba

 

0280990

Moha és zuzmó

 

0290000

Algák és prokarióta szervezetek

0,01  (*2)

0300000

HÜVELYESEK

0,01  (*2)

0300010

Bab

 

0300020

Lencse

 

0300030

Borsó

 

0300040

Csillagfürt/farkasbab

 

0300990

Egyéb (2)

 

0400000

OLAJOS MAGVAK ÉS OLAJTARTALMÚ GYÜMÖLCSÖK

0,01  (*2)

0401000

Olajos magvak

 

0401010

Lenmag

 

0401020

Földimogyoró/amerikai mogyoró

 

0401030

Mák

 

0401040

Szezámmag

 

0401050

Napraforgómag

 

0401060

Repcemag

 

0401070

Szójabab

 

0401080

Mustármag

 

0401090

Gyapotmag

 

0401100

Tökmag

 

0401110

Pórsáfránymag

 

0401120

Borágó magja

 

0401130

Gomborkamag

 

0401140

Kendermag

 

0401150

Ricinusbab

 

0401990

Egyéb (2)

 

0402000

Olajtartalmú gyümölcsök

 

0402010

Olajbogyó olajkinyerésre

 

0402020

Olajpálma magja

 

0402030

Afrikai olajpálma gyümölcs

 

0402040

Kapok

 

0402990

Egyéb (2)

 

0500000

GABONAFÉLÉK

0,01  (*2)

0500010

Árpa

 

0500020

Hajdina és egyéb álgabonafélék

 

0500030

Kukorica

 

0500040

Köles

 

0500050

Zab

 

0500060

Rizs

 

0500070

Rozs

 

0500080

Cirok

 

0500090

Búza

 

0500990

Egyéb (2)

 

0600000

KÁVÉ, TEA, GYÓGYNÖVÉNYTEA, KAKAÓ ÉS SZENTJÁNOSKENYÉR

0,05  (*2)

0610000

Tea

 

0620000

Kávébab

 

0630000

Gyógyteafőzet a következőből:

 

0631000

a)

virág

 

0631010

Kamilla

 

0631020

Rozella/szudáni hibiszkusz

 

0631030

Rózsa

 

0631040

Jázminvirág/fehér jázmin

 

0631050

Kislevelű hárs

 

0631990

Egyéb (2)

 

0632000

b)

levelek és fűszernövények

 

0632010

Kerti szamóca

 

0632020

Vörös fokföldirekettye/rooibos

 

0632030

Maté

 

0632990

Egyéb (2)

 

0633000

c)

gyökér

 

0633010

Macskagyökér

 

0633020

Ginszeng

 

0633990

Egyéb (2)

 

0639000

d)

a növény bármely más részei

 

0640000

Kakaóbab

 

0650000

Szentjánoskenyér

 

0700000

KOMLÓ

0,05  (*2)

0800000

FŰSZEREK

 

0810000

Mag

0,05  (*2)

0810010

Ánizsmag

 

0810020

Fekete kömény

 

0810030

Zeller

 

0810040

Koriander/kerti koriander

 

0810050

Kömény

 

0810060

Kapor

 

0810070

Édeskömény

 

0810080

Görögszéna/lepkeszeg

 

0810090

Szerecsendió

 

0810990

Egyéb (2)

 

0820000

Termés

0,05  (*2)

0820010

Szegfűbors

 

0820020

Szecsuáni bors

 

0820030

Kömény

 

0820040

Kardamom

 

0820050

Borókabogyó

 

0820060

Borsfélék (fekete, zöld és fehér)

 

0820070

Vanília

 

0820080

Tamarinduszgyümölcs

 

0820990

Egyéb (2)

 

0830000

Kéreg

0,05  (*2)

0830010

Fahéj

 

0830990

Egyéb (2)

 

0840000

Gyökér és rizóma

 

0840010

Édesgyökér

0,05  (*2)

0840020

Gyömbér (10)

0,05  (*2)

0840030

Kurkuma/indiai sáfrány

0,05  (*2)

0840040

Torma (11)

 

0840990

Egyéb (2)

0,05  (*2)

0850000

Bimbó

0,05  (*2)

0850010

Szegfűszeg

 

0850020

Kapribogyó

 

0850990

Egyéb (2)

 

0860000

Virágbibe

0,05  (*2)

0860010

Sáfrány

 

0860990

Egyéb (2)

 

0870000

Magköpeny

0,05  (*2)

0870010

Szerecsendió-virág/mácisz

 

0870990

Egyéb (2)

 

0900000

CUKORTERMŐ NÖVÉNYEK

0,01  (*2)

0900010

Cukorrépagyökér

 

0900020

Cukornád

 

0900030

Cikóriagyökér

 

0900990

Egyéb (2)

 

1000000

ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK – SZÁRAZFÖLDI ÁLLATOK

 

1010000

Áruk a következő állatokból

0,01  (*2)

1011000

a)

sertés

 

1011010

Izom

 

1011020

Zsír

 

1011030

Máj

 

1011040

Vese

 

1011050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

1011990

Egyéb (2)

 

1012000

b)

szarvasmarha

 

1012010

Izom

 

1012020

Zsír

 

1012030

Máj

 

1012040

Vese

 

1012050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

1012990

Egyéb (2)

 

1013000

c)

juh

 

1013010

Izom

 

1013020

Zsír

 

1013030

Máj

 

1013040

Vese

 

1013050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

1013990

Egyéb (2)

 

1014000

d)

kecske

 

1014010

Izom

 

1014020

Zsír

 

1014030

Máj

 

1014040

Vese

 

1014050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

1014990

Egyéb (2)

 

1015000

e)

lófélék

 

1015010

Izom

 

1015020

Zsír

 

1015030

Máj

 

1015040

Vese

 

1015050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

1015990

Egyéb (2)

 

1016000

f)

baromfi

 

1016010

Izom

 

1016020

Zsír

 

1016030

Máj

 

1016040

Vese

 

1016050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

1016990

Egyéb (2)

 

1017000

g)

egyéb szárazföldi haszonállatok

 

1017010

Izom

 

1017020

Zsír

 

1017030

Máj

 

1017040

Vese

 

1017050

Ehető belsőség (a máj és a vese kivételével)

 

1017990

Egyéb (2)

 

1020000

Tej

0,01  (*2)

1020010

Szarvasmarha

 

1020020

Juh

 

1020030

Kecske

 

1020040

 

1020990

Egyéb (2)

 

1030000

Madártojás

0,01  (*2)

1030010

Csirke

 

1030020

Kacsa

 

1030030

Liba

 

1030040

Fürj

 

1030990

Egyéb (2)

 

1040000

Méz és egyéb méhészeti termékek (7)

0,05  (*2)

1050000

Kétéltűek és hüllők

0,01  (*2)

1060000

Szárazföldi gerinctelen állatok

0,01  (*2)

1070000

Vadon élő szárazföldi gerincesek

0,01  (*2)

1100000

ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK – HALAK, HALTERMÉKEK ÉS EGYÉB TENGERI ÉS ÉDESVÍZI ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK (8)

 

1200000

KIZÁRÓLAG ÁLLATI TAKARMÁNY-ELŐÁLLÍTÁSBAN HASZNÁLT NÖVÉNYI TERMÉKEK VAGY EZEK RÉSZEI (8)

 

1300000

FELDOLGOZOTT ÉLELMISZEREK (9)

 

(**)

Növényvédőszer-kód kombináció, amelyre a III. melléklet B. részében meghatározott MRL vonatkozik.

Paklobutrazol (alkotó izomerek, összesen)

(+)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a haszonnövények anyagcseréjével kapcsolatban egyes információk nem állnak rendelkezésre. Az MRL felülvizsgálata során a Bizottság figyelembe fogja venni az első mondatban szereplő információt, amennyiben 2021. január 24-ig benyújtják, vagy az információ benyújtásának elmaradása esetén annak hiányát.

0130010

Alma

0130020

Körte

0130030

Birsalma

0140010

Sárgabarack/kajszi

0140030

Őszibarack

b)

a penkonazolra vonatkozó oszlop helyébe a következő szöveg lép:

Növényvédőszer-maradékok és megengedett szermaradék-határértékek (mg/kg)

Kódszám

Olyan csoportok és egyedi termékek, amelyekre MRL-ek alkalmazandók (3)

Penkonazol (alkotó izomerek, összesen) (F)

(1)

(2)

(3)

0100000

FRISS ÉS FAGYASZTOTT GYÜMÖLCS; FÁN TERMŐ HÉJAS GYÜMÖLCSŰEK

 

0110000

Citrusfélék

0,01  (*3)

0110010

Grapefruitfélék

 

0110020

Narancs

 

0110030

Citrom

 

0110040

Zöld citrom/lime

 

0110050

Mandarin

 

0110990

Egyéb (2)

 

0120000