Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Odvjetnici koji stalno obavljaju odvjetničku djelatnost u inozemstvu – pravila EU-a

Odvjetnici koji stalno obavljaju odvjetničku djelatnost u inozemstvu – pravila EU-a

SAŽETAK DOKUMENTA:

Direktiva 98/5/EZ – stalno obavljanje odvjetničke djelatnosti u zemlji EU-a različitoj od one u kojoj je stečena kvalifikacija

SAŽETAK

ČEMU SLUŽI OVA DIREKTIVA?

Direktiva omogućuje odvjetnicima koji su stekli kvalifikacije u jednoj zemlji EU-a, stalno obavljanje odvjetničke djelatnosti u drugoj zemlji pod stručnim nazivom iz matične zemlje. Direktiva se primjenjuje na državljane EU-a, ovlaštene za obavljanje odvjetničke djelatnosti pod stručnim nazivom „odvjetnik” , ali sustav se također proširuje i na sve državljane Europskog gospodarskog područja i Švicarske.

KLJUČNE TOČKE

Pravo obavljanja djelatnosti

  • Odvjetnici imaju pravo stalno obavljati djelatnosti u bilo kojoj zemlji EU-a, pod stručnim nazivom iz matične zemlje EU-a.
  • Oni koji žele to učiniti moraju se upisati kod nadležnog tijela države primateljice EU-a.

Područja djelovanja

  • Odvjetnici koji obavljaju djelatnost pod stručnim nazivom iz matične zemlje mogu nastaviti obavljati iste djelatnosti kao odvjetnici koji obavljaju djelatnosti u državi primateljici, s određenim iznimkama.
  • Mogu dati savjete o pravu matične zemlje, o pravu EU-a, o međunarodnom pravu i o pravu države primateljice. Za obavljanje djelatnosti koje se odnose na zastupanje ili obranu stranke u pravnom postupku, od odvjetnika koji su stekli kvalifikacije izvan zemlje u pitanju, može se tražiti da rade zajedno s lokalnim odvjetnikom.

Jednako stajalište

  • Odvjetnici iz drugih zemalja EU-a također mogu steći stručni naziv države primateljice EU-a pod određenim uvjetima. Moraju učinkovito i redovno obavljati djelatnost za razdoblje od najmanje tri godine u državi primateljici i također imati dovoljno prakse po pravu države primateljice tijekom tog razdoblja.
  • Ako obavljanje djelatnosti po pravu države primateljice nije dovoljno, odvjetnici koji su stekli kvalifikacije izvan države primateljice i dalje mogu steći stručni naziv države primateljice pokazujući odgovornim nadležnim tijelima da su usvojili potrebno znanje drugim putem (npr. dolascima na važna predavanja ili seminare).

Zajedničko obavljanje djelatnosti

Ako je država primateljica odobrila zajedničko obavljanje djelatnosti, jedan ili više odvjetnika iz istog udruženja u matičnoj zemlji mogu svoje stručne djelatnosti obavljati kao članovi udruženja u državi primateljici.

Mjerodavni kodeks

Odvjetnici koji stalno obavljaju djelatnost u drugoj zemlji EU-a podliježu istim pravilima odvjetničkog kodeksa države primateljice, čak i u slučaju da ostanu podložni deontologiji njihove matične zemlje.

Disciplinski postupak

Odvjetnici koji obavljaju djelatnost pod stručnim nazivom iz matične zemlje podložni su disciplinskim postupcima države primateljice EU-a.

OTKAD SE DIREKTIVA PRIMJENJUJE?

Od 14. ožujka 1998. Zemlje EU-a morale su je transponirati u nacionalno zakonodavstvo do 14. ožujka 2000.

POZADINA

Drugi pravni instrumenti EU-a također se primjenjuju na pravnu struku. Odnose se na:

DOKUMENT

Direktiva 98/5/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 16. veljače 1998. o olakšavanju stalnog obavljanja odvjetničke djelatnosti u državi članici različitoj od one u kojoj je stečena kvalifikacija (SL L 77, 14.3.1998., str. 36.–43.)

Sukcesivne izmjene, dopune i ispravci Direktive 1999/93/EZ uključeni su u osnovni tekst. Ovaj pročišćeni tekst služi samo za orijentaciju.

VEZANI DOKUMENTI

Direktiva Vijeća 77/249/EEZ od 22. ožujka 1977. o olakšavanju učinkovitog ostvarivanja slobode pružanja odvjetničkih usluga (SL L 78, 26.3.1977., str. 17.–18.). Vidi pročišćeni tekst.

Direktiva 2005/36/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 7. rujna 2005. o priznavanju stručnih kvalifikacija (SL L 255, 30.9.2005., str. 22.–142.). Vidi pročišćeni tekst.

Posljednje ažuriranje 28.10.2015

Top