EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cjeloživotno učenje: Europske kvalifikacije

Cjeloživotno učenje: Europske kvalifikacije

SAŽETAK DOKUMENTA:

Uspostavljanje europskog kvalifikacijskog okvira za cjeloživotno učenje – preporuka

SAŽETAK

ČEMU SLUŽI OVA PREPORUKA?

Njome se stvara zajednički program, poznat pod nazivom europski kvalifikacijski okvir (EKO), kako bi se zemljama EU-a i njihovim obrazovnim ustanovama, poslodavcima i pojedincima pomoglo usporediti kvalifikacije diljem sustava obrazovanja i osposobljavanja na razini EU-a. Riječ je o alatu ključnom za razvijanje europskog tržišta rada.

KLJUČNE TOČKE

 • Zahvaljujući EKO-u sposobnosti i kvalifikacije postaju transparentnije, a EKO služi kao mehanizam za promicanje programa Erasmus+. Putem standardiziranog dosjea EKO također nadopunjuje Europsku službu za zapošljavanje (EURES) te inicijativu Europass, koji Europljanima pomažu pronaći zaposlenje ili osposobljavanje bilo gdje u Europi.
 • EKO, koji obuhvaća visoko obrazovanje (sveučilišta i slične ustanove) i strukovno obrazovanje, pomoći će povećati mobilnost radnika i studenata omogućivanjem da njihove kvalifikacije budu priznate izvan njihove domovine.
 • EKO je alat koji se temelji na ishodima učenja, a ne na trajanju obrazovanja. Glavni deskriptori referentnih razina jesu:
  • vještine (sposobnost primjene znanja kako bi se izvršili zadaci i riješili problemi);
  • sposobnosti (sposobnost upotrebe znanja ili vještina u učenju ili radu); te
  • znanje.
 • Temelj EKO-a sastoji se od osam referentnih razina kojima se opisuje što učenik zna, razumije i što je sposoban raditi. Na primjer, razina 1 (osnovno opće znanje) primjenjuje se na osobu koja nije prošla osposobljavanje ili obrazovanje, dok se razina 8 (najnaprednije znanje) primjenjuje na osobu s doktoratom.
 • Namjena EKO-a nije zamijeniti nacionalne kvalifikacijske okvire (NKO-ovi), već olakšati njihovu suradnju. U svakoj zemlji koja sudjeluje u EKO-u osniva se Nacionalna koordinacijska točka EKO-a koja koordinira primjenu na nacionalnoj razini i pruža informacije o tome kako su NKO-ovi povezani s EKO-om.

POZADINA

Bolonjskom deklaracijom iz 1999. promicala se mobilnost i transparentnost u području obrazovanja u EU-u. U međuvremenu je bolonjski proces EU približio postizanju usporedivog, usklađenog i dosljednog sustava visokog obrazovanja koji je ukazao na potrebu za sličnim djelovanjem u području strukovnog obrazovanja.

DOKUMENT

Preporuka Europskog parlamenta i Vijeća od 23. travnja 2008. o uspostavi Europskog kvalifikacijskog okvira za cjeloživotno učenje (SL C 111, 6.5.2008., str. 1.–7.)

Posljednje ažuriranje 12.01.2016

Top