7.3.2015   

HR

Službeni list Europske unije

C 80/27


Objava zahtjeva u skladu s člankom 50. stavkom 2. točkom (b) Uredbe (EU) br. 1151/2012 Europskog parlamenta i Vijeća o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode

(2015/C 80/12)

Ova je objava temelj za podnošenje prigovora na zahtjev u skladu s člankom 51. Uredbe (EU) br. 1151/2012 Europskog parlamenta i Vijeća (1).

ZAHTJEV ZA REGISTRACIJU GARANTIRANO TRADICIONALNOG SPECIJALITETA (GTS)

UREDBA VIJEĆA (EZ) br. 509/2006

o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima kao garantirano tradicionalnim specijalitetima  (2)

„TRADITIONAL BRAMLEY APPLE PIE FILLING”

EZ br.: UK-TSG-007-0057-5.11.2008.

1.   Naziv i adresa skupine koja podnosi zahtjev

Naziv:

UK Apples & Pears Ltd

Adresa:

Forest Lodge

Bulls Hill

Walford

Ross-on-Wye

Herefordshire HR9 5RH

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Tel.:

+44 1732529781

Faks:

+44 1732529781

Adresa e-pošte:

info@englishapplesandpears.co.uk

UK Apples & Pears Ltd je organizacija u vlasništvu uzgajivača osnovana 1987. Trenutačno je u nju uključeno 73 % komercijalnih proizvođača jabuka i krušaka u UK-u te je aktivno sudjelovala u programima koje je financirao EU za promicanje veće potrošnje svježih i prerađenih jabuka na tržištu svježe hrane, u proizvodnji, ugostiteljstvu i industriji pripreme hrane.

2.   Država članica ili treća zemlja

Ujedinjena Kraljevina

3.   Specifikacija proizvoda

3.1.   Naziv(i) koje je potrebno upisati u registar (članak 2. Uredbe Komisije (EZ) br. 1216/2007 od 18. listopada 2007. o utvrđivanju detaljnih pravila za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 509/2006 o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima kao garantirano tradicionalnim specijalitetima  (3) )

„Traditional Bramley Apple Pie Filling”

3.2.   U pogledu naziva

poseban je sam po sebi

izražava osobita svojstva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda

U nazivu je opisan tradicionalni sastav proizvoda: samo jabuke Bramley s vodom i šećerom, moguće s dodatkom limunova soka i malo škroba iz kukuruznog brašna za zgušnjavanje.

Sorta za kuhanje Bramley, s jedinstvenom mješavinom niskog udjela suhe tvari, visokog udjela jabučne kiseline i male količine šećera te bez dodatka ikakvih aditiva daje punjenju za tradicionalnu pitu od jabuka Bramley svojstven kiselkast okus.

3.3.   Traži li se rezervacija naziva u skladu s člankom 13. stavkom 2. Uredbe (EZ) br. 509/2006

registracija s rezervacijom naziva

registracija bez rezervacije naziva

3.4.   Vrsta proizvoda

Razred 1.6.: Voće, povrće i žitarice, u svježem stanju ili prerađeni

3.5.   Opis poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda na koji se odnosi naziv iz točke 3.1. (članak 3. stavak 1. Uredbe (EZ) br. 1216/2007)

„Traditional Bramley Apple Pie Filling” homogena je mješavina komada jabuke Bramley, šećera i vode. Jabuke koje se upotrebljavaju za izradu punjenja za tradicionalnu pitu od jabuka Bramley moraju biti veličine između 65 mm i 115 mm, cijele zrele jabuke bez većih mrlja na kožici, napuknuća i natisnina. Jabuke Bramley treba izrezati na potrebnu veličinu od najmanje 15 mm, dok oblici jabuke mogu varirati. Ova mješavina sastojaka treba sadržavati dobro definirane komade voća dobre i čvrste teksture. Komadi jabuka razlikuju se bojom i postoje u različitim nijansama zelene boje koja je tipična za sortu Bramley’s Seedling.

Dodavanje pirea od jabuke Bramley i kukuruznog brašna nije obavezno, a ako se dodaje, mora sadržavati najmanje 97 % jabuka Bramley, pri čemu je preostali postotak vlaga dodana tijekom kuhanja. Pire se dobiva od kožice, srca ploda i mesa jabuke Bramley primjenom topline i pare na proizvod. Pire se zatim prosijava kako bi se uklonile vlaknaste tvari, a dobivena tekućina mora biti gusta, jednakomjerno zelena/svjetlosmeđa, tipična za jabuke Bramley.

Može se dodati i limunov sok.

Krajnji proizvod ima karakterističan kiselkast okus sorte Bramley. „Traditional Bramley Apple Pie Filling” distribuira se veletrgovcima, pružateljima usluge pripreme i usluživanja hrane, pekarnicama, proizvođačima hrane i trgovcima na malo u različitim vrstama spremnika.

Sastojci punjenja za tradicionalnu pitu od jabuka Bramley su:

 

komadi jabuka Bramley – veličine najmanje 15 mm

 

šećer

 

voda

 

pire od jabuke Bramley – nije obavezan

 

kukuruzno brašno – nije obavezno

 

limunov sok – nije obavezan

Količina upotrijebljenih sastojaka varira ovisno o proizvođaču, međutim potrebno je pridržavati se sljedećih tehničkih karakteristika:

 

komadi jabuka Bramley – najmanje 40 %

 

šećer – najviše 20 %

 

sadržaj vode – najveći aktivitet vode mora biti 0,97 aw.

 

pH – manji od 4

 

čvrste tvari – najmanje 2o Bx –

 

viskozitet – najveći tijek 8 pri uporabi čaše Ford.

3.6.   Opis metode proizvodnje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda na koji se odnosi naziv iz točke 3.1. (članak 3. stavak 2. Uredbe (EZ) br. 1216/2007)

Jabuke Bramley upotrebljavaju se kao sirovina za „Traditional Bramley Apple Pie Filling”. Jabuke se uzgajaju u skladu sa sljedećim protokolom:

Za svaku pošiljku isporučenu proizvodnom pogonu čuvaju se potpune evidencije rasta, berbe i skladištenja voća. Nakon početnog pregleda kako bi se osiguralo da je pošiljka prikladna za „Traditional Bramley Apple Pie Filling”, jabuke se podvrgavaju postupku plutanja u vodi, nakon čega se strojno razvrstavaju te se prije postupka proizvodnje obavlja ručni pregled.

Veličina jabuka koje se upotrebljavaju za izradu „Traditional Bramley Apple Pie Filling” varira između najmanje 65 mm do najviše 115 mm. Zbog jedinstvenog oblika jabuka Bramley potrebno je koristiti se odgovarajućim posebnim postupcima utvrđivanja veličine i rukovanja kako bi se omogućila točna priprema sirovine.

Jabuke moraju biti zdrave, čiste, bez većih mrlja na kožici, cijele i zrele te bez napuknuća i natisnina dubljih od 0,5 mm, gorkih pjega, truleži ili nagrđujuće krastavosti. Zbog mekane prirode voća, linije za plutanje i mehaničko odvajanje moraju biti prilagođene za minimizaciju učinka niske razine energije za vrijeme postupaka pripreme i proizvodnje.

Okus jabuke Bramley Seedling kiselkast je i oštar. Boja je tipična za jabuke Bramley Seedling; od vrlo tamnozelene do svjetlije nijanse zelene koja pokriva cijelu kožicu jabuke. Tekstura jabuke mora biti čvrsta i prhka te općenito mora pripadati kategoriji hrskavih, sočnih i čvrstih jabuka.

Strojno guljenje i vađenje jezgre: oblik sorte Bramley je nepravilan i potrebna je posebna oprema za utvrđivanje veličine, guljenje, vađenje jezgre i rukovanje kako bi se ispunila tražena specifikacija za komercijalnu proizvodnju „Traditional Bramley Apple Pie Filling” te je potrebno ručno rezanje.

Priprema: jabuka Bramley izrezana na komade ima jedinstvene karakteristike u pogledu oksidacije i zahtijeva sljedeće posebne tehnike:

Jabuke Bramley režu se na zahtijevanu veličinu. Komadi su općenito nepravilne veličine te variraju od „kockica” od 15 mm do „traka” dugih 70 mm, pri čemu presjek ne smije biti manji od 15 mm. Nepravilnost komada karakteristika je punjenja „Traditional Bramley Apple Pie Filling” i rezultat je veličine i oblika samih jabuka, načina rezanja i želja kupca ili potrošača.

Komadi jabuka Bramley nakon toga mogu se uroniti u otopinu antioksidansa kako bi se spriječilo tamnjenje mesa jabuke. Uporaba limunova soka, limunske ili askorbinske kiseline kao otopine antioksidansa nije obavezno i posebna je faza prerade. Navedena otopina nije ni sastojak ni aditiv pa stoga nema učinak na sastav krajnjeg proizvoda.

Jabuke se tada izravno premještaju u jedinicu za punjenje pita od jabuka ili hladno skladištenje nakon čega se prerađuju u punjenje „Traditional Bramley Apple Pie Filling”, kao topla ili hladna mješavina.

Komadima jabuke dodaje se mješavina vode i šećera dok se sve jednako ne rasporedi, a tada se po želji može dodati kukuruzno brašno i/ili pire od jabuka Bramley i/ili limunov sok. Pire od jabuka mora u potpunosti biti pripremljen od jabuka Bramley i ne smije sadržavati konzervanse.

3.7.   Osobita svojstva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda (članak 3. stavak 3. Uredbe (EZ) br. 1216/2007)

„Traditional Bramley Apple Pie Filling” homogena je mješavina svježih komada jabuke Bramley, šećera i vode, uz mogućnost dodavanja pirea od jabuka Bramley, kukuruznog brašna i limunova soka.

Jedinstvena svojstva okusa jabuke Bramley i nedodavanje aditiva zaslužni su za poseban kiselkast okus punjenja „Traditional Bramley Apple Pie Filling”. Okus jabuka karakterizira omjer šećera i jabučne kiseline. Većina ostalih sorti jabuka imaju niže razine kiseline i veću količinu šećera, što im daje sladak okus i čini ih dobrima za jelo – ali taj se okus kuhanjem jabuka gubi. Međutim, jabuke Bramley sadržavaju veću količinu jabučne kiseline i imaju manje razine šećera, što stvara jači, kiselkastiji okus koji se kuhanjem ne gubi.

Čvrsta tekstura jabuka Bramley presudna je da se pri kuhanju dobije proizvod vlažne teksture koji se „topi u ustima”. Desertne jabuke mogu imati gumenu, nezadovoljavajuću teksturu jer sadržavaju do 20 % više suhe tvari od jabuka Bramley.

Britanski Good Housekeeping Institute proveo je istraživanje kojim se potvrdilo da su jabuke Bramley bolje za kuhanje prema popularnim receptima od sorti desertnih jabuka. Sorta Bramley ispitana je u odnosu na sorte jabuka Granny Smith, Braeburn i Golden Delicious. Sve su jabuke tretirane jednako koristeći se receptima iz knjige recepata Good Housekeeping, uključujući tradicionalnu pitu od jabuka, te je ispitan njihov okus, tekstura i opća kvaliteta nakon kuhanja. Istraživanje je pokazalo da se sa sortom Bramley pri pripremi tradicionalnih britanskih pita od jabuka postižu bolji rezultati nego sa svim sortama desertnih jabuka.

U tablici u nastavku prikazani su prosječni rezultati (od 9) koji je zabilježilo povjerenstvo za mjerenje okusa u okviru instituta Good Housekeeping Institute, koje se sastoji od 12 odraslih muškaraca i žena svih dobnih skupina, uključujući članove kulinarske ekipe:

 

Golden Delicious

Braeburn

Bramley

Granny Smith

Izgled

5,2

5,8

6,9

6,2

Okus

6,0

5,2

7,0

5,0

Tekstura

5,5

4,9

6,5

5,5

Ukupna kvaliteta

5,2

5,4

6,7

5,0

Popis jedinstvenih karakteristika punjenja „Traditional Bramley Apple Pie Filling”:

Pripremljeno samo od „tradicionalnih” sastojaka: jabuka Bramley, voda i šećer s pireom od jabuka Bramley koji je u potpunosti pripremljen od jabuka Bramley, kukuruzno brašno i limunov sok po želji. Bez aditiva.

Jedinstveni okus rezultat je visokog udjela jabučne kiseline u sorti Bramley u odnosu na šećer

Jabuke veličine od 65 mm do 115 mm

3.8.   Tradicionalna svojstva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda (članak 3. stavak 4. Uredbe (EZ) br. 1216/2007)

Sortu Bramley’s Seedling otkrila je oko 1809. godine Mary Anne Brailsford (biljka izrasla u prirodi zbog jedinstvene umjerene otočke klime). Posađena je u vrtu u Southwellu u Nottinghamshireu.

Voće presađene jabuke Bramley prvi put je izloženo odboru za voće Kraljevskog hortikulturnog društva 6. prosinca 1876. Dobilo je brojne pohvale.

U viktorijansko doba nastojalo se razviti sorte jabuka samo za kuhanje, i to za najbolji recept za pitu od jabuka. Na nacionalnom kongresu o jabukama 1883. sorta Bramley priznata je kao najbolja sorta za pite od jabuka. Tako je uporaba te sorte postala tradicionalna.

Odbor Kraljevske jubilarne izložbe jabuka, održane u listopadu 1887. u Manchesteru, dodijelio je sorti Bramley Seedlings certifikat prvog razreda.

Bramley’s seedling jedinstvena je jabuka namijenjena samo za kuhanje (obično se ne jede sirova jer je većini ljudi prekisela). Posebnog je okusa i individualne teksture, koji su ujedno i kvalitete zahvaljujući kojima je stvorena i očuvana tradicija pite od jabuka.

Britanci nisu bili skloni američkoj ideji nabadanja jabuke vilicom ni francuskom stilu s dekorativnim prekrivanjem kriški jabuke, pri čemu obje verzije zahtijevaju da jabuka očuva svoj oblik nakon kuhanja te je stoga manje kisela od prave jabuke za kuhanje. Ne zna se što je bilo prije, želje ili jabuke, ali sorta Bramley’s Seedlings s najvećim razinama kiselosti među svim jabukama za kuhanje na engleskim je ispitima dobila najbolje ocjene. Osim toga, velika kiselost i karakterističan oštar voćni okus koji iz nje proizlazi zajamčili su njezinu trajnu upotrebu.

Rana tradicija pokrivanja komada jabuke Bramley limunovim sokom (ili nekim drugim kiselim sokom) kako bi se spriječilo tamnjenje ostala je nepromijenjena kao i recept za „Traditional Bramley Apple Pie Filling” koji se komercijalno upotrebljava i danas.

Određeni broj vodećih kuhara iz UK-a izravno je posvjedočilo poduzeću Apples & Pears iz UK-a da se recept za „Traditional Bramley Apple Pie Filling” nije promijenio nakon što je poslije Nacionalnog kongresa o jabukama iz 1883. postao popularan:

„Radio sam u prehrambenoj industriji pedeset godina i koliko mi je poznato tradicionalno punjenje za englesku pitu od jabuka sastoji se samo od jabuka Bramley i šećera, moguće s malo limunova soka i malo škroba iz kukuruznog brašna za zgušnjavanje.” – Prue Leith, OBE

„Godine 2009. proslavljena je dvjestota obljetnica jabuke Bramley koja se za punjenje pita od jabuka upotrebljava od sredine 19. stoljeća, otkada se komercijalno uzgaja. Cijelo to vrijeme recept za punjenje pite od jabuka Bramley ostao je nepromijenjen, a sastoji se samo od jabuka Bramley, šećera, škroba kao što je kukuruzno brašno, konzervansa kao što je limunov sok i voda.” – Phil Vickery

„Koliko je meni poznato, recept za tradicionalno punjenje za pitu od jabuka Bramley nije se mijenjao; jabuke Bramley, šećer, kukuruzno brašno i konzervans kao što je limunov sok i voda. Bramley je s pravom prepoznat kao najbolja jabuka za kuhanje. Autohtona u Britaniji, jedinstvene kvalitete ove jabuke, kao što su veće razine kiseline i manje razine šećera, daju snažan okus jabuke čak i kada je kuhana te izvrsnu teksturu nakon kuhanja.” – Antony Worrall Thompson, MOBG

Neka punjenja za pitu od jabuka, uključujući ostala punjenja za pitu od jabuka Bramley, mogu sadržavati mješavinu sorti jabuka i ne odgovaraju našoj definiciji „Traditional Bramley Apple Pie Filling”, koje se priprema isključivo od jabuka sorte Bramley. Jednako tako, uporaba konzervansa ne bi odgovarala našoj definiciji „tradicionalnog” punjenja „Traditional Bramley Apple Pie Filling”.

3.9.   Minimalni zahtjevi i postupci za provjeru osobitih svojstava (članak 4. Uredbe (EZ) br. 1216/2007)

Minimalni zahtjevi utvrđeni su u nastavku i posebno se odnose na komercijalnu proizvodnju punjenja za tradicionalnu pitu od jabuka Bramley:

Opis sirovog proizvoda

Jabuke sorte Bramley’s Seedling. Nisu dopuštene druge sorte jabuka.

Kvaliteta voća

Nakon isporuke prerađivaču, voće mora biti zdravo, čisto, cijelo i zrelo. Jabuke ne smiju imati veće mrlje na kožici i moraju biti bez napuknuća i natisnina dubljih od 0,5 mm.

Boja mora biti zelena i tipična za sortu Bramley, od vrlo tamno zelene do svjetlije nijanse zelene koja pokriva cijelu kožicu jabuke; ne smije biti žuto-zelena, žuta.

Oštećenja

Posebna oštećenja koja se moraju smanjiti na najmanju mjeru su: veće natisnine (dublje od 0,5 mm); trulo srce ploda; gorke pjege; jako deformirano voće; oštećenja uzrokovana niskom temperaturom; prekomjerno oštećenje kore; šupljikavo srce ploda; trule jabuke. Na kori ne smije biti jabučne uši.

Veličina voća

Prihvatljiv je raspon veličine voća između 65 i 115 mm.

Tekstura

Tekstura treba biti dobra, čvrsta i hrskava.

Prerada

Zbog mekane prirode voća uvjeti prerade moraju biti takvi da se na najmanju mjeru smanji mehanički učinak tijekom pripreme i prerade.

Oblik sorte Bramley je nepravilan i potrebna je posebna oprema za utvrđivanje veličine, guljenje, vađenje jezgre i rukovanje kako bi se ispunili uvjeti specifikacije.

Nakon guljenja i vađenja jezgre jabuke treba provjeriti i ručno narezati.

Jabuke se mogu uroniti u otopinu antioksidansa koja se zatim otrese te se jabuke ocijede kako bi se uklonio višak tekućine.

Jabuke se prije upotrebe skladište u rashlađenim uvjetima na manje od 5 °C.

Proizvodnja

Osim navedenih sastojaka, punjenje „Traditional Bramley Apple Filling” mora sadržavati samo vodu i šećer, uz mogućnost dodavanja pirea od jabuke Bramley i kukuruznog brašna. Moguće su varijacije recepta, ali ne i sastojaka.

Proces miješanja i punjenja mora biti takav da se dobije homogena mješavina s dobrom definicijom voća.

Za svaku seriju punjenja za pitu treba ispitati pH, ukupne topive krute tvari, viskozitet, boju i okus kako bi se provjerilo jesu li ispunjeni parametri specifikacije. Razine među proizvođačima mogu varirati, ovisno o specifikaciji za krajnjeg kupca. Proizvodi moraju imati deklaraciju kako bi se osigurala potpuna sljedivost i treba ih čuvati/distribuirati na hladnom.

4.   Nadležna ili nadzorna tijela koja provjeravaju usklađenost sa specifikacijom proizvoda

4.1.   Naziv i adresa

Naziv:

The National Britannia Group

Adresa:

Caerphilly Business Park

Caerphilly CF83 3GG

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Tel.

+44 2920852852

Faks

+44 2920867738

Adresa e-pošte:

client_support@natbrit.com

Naziv:

LawLabs Limited

Adresa:

Law Labs House

121 Shady Lane

Great Barr

Birmingham B44 9ET

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Tel.

+44 1212514000

Faks

+44 1212514040

Adresa e-pošte:

market.lawlabs@bodycote.com

Oba navedena nadzorna tijela akreditirana su po standardu EN45011. Revizija prema zahtjevima BRC Global Standards za hranu (trenutačno izdanje br. 4, siječanj 2005.)

http://www.brc.org.uk/standards/default.asp

☒ javno

☐ privatno

4.2.   Posebne zadaće nadležnog ili nadzornog tijela

Nadzorno tijelo odgovorno je za provjeru potpunosti specifikacije.


(1)  SL L 343, 14.12.2012., str. 1.

(2)  SL L 93, 31.3.2006., str. 1. Zamijenjena Uredbom (EU) br. 1151/2012.

(3)  SL L 275, 19.10.2007., str. 3.