EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Odgovornost brodovlasnika u slučaju nesreća

Odgovornost brodovlasnika u slučaju nesreća

Putnici koji su uključeni u pomorske nesreće moraju imati odgovarajuću razinu naknade za bilo kakav gubitak ili štetu koju pretrpe. Kako bi to osigurali, brodovlasnici moraju imati odgovarajuće sustave osiguranja.

DOKUMENT

Uredba (EZ) br. 392/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. travnja 2009. o odgovornosti prijevoznika u prijevozu putnika morem u slučaju nesreća

SAŽETAK

Putnici koji su uključeni u pomorske nesreće moraju imati odgovarajuću razinu naknade za bilo kakav gubitak ili štetu koju pretrpe. Kako bi to osigurali, brodovlasnici moraju imati odgovarajuće sustave osiguranja.

ČEMU SLUŽI OVA UREDBA?

Propisuje usklađena pravila o odgovornosti i osiguranju za brodare koji prevoze putnike morem. U europsko zakonodavstvo uvodi odredbe Atenske konvencije iz 1974. o prijevozu putnika i njihove prtljage morem i smjernice Međunarodne pomorske organizacije.

KLJUČNE TOČKE

  • Zakonodavstvo se primjenjuje na sve brodove koji viju zastavu zemlje EU-a, a koji putuju u ili iz europske luke ili pod europskim ugovorom o prijevozu (tj. ugovor između prijevoznika i njegovih putnika koji definiraju prava, dužnosti i obveze).
  • Zakonodavstvo se trenutačno primjenjuje na međunarodne i nacionalne plovidbe, ali ne primjenjuje se na nacionalne plovidbe tijekom kojih se brod nalazi udaljen od obale manje od pet milja.
  • Odgovornost brodara obuhvaća putnike, njihovu prtljagu i vozila te opremu potrebnu za kretanje osoba sa smanjenom pokretljivošću.
  • Za bilo koju ozljedu ili štetu kao posljedicu pomorske nezgode (tj. brodolom, prevrnuće, sudar ili nasukavanje broda, eksplozija ili požar na brodu ili mana broda) žrtve ne moraju dokazati krivnju prijevoznika kako bi dobile naknadu.
  • Brodari moraju platiti predujam za pokriće neposrednih ekonomskih potreba putnika koji je smrtno stradao ili je ozlijeđen u pomorskoj nesreći. Taj predujam ne znači priznavanje odgovornosti prijevoznika.
  • Najmanji predujam u slučaju smrti putnika iznosi 21 000 eura.
  • Brodari putnicima moraju osigurati razumljive informacije o njihovim pravima.
  • Te informacije moraju biti dostupne na svim prodajnim mjestima, uključujući i telefonsku i internetsku prodaju te se moraju osigurati prije isplovljavanja ili u najmanju ruku pri isplovljavanju.
  • Europska komisija najkasnije tri godine nakon stupanja zakonodavstva za snagu (31. prosinca 2012.) mora izraditi izvješće o tome kako se ono primjenjuje.
  • Vlade EU-a mogu odgoditi primjenu zakonodavstva za brodove koji sudjeluju isključivo u nacionalnoj plovidbi obuhvaćenoj Uredbom. Za plovila koja putuju manje od 20 milja od obale, krajnji je rok 31. prosinca 2018. Za sve ostale rok je 31. prosinca 2016.

OTKAD SE UREDBA PRIMJENJUJE?

Od 29. svibnja 2009.

Za više informacija posjetite dio Prava putnika na mrežnoj stranici Europske komisije.

REFERENCE

Dokument

Dan stupanja na snagu

Rok za transponiranje u državama članicama

Službeni list

Uredba (EZ) br. 392/2009

29.5.2009.

-

SL L 131, 28.5.2009., str. 24.-46.

Posljednje ažuriranje 30.09.2015

Top