EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0499

Odluka Vijeća 2014/499/ZVSP od 25. srpnja 2014. o izmjeni Odluke 2014/145/ZVSP o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine

OJ L 221, 25.7.2014, p. 15–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force: This act has been changed. Current consolidated version: 25/07/2014

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/499/oj

25.7.2014   

HR

Službeni list Europske unije

L 221/15


ODLUKA VIJEĆA 2014/499/ZVSP

od 25. srpnja 2014.

o izmjeni Odluke 2014/145/ZVSP o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

uzimajući u obzir Ugovor o Europskoj uniji, a posebno njegov članak 29.,

budući da:

(1)

Vijeće je 17. ožujka 2014. donijelo Odluku 2014/145/ZVSP. (1)

(2)

S obzirom na ozbiljnost stanja u Ukrajini, ograničenja ulaska i zamrzavanje sredstava te gospodarskih resursa trebali bi se također primjenjivati na fizičke i pravne osobe, subjekte i tijela koji aktivno pružaju materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka ili imaju koristi od ruskih donositelja odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine.

(3)

Nadalje, Vijeće smatra da bi dodatne fizičke i pravne osobe trebalo dodati na popis osoba, subjekata i tijela koji podliježu mjerama ograničavanja koji je naveden u prilogu Odluci 2014/145/ZVSP.

(4)

Odluku 2014/145/ZVSP trebalo bi stoga na odgovarajući način izmijeniti.

(5)

Za provedbu navedenih mjera potrebno je daljnje djelovanje Unije,

DONIJELO JE OVU ODLUKU:

Članak 1.

Odluka 2014/145/ZVSP mijenja se kako slijedi:

1.

Članak 1. stavak 1. zamjenjuje se sljedećim:

„1.   Države članice poduzimaju potrebne mjere kako bi spriječile ulazak na svoje državno područje ili provoz preko njega:

(a)

fizičkih osoba odgovornih za djelovanja ili politike kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine odnosno stabilnost ili sigurnost u Ukrajini, fizičkih osoba koje aktivno podupiru ili provode takva djelovanja ili politike ili koje ometaju rad međunarodnih organizacija u Ukrajini te fizičkih osoba koje su s njima povezane; ili

(b)

fizičkih osoba koje aktivno pružaju materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka ili imaju koristi od ruskih donositelja odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine,

koje su navedene u prilogu.”

;

2.

Članak 2. stavak 1. zamjenjuje se sljedećim:

„1.   Zamrzavaju se sva sredstva i gospodarski resursi koji pripadaju ili su u vlasništvu, u posjedu ili pod nadzorom:

(a)

fizičkih osoba odgovornih za djelovanja ili politike kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine odnosno stabilnost ili sigurnost u Ukrajini, fizičkih osoba koje aktivno podupiru ili provode takva djelovanja ili politike ili koje ometaju rad međunarodnih organizacija u Ukrajini te fizičkih ili pravnih osoba, subjekata ili tijela koji su s njima povezani;

(b)

pravnih osoba, subjekata ili tijela koji pružaju materijalnu ili financijsku potporu djelovanjima kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine;

(c)

pravnih osoba, subjekata ili tijela na Krimu ili u Sevastopolju na kojima je vlasništvo preneseno protivno ukrajinskom pravu ili pravnih osoba, subjekata ili tijela koji su imali koristi od takvog prijenosa; ili

(d)

fizičkih ili pravnih osoba, subjekata ili tijela koji aktivno pružaju materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka ili imaju koristi od ruskih donositelja odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine,

koje su navedene u prilogu.”

.

Članak 2.

Osobe i subjekti navedeni u prilogu ovoj Odluci dodaju se na popis naveden u prilogu Odluci 2014/145/ZVSP.

Članak 3.

Ova Odluka stupa na snagu na dan objave u Službenom listu Europske unije.

Sastavljeno u Bruxellesu 25. srpnja 2014.

Za Vijeće

Predsjednik

S. GOZI


(1)  Odluka Vijeća 2014/145/ZVSP od 17. ožujka 2014. o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine (SL L 78, 17.3.2014., str. 16.).


PRILOG

POPIS OSOBA I SUBJEKATA IZ ČLANKA 2.

I.   Pojedinci

 

Ime

Identifikacijski podaci

Obrazloženje

Datum uvrštenja

1.

Mikhail Efimovich FRADKOV

Михаил Ефимович Фрадков

Rođen 1.9.1950. u Kurumochu, regija Kuibyshev

Stalni član Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, direktor vanjske obavještajne službe Ruske Federacije. Kao član Vijeća sigurnosti koje pruža savjete i koordinira nacionalna sigurnosna pitanja, bio je umiješan u oblikovanje politike ruske vlade kojom se ugrožava teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

2.

Nikolai Platonovich PATRUSHEV

Николай Платонович Патрушев

Rođen 11.7.1951. u Lenjingradu (St Petersburg)

Stalni član i tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije. Kao član Vijeća sigurnosti koje pruža savjete i koordinira nacionalna sigurnosna pitanja, bio je umiješan u oblikovanje politike ruske vlade kojom se ugrožava teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

3.

Aleksandr Vasilievich BORTNIKOV

Александр Васильевич Бортников

Rođen 15.11.1951. u Permu

Stalni član Vijeća sigurnosti Ruske Federacije; director federalne sigurnosne službe (FSB). Kao član Vijeća sigurnosti koje pruža savjete i koordinira nacionalna sigurnosna pitanja, bio je umiješan u oblikovanje politike ruske vlade kojom se ugrožava teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

4.

Rashid Gumarovich NURGALIEV

Рашид Гумарович Нургалиев

Rođen 8.10.1956. u Zhetikari, Kazahstanska Sovjetska Socijalistička Republika

Stalni član i zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije. Kao član Vijeća sigurnosti koje pruža savjete i koordinira nacionalna sigurnosna pitanja, bio je umiješan u oblikovanje politike ruske vlade kojom se ugrožava teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

5.

Boris Vyacheslavovich GRYZLOV

Борис Вячеславович Грызлов

Rođen 15.12.1950. u Vladivostoku

Stalni član Vijeća sigurnosti Ruske Federacije. Kao član Vijeća sigurnosti koje pruža savjete i koordinira nacionalna sigurnosna pitanja, bio je umiješan u oblikovanje politike ruske vlade kojom se ugrožava teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

6.

Sergei Orestovoch BESEDA

Сергей ОрестовичБеседа

1954.

Zapovjednik pete službe FSB-a, federalne sigurnosne službe Ruske Federacije.

Kao visoki dužnosnik FSB-a, predvodi nadležnu službu koja nadgleda obavještajne operacije i međunarodne aktivnosti.

25.7.2014.

7.

Mikhail Vladimirovich DEGTYAREV

Михаил Владимирович Дегтярёв

Rođen 10.7.1981. u Kuibyshevu (Samara)

Zastupnik u državnoj Dumi.

Dana 23.5.2014. najavio je otvaranje „de facto veleposlanstva” nepriznate takozvane „Narodne Republike Donjetska” u Moskvi, doprinosi podrivanju ili ugrožavanju teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine.

25.7.2014.

8.

Ramzan Akhmadovitch KADYROV

Рамзан Ахматович Кадыров

Rođen 5.10.1976. u Tsentaroyu

Predsjednik Republike Čečenije. Kadyrov je davao izjave kojima podupire nezakonito pripojenje Krima, kao i izjave kojima podupire oružanu pobunu u Ukrajini. Dana 14. lipnja između ostalog je izjavio da će „učiniti sve kako bi pomogao ponovo uspostaviti Krim”. U tom kontekstu vršitelj dužnosti voditelja Autonomne Republike Krima dodijelio mu je odlikovanje „za oslobođenje Krima” za potporu koju je dao nezakonitom pripojenju Krima. Osim toga, 1. lipnja 2014. izrazio je spremnost da pošalje 74 000 čečenskih dobrovoljaca u Ukrajinu, ako se to od njega zatraži.

25.7.2014.

9.

Alexander Nikolayevich TKACHYOV

АЛЕКСАНДР НИКОЛАЕВИЧ Ткачёв

Rođen 23.12.1960. u Vyselkiju..

Guverner područja Krasnodar Krai.

vršitelj dužnosti voditelja Autonomne Republike Krima dodijelio mu je odlikovanje „za oslobođenje Krima” za potporu koju je dao nezakonitom pripojenju Krima. Tom prigodom vršitelj dužnosti voditelja Autonomne Republike Krima izjavio je da je Tkachyov bio jedan od prvih koji su izrazili potporu novom „vodstvu” Krima.

25.7.2014.

10.

Pavel GUBAREV

Павел Юрьевич Губарев

Rođen 10.2.1983. u Sjeverodonjetsku

Jedan od samozvanih čelnika takozvane „Narodne Republike Donjetska”. Zatražio je rusku intervenciju u istočnoj Ukrajini, među ostalim razmještanjem ruskih mirovnih snaga. Povezan je s Igorom Strelkovom/Girkinom, koji je odgovoran za djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine. Gubarev je odgovoran za novačenje osoba u oružane snage separatista.

Odgovoran za to što je zajedno s proruskim snagama zauzeo zgradu regionalnih vlasti u Donjetsku i sebe proglasio „narodnim guvernerom”.

Iako je uhićen zbog ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, a zatim oslobođen, nastavio je imati istaknutu ulogu u separatističkim djelovanjima i na taj način podrivati teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

11.

Ekaterina GUBAREVA

Екатерина Юрьевна Губарева

Rođena 5.7.1983. u Kakhovki

U svojstvu takozvane „ministrice vanjskih poslova” odgovorna je za obranu takozvane „Narodne Republike Donjetska” te na taj način podrivanje teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine.

Usto se njezin bankovni račun koristi za financiranje nezakonitih naoružanih separatističkih skupina.

Tako je preuzimanjem i obavljanjem te dužnosti podržala djelovanja i politike kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

12.

Fedor BEREZIN

Фёдор Дмитриевич Березин

Rođen 7.2.1960. u Donjetsku

Takozvani „zamjenik ministra obrane” takozvane „Narodne Republike Donjetska”. Povezan je s Igorom Strelkovom/Girkinom, takozvanim „ministrom obrane” takozvane „Narodne Republike Donjetska”, koji je odgovoran za djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine. Tako je preuzimanjem i obavljanjem te dužnosti Berezin podržao djelovanja i politike kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

13.

Valery Vladimirovich KAUROV

Валерий Владимирович Кауров

Rođen 2.4.1956. u Odessi

Samozvani „predsjednik” takozvane „Republike Novorusije” koji je pozvao Rusiju da razmjesti postrojbe u Ukrajini. Tako je preuzimanjem i obavljanjem te dužnosti podržao djelovanja i politike kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

14.

Serhii Anatoliyovych ZDRILIUK

Сергей Анатольевич Здрылюкv

Rođen 23.6.1972. u regiji Vinnytsia

Viši pomoćnik Igora Strelkova/Girkina koji je odgovoran za djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine. Tako je preuzimanjem i obavljanjem te dužnosti Zdriliuk podržao djelovanja i politike kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

15.

Vladimir ANTYUFEYEV

Владимир Антюфеев

(poznat i kao Vladimir SHEVTSOV, Vladimir Iurievici ANTIUFEEV, Vladimir Gheorghievici ALEXANDROV, Vadim Gheorghievici SHEVTSOV)

Rođen 19.2. 1951. u Novosibirsku

Bivši „ministar državne sigurnosti” u separatističkoj regiji Transnistria. Prvi potpredsjednik vlade Narodne Republike Donjetska od 9. srpnja 2014., odgovoran za sigurnost i izvršavanje zakona. U tom svojstvu odgovoran je za separatistička „vladina” djelovanja takozvane „vlade Narodne Republike Donjetska”.

25.7.2014.


II.   Subjekti koji podrivaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine

 

Ime

Identifikacijski podaci

Obrazloženje

Datum uvrštenja

1.

Takozvana „Narodna Republika Lugansk”

„Луганская народная республика”

„Luganskaya narodnaya respublika”

Službene internetske stranice:

http://lugansk-online.info

Broj telefona

+38-099-160-74-14

Takozvana „Narodna Republika Lugansk” osnovana je 27. travnja 2014.

Odgovorna za organiziranje nezakonitog referenduma 11. svibnja 2014. Deklaracija o neovisnosti 12. svibnja 2014.

Takozvane „narodne republike” Donjetsk i Lugansk osnovale su takozvanu „Federalnu Državu Novorusiju”22. svibnja 2014.

Time se krši ukrajinski ustavni zakon, a posljedično i međunarodno pravo te se tako podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Ujedno je umiješana u novačenje za separatističku „Vojsku jugoistoka” i za druge nezakonite naoružane separatističke skupine te tako podriva stabilnost ili sigurnost Ukrajine.

25.7.2014.

2.

Takozvana „Narodna Republika Donjetsk”

„Донецкая народная республика”

„Donétskaya naródnaya respúblika”

Službene informacije, među ostalim Ustav Narodne Republike Donjetska i sastav Vrhovnog vijeća

http://dnr-news.com/

Društveni mediji:

https://twitter.com/dnrpress

http://vk.com/dnrnews

Takozvana „Narodna Republika Donjetsk” proglašena je 7. travnja 2014.

Odgovorna za organiziranje nezakonitog referenduma 11. svibnja 2014. Deklaracija o neovisnosti 12. svibnja 2014.

Takozvane „narodne republike” Donjetsk i Lugansk potpisale su 24. svibnja 2014. sporazum o osnivanju takozvane „Federalne Države Novorusije”.

Time se krši ukrajinski ustavni zakon, a posljedično i međunarodno pravo te se tako podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet. i neovisnost Ukrajine.

Ujedno je umiješana u novačenje za nezakonite naoružane separatističke skupine te tako ugrožava stabilnost ili sigurnost Ukrajine.

25.7.2014.

3.

Takozvana „Federalna Država Novorusija”

„Федеративное государство Новороссия”

„Federativnoye Gosudarstvo Novorossiya”

Službena priopćenja za tisak:

http://novorossia.su/official

Takozvane „narodne republike” Donjetsk i Lugansk potpisale su 24. svibnja 2014. sporazum o osnivanju nepriznate takozvane „Federalne Države Novorusije”.

Time se krši ukrajinski ustavni zakon, a posljedično i međunarodno pravo te se tako ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

25.7.2014.

4.

Međunarodni savez javnih udruga „Velika vojska Dona”

Международный Союз Общественных Объединений

„Всевеликое Войско Донское”

Službene internetske stranice:

http://vvd2003.narod.ru/

Broj telefona:

+7-8-908-178-65-57

Društveni mediji:

Kozačka nacionalna garda

http://vk.com/kazak_nac_guard

Adresa: 346465 Russia Rostov Region. October (C) District. St Zaplavskaya. Str Shosseynaya 1

„Velika vojska Dona” osnovala je „Kozačku nacionalnu gardu”, koja je odgovorna za borbu protiv ukrajinskih vladinih snaga u istočnoj Ukrajini i tako podriva teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine te ujedno ugrožava stabilnost ili sigurnost Ukrajine.

Povezana s g. Nikolayem KOZITSYNOM, koji je zapovjednik kozačkih snaga i odgovoran za zapovijedanje separatistima u istočnoj Ukrajini, koji se bore protiv ukrajinskih vladinih snaga.

25.7.2014.

5.

„Sobol”

„СОБОЛЬ”

Službene internetske stranice:

http://soboli.net

Društveni mediji:

http://vk.com/sobolipress

Broj telefona:

(0652) 60-23-93.

Adresa e-pošte: SoboliPress@gmail.com

Adresa: Crimea, Simferopol, str. Kiev, 4 (lokalna autobusna stanica „Central”).

Radikalna paravojna organizacija, odgovorna za otvorenu potporu uporabi sile za kraj ukrajinske kontrole nad Krimom i tako podriva teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Odgovorna za obuku separatista za borbu protiv ukrajinskih vladinih snaga u istočnoj Ukrajini i tako ugrožava stabilnost ili sigurnost Ukrajine.

25.7.2014.

6.

Takozvana „Luganska Garda”

„Луганская гвардия”

Društveni mediji:

https://vk.com/luguard

http://vk.com/club68692201

Samoobrambena paravojna skupina Luganska, odgovorna za obuku separatista za borbu protiv ukrajinskih vladinih snaga u istočnoj Ukrajini i tako ugrožava stabilnost ili sigurnost Ukrajine.

Povezana s g. Germanom PROPOKIVOM, aktivnim čelnikom koji je odgovoran za sudjelovanje u zauzimanju zgrade luganskog regionalnog ureda ukrajinske sigurnosne službe i snimanje videoobraćanja predsjedniku Putinu i Rusiji iz okupirane zgrade.

25.7.2014.

7.

Takozvana „Vojska jugoistoka”

„Армии Юго-Востока”

Novačenje:

http://lugansk-online.info/statements

Društveni mediji:

http://vk.com/lugansksbu

Nezakonita naoružana separatistička skupina koja se smatra jednom od najvažnijih u istočnoj Ukrajini.

Odgovorna za okupiranje zgrade sigurnosne službe u regiji Lugansk. Umirovljeni časnik.

Povezana s g. Valeriyem BOLOTOVIM koji je naveden kao jedan od čelnika skupine.

Povezana s g. Vasylom NIKITINIM, odgovornim za separatistička „vladina” djelovanja takozvane „vlade Narodne Republike Luganska”.

25.7.2014.

8.

Takozvana „Narodna paravojna skupina Donbass”

„Нароóдное ополчéние Донбáсса”

Društveni mediji:

http://vk.com/polkdonbassa

+38-099-445-63-78;

+38-063-688-60-01;

+38-067-145-14-99;

+38-094-912-96-60;

+38-062-213-26-60

Adresa e-pošte: voenkom.dnr@mail.ru

mobilisation@novorossia.co

Dobrovoljno javljanje u Rusiji:

+7 (926) 428-99-51

+7 (967) 171-27-09

ili adresa e-pošte novoross24@mail.ru

Adresa: Donetsk. Prospect Zasyadko.13

Nezakonita naoružana separatistička skupina odgovorna za borbu protiv ukrajinskih vladinih snaga u istočnoj Ukrajini i tako ugrožava stabilnost ili sigurnost Ukrajine.

Među ostalim, militantna skupina preuzela je kontrolu nad nekoliko vladinih zgrada u istočnoj Ukrajini početkom travnja 2014. i tako podriva teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Njezin bivši čelnik g. Pavel

Gubarev odgovoran je zato što je zajedno s proruskim snagama zauzeo zgradu regionalnih vlasti u Donjetsku i sebe proglasio „narodnim guvernerom”.

25.7.2014.

9.

„Bataljun Vostok”

„батальоны Восток”

Društveni mediji:

http://vk.com/patriotic_forces_of_donbas

Nezakonita naoružana separatistička skupina koja se smatra jednom od najvažnijih u istočnoj Ukrajini.

Odgovorna za borbu protiv ukrajinskih vladinih snaga u istočnoj Ukrajini i tako ugrožava stabilnost ili sigurnost Ukrajine.

Pokušala je zauzeti Zračnu luku Donjetsk.

25.7.2014.


III.   Subjekti vlasništvo kojih je preneseno protivno ukrajinskom pravu

 

Name

Identifying information

Reasons

Date of listing

1.

Državno trajektno poduzeće „Kerch ferry”

Государственная судоходная компания „Керченская паромная переправа”

Gosudarstvenoye predpriyatiye

Kerchenskaya paromnaya pereprava

16 Tselibernaya Street, 98307 Kerch

(Автономная Республика Крым, г. Керчь, ул. Целимберная, 16)

Kod: 14333981

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Parlament Krima” donio je 17.3.2014. rezoluciju br. 1757-6/14„O nacionalizaciji nekih trgovačkih društava koja pripadaju ukrajinskim ministarstvima infrastrukture ili poljoprivrede” te je „predsjedništvo parlamenta Krima”24.3.2014. donijelo odluku br. 1802-6/14„O trajektnom poduzeću Kerch Ferry u državnom vlasništvu” u kojoj je proglasilo prisvajanje imovine koja pripada državnom trajektnom poduzeću „Kerch Ferry” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće.

25.7.2014.

2.

Državno poduzeće „Sevastopol commercial seaport”

Государственное предприятие „Севастопольский морской торговый порт”

Gosudarstvenoye predpriyatiye

Sevastopolski morskoy torgovy port

3 Place Nakhimova, 99011 Sevastopol

(99011, г. Севастополь, пл. Нахимова, 3)

Kod: 01125548

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Parlament Krima” donio je 17.3.2014. rezoluciju br. 1757-6/14„O nacionalizaciji nekih trgovačkih društava koja pripadaju ukrajinskim ministarstvima infrastrukture ili poljoprivrede” u kojoj je proglasio prisvajanje imovine koja pripada državnom poduzeću „Sevastopol commercial seaport” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće. Po pitanju obujma trgovine to je najveća komercijalna morska luka na Krimu.

25.7.2014.

3.

Državno poduzeće „Kerch commercial sea port”

Государственное предприятие „Керченский морской торговый порт”

Gosudarstvenoye predpriyatiye

Kerchenski morskoy torgovy port

28 Kirova Str., 98312, Kerch, Autonomous Republic of Crimea,

(98312, Автономная Республика Крым, г. Керчь, ул. Кирова, 28)

Kod: 01125554

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Parlament Krima” donio je 17.3.2014. rezoluciju br. 1757-6/14„O nacionalizaciji nekih trgovačkih društava koja pripadaju ukrajinskim ministarstvima infrastrukture ili poljoprivrede”, a 26.3.2014. rezoluciju br. 1865-6/14„O poduzeću u državnom vlasništvu ‚Crimean Sea Ports’” („О Государственном предприятии ‚Крымские морские порты’”) u kojima je proglasio prisvajanje imovine koja pripada državnom poduzeću „Kerch Commercial Sea Port” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće. Po pitanju obujma trgovine to je druga najveća komercijalna morska luka na Krimu.

25.7.2014.

4.

Državno poduzeće „Universal -Avia”

Государственном предприятии „Универсал-Авиа”

Gosudarstvenoye predpriyatiye

„Universal-Avia”

5, Aeroflotskaya street, 95024 Simferopol

(Аэрофлотская улица, 5, Симферополь г.)

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Predsjedništvo parlamenta Krima” donijelo je 24.3.2014. odluku br. 1794-6/14„O poduzeću u državnom vlasništvu ‚Gosudarstvenoye predpriyatiye Universal-Avia’” („О Государственном предприятии ‚Универсал-Авиа’)” u kojoj je proglasilo prisvajanje imovine koja pripada državnom poduzeću „Universal-Avia” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće.

25.7.2014.

5.

Sanatorij „Nizhnyaya Oreanda”

Санаторий „Нижняя Ореанда”

Resort „Nizhnyaya Oreanda”, 08655, Yalta, Oreanda

(08655, г.Ялта, пгт. Ореанда, Санаторий „Нижняя Ореанда”)

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Predsjedništvo parlamenta Krima” donijelo je 21. ožujka odluku br. 1767-6/14„O pitanjima stvaranja Udruge sanatorija i odmarališta” u kojoj je proglasilo prisvajanje imovine koja pripada sanatoriju „Nizhnyaya Oreanda” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće.

25.7.2014.

6.

Krimsko poduzeće „Azov distillery plant”

Крымское республиканское предприятие „Азовский ликероводочный Завод”

Azovsky likerovodochny zavod

40 Zeleznodorozhnaya str., 96178 town of Azov, Jankoysky district

(Джанкойский район, пгт Азовское, ул. Железнодорожная, 40)

Kod: 01271681

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Predsjedništvo parlamenta Krima” donijelo je 9. travnja odluku br. 1991-6/14„O izmjenama rezolucije Državnog vijeća Republike Krima od 26. ožujka 2014. br. 1836-6/14 o nacionalizaciji vlasništva poduzeća, institucija i organizacija poljoprivredno-industrijskih kompleksa smještenih na području Republike Krima” u kojoj je proglasilo prisvajanje imovine koja pripada subjektu „Azovsky likerovodochny zavod” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće.

25.7.2014.

7.

Državni koncern „National Association of producers ‚Massandra’”

Национальное производственно-аграрное объединение „Массандра”

Nacionalnoye proizvodstvenno agrarnoye obyedinenye Massandra

6, str. Mira, Massandra 98600 city of Yalta

(98600, г. Ялта, пгт Массандра, ул. Мира, д. 6)

Kod: 00411890

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Predsjedništvo parlamenta Krima” donijelo je 9. travnja odluku br. 1991-6/14„O izmjenama rezolucije Državnog vijeća Republike Krima od 26. ožujka br. 1836-6/14 o nacionalizaciji vlasništva poduzeća, institucija i organizacija poljoprivredno-industrijskih kompleksa smještenih na području Republike Krima” u kojoj je proglasilo prisvajanje imovine koja pripada državnom koncernu „National Association of producers ‚Massandra’” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće.

25.7.2014.

8.

Državno poduzeće „Magarach of the national institute of wine”

Государственное предприятие Агрофирма „Магарач” Национального института винограда и вина „Магарач”

Gosudarstvenoye predpriyatiye „Agrofirma Magarach” nacionalnogo instituta vinograda i vina „Magarach”

9 Chapayeva str., 98433 Vilino, Bakhchisarayski district,

(98433, Автономная Республика Крым, Бахчисарайский район, с. Вилино, ул. Чапаева, д. 9)

Kod: 31332064

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Predsjedništvo parlamenta Krima” donijelo je 9. travnja odluku br. 1991-6/14„O izmjenama rezolucije Državnog vijeća Republike Krima od 26. ožujka 2014. br. 1836-6/14 o nacionalizaciji vlasništva poduzeća, institucija i organizacija poljoprivredno-industrijskih kompleksa smještenih na području Republike Krima” u kojoj je proglasilo prisvajanje imovine koja pripada državnom poduzeću „Gosudarstvenoye predpriyatiye ‚Agrofirma Magarach’ nacionalnogo instituta vinograda i vina ‚Magarach’” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće.

25.7.2014.

9.

Državno poduzeće „Factory of sparkling wine Novy Svet”

Государственное предприятиеЗавод шампанских вин „Новый свет”

Gosudarstvenoye predpriyatiye „Zavod shampanskykh vin Novy Svet”

1 Shalyapina str., 98032 Sudak, Novy Svet

(98032, г. Судак, пгт Новый Свет, ул. Шаляпина, д. 1)

Kod: 00412665

Vlasništvo nad subjektom preneseno je protivno ukrajinskom pravu. „Predsjedništvo parlamenta Krima” donijelo je 9. travnja odluku br. 1991-6/14„O izmjenama rezolucije Državnog vijeća Republike Krima od 26. ožujka 2014. br. 1836-6/14 o nacionalizaciji vlasništva poduzeća, institucija i organizacija poljoprivredno-industrijskih kompleksa smještenih na području Republike Krima” u kojoj je proglasilo prisvajanje imovine koja pripada državnom poduzeću „Zavod shampanskykh vin Novy Svet” u ime „Republike Krima”. Time su krimske „vlasti” efektivno oduzele poduzeće.

25.7.2014.


Top