4.8.2022   

HR

Službeni list Europske unije

LI 204/4


ODLUKA VIJEĆA (ZVSP) 2022/1355

od 4. kolovoza 2022.

o izmjeni Odluke 2014/145/ZVSP o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

uzimajući u obzir Ugovor o Europskoj uniji, a posebno njegov članak 29.,

uzimajući u obzir prijedlog Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku,

budući da:

(1)

Vijeće je 17. ožujka 2014. donijelo Odluku 2014/145/ZVSP (1).

(2)

Unija i dalje osuđuje djelovanja i politike kojima se podriva teritorijalna cjelovitost Ukrajine.

(3)

Vijeće smatra da bi dvije osobe trebalo dodati na popis osoba, subjekata i tijela koji podliježu mjerama ograničavanja naveden u Prilogu Odluci 2014/145/ZVSP zbog njihove uloge u podrivanju ili ugrožavanju teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine i zbog ostvarivanja koristi od ruskih donositelja odluka odgovornih za pripojenje Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine.

(4)

Odluku 2014/145/ZVSP trebalo bi stoga na odgovarajući način izmijeniti,

DONIJELO JE OVU ODLUKU:

Članak 1.

Odluka 2014/145/ZVSP mijenja se u skladu s Prilogom ovoj Odluci.

Članak 2.

Ova Odluka stupa na snagu na dan objave u Službenom listu Europske unije.

Sastavljeno u Bruxellesu 4. kolovoza 2022.

Za Vijeće

Predsjednik

M. BEK


(1)  Odluka Vijeća 2014/145/ZVSP od 17. ožujka 2014. o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine (SL L 78, 17.3.2014., str. 16.).


PRILOG

Sljedeće osobe dodaju se na popis osoba, subjekata i tijela naveden u Prilogu Odluci 2014/145/ZVSP:

Osobe

 

Ime

Identifikacijski podaci

Obrazloženje

Datum uvrštenja

„209.

Oleksandr Viktorovych YANUKOVYCH

(Олександр Вiкторович ЯНУКОВИЧ)

Spol: muški

Datum rođenja: 10.7.1973.

Mjesto rođenja: Yenakiyeve, Donjecka oblast (bivši Ukrajinski SSR, sada Ukrajina)

Državljanstvo: ukrajinsko

Oleksandr Yanukovych je poslovni čovjek i sin bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Yanukovycha. Tijekom predsjedničkog mandata Viktora Yanukovycha i zahvaljujući osobnoj povezanosti sa skupinom osoba koje su bliske njegovu ocu, prikupio je niz poslovnih interesa i stekao veliko bogatstvo. I dalje obavlja svoje poslovne aktivnosti u regiji Donbasu koja je pod kontrolom separatističkih skupina, posebno u sektorima energetike, ugljena, građevinarstva, bankarstva i nekretnina. Posebno, zahvaljujući bliskim vezama s proruskim separatistima stekao je ključnu gospodarsku imovinu u takozvanim ‚narodnim republikama Donjecku i Lugansku’, među ostalim u sektorima energetike, ugljena i nekretnina. Separatistički bataljun OPLOT (koji je uvršten na popis u veljači 2015.) štitio je njegove projekte razvoja nekretnina u takozvanoj ‚Narodnoj Republici Donjecku’.

Stoga je Oleksandr Yanukovych odgovoran za podupiranje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine te je provodio transakcije sa separatističkim skupinama u ukrajinskoj regiji Donbasu.

Nadalje, povezan je sa svojim ocem Viktorom Yanukovichem, koji je odgovoran za podupiranje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine te stabilnost i sigurnost države.

4.8.2022.

210.

Viktor Fedorovych YANUKOVYCH

(Вiктор Федорович ЯНУКОВИЧ)

Spol: muški

Datum rođenja: 9.7.1950.

Mjesto rođenja: Yenakiyeve, Donjecka oblast (bivši Ukrajinski SSR, sada Ukrajina)

Državljanstvo: ukrajinsko

Funkcija: bivši predsjednik Ukrajine, oligarh

Od 2010. do 2014. Viktor Yanukovych bio je predsjednik Ukrajine. Tijekom obnašanja dužnosti predsjednika provodio je prorusku politiku. Ukrajinski sud proglasio je Viktora Yanukovycha krivim za izdaju jer je pozvao Rusku Federaciju da izvrši invaziju na Ukrajinu. Nakon što je svrgnut s vlasti, preselio se u Rusiju iz koje je nastavio svoje aktivnosti usmjerene na destabilizaciju Ukrajine.

Pomogao je u ruskom vojnom uplitanju u Ukrajini pozvavši predsjednika Ruske Federacije da pošalje ruske postrojbe u Ukrajinu u ožujku 2014. Viktor Yanukovych podupirao je proruske političare koji su obnašali javne dužnosti na okupiranom Krimu. U Ukrajini je 2021. pokrenuta nova istraga koja prethodi sudskom postupku prema kojoj je g. Viktor Yanukovych, zajedno s dvama bivšim ministrima obrane, namjerno smanjio obrambenu sposobnost Ukrajine, posebno u Autonomnoj Republici Krimu. Smatra se legitimnim predsjednikom Ukrajine te je u svojim javnim intervencijama dosljedno zastupao proruski stav. Različiti izvori navode da je tijekom prvih faza ničim izazvane nezakonite vojne agresije na Ukrajinu g. Viktor Yanukovych bio dio posebne ruske operacije čiji je cilj bio da on zamijeni ukrajinskog predsjednika. Osim toga, predsjednik Republike Čečenije Ramzan Kadirov zatražio je od predsjednika Ukrajine da sve svoje ovlasti prenese na Viktora Yanukovycha.

Stoga je Viktor Yanukovych odgovoran za podupiranje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine te stabilnost i sigurnost države.

4.8.2022.”.