EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europski centar za računalni kriminal pri Europolu

Europska društva sve više ovise o elektroničkim mrežama i informacijskim sustavima. Uz razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) također je došlo do razvoja kriminalne aktivnosti koja podjednako prijeti građanima, tvrtkama, vladama i kritičnim infrastrukturama. Kao pomoć u borbi protiv toga, Europska unija je 2013. godine uspostavila Europski centar za računalni kriminal (EC3) u sklopu Europola.

DOKUMENT

Komunikacija Komisije Vijeću i Europskom parlamentu: Suočavanje s kriminalom u našem digitalnom dobu: uspostavljanje Europskog centra za računalni kriminal [COM(2012) 140 završna verzija od 28. ožujka 2012.].

SAŽETAK

Računalni kriminal se odnosi na kaznena djela koja su počinjena online pomoću računala i komunikacijskih mreža (primjerice internet). Bezgranična priroda računalnog kriminala zahtijeva koordinaciju i suradnju agencija za provedbu zakona: Europski centar za računalni kriminal (EC3), koji je dio Europola sa sjedištem u Nizozemskoj, igra važnu ulogu u prekidu operacija kriminalnih skupina koje su počinile računalni kriminal.

Fokus

EC3 cilja računalni kriminal:

kojega su počinile organizirane kriminalne skupine, osobito onaj kojime se ostvaruje značajna nezakonita zarada, kao što je online prijevara;

koji uzrokuje ozbiljnu štetu njihovim žrtvama, poput seksualnog iskorištavanja djece na Internetu; i

koji utječe na kritične infrastrukture i informacijske sustave u EU-u (uključujući i uskraćivanje usluga napadima koji su osmišljeni kako bi određene mrežne stranice bile nedostupne).

Funkcije:

1.

Informativno žarište europskog računalnog kriminala: prikupiti informacije o računalnom kriminalu iz širokog spektra izvora, prepoznati trendove i prijetnje te poboljšati podatke.

2.

Ujedinjavanje stručnosti za podršku zemljama EU-a u izgradnji kapaciteta: uglavnom s naglaskom na osposobljavanje policije i pravosuđa.

3.

Operativna potpora državama članicama: poticanje osnivanja prekograničnih zajedničkih timova za istraživanje za rješavanje specifičnih pitanja računalnog kriminala i razmjenu operativnih podataka o tekućim istragama. Također će osigurati pohranu, stručnost šifriranja (kodiranje poruka ili podataka s ciljem sprječavanja neovlaštenog pristupa) i ostale online alate i usluge.

4.

Kolektivan glas europskih istražitelja računalnog kriminala u policiji i pravosuđu: u razgovorima s IKT industrijom i drugim tvrtkama iz privatnog sektora, kao i sa znanstvenom zajednicom, udrugama korisnika i skupinama građana.

VEZANI DOKUMENT

Europski centar za računalni kriminal: Prvo godišnje izvješće, veljača 2014.

18.06.2014

Top