EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Az euro és a részt vevő nemzeti valuták közötti árfolyam-mechanizmus

Az euro és a részt vevő nemzeti valuták közötti árfolyam-mechanizmus

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

Az Európai Tanács állásfoglalása az árfolyam-mechanizmus bevezetéséről

Az EKB és az euroövezeten kívüli uniós országok nemzeti központi bankjai közötti megállapodás a gazdasági és monetáris unióban az árfolyam-mechanizmus eljárási szabályainak meghatározásáról

MI AZ ÁLLÁSFOGLALÁS ÉS A MEGÁLLAPODÁS CÉLJA?

 • Az állásfoglalás célja egy olyan rendszer létrehozása az euroövezeti országok és az euroövezethez nem tartozó országok között, amely garantált árfolyam-stabilitást biztosít a különböző pénznemek között a gazdasági és monetáris unió 1999. január 1 -jén történő harmadik szakaszának életbelépésekor.
 • A megállapodás az állásfoglalásra épít, valamint hatályon kívül helyez és felvált egy 1998-ban elfogadott hasonló megállapodást. A megállapodás az eredeti Európai Monetáris Rendszert felváltó, stabil árfolyam-mechanizmust (ERM II) hoz létre, amely az euro és az eurót be nem vezető, de a megállapodásban részt vevő uniós országok nemzeti valutái közötti viszonyt szabályozza. Jelenleg a dán korona az ERM II egyetlen pénzneme.
 • A cél az egységes piacot megzavaró túlzott árfolyam-ingadozások elkerülése.

FŐBB PONTOK

 • A megállapodás:
  • megerősíti, hogy az ERM II-ben való részvétel önkéntes az euroövezeten kívüli országok számára, amelyek választhatják a kívülmaradást (opt-out) a közös valuta tekintetében, ugyanakkor hozzáteszi, hogy elvárják az országok részvételét;
  • az Európai Központi Bank (EKB) és az érintett nemzeti központi bank közötti megállapodás alapján középárfolyamot biztosít az euro és a részt vevő nemzeti valuta között. Ez 15%-kal ingadozhat bármely irányban;
  • a 15 %-os határérték túllépése esetén az EKB és a nemzeti központi bank automatikus és korlátlan beavatkozását teszi lehetővé;
  • részletes eljárásokat állapít meg a következők tekintetében:
   • egy euroövezeti nemzeti központi bank érintettsége bármilyen beavatkozás során;
   • nagyon rövid távú finanszírozási eszközök az EKB és az euroövezethez nem tartozó nemzeti központi bank között;
   • a kinnlévő nagyon rövid távú finanszírozási egyenlegek visszafizetése;
   • bármely finanszírozási művelet bővítése;
   • szorosabb árfolyam-együttműködés az EKB és euroövezethez nem tartozó nemzeti központi bankok között;
   • az ERM II rendszer általános figyelemmel kísérése;
   • a középárfolyamok és a 15%-os árfolyam-ingadozási határok lehetséges módosításai.
 • A megállapodást módosítani kell, valahányszor egy új nemzeti központi bank lesz a megállapodás tagja. A módosítások a „Kapcsolódó okmányok” részben találhatók.

MIKORTÓL HATÁLYOS AZ ÁLLÁSFOGLALÁS ÉS A MEGÁLLAPODÁS?

 • Az állásfoglalás 1997. június 16 -án lépett hatályba.
 • A megállapodás 2006. április 1 -jén lépett hatályba.

HÁTTÉR

 • Az alapvető gazdasági teljesítmény konvergenciája létfontosságú a stabil árfolyam fenntartásához. Az egységes piac megfelelő működéséhez, valamint a nagyobb beruházások, a növekedés és a foglalkoztatás ösztönzéséhez stabil gazdasági környezet szükséges.
 • Az árfolyam-mechanizmus stabil gazdaságpolitikai mintát ad az euroövezethez nem tartozó uniós országoknak, elősegítve az euro bevezetésére történő felkészülésüket.

FŐ DOKUMENTUM

Az Európai Tanács állásfoglalása a gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszában bevezetésre kerülő árfolyam-mechanizmusról, Amszterdam, 1997. június 16. (HL C 236., 1997.8.2., 5–6. o.)

Megállapodás (2006. március 16.) az Európai Központi Bank és az euroövezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai között a gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszában az árfolyam-mechanizmus eljárási szabályainak meghatározásáról (HL C 73., 2006.3.25., 21–27. o.)

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Megállapodás (2006. december 21.) az Európai Központi Bank és az euro-övezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai között a gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszában az árfolyam-mechanizmus eljárási szabályainak meghatározásáról szóló, az Európai Központi Bank és az euro-övezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai közötti, 2006. március 16-i megállapodás módosításáról (HL C 14., 2007.1.20., 6–8. o.)

Megállapodás (2007. december 14.) az Európai Központi Bank és az euroövezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai között a gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszában az árfolyam-mechanizmus eljárási szabályainak meghatározásáról szóló, az Európai Központi Bank és az euroövezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai közötti, 2006. március 16-i megállapodás módosításáról (HL C 319., 2007.12.29., 7–9. o.)

Megállapodás (2010. december 13.) az Európai Központi Bank és az euroövezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai között a gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszában az árfolyam-mechanizmus eljárási szabályainak meghatározásáról szóló, az Európai Központi Bank és az euroövezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai közötti, 2006. március 16-i megállapodás módosításáról (HL C 5., 2011.1.8., 3–6. o.)

Megállapodás (2013. június 21.) az Európai Központi Bank és azon tagállamok nemzeti központi bankjai között, amelyek pénzneme nem az euro a gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszában az árfolyam-mechanizmus eljárási szabályainak meghatározásáról szóló, az Európai Központi Bank és az euroövezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai közötti, 2006. március 16-i megállapodás módosításáról (HL C 187., 2013.6.29., 1–4. o.)

Megállapodás (2014. november 13.), amely létrejött az Európai Központi Bank és az euroövezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai között a gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszában az árfolyam-mechanizmus eljárási szabályainak meghatározásáról szóló, az Európai Központi Bank és az euroövezeten kívüli tagállamok nemzeti központi bankjai közötti, 2006. március 16-i megállapodás módosításáról (HL C 64., 2015.2.21., 1–4. o.)

utolsó frissítés 11.04.2017

Top