Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Summaries of EU Legislation

Europska godina za razvoj (2015.)

Go to the summaries’ table of contents

Europska godina za razvoj (2015.)

Europska unija (EU) najveći je donator službene razvojne pomoći u svijetu. Unatoč ovoj snažnoj predanosti, građani EU-a često nemaju informacije o razvojnoj suradnji. Europska godina za razvoj obilježavat će se 2015. kako bi se podigla svijest u tom području.

DOKUMENT

Odluka br. 472/2014/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. o Europskoj godini za razvoj (2015.).

SAŽETAK

Oko 1,3 milijarde ljudi i dalje živi u krajnjem dohodovnom siromaštvu, a potrebe za ljudski razvoj brojnih drugih još nisu zadovoljene.

Godina 2015., posljednja godina za ostvarivanje milenijskih razvojnih ciljeva, smatra se jedinstvenom prilikom za razmatranje ovih međunarodnih obveza, zajedno s glavnim rezultatima razvojne politike EU-a. Europska godina za razvoj u 2015. nudi priliku da se predstave najvažnije provedene europske politike.

PODIZANJE JAVNE SVIJESTI

Glavni ciljevi Europske godine za razvoj (2015.) jesu:

  • informirati građane Europske unije o razvojnoj suradnji EU-a, naglašavajući rezultate koje je EU ostvario zajedno s državama članicama;
  • potaknuti izravno sudjelovanje građana i organizacija EU-a u razvojnoj suradnji;
  • podići svijest o prednostima razvojne suradnje EU-a i za korisnike i za građane EU-a razvijajući osjećaj zajedničke odgovornosti i solidarnosti s trećim zemljama.

EU I NACIONALNA DJELOVANJA

Europska godina za razvoj (2015.) usredotočit će se na široku informacijsku i komunikacijsku kampanju u cijeloj Uniji usmjerenu ciljanim skupinama kao što su mladi ljudi, koju će nadopunjavati djelovanja koja poduzimaju države članice (primjerice, događanja za promoviranje debata, razmjenu informacija i dijeljenje iskustava i dobrih praksi).

I djelovanja EU-a i nacionalna djelovanja uključivat će građane, organizacije mladih, socijalne partnere, privatni sektor i, prema potrebi, nacionalnu i lokalnu vlast.

IZRAVNA I NEIZRAVNA POTPORA EU-A

Izravna i neizravna potpora EU-a bit će ponuđena u obliku bespovratnih sredstava (kojima će se pokriti do 80 % konačnih troškova aktivnosti u specifičnim slučajevima) ili prava na uporabu specifičnog logotipa Europske godine za razvoj (2015.) za djelovanja i mjere koje se provode u kontekstu Europske godine.

REFERENCE

Dokument

Dan stupanja na snagu

Rok za transponiranje u državama članicama

Službeni list

Odluka br. 472/2014/EU

29.5.2014.

-

SL L 136 od 9.5.2014.

30.06.2014

Top