EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Az EU humanitárius segítségnyújtási eszköze

Az EU humanitárius segítségnyújtási eszköze

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

1257/96/EK tanácsi rendelet a humanitárius segítségnyújtásról

MI A RENDELET CÉLJA?

  • Az uniós humanitárius segítségnyújtás célja, hogy a természeti vagy az ember által előidézett katasztrófák és hasonló vészhelyzetek által érintett emberek számára a támogatásukra, megmentésükre és védelmükre irányuló intézkedéseket biztosítson. A hangsúly a legsebezhetőbb áldozatokon van.
  • A rendelet meghatározza az uniós humanitárius segítségnyújtási műveletek fő céljait, elveit és végrehajtási eljárásait.

LEGFONTOSABB PRIORITÁSOK

Elvek

Az uniós támogatásnak

Kedvezményezettek

Az uniós segítségnyújtást az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) koordinálja.

A támogatást EU-n kívüli országok kapják.

Érintett ágazatok

A humanitárius segítségnyújtás számos formában biztosítható, mindig az adott válsághelyzet természetétől függően, ideértve a következőket:

  • élelmiszer- és táplálkozási támogatás;
  • egészségügyi és pszichológiai-társadalmi támogatás;
  • vízellátás és higiénés körülmények;
  • menedék;
  • az infrastruktúra vészhelyzeti javítása;
  • aknamentesítés;
  • oktatás.

A humanitárius segítségnyújtás a katasztrófaveszélyek csökkentésére is irányulhat.

Finanszírozás

Az EU – tagországaival együtt – a világ vezető humanitárius segélynyújtója. 2014-ben – 80 országban – 121 millió ember kapott támogatást az EU-tól mintegy 1,27 milliárd EUR értékben.

Ez a világ valamennyi fő válságövezetében történő segítségnyújtást jelent, ideértve többek között Szíriát, Dél-Szudánt, Jement és Ukrajnát.

A partnerek közti koordináció

Az uniós humanitárius segítségnyújtás végrehajtása több mint 200 partnerszervezeten – többek között az Egyesült Nemzetek ügynökségein, a Vöröskereszthez hasonló nemzetközi szervezeteken és számos nem kormányzati szervezeten (NGO) – keresztül történik.

Ahhoz, hogy valamilyen humanitárius projekt támogatást kapjon, a partnerszervezetek támogatásra irányuló javaslatokat nyújtanak be, és szigorú irányelveket tartanak be a projektek értékelése és nyomon követése tekintetében.

A partnereknek az EU vizuális arculatának a projekthelyszíneken történő feltüntetése révén kell nyilvánosságra hozniuk az uniós támogatást.

Ezenkívül projektjeiket szorosan össze kell hangolni annak biztosítása érdekében, hogy a támogatás nyújtására azonnal és hatékony módon kerül sor.

Hosszú távú művelet

A humanitárius segély a jövőbeni sokkhelyzeteknek való ellenálló képesség megerősítésére is felhasználható – mivel ez hosszú távú fejlesztési előnyökkel jár – a következőkkel összhangban:

MIKORTÓL HATÁLYOS EZ A RENDELET?

A rendelet 1996. július 5 -től alkalmazandó.

HÁTTÉR

További információk a következő oldalakon állnak rendelkezésre:

FŐ DOKUMENTUM

A Tanács 1257/96/EK rendelete (1996. június 20.) a humanitárius segítségnyújtásról (HL L 163., 1996.7.2., 1–6. o.)

Az 1257/96/EK rendelet későbbi módosításait belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

utolsó frissítés 26.07.2016

Top