Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2018/014/04

Novi nacionalni motiv na kovanicama eura namijenjenima optjecaju

OJ C 14, 16.1.2018, p. 4–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.1.2018   

HR

Službeni list Europske unije

C 14/4


Novi nacionalni motiv na kovanicama eura namijenjenima optjecaju

(2018/C 14/04)

Image

Kovanice eura namijenjene optjecaju zakonsko su sredstvo plaćanja u cijelom europodručju. Komisija objavljuje opis izgleda svih novih kovanica kako bi obavijestila širu javnost i sve osobe koje rukuju kovanicama (1). U skladu sa zaključcima Vijeća od 10. veljače 2009. (2), državama članicama koje pripadaju europodručju i zemljama koje su s Europskom unijom potpisale monetarni sporazum o izdavanju kovanica eura dopušteno je izdavati prigodne kovanice eura namijenjene optjecaju uz određene uvjete, a osobito uz uvjet da je riječ isključivo o kovanicama od 2 eura. Te kovanice imaju iste tehničke značajke kao ostale kovanice od 2 eura, ali je na njihovim nacionalnim stranama prikazan prigodan motiv koji je vrlo simboličan na nacionalnoj ili europskoj razini.

Zemlja izdavanja : Španjolska

Prigoda : mjesta svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a – Santiago

Opis motiva : Grad Santiago de Compostela je zbog svoje urbane ljepote i spomeničke cjelovitosti, prije svega hodočasničkog puta Camino de Santiago koji još danas jasno govori o duhovnom i kulturnom značaju grada u srednjem vijeku, 1985. uvršten na Unescov popis svjetske kulturne baštine.

Camino de Santiago (Put Sv. Jakova) široka je mreža drevnih hodočasničkih puteva koji se prostiru po cijeloj Europi i spajaju na grobnici Sv. Jakova u gradu Santiago de Compostela u sjeverozapadnoj Španjolskoj.

Motiv predstavlja kip Santiaga kao središnje figure na vratima Puerta Santa katedrale u Santiagu de Composteli. Na lijevoj je strani polukružno napisana riječ „ESPAÑA”, ispod lijevo godina izdanja „2018.” te ispod nje oznaka kovnice.

U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Procijenjena naklada :

Datum izdavanja :


(1)  Za nacionalne motive svih kovanica izdanih 2002. vidi SL C 373, 28.12.2001., str. 1.

(2)  Vidjeti zaključke Vijeća za ekonomska i financijska pitanja od 10. veljače 2009. i Preporuku Komisije od 19. prosinca 2008. o zajedničkim smjernicama za nacionalne motive i izdavanje kovanica eura namijenjenih optjecaju (SL L 9, 14.1.2009., str. 52.).


Top