EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vladavina prava

Vladavina prava navedena je u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji kao jedna od zajedničkih vrijednosti svih država članica EU-a. Na temelju vladavine prava sva tijela javne vlasti uvijek djeluju u okviru ograničenja utvrđenih zakonom, u skladu s vrijednostima demokracije i temeljnih prava te pod nadzorom neovisnih i nepristranih sudova. Poštovanje vladavine prava ključno je za samo funkcioniranje EU-a, odnosno za učinkovitu primjenu prava EU-a, za pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta, za održavanje okruženja pogodnog za ulaganja i za međusobno povjerenje.

EU je razvio niz instrumenata za promicanje i podržavanje vladavine prava. Pristup EU-a politici vladavine prava temelji se na trima stupovima:

  • promicanje kulture vladavine prava u EU-u, što uključuje produbljivanje zajedničkog rada na širenju razumijevanja vladavine prava u Europi;
  • sprječavanje pojave problema vladavine prava u državama članicama, sposobnost interveniranja u ranoj fazi i izbjegavanje rizika od pogoršanja, uključujući posebno Europski mehanizam vladavine prava, s godišnjim izvješćem o vladavini prava u njegovu središtu;
  • sposobnost učinkovitog odgovora kada je u državi članici utvrđen problem od dovoljnog značaja, uključujući postupak na temelju članka 7. Ugovora o Europskoj uniji.

Osim što predstavlja funkcionalnu demokraciju i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava manjina, vladavina prava jedan je od političkih kriterija koje moraju zadovoljiti zemlje koje žele postati članice EU-a.

TAKOĐER VIDJETI

Top