Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CN0189

Predmet C-189/15: Zahtjev za prethodnu odluku koji je 24. travnja 2015. uputio Consiglio di Stato (Italija) – Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) – Fondazione Santa Lucia protiv Cassa conguaglio per il settore elettrico i dr.

OJ C 228, 13.7.2015, p. 5–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.7.2015   

HR

Službeni list Europske unije

C 228/5


Zahtjev za prethodnu odluku koji je 24. travnja 2015. uputio Consiglio di Stato (Italija) – Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) – Fondazione Santa Lucia protiv Cassa conguaglio per il settore elettrico i dr.

(Predmet C-189/15)

(2015/C 228/06)

Jezik postupka: talijanski

Sud koji je uputio zahtjev

Consiglio di Stato

Stranke glavnog postupka

Tužitelj: Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) – Fondazione Santa Lucia

Tuženici: Cassa conguaglio per il settore elettrico, Ministero dello Sviluppo economico, Ministero dell’Economia e delle Finanze, Autorità per l’energia elettrica e il gas

Prethodna pitanja

1.

Može li se uistinu podvesti pod područje primjene Direktive 2003/96/CE (1) nacionalno zakonodavstvo (kao što je ono o kojemu se raspravlja u glavnom postupku) koje, s jedne strane, sadrži definiciju „poduzeća – veliki potrošači energije” u skladu s definicijom iz te direktive te, s druge srane, za takvu vrstu poduzeća predviđa poticaje u području naknada za pokriće općih troškova sustava električne energije (a ne poticaje koji se odnose na oporezivanje energenata i električne energije kao takve)?

U slučaju potvrdnog odgovora:

2.

Protivi li se propis Zajednice, osobito članci 11. i 17. Direktive 2003/96/EZ, regulatornom i administrativnom sustavu (kao što je onaj uređen važećim talijanskim propisima i opisan u predmetnom rješenju) kojime se, s jedne strane, uvodi sustav subvencija za potrošnju energenata (električne energije) od strane poduzeća koji su „veliki potrošači energije u smislu navedenog članka 17. te, s druge strane, ograničuje mogućnost korištenja takvih subvencija isključivo u korist „energetski intenzivnih poduzeća” koja djeluju u industrijskom proizvodnom sektoru, dok ju isključuje u odnosu na poduzeća koje djeluju u drugim proizvodnim sektorima?


(1)  Direktiva Vijeća 2003/96/EZ od 27. listopada 2003. o restrukturiranju sustava Zajednice za oporezivanje energenata i električne energije (SL L 283, str. 51.) (SL, posebno izdanje na hrvatskom jeziku, poglavlje 9., svezak 2., str. 75.)


Top