EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Nova generacija Europskog sustava upravljanja zračnim prometom (SESAR)

SAŽETAK DOKUMENTA:

Uredba (EZ) br. 219/2007 o uspostavljanju zajedničkog poduzeća za razvoj nove generacije Europskog sustava upravljanja zračnim prometom (SESAR)

SAŽETAK

ČEMU SLUŽI OVA UREDBA?

 • Uspostavlja projekt SESAR (istraživanje upravljanja zračnim prometom na jedinstvenom europskom nebu).
 • SESAR ima za cilj poboljšati djelovanje ATM-a modernizacijom i usklađivanjem europskih ATM sustava kroz definiranje, razvoj, vrjednovanje i primjenu inovativnih tehnoloških i operativnih ATM rješenja.
 • SESAR zajedničko poduzeće (ZP) javno-privatno je partnerstvo odgovorno za fazu razvoja SESAR projekta. Osnovale su ga 2007. Europska unija i Eurocontrol, Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe.

KLJUČNE TOČKE O SESAR ZP-U

 • Zajedničko poduzeće odgovorno je za fazu razvoja SESAR projekta, tehnološku (istraživanje i razvoj) komponentu jedinstvenog europskog neba (SES), paket mjera EU-a oblikovanih da budu u skladu s budućim kapacitetom i potrebama zračne sigurnosti.
 • Ima za zadatak pružiti, u skladu s glavnim planom ATM-a, visoko učinkovitu novu infrastrukturu upravljanja zračnim prometom do 2035. Time bi se omogućio siguran i za okoliš prihvatljiv razvoj zračnog prijevoza: tj. direktnija putovanja koja koriste manje goriva i imaju manje kašnjenja.
 • Uključuje Europsku komisiju, Eurocontrol, davatelje usluga u zračnoj plovidbi, organizacije zračnih putnika, korisnike zračnog prometa, regulatore, djelatnike zračnih luka, zračne kompanije, zračne luke i zaposlenike u plovidbi zračnim prometom, znanstvenike i proizvođače opreme (oko 3 000 stručnjaka). ZP je tijelo EU-a osnovano sukladno članku 187. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.
 • Već je donijelo glavni plan ATM-a (ažuriran 2012. i 2015.) koji definira sadržaj, razvoj i uvođenje planova za sljedeću generaciju ATM sustava.
 • Upravlja postupcima dodjele bespovratnih sredstava svojim članovima, u skladu s pravilima sudjelovanja u Okvirnom programu za istraživanje i razvoj Obzor 2020. EU-a, nakon njegova proširenja 2014.

Postignuća SESAR ZP-a do danas uključuju:

 • prvi let na svijetu u četiri dimenzije (3D + vrijeme) kako bi se povećala razmjena informacija o putanji s kraja na kraj;
 • opsežan alat za povećanje sigurnosti na pistama zračnih luka i
 • besplatno usmjeravanje kako bi se smanjili letovi i emisije goriva.

Od 2014. nadalje fokus programa istraživanje i razvoj SESAR ZP-a je na područja kao što su:

 • optimizirana mreža usluga ATM-a;
 • napredne usluge zračnog prometa;
 • visoka učinkovitost aktivnosti zračne luke;
 • napredna, integrirana i racionalizirana zrakoplovna infrastruktura.

Financiranje

Doprinos EU-a razvojnoj fazi SESAR-a iznosi 700 milijuna EUR na temelju TEN-T i FP7 programa, dopunjen s 585 milijuna EUR na temelju programa Obzor 2020. Kako bi se u obzir uzelo trajanje programa Obzor 2020., svi pozivi SESAR-a za podnošenje prijedloga moraju biti pokrenuti do 31. prosinca 2020.

OTKAD SE UREDBA PRIMJENJUJE?

Stupila je na snagu 3. ožujka 2007.

POZADINA

Uredba Vijeća (EZ) br. 219/2007 uspostavila je SESAR ZP. Uredba je izmijenjena dva puta, 2008. (Uredba (EZ) br. 1361/2008) i opet 2014. (Uredba (EU) br. 721/2014), kad je trajanje SESAR ZP-a produženo do 2024.

DOKUMENT

Uredba Vijeća (EZ) br. 219/2007 od 27. veljače 2007. o uspostavljanju zajedničkog poduzeća za razvoj nove generacije Europskog sustava upravljanja zračnim prometom (SESAR) (SL L 64, 2.3.2007., str. 1.–11.)

Sukcesivne izmjene i dopune Uredbe (EZ) br. 219/2007 uključene su u osnovni tekst. Ovaj pročišćeni tekst služi samo za orijentaciju.

Posljednje ažuriranje 08.02.2016

Top