EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0222(04)

Objava zahtjeva za registraciju naziva u skladu s člankom 50. stavkom 2. točkom (a) Uredbe (EU) br. 1151/2012 Europskog parlamenta i Vijeća o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode 2021/C 61/10

C/2021/1150

OJ C 61, 22.2.2021, p. 27–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.2.2021   

HR

Službeni list Europske unije

C 61/27


Objava zahtjeva za registraciju naziva u skladu s člankom 50. stavkom 2. točkom (a) Uredbe (EU) br. 1151/2012 Europskog parlamenta i Vijeća o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode

(2021/C 61/10)

Ova je objava temelj za podnošenje prigovora na zahtjev u skladu s člankom 51. Uredbe (EU) br. 1151/2012 Europskog parlamenta i Vijeća (1) u roku od tri mjeseca od datuma ove objave.

JEDINSTVENI DOKUMENT

„CERISE DES COTEAUX DU VENTOUX”

EU br.: PGI-FR-02446 – 3.1.2019.

ZOI ( )ZOZP (X)

1.   Naziv

„Cerise des coteaux du Ventoux”

2.   Država članica ili treća zemlja

Francuska

3.   Opis poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda

3.1.   Vrsta proizvoda

Razred 1.6.: Voće, povrće i žitarice, u prirodnom stanju ili prerađeni

3.2.   Opis proizvoda na koji se odnosi naziv iz točke 1.

Proizvod „Cerise des coteaux du Ventoux” stolna je trešnja crvene boje koja dolazi od sorti (kultivara) dobivenih od vrsti Prunus Avium L., Prunus Cerasus L. ili njihovih hibrida, potrošačima se isporučuje svježa i ima sljedeća svojstva:

najmanju veličinu od 24 mm; dopušta se da 5 % plodova u sanduku bude manje od 24 mm, ali nijedan plod ne smije biti veličine 22 mm ili manji od toga,

optimalnu zrelost koja se određuje na temelju triju raspona boja i najmanji udio šećera za berbu, ovisno o sortama,

Sorte

Hâtif Burlat, Summit

Belge, Van, Géant d’Hedelfingen

Folfer

Boja

(prema ljestvici CTIFL-a)

od 3 do 4

od 4 do 5

od 5 do 6

Najmanji udio šećera

11,5° Brixa

12,5 ° Brixa

15 ° Brixa

ujednačenu boju svake posude koja sadržava istu sortu.

3.3.   Hrana za životinje (samo za proizvode životinjskog podrijetla) i sirovine (samo za prerađene proizvode)

3.4.   Posebni proizvodni postupci koji se moraju provesti na određenom zemljopisnom području

Postupci koji se moraju provesti na zemljopisnom području jesu proizvodnja, berba, razvrstavanje i određivanje veličine.

3.5.   Posebna pravila za rezanje, ribanje, pakiranje itd. proizvoda na koji se odnosi registrirani naziv

Trešnje ZOZP-a pakiraju se u ambalažu čiji sadržaj teži najviše 6 kg. Kad se pakiraju u posudice, težina sanduka u kojima se posudice nalaze može biti veća, ali ne veća od 10 kg, pri čemu svaka posudica teži najviše 3 kg.

3.6.   Posebna pravila za označivanje proizvoda na koji se odnosi registrirani naziv

Osim obveznih podataka predviđenih propisima o označivanju i prezentiranju prehrambenih proizvoda, etiketa sadržava registrirani naziv proizvoda i znak ZOI Europske unije u istom vidnom polju.

4.   Sažeta definicija zemljopisnog područja

Zemljopisno područje proizvoda „Cerise des coteaux du Ventoux” obuhvaća obronke planine Mont Ventoux koji se protežu od nizine Comtat Venaissin na zapadu i masiva Luberon na jugu u departmanu Vaucluse. Ono odražava stvaran prostor koji se upotrebljava za proizvodnju i preradu proizvoda „Cerise des coteaux du Ventoux”.

Zemljopisno područje obuhvaća sljedeće općine departmana Vaucluse:

Ansouis, Apt, Aubignan, Auribeau, Le Barroux, La Bastidonne, Le Beaucet, Beaumettes, Beaumont-du-Ventoux, Bédoin, Blauvac, Bonnieux, Buoux, Cabrières-d'Aigues, Cabrières-d'Avignon, Cadenet, Caromb, Carpentras, Caseneuve, Castellet, Crestet, Crillon-le-Brave, Cucuron, Entrechaux, Flassan, Fontaine-de-Vaucluse, Gargas, Gignac, Gordes, Goult, Grambois, L’Isle sur la Sorgue, Joucas, Lacoste, Lafare, Lagnes, Lauris, Lioux, Lourmarin, Malaucène, Malemort-du-Comtat, Maubec, Mazan, Ménerbes, Mérindol, Méthamis, Modène, Mormoiron, La Motte-d'Aigues, Murs, Oppède, Pernes-les-Fontaines, Pertuis, Peypin-d'Aigues, Puget, Puyvert, Robion, La Roque-Alric, La Roque-sur-Pernes, Roussillon, Rustrel, Saignon, Saint-Didier, Saint-Hippolyte-le-Graveyron, Saint-Marcellin-lès-Vaison, Saint-Martin-de-Castillon, Saint-Martin-de-la-Brasque, Saint-Pantaléon, Saint-Pierre-de-Vassols, Saint-Romain-en-Viennois, Saint-Saturnin-lès-Apt, Sannes, Saumane-de-Vaucluse, Sivergues, Suzette, Taillades, La Tour-d'Aigues, Vaison-la-Romaine, Vaugines, Venasque, Viens, Villars, Villedieu, Villelaure i Villes-sur-Auzon.

5.   Povezanost sa zemljopisnim područjem

Povezanost sa zemljopisnim područjem temelji se na ugledu proizvoda „Cerise des coteaux du Ventoux” i posebnoj kvaliteti koja osobito proizlazi iz klimatskih uvjeta te znanja i iskustva na tom području. Stabla trešnje uzgajaju se na proizvodnom području na kojemu je takozvana „stolna” crvena trešnja tradicionalna višestoljetna kultura na kojoj se temelji ugled proizvoda. Plodovi su optimalno zreli zahvaljujući posebno povoljnim prirodnim čimbenicima tog zemljopisnog područja te prilično veliki zahvaljujući znanju i iskustvu u rezidbi.

Trešnja je na tom proizvodnom području tradicionalna višestoljetna kultura (prvi pisani tragovi njezine važnosti na tom području potječu iz 17. stoljeća). Tada je bila namijenjena uglavnom za potrošnju u domaćinstvima. Stabla su se nalazila u obiteljskim voćnjacima, ali su bila raštrkana i usred polja žitarica i na padinama. Riječ je o regiji u kojoj se tradicionalno uzgaja takozvana „stolna” crvena trešnja.

Zemljopisno područje proizvoda Cerise des coteaux du Ventoux obuhvaća izvanredno okruženje uz planinu Mont Ventoux i brežuljke planina Vaucluse i Luberon čija nadmorska visina varira od 50 do 600 metara. To je područje pod utjecajem mediteranske klime koju obilježavaju velik broj sunčanih sati (2 760 sati godišnje) i djelovanje mistrala (jak sjeverni vjetar) koji slabi kako se približava reljefu planine Mont Ventoux. Odlikuje se velikim rasponom temperatura između dana i noći koji je povezan s masama hladnog zraka koje dolaze s vrha planine Mont Ventoux (1 912 metara).

S vremenom je razvijeno posebno umijeće uzgoja takozvanog „niskog nasada” kako bi se olakšali uzgojni postupci u nasadu (osobito rezidba) i kako bi se beračima olakšao pristup plodovima. Svi se ti nasadi obrezuju svake godine kako bi se osigurali redoviti urodi i posebno kako bi se povećao urod trešanja dobre veličine.

Trešnje se beru isključivo ručno. Beru ih iskusni berači koji su osposobljeni za korištenje ljestvice boja trešanja koju je izdao Međustrukovni tehnički centar za voće i povrće (CTIFL). Služeći se tom ljestvicom boja sorti, berač odabire plodove s optimalnim omjerom šećera i kiselosti. Naime, stručnjaci CTIFL-a za svaku su novu ili staru sortu usporedili boju plodova i indekse šećera i kiselosti. Tako su stručnjaci CTIFL-a za svaku sortu kao optimalnu boju odredili onu koja je odgovarala najboljem omjeru šećera i kiselosti u plodu.

I dalje se daje prednost razvrstavanju i određivanju veličine na terenu, iako se pojavom posebnih kalibratora za trešnje početkom 2000-tih donekle izmijenila organizacija premještanjem lokacije za određivanje veličine u pogon. Neovisno o tome određuje li se veličina ručno ili mehanički, znanje i iskustvo proizvođača odlučujući su za poštovanje krhkosti plodova i očuvanje njihove kvalitete. Takve prakse omogućuju da se na tržište stave ujednačene pošiljke voća u pogledu veličine i boje.

Te nasade čine sorte stabala trešanja koje su odabrane zbog toga što mogu uroditi velikim, čvrstim, sjajnim i sočnim trešnjama. Sva se stabla obrezuju svake godine kako bi se osigurali redoviti urodi i posebno kako bi se povećala veličina ploda.

Trešnja „Cerise des coteaux du Ventoux” stekla je ugled zbog svoje pozamašne veličine, ali i zbog toga što je na tržištu prisutna od samog početka svibnja do sredine srpnja. Ta prisutnost na tržištu dulje od dva mjeseca osobito se objašnjava visinskim slojevitim rasporedom nasada koji se ocrtava u prirodnim čimbenicima, ali i sadnjom sorti koje sazrijevaju postepeno u razmacima.

Razvile su se brojne tržnice trešnji koje svjedoče o gospodarskoj važnosti proizvodnje, pri čemu je najstarija ona iz Tour d'Aiguesa iz 1902., a u susjednim su općinama stvorene i druge tržnice. Održavale su se svakodnevno te su otpremnici od proizvođača kupovali trešnje prema dogovoru.

S obzirom na količinu proizvodnje, općine regije Ventoux ujedinile su se kako bi 1960. osnovale tržnicu u općini Saint Didier.

Tri tržnice od nacionalnog interesa (Avignon, Chateaurenard i Cavaillon) i tržnica na željezničkoj stanici u Carpentrasu otvorene su 1960-ih. One su omogućile transparentnost ponude i potražnje te bolje poznavanje cijena.

Proizvod „Cerise des coteaux du Ventoux” stolna je trešnja koja se isporučuje svježa. Bere se dok je optimalno zrela te se pritom poštuju raspon boja prema ljestvici boja CTIFL-a i najmanji udio šećera ovisno o sorti. Ističe se osobito po svojoj veličini od najmanje 24 mm. Zahvaljujući znanju i iskustvu proizvođača prilikom razvrstavanja i određivanja veličine, boja i veličina trešanja u posudama je ujednačena.

„Cerise des coteaux du Ventoux” proizvod je koji ima posebna svojstva, ali se isto tako temelji na znanju i iskustvu proizvođača i povijesnom ugledu.

Na proizvodnom području prevladavaju izvanredni klimatski uvjeti uz prisustvo velikog broja sunčanih sati i sjevernog vjetra (mistral). Ti uvjeti sprečavaju razvoj „bolesti” i pogoduju ranom urodu u zaklonjenim položajima odnosno kasnijem urodu na većim nadmorskim visinama.

Taj zemljopisni položaj obilježava izrazito velik raspon temperatura između dana i noći koji pogoduje proizvodnji zrelih i čvrstih plodova žarkih boja, a tu prilagodbu uzgoja stabala trešanja potvrđuje prevladavajući položaj njihove proizvodnje na nacionalnoj razini.

Relevantne uzgojne tehnike kao što su redovita rezidba nasada i uzgoj niskih nasada prednosti su koje omogućuju redovitu i ujednačenu proizvodnju optimalno zrelih i velikih plodova.

Ovladavanje postupcima razvrstavanja i određivanja veličine temelji se na iskustvu koje je povezano s povijesnim znanjem i iskustvom više generacija proizvođača. Ono jamči ujednačen izgled pošiljki u pogledu veličine i boje plodova.

Trešnje zbog krhkosti zahtijevaju brzo razvrstavanje / određivanje veličine (unutar 48 sati od berbe) i raspoređivanje u posude ograničene veličine kako bi se izbjeglo gnječenje plodova.

Aktivnosti komunikacije sindikata proizvođača već više od 25 godina pridonose stvaranju ugleda proizvoda „Cerise des coteaux du Ventoux”. Zahvaljujući tom izvrsnom ugledu predsjednik Francuske Republike predstavio je taj proizvod 21. lipnja 2015. na svečanom otvorenju francuskog paviljona na Svjetskoj izložbi u Milanu, gdje je među: „[…] vrlo kvalitetnim proizvodima […] francusko voće [kojemu se odavala počast uključivalo proizvod] Cerise des coteaux du Ventoux […]” (O & Q Hebdo, 21. lipnja 2015.). Posebna svojstva proizvoda istaknuta su u više reportaža televizijske kuće France Télévisions, kao što je ona emitirana 4. lipnja 2019. na kanalu France 2 u televizijskom dnevniku u 13 sati koja je dostupna na internetskoj stranici francetvinfo.fr i u kojoj je prikazan rad proizvođača iz tog sektora na voćarskom gospodarstvu na sjeveru Carpentrasa, uz objašnjenje: „Prodaju se samo najljepše trešnje […] [te se] razvrstavaju ručno prema veličini (veće od 24 mm) i boji ploda. ”. Drugi specijalizirani tiskani časopisi, kao što je Rungis Actualités iz svibnja 2019., također navode ta glavna svojstva proizvoda „Cerise des coteaux du Ventoux”, odnosno: „[…] zrelost plodova i njihovu veličinu, koja mora biti veća od 24mm, […] [koja su povezana s] ručnim ili mehaničkim metodama razvrstavanja”.

Upućivanje na objavu specifikacije

(članak 6. stavak 1. drugi podstavak ove Uredbe)

https://extranet.inao.gouv.fr/fichier/CDC-CeriseCVentoux200619.pdf


(1)  SL L 343, 14.12.2012., str. 1.


Top